Pijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artrose

Pijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artrose Last van pijn in gewrichten, pijn en stijfheid in de heup(en) en/of in de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers? Mogelijk dat je last hebt van artrose. Deze aandoening kan in alle gewrichten voorkomen, maar het manifesteert zich toch vooral in de gewichtjes van de halswervelkolom, de knieën en de vingers. Heb jij ooit last gehad van pijn in je gewrichten? Het is geen pretje, vooral als het je heupen, knieën, duim of vingers treft. Als je vermoedt dat je te maken hebt met artrose, aarzel dan niet om met je huisarts te praten. Je gezondheid gaat immers voor alles!
Artrose van de knie / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Artrose van de knie / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening en het heeft niets -zoals vaak gedacht wordt- met veroudering en slijtage te maken. Bij deze reumatische aandoening gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit; het kraakbeen wordt dunner en zachter. Dit proces kan in principe in alle gewrichten optreden, maar er zijn een aantal voorkeurslocaties.
  • nek
  • onderrug
  • knieën
  • heupen
  • duim
  • vingers
  • grote teen

Vóórkomen

Er zijn in Nederland bijna 1,5 miljoen mensen met artrose, van wie naar schatting 60.000 in de leeftijd tussen de 25 en 44 jaar zijn.[1] De meeste artrosepatiënten zijn al wat ouder.

Hoe ontstaat artrose?

Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan van artrose, maar er zijn wel bepaalde factoren die het ontstaan ervan bevorderen. Enkele bekende zijn:
  • overgewicht of obesitas;
  • beschadiging van een gewricht, bijvoorbeeld na een botbreuk of als gevolg van vele kleine beschadigingen (bij mensen die zeer intensief sporten);
  • een meniscusbeschadiging;
  • aangeboren groeistoornissen bij gewrichten.

Stadia van artrose in de knie / Bron: Designua/Shutterstock.comStadia van artrose in de knie / Bron: Designua/Shutterstock.com

Klachten en symptomen van artrose

Pijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie

Kraakbeen dat in kwaliteit achteruitgaat, hoeft natuurlijk niet meteen tot klachten te leiden, Vaak ontstaan de klachten geleidelijk en treedt het vooral op bij het bewegen en belasten van het aangedane gewricht. De klachten kunnen in de loop van de dag verergeren. Je kunt ook pijn krijgen als je na een periode van rust -bijvoorbeeld na een nacht slapen- weer in beweging komt (startpijn). De stijfheid vermindert normaal gesproken binnen het eerste halfuur dat je beweegt en vaak merk je al na een kwartiertje bewegen een duidelijke verbetering. Wel is het zo dat bij intensief of langdurig bewegen, de pijn weer kan terugkomen Naast pijn, is stijfheid een kenmerkend symptoom. Bijvoorbeeld stijfheid in knie of heup. Dit geeft problemen bij het bewegen. De pijn en stijfheid manifesteren zich vooral in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers.

Hoe ontstaat de pijn bij artrose?

Hoe ontstaat de pijn? In het gewricht komen twee botten bij elkaar. Op het uiteinde van de botten zijn zogenaamde schokdempende kussentjes aanwezig, welke van kraakbeen zijn gemaakt. Dit voorkomt dat de botten tegen elkaar schuren. De botten in het gewricht worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel, met aan de binnenkant een slijmvlieslaag wat als smeermiddel werkt. Alle gewrichten in ons lichaam zijn op deze manier opgebouwd. Bij artrose worden echter de kraakbeenkussentjes afgebroken, als gevolg waarvan de botten na verloop van tijd over elkaar heen schuren. Het bot gaat als reactie dikker worden, waardoor zich aan de rand van het gewricht puntige, goedaardige bindweefsel-aangroeisels, zogeheten 'osteofyten', ontstaan. Het verlies van kraakbeen en het over elkaar heen schuren van bot en deze aangroeisels zorgen voor pijn. Het komt ook voor dat er vocht in het gewricht ontstaat als gevolg van een ontsteking, waardoor het gewricht warm, dik en stijf wordt.

Kraakbeen onder een microscoop gezien / Bron: Fanny CASTETS, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Kraakbeen onder een microscoop gezien / Bron: Fanny CASTETS, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Onderzoek en diagnose

Op basis van de gepresenteerde klachten en de uitkomsten van lichamelijk onderzoek, zal de arts de diagnose artrose stellen. Een röntgenfoto bevestigt de diagnose. Hierop zijn dan het verdwenen kraakbeen, de botwoekeringen en de aangroei van bindweefsel waar te nemen.

Behandeling van artrose

Fysiotherapie

Aangetast kraakbeen herstelt zich niet meer. Artrose is een chronische aandoening, maar hoe het verloopt varieert van persoon tot persoon. Behandeling richt zich primair op je lichamelijke welzijn, houding en mobiliteit. Zo kan de arts bepaalde oefeningen adviseren, die je aanvankelijk onder begeleiding van een fysiotherapeut verricht. Hiermee kun je de spieren en pezen rond het aangedane gewricht sterk en soepel houden. Je kan zelf ook allerlei dingen doen bij artrose om de gevolgen van deze ziekte te beperken, overbelasting te voorkómen en je gewrichten te beschermen.

Medicatie

Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen voorgeschreven worden in verband met de pijnklachten en om de zwelling te verminderen. Een injectie met corticosteroïden in het gewricht kan helpen de ontstekingen te remmen en een injectie met hyaluronzuur in het gewricht houdt het nog aanwezige kraakbeen in een zo goed mogelijke conditie en werkt pijnstillend.

Chirurgie

Wanneer je artrose niet (voldoende) reageert op voornoemde behandelingen, kan een verwijzing naar een orthopedisch chirurg zinvol zijn. Deze kan door middel van een kijkoperatie het gewricht van binnen schoonmaken. Vastzetten van een gewricht (artrodese) is ook mogelijk. Hiermee vermindert vaak de pijn aanzienlijk waardoor je bewegingsvrijheid toeneemt, ofschoon het gewricht niet meer normaal te gebruiken is. Soms wordt beslist om het het gewricht te vervangen (prothese).

Noten:
  1. Reuma Nederland. Wat is artrose? https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artrose/ (ingezien op 31-8-2022)

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Artrose van de heup, ook wel coxartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen. Heupartros…
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…

Syndroom van Sjögren: droge ogen, mond door klierontstekingSyndroom van Sjögren: droge ogen, mond door klierontstekingVoor een goede oogfunctie en vochtige mond dienen de traan- en speekselklieren voldoende vocht of slijm aan te maken. Di…
Bloedarmoede door kopertekortBloedarmoede door kopertekortHet is wellicht algemeen bekend dat bloedarmoede kan ontstaan door een ijzertekort of door een tekort aan vitamine B12.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Yulia-Images
  • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
  • Huisarts. Altijd pijn aan je gewrichten. https://www.huisarts.nl/altijd-pijn-aan-je-gewrichten/ (ingezien op 6-11-2023)
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • Reuma Nederland. Wat is artrose? https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artrose/ (ingezien op 31-8-2022)
  • www.reumafonds.nl
  • Afbeelding bron 1: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Designua/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Fanny CASTETS, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.