Celzouten voor gewrichtsproblemen (onder andere artrose)

Celzouten voor gewrichtsproblemen (onder andere artrose) Problemen met de gewrichten kunnen zorgen vooral bij ouderen voor veel pijn en stijfheid. In de winkel zijn verschillende supplementen te koop die kunnen helpen deze klachten te verminderen. Veel gebruikt worden producten met glucosamine erin, dit ondanks het feit dat het lichaam zelf glucosamine kan aanmaken. Maar ook celzouten kunnen bijdragen aan klachtenvermindering, doordat ze onder andere kunnen zorgen voor meer elasticiteit en stevigheid. Tevens kunnen ontstekingen verminderen door suppletie met celzouten.

Celzouten

Celzouten zijn verdunde mineralen, meestal in tabletvorm, die goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. Dr.Schüssler, een arts uit de 19de eeuw, ontdekte dat veel ziekten te maken hebben met tekorten aan bepaalde mineralen. Door deze mineralen vervolgens aan het lichaam aan te bieden verdwijnen de klachten die bij desbetreffende ziekten horen. Gewrichtsproblemen is één van die ziekten waarvan men ontdekte, dat deze te maken kon hebben met zekere tekorten aan bepaalde mineralen. Als deze tekorten worden opgelost krijgen de gewrichten weer de juiste hoeveelheid mineralen tot hun beschikking, zodat de gewrichten zich beter kunnen herstellen. Er bestaan 12 verschillende basis celzouten, zijnde de nummers 1-12. Later, na de dood van Dr.Schüssler, zijn er nog andere aanvullende mineralen bijgekomen, de nummers 13 tot en met 27.

De belangrijkste celzouten die gewrichtsklachten kunnen verbeteren of oplossen

Omdat iedereen anders is en iedereen andere klachten ervaart, is er geen standaard formule van celzouten bij gewrichtsklachten. De één ervaart immers meer pijn, de ander meer de stijfheid. En er zijn natuurlijk ook meerdere aandoeningen, waarbij de gewrichten een grote rol spelen. Daarom volgt nu een opsomming van de celzouten die van belang kunnen zijn voor de gewrichten, zodat men voor zichzelf de juiste combinatie van celzouten kan maken.
Artsen en therapeuten kunnen ook aan gezichtskenmerken soms al genoeg hebben om vast te stellen welke mineralen men tekort komt in het lichaam. Ze kijken dan bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van gerstekorrels, rimpels op bepaalde plekken of wallen onder de ogen. Meer informatie hierover is op het internet te vinden.

Celzout nummer 1

Celzout nummer 1 is calcium fluoratum en dit is gelijk één van de belangrijkste celzouten voor mensen met gewrichtsklachten. Dit celzout zorgt namelijk voor de elasticiteit van het kraakbeen rond de gewrichten. Daarnaast zorgt het voor meer stevigheid van alle banden, pezen en ligamenten rond de gewrichten. Daardoor wordt het gewricht zelf veel beter ondersteund.
Nummer 1 wordt vaak ingezet bij artrose, beschadigingen van tussenwervelschijven, osteoporose, zwakke gewrichtsbanden en pezen. Calcium fluoratum wordt in veel gevallen samen met silicea gebruikt (= celzout nummer 11).

Celzout nummer 2

Calcium phosforicum, celzout nummer 2, wordt gebruikt voor de stabiliteit en versteviging van de botten.

Celzout nummer 3

Celzout nummer 3, ferrum phosforicum (= ijzer) wordt ingezet bij alle klachten die te maken hebben met een acute ontsteking in het gewricht. Dus bij alle pijnen die samen gaan met roodheid, zwelling en hitte. Denk dan aan artritis of spit in de rug. Daarnaast zorgt ijzer ook voor een betere weerstand.

Celzout nummer 4

Kalium chloratum, het vierde celzout, wordt gebruikt bij het herstelproces van meer chronische gewrichtsproblemen zoals bursitis van bijvoorbeeld de schouder of de heup en ook bij peesontstekingen rond de gewrichten. Door een tekort aan kalium chloratum krijgen mensen vaak last van verdikt gewrichtssmeersel.

Celzout nummer 7

Nummer 7 is magnesium phosforicum. Dit celzout is met name geschikt voor de ontspanning van spieren en zenuwen en werkt ook als een pijnstiller. Het werkt vooral goed pijnstillend als men ongeveer 7 tabletten op laat lossen in heet water en dit mengsel vervolgens langzaam opdrinkt.

Celzout nummer 8

Nummer 8 is natrium chloratum. Dit celzout verbetert de vochthuishouding in het lichaam en werkt daarmee ook in op de aanmaak van gewrichtssmeerstof, dat ook wel synovia genoemd wordt.

Celzout nummer 10

Is er juist teveel vocht in het gewricht te vinden, vaak te herkennen aan een verdikking van het gewricht, dan kan natrium sulfuricum juist goed helpen. Dit celzout, nummer 10, werkt goed tegen zwellingen.

Celzout nummer 11

Silicea, celzout nummer 11, wordt vaak voorgeschreven samen met celzout nummer 1. Silicea zorgt voor een goede kwaliteit van het kraakbeen en kan ook urinezuren zoals die in het lichaam ontstaan bij jicht oplossen. Het is belangrijk voor de opbouw en ondersteuning van bindweefsel en daarmee ook belangrijk voor pezen en gewrichtsbanden.

Hoeveelheid celzouten om in te nemen

Vaak slikken mensen wel meer dan één celzout. Maximaal kan men ongeveer 3 à 4 verschillende celzouten per dag (of per kuur) innemen. Een voorbeeld van een combinatie is: celzout nummer 1, celzout nummer 8 en celzout nummer 11.
Over de hoeveelheid tabletten die men hiervan dient in te nemen verschillen de meningen nogal. De adviezen gaan echt van 3 stuks per dag tot wel 30 tabletten per celzout per dag! Een goede dosering om mee te beginnen is wellicht vier tot zes tabletten per celzout. Maar nogmaals therapeuten en artsen die met celzouten werken hebben veelal verschillende meningen over de hoeveelheden te slikken celzouten.

Lactose en gluten

De meeste celzout tabletten bevatten vaak lactose en gluten. Er zijn echter wel merken die glutenvrije celzout tabletten verkopen. Lactosevrije tabletten zijn er niet, maar voor mensen die intolerant zijn voor melk zijn er celzouten in druppelvorm (wel weer op alcoholbasis dan). Voor mensen met een lichte lactose-intolerantie is het proberen waard om de celzout tabletten op te lossen in water en dan alleen het doorzichtige water op te drinken. De lactose ligt dan als wit poeder op de bodem van het glas.
© 2016 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artrosePijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artroseLast van pijn in gewrichten, pijn en stijfheid in de heup(en) en/of in de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de e…
Stramme, pijnlijke handen: oorzaken van stijve, stramme handStramme, pijnlijke handen: oorzaken van stijve, stramme handLast van stramme handen? Stijfheid in de handen en gewrichten wat zich uit in stramme, pijnlijke handen, hangt waarschij…
Artrose: is het erfelijk?Artrose: is het erfelijk?Artrose van een reumatische aandoening, waardoor het kraakbeen in een gewricht is aangedaan. Er wordt teveel kraakbeen a…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…

Pijn en vermoeidheid bestrijden met meditatiePijn en vermoeidheid bestrijden met meditatieRuim twee miljoen Nederlanders kampen met chronische klachten. Twee Amerikaanse onderzoekers vonden een remedie voor chr…
Beter slapen met behulp van celzoutenBeter slapen met behulp van celzoutenLekker slapen, wie wil dat nu niet? Celzouten kunnen er nog wel eens voor zorgen, dat slaapproblemen worden opgelost. Du…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: The3cats, Pixabay
  • http://hp-steinmetz.de/p_rheuma-und-arthrose/
  • http://www.schuessler-info.de/sch%C3%BC%C3%9Fler_salze_gegen_gelenkbeschwerden.html
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 04-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.