Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrose

Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrose Pijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouderdom kunnen gewrichtsproblemen zorgen voor vervelende pijn: dat is het geval bij artrose of gewrichtsslijtage. Artrose heeft vooral te maken met een verminderde hoeveelheid kraakbeen en vloeistof in de gewrichten waardoor botten pijnlijk aanvoelen. Om de symptomen van dit onomkeerbare proces van slijtage toch ietwat te verlichten kan je glucosamine innemen. Glucosamine is verkrijgbaar als medicijn en als voedingssupplement. Supplementen met glucosamine kunnen bij sommige mensen met artrose zorgen voor minder gewrichtspijn en een vertraging van de gewrichtsslijtage. Wat zijn zoal de kenmerken van glucosamine en welke bijwerkingen kan dit middel met zich meebrengen?

Pijn in de gewrichten

Gewrichten zijn de onderdelen van het lichaam die een belangrijke functie hebben op het vlak van beweeglijkheid, evenwicht en stabiliteit. Het is dankzij de gewrichten dat je kan stappen, rennen en de meest eenvoudige bewegingen uitvoeren. Pijn aan die gewrichten kan leiden tot een beperkte mobiliteit, vermoeidheid, en inactiviteit. Pijn aan de knie of het enkelgewricht kan bijvoorbeeld vereisen dat je een tijdje rust houdt. Gewrichtspijnen komen vaak voor bij koude en vochtig weer, en naarmate je ouder wordt maak je meer kans om er last van te krijgen.

Artrose

Een van de soorten gewrichtspijn heeft te maken met artrose. Artrose komt neer op een slijtage van de gewrichten: dat is een onomkeerbaar proces dat voorkomt bij oudere mensen. En hoe ouder je bent hoe meer je gewrichten zullen lijden onder die slijtage. Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten aan een slijtage onderhevig die sneller evolueert dan de aanmaak van nieuw kraakbeen. Het lichaam kan met andere woorden niet meer voldoende nieuw kraakbeen aanmaken om een balans te hebben die een voldoende soepelheid van de gewrichten garandeert. Ook de vloeistof in de gewrichten wordt niet meer voldoende geproduceerd, waardoor botten tegen mekaar gaan schuren. Hierdoor ontstaat artrosepijn.

Glucosamine bij artrose

Artrose is een gewrichtsaandoening die op verschillende manieren kan behandeld worden. Zowel ergotherapie, afslanken als medicijnen (pijnstillers, ontstekingsremmers) worden voorzien in de behandeling van artrose. Het proces van gewrichtsslijtage op zich kan niet stopgezet worden, maar wel kunnen de symptomen van het probleem opgevangen worden. Dit kan onder meer door het toedienen van glucosamine. Glucosamine bestaat in medicijnvorm en als voedingssupplement.

Glucosamine als medicijn

Glucosamine is een aminosuiker die voorkomt in lichaamsweefsels en dan vooral in kraakbeen, ligamenten en pezen. Om het verminderde kraakbeen in de gewrichten bij artrose op te vangen wordt in sommige gevallen glucosamine in medicijnvorm voorgeschreven. Het medicijn glucosamine is zonder recept verkrijgbaar onder de vorm van glucosaminesulfaat en kan de pijnklachten bij artrose verlichten.

Glucosamine als supplement

Algemeen: positief resultaat

Maar ook glucosamine als voedingssupplement is verkrijgbaar als middel tegen artrose. De glucosamineproducten die niet officieel als geneesmiddel bekend staan worden beschouwd als voedingssupplementen. Voedingssupplementen met glucosamine kunnen bij verschillende mensen met artrose tot verschillende resultaten leiden maar in het algemeen wordt aangenomen dat de inname ervan de klachten van artrose wel degelijk kan doen verminderen.

Minder pijn

Hoewel er onenigheid bestaat over de effectiviteit van glucosamine bij artrose, hebben verschillende medische onderzoeken tot een goed resultaat geleid. Patiënten met artrose die glucosamine hadden ingenomen bleken minder last te hebben van de typische symptomen van artrose en bovendien was er bij hen minder nood aan een knieoperatie. Daarnaast werd ook de voortgang van de gewrichtsslijtage vertraagd. Hierdoor werden de pijnklachten minder.

Bijwerkingen glucosamine

Bij glucosamine werden zelden bijwerkingen waargenomen. De bijwerkingen die kunnen optreden hebben vooral te maken met het spijsverteringsstelsel. Maag- en darmklachten zoals maagpijn, misselijkheid, en duizeligheid kunnen voorkomen in zeldzame gevallen. Wel is het daarbij belangrijk om uit te maken of deze neveneffecten het gevolg zijn van het gebruik van glucosamine dan wel als klacht van de onderliggende ziekte of aandoening.

Lees verder

© 2015 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine wordt door veel mensen al gebruikt ter verlichting van gewrichtsklachten, wat men vaak niet weet is dat gluc…
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Artrose-GewrichtspijnArtrose - Gewrichtpijn. De plantaardige homeopathie kent een geneesmiddel met een pijnstillende werking die aangetoond e…
Chondroïtine- en glucosaminesupplementen: IndicatieChondroïtine- en glucosaminesupplementen: IndicatieChondroïtine en glucosamine zijn natuurlijke stoffen die helpen bij de opbouw van kraakbeen. Chondroïtine en glucosamine…
Onderzoek baarmoederhalskanker bij vrouwen: het uitstrijkjeOnderzoek baarmoederhalskanker bij vrouwen: het uitstrijkjeBaarmoederhalskanker komt meestal voor bij vrouwen tussen de dertig en zestig jaar. Deze groep vrouwen krijgt dan ook om…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/glucosamine#onder-welke-namen-is-glucosamine-verkrijgbaar
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosamine (bronnen geraadpleegd op 08/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.