Supplementen voor gewrichtspijn/artrose

Supplementen voor gewrichtspijn/artrose Altijd stijf zijn bij het opstaan, of echt ook pijn hebben aan je gewrichten kan in veel gevallen verklaard worden door het hebben van artrose. Er zijn nog steeds artsen, die uitgaande van slijtage als oorzaak, aangeven dat er niets aan te doen valt. Anno 2018 komt de gedachte in opkomst dat lichte ontstekingen aan de basis staan van artrose. Daarom zijn er wel degelijk supplementen die het proces van artrose kunnen vertragen en ervoor kunnen zorgen, dat je veel minder klachten hebt. In iedere drogisterij en apotheek zijn er supplementen tegen artrose en artritis verkrijgbaar.

Algemeen

De keuze aan supplementen tegen artrose en artritis is enorm groot. En helaas is ook niet goed te zeggen welk product de beste keuze is. Dit komt omdat iedereen anders reageert op deze producten. Sommige mensen hebben heel veel baat bij gelatinaat. Andere mensen merken veel meer positief verschil bij producten met glucosamine erin. En dan is het ook nog eens zo dat zelfs binnen de groep met glucosamine producten er heel veel verschil kan optreden. Naast kraakbeen ondersteunende producten zijn er ook diverse, natuurlijke, ontstekingsremmers die effectief kunnen werken om de pijn te verminderen. Ook herstel van het zuur/base evenwicht door meer basisch te eten zou soelaas kunnen bieden.


Glucosamine

Glucosamine is een bouwstof voor het kraakbeen en wordt ook door het lichaam zelf aangemaakt. Deze stof lijkt het beschadigde kraakbeen te kunnen herstellen en bevat tevens ontstekingsremmende stoffen. Onderzoek bij mensen naar de effecten van glucosamine bij artrose levert echter wisselende resultaten op. In de praktijk blijkt het echter bij veel mensen te werken.

Glucosamine is er in verschillende vormen, waarbij glucosaminesulfaat en glucosaminehydrochloride (glucosamine-HCl) de meest gebruikte zijn. Glucosamine zou invloed kunnen hebben op de glucosestofwisseling, met name bij mensen met een al ontregelde glucosestofwisseling. Mensen met diabetes en insuline resistentie (IR) moeten dus wat voorzichtiger zijn met het gebruik van glucosaminepreparaten. Glucosamine wordt vaak aangeboden in combinatie met chondroïtine en MSM. Deze stoffen versterken elkaars werking. Chondroïtine is tevens een voorloper van de stof hyaluronzuur, een ontstekingsremmer en een bouwstof voor gewrichtsvloeistof (synovia). De supplementen zijn verkrijgbaar in tabletten, capsules en ook in vloeibare vorm. Welk glucosamine product het best bij je past is helaas niet te zeggen, omdat het vaak een kwestie van uitproberen is. Alhoewel er wel enkele producten zijn die vaker als goedwerkend ervaren worden. Zoals bijvoorbeeld Glucomotion en ook de glucosamine producten van de Groene Os. Maar er zijn in deze vele andere merken te koop zoals Lucovitaal, Orthica, NOW en Lamberts.

Meestal is een dagdosering van 1500 mg glucosamine en 1200 mg chondroïtine voldoende.

Gelatinaat of gelatine

Ook gelatinaat kan bijdragen tot het behoud van soepele gewrichten en veerkrachtig kraakbeen. Een voorbeeld hiervan is Mariandl Classic Gelatinaat. Gelatinaat bestaat voor een groot deel uit collageenhydrolysaat, dat ketens met aminozuren bevat. Deze aminozurenketen correspondeert met die van het kraakbeen in de gewrichten en zorgt om die reden voor de opbouw en onderhoud van kraakbeen. Simpel gelatinepoeder bevat eigenlijk dezelfde stoffen. Daarom kan ook het eten van meer gelatine een positief effect hebben op de gewrichten.

Groenlipmossel

Groenlipmossel is een supplement dat in Duitsland al vele jaren gebruikt wordt, maar hier in Nederland eigenlijk pas in 2017 wat meer bekendheid kreeg. De groenlipmossel is ontstekingsremmend en daarom uitermate geschikt voor de behandeling van gewrichtsproblemen. Bekend is wel dat vloeibare groenlipmosselsupplementen beter werken dan de supplementen ervan in poedervorm. Maar ook in poedervorm, dus vaak in capsules, heeft het een goede werking. Vaak wordt het gecombineerd met andere ontstekingsremmende kruiden die goed werken bij gewrichtsproblemen, zoals boswellia, kurkuma (beste met zwarte peper, voor betere opneembaarheid) en gember. Merken die groenlipmossel in hun assortiment hebben zijn onder andere Lucovitaal, Synofit en Vitalize.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is van nature aanwezig in ons bindweefsel en in de gewrichtsvloeistof, dat de functie heeft om gewrichten te smeren. De fabrikant van Gesucol legt uit: "Hyaluronzuur valt onder de groep glycosaminoglycanen, die op hun beurt, wanneer gebonden aan eiwitten, behoren tot de proteoglycanen. Deze stoffen hebben door hun negatieve lading een wateraantrekkende functie, zodat de huid in zijn volume kan toe nemen en in de gewrichten zorgen deze proteoglycanen voor een schokdempende werking." Hierdoor vormt zich als het ware een extra laagje in de vorm van een soort vervangend kraakbeen tussen de gewrichten. Hyaluronzuur is bovendien ook betrokken bij het verloop van ontstekingen in gewrichten. Hyaluronzuur kan door artsen worden ingespoten in het gewricht of in de bloedbaan, maar het bestaat ook in de vorm van supplementen.

Ontstekingsremmers

In plaats van het slikken van NSAID's, zijn er ook meer natuurlijke ontstekingsremmers die de gevolgen van artritis kunnen verminderen. Zonder negatieve effecten op onder andere de maag.

Kurkuma

Kurcuma longa werkt tegen ochtendstijfheid en zwelling van gewrichten. Kurkuma werkt ontstekingsremmend en is tevens ook een antioxidant. Kurcuma neutraliseert bij artrose en artritis diverse bindweefsel-afbrekende enzymen, waardoor het bindweefsel gezonder en sterker blijft. Het beste kan je kurkuma innemen met zwarte peper, zodat de stof beter kan worden opgenomen in het lichaam.

Kapparest van Biotics is een voorbeeld van een supplement dat meerdere ontstekingsremmers op natuurlijke basis combineert. Zo bevat het kurkuma, maar ook gember, rozemarijn en boswellia.

Harpagophytum

Harpagophytum, ook wel duivelsklauw genoemd, bevat ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Dit kruid kan ook zorgen voor vermindering van de neerslag van urinezuren in het bloed, hetgeen vooral fijn is voor mensen die last hebben van jicht. Het is alleen de wortel van deze plant die voor deze eigenschappen kan zorgen. Atrosan van A. Vogel is een voorbeeld van een supplement dat harpagophytum bevat.

Boswellia

Boswellia is een ander kruid met ontstekingsremmende werking. Het heeft daarnaast ook een lichte pijnstillende werking. Om de opname ervan te bevorderen kan je boswellia het best innemen met wat vet of met een olie.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren, zoals bijvoorbeeld in lijnzaadolie, krillolie en visolie, staan bekend om hun ontstekingsremmende werking. Omega 6-vetzuren werken bij teveel inname juist ontstekingsbevorderend. Vette vis zoals haring en makreel maar ook vlees van grasetende dieren bevatten veel omega 3-vetzuren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…

Tai chi en adembeheersingTai chi en adembeheersingTai chi kent veel stijlen (vormen), zoals de Yang-, Chen- en Wu-stijl. Hoewel ze verschillend zijn in de wijze van uitvo…
Godotsyndroom: dementie, continu angst, obsessie en psychoseGodotsyndroom: dementie, continu angst, obsessie en psychoseDoor onwetendheid en verlies van geheugencapaciteit kan het voorkomen dat de ouder wordende persoon veel spanningen en a…
Bronnen en referenties
  • http://www.veelgezonder.nl
Reacties

Daniel, 08-03-2018
Vogel product atrosanmed voor spier en gewrichten. goed of beter wat anders? Reactie infoteur, 08-03-2018
Waarom wil je het slikken precies? Atrosan is volgens mij een supplement met duivelsklauw, dus een natuurlijke pijnstiller. Het doet verder niet iets specifieks om je gewrichten of spieren te verbeteren.

H. Barten, 26-11-2017
Als je glucosamine met chondroitine slikt, kun je er dan ook nog gelatinepoeder bij slikken, of is dat teveel van het goede? Reactie infoteur, 27-11-2017
Dat kan hoor. Het werkt beide op een andere manier. Gelatine voegt eiwitten toe aan je lichaam.

Joyce, 12-04-2017
Heb last van flinke artrose in de knieën, welke supplementen kan ik gebruiken? Reactie infoteur, 12-04-2017
In het artikel worden diverse supplementen genoemd, de keuze is aan u. Natuurlijk hoeft u ze niet allemaal te gebruiken. Begin eens met een goed glucosamine supplement bijvoorbeeld en kijk of dat wat voor u doet (het supplement heeft wel enige weken nodig om goed te gaan werken). Een aantal mensen zijn erg tevreden over Vitalize glucomotion om een voorbeeld te noemen, maar andere merken kunnen ook goed zijn.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.