Groenlipmossel gebruiken bij artritis en stijve gewrichten

Groenlipmossel gebruiken bij artritis en stijve gewrichten Niet zelden wordt van natuurproducten ontdekt dat ze een zelfde of zelfs betere werking hebben dan bepaalde medicijnen. Zo ontdekten wetenschappers dat extract van de groenlipmossel een sterk ontstekingsremmende werking heeft. Het kan daarom met name voor mensen met ontstekingsziekten als artritis en reuma een belangrijk alternatief vormen voor medicijnen die vaak veel bijwerkingen hebben. Ook kunnen gezonde mensen die graag hun gewrichten soepel willen houden gebaat zijn bij het gebruik van groenlipmosselextract.

Groenlipmossel bij gewrichtsklachten


Wat is groenlipmossel?

De groenlipmossel is een soort mossel die alleen voorkomt in de onvervuilde wateren rond Nieuw-Zeeland. Hij wordt ook wel bij zijn wetenschappelijke naam Perna canaliculus genoemd. Uit de groenlipmossel kan met een geavanceerde techniek een lipidenextract worden gewonnen dat een ontstekingsremmende werking blijkt te hebben bij ontstekingsziekten zoals reuma en artritis en tevens een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen of vertragen van degeneratieve ouderdomsziekten zoals osteoporose en kraakbeenverslechtering. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat extract van de groenlipmossel een prima alternatief kan zijn voor NSAID's die voor genoemde aandoeningen veel worden voorgeschreven. Het grootste voordeel van het gebruik van groenlipmossel ten opzichte van deze niet-steroïde ontstekingsremmers is dat het geen vervelende bijwerkingen geeft. Het heeft een vele malen beter effect dan het gebruik van visolie.

De werking van groenlipmossel is pas vrij recent ontdekt en anno 2016 wordt er daarom nog volop onderzoek naar gedaan. Groenlipmossel bevat voor meer dan de helft vrije vetzuren. Daarnaast bevat het tevens triglyceriden, sterolen, sterolesters en fosfolipiden. Voor het remmen van ontstekingen en ondersteunen van kraakbeen zijn vooral de vrije vetzuren van groot belang. Wetenschappers hebben ontdekt dat groenlipmossel drie unieke omega-3-vetzuren bevat die ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam tegengaan.

Hoe gaan omega-3-vetzuren ontstekingsprocessen tegen?
Van omega-3-vetzuren EPA en DHA is al langer bekend dat zij belangrijk zijn in de strijd tegen ontstekingsprocessen in het lichaam. Het ontstekingsremmende effect ontstaat doordat de structuur van de vetzuren erg veel lijkt die van het ontstekingsbevorderende arachindonzuur. Dit arachindonzuur heeft het COX-2 enzym nodig om als het ware op kracht te komen. Wanneer dit enzym echter in contact komt met omega-3-vetzuren dan gaat het zich hier op richten en ontstaan metabolieten die in plaats van de ontsteking voeden tegen tegengaan en afremmen. Zodoende is aanbod van omega-3-vetzuren dus erg belangrijk. Naast de omega-3-vetzuren EPA en DHA bevat groenlipmosselextract ook ALA, DPA, DTA, ETE, SDA en het zeldzame ETA.

Overige bestanddelen van groenlipmosselextract

In extract van de groenlipmossel komen ook glycosaminoglycanen voor zoals chondroïtine 4 en 6 en glucosamine. Hiervan is bekend dat zij een belangrijke rol spelen bij de aanmaak en opbouw van kraakbeen en de aanmaak van het gewrichtsvocht synova dat zorgt voor behoud van soepele gewrichten. Aan sommige - maar niet alle - supplementen op basis van groenlipmossel wordt tevens calcium(fosfaat) en curcumine toegevoegd. Curcumine is een anti-oxidant dat kan helpen het kraakbeen gezond te houden en bovendien goed is voor het immuunsysteem.

Gebruik van groenlipmossel bij artritis

Van alle ontstekingsziekten is er het meeste onderzoek gedaan naar het effect van het gebruik van groenlipmossel op artritis. Bij artritis ontstaan ontstekingen in één of meer gewrichten die voor veel pijnklachten kunnen zorgen. Bij bestrijding van de klachten is het belangrijk medicatie te gebruiken. Hiermee kan de ontsteking worden bestreden en blijvende schade aan gewrichten worden voorkomen. Wetenschappers hebben onderzocht of dergelijke ontstekingen ook te bestrijden zijn met extract van de groenlipmossel en bereikten spectaculaire resultaten. Bij onderzoek bij ratten werd aangetoond dat waar ratten die niet behandeld werden voor hun artritis na een jaar ernstig vervormde gewrichten hadden, terwijl met groenlipmossel behandelde ratten na een jaar werkelijk genezen waren.

Vervanging van reguliere medicatie?

Onder artsen is het gebruik van groenlipmossel als alternatief voor reguliere medicatie nog niet erg bekend. Op online fora gaan echter veel verhalen rond van mensen die als gevolg van vervelende bewerkingen besloten hebben de proef op de som te nemen en over te stappen op het gebruik van groenlipmosselextract, met diverse positieve ervaringen tot gevolg. Het wordt echter wel afgeraden om zonder overleg met uw behandelend arts te stoppen met voorgeschreven medicijnen. Ook kan het niet gebruikt worden door mensen met een allergie voor schaaldieren.

Verkrijgbaarheid van groenlipmosselextract

Kuren op basis van extract van de groenlipmossel zijn vloeibaar of in capsulesvorm onder andere verkrijgbaar van de volgende merken:
 • Synofit Groenlipmossel 200ml en 400ml
 • Optima Groenlippelmossel + gluco G 125ml (let op, dit is een gel)
 • Lamberts Groenlipmossel capsules
 • Wapiti Mossel extract
 • Nutrivian Groenlipmossel Complex tabletten
 • Lucovitaal Groenlipmossel extract
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica is een reumatische ziekte die mensen treft die last hebben van de ziekte psoriasis. Dat is een huidz…
Bamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe is erg rijk aan silicium. Dit mineraal wordt gewonnen uit de stengels en bladeren van de bamboe en verwerkt tot e…
Haaienkraakbeen: gebruik bij reuma en artritisHaaienkraakbeen: gebruik bij reuma en artritisHaaienkraakbeen is rijk aan mucopolysaccharides, een stof die ontstekingsremmende kwaliteiten wordt toegedicht. Haaienkr…
Supplementen voor gewrichtspijn/artroseSupplementen voor gewrichtspijn/artroseAltijd stijf zijn bij het opstaan, of echt ook pijn hebben aan je gewrichten kan in veel gevallen verklaard worden door…

Indiase kruisbes (Amla): effectief tegen huidverouderingIndiase kruisbes (Amla): effectief tegen huidverouderingNaar de heilige graal van het tegengaan van huidveroudering wordt al eeuwen gezocht. Wetenschappers denken hier een stuk…
De citroen: gezondheidsaspecten en toepassingDe citroen: gezondheidsaspecten en toepassingIedereen kent de gele zure citroen wel. Vinden we de citroen te zuur om zo te eten, dan passen we deze vrucht wel toe al…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Whitecreek, Pixabay
 • http://www.orthokennis.nl/artikelen/groenlipmosselextract-de-laatste-stand-van-zaken
 • http://www.bewegenzonderpijn.com/de-groenlipmossel/
 • http://www.synofit.nl/groenlipmossel/
 • http://www.drogisterij.net/gezondheid/vitaminen_supp_/voedingssupplementen/spieren_en_gewrichten/synofit-groenlipmossel-8717953050830
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.