Artrose-Gewrichtspijn

Artrose - Gewrichtpijn. De plantaardige homeopathie kent een geneesmiddel met een pijnstillende werking die aangetoond en vergelijkbaar is met die van pijnstillers zoals paracetamol en acetylsalycilaat

Wat is artrose?

Een van de meest voorkomende aandoeningen van de gewrichten is artrose of gewrichtsslijtage. Door de slijtage gaat kraakbeen verloren en vindt er een structuurverandering plaats van het gewricht. Hierdoor gaan botdelen langs elkaar schuren en verliezen gewrichten hun structuur en functionaliteit. Er kunnen botwoekeringen ontstaan, ontstekingen en vochtophopingen. Hierdoor ontstaan pijnklachten en beperkingen in het bewegen.
Artrose een normaal proces van de gewrichten zodra er sprake is van onderbelasting van een gewricht oftewel een tekort aan belasten van het totale kraakbeenoppervlak. Een vermindering van het kraakbeen in de gewrichten is het gevolg. Vaak wordt over artrose gesproken als 'slijtage' van de gewrichten, maar deze omschrijving is in feite niet juist; zowel bot als kraakbeen zijn levende weefsels met cellen die actief betrokken blijven bij het functioneren van het weefsel.

Pijn bij artrose

De pijn bij artrose verloopt vaak heel geleidelijk. In het begin vaak incidenteel, maar na verloop van tijd worden deze klachten steeds erger en manifesteren zich vooral na bewegen. Met het vorderen van de artrose zal ook de pijn steeds meer toenemen en uiteindelijk voortdurend aanwezig zijn.

Hoe ontstaat artrose?

Voortdurende overbelasting door o.a. sport, zwaar lichamelijk werk maar ook een verkeerde lichaamshouding verhogen de kans op artrose.
Ook overgewicht kan een belangrijke rol spelen evenals trauma’s. Natuurlijk is er ook nog de erfelijke factor. Tot slot kunnen ook andere aandoeningen/ziekten die ontstekingen in de gewrichten veroorzaken aanleiding tot artrose geven

Behandeling/Medicijnen

De conservatieve behandeling van artrose heeft twee hoofddoelen namelijk het verlichten van pijn en het behouden van functie.
In sommige gevallen kan er worden overgegaan door het vervangen van gewrichten door protheses.

Pijnbestrijding door middel van geneesmiddelen

Doorgaans wordt eerst met paracetamol begonnen, tot een maximumdosering van 4 gram per dag voor volwassenen. Komt men daarmee niet uit dan kan een NSAID worden gegeven, zoals ibuprofen of diclofenac. Daarnaast worden NSAID's ook gegeven vanwege de ontstekingsremmende werking als sprake is van irritatie van het gewricht

Pijnbestrijding door middel van plantaardige homeopathie

In de plantaardige homeopathie wordt Euphorbia pilulifera moedertinctuur (behorend tot de wolfsmelkachtige) gebruikt als pijnstiller voor artrose en gewrichtspijnen.

De actieve bestanddelen van de plant

De plant bevat galnotenen, catechinen, looistoffen, fenolzuren, flavoniden, aminozuren en mineralen. Alkoloїden zijn NIET aanwezig.

De werking van de plant

Deze plant is reeds lang bekend in de autochtone Afrikaanse volksgeneeskunde. Zij bezit talrijke therapeutische indicaties. Wetenschappelijk onderzoek heeft o.a. de ontstekingswerende, pijnstillende en sedatieve eigenschappen bevestigd. Farmacologische experimenten hebben vooral een centrale pijnstillende werking aangetoond die vergelijkbaar is met die pijnstillers zoals paracetamol en acetylsalycilaat (van lysine). Tolerantie onderzoek heeft bewezen dat er bij 50 tot 75 druppels moedertinctuur per dag geen enkel risico is op intoxicatie (vergiftiging) bij de mens.

Gebruik:

  • Bij reumatische pijn: artrose- en gewrichtspijn
  • Dagelijks 50 tot 75 druppels moedertinctuur in een ruim glas water innemen

Ook bij hoofdpijn en migraine kan deze moedertinctuur worden gebruikt. 50 tot 75 druppels moedertinctuur per dag.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tandor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijnGewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijnGewrichtspijn kan je dagelijkse leven erg bemoeilijken, zeker wanneer de koude de pijn nog verergert. Vermits gewrichtsk…

Aandoening: Tranende ogenAandoening: Tranende ogenIedereen heeft wel eens een tranend oog. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Lees in dit artikel wat je er tegen kunt doen…
Cauda equina syndroom - oorzaken, symptomen en behandelingCauda equina syndroom - oorzaken, symptomen en behandelingHet cauda equina syndroom (CES) is een zeldzame neurologische aandoening waarbij er problemen optreden in de zenuwen van…
Bronnen en referenties
  • Meurs JBJ van (ErasmusMC), Bierma-Zeinstra SMA (ErasmusMC), Uitterlinden AG (ErasmusMC). Artrose samengevat. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, <http://www.nationaalkompas.nl> Nationaal Kompas VolksgezondheidGezondheid en ziekteZiekten en aandoeningenBewegingsstelsel en bindweefselArtrose, 24 juni 2009.
  • Wikipedia Creative Commons
  • Plantaardige homeopathie, max Tetau
Tandor (13 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.