Rugklachten: Kruidenthee voor lage rugklachten - lumbago

Rugklachten. Lage rugklachten - lumbago kunnen worden veroorzaakt door een verminderde werking van de nieren. Deze kruidenthee van geneeskrachtige kruiden zorgt voor een goede spoeling van de nieren.
Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lage rugklachten - lumbago

Soms worden mensen gekweld door pijnklachten in de onderrug zonder aanwijsbare oorzaak anders dan artrose b.v. en kunnen worden omschreven als een milde tot hevige pijn, gevoel van ongemak in de lagere rug, die houding en beweging in ernstige mate kunnen belemmeren. Lage rugpijn, is pijn in het gebied tussen de onderste ribben en de billen.

Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door nieren die minder goed werken omdat er veel niergruis aanwezig is. Ieder mens maakt regelmatig stenen aan in de vorm van gruis. Dit niergruis geeft echter bijna nooit problemen, doordat die hele kleine steentjes gemakkelijk en ongemerkt met de urine het lichaam verlaten. Soms blijft er echter meer gruis achter en vormt sediment. Soms is er een aanwijsbare oorzaak te vinden voor de vorming nierstenen (o.a. onstekingen, infecties, verhoogde werking van bijschildklieren en jicht), in de meeste gevallen echter niet. In verschillende alternatieve geneeswijzen o.a. de reflexzone therapie, worden organen gekoppeld aan de wervelkolom. Vele zenuwen stromen in en uit de wervelkolom van en naar verschillende organen. Een verstoring in het evenwicht in en tussen de organen, kan op verschillende plekken op de wervelkolom pijn veroorzaken.

In geval van lage rugklachten gaat het hierbij vooral om de zenuwen die naar organen voeren die op gelijk niveau liggen met de wervels. De wervels die corresponderen en op gelijk niveau liggen met de nieren zijn de lumbale (lende) wervels L1,L2 en L3. Deze zijn te vinden in het geel gekleurde deel van de foto.

Het is zaak dat de nieren in dit geval goed worden gespoeld. Drink daarom veel, zeker 2 liter per dag. Wanneer u wilt weten of u genoeg drinkt, kunt u dat zien aan de kleur van uw urine en aan hoe vaak u plast. Wanneer uw urine donker van kleur is of u plast maar 3 of 4 keer per dag, dan drinkt u te weinig.

Onderstaand recept zorgt voor een goede spoeling van de nieren.

Recept

  • 30 gram Stalkruidwortel of Kattedoorn
  • 10 gram Gulderoede
  • 10 gram Agrimonie

Bereiding en gebruik:

1 eetlepel kruidenmengsel overgieten met 1 kop kokend heet water en 10 minuten laten trekken.
Hierna de thee zeven. 2 x daags 1 kop nemen. De thee warm drinken en eventueel zoeten met honing.

Belangrijk

Deze recepten zijn NIET bedoeld om uw huidige medicijnen te vervangen.
Bij aanhoudende en ernstige klachten dient u altijd een arts te raadplegen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tandor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is spit of lumbago: acute en chronische lage rugpijnWat is spit nu eigenlijk? Spit (oftewel lumbago) is een algemene term die refereert naar lage rugklachten. Spit komt wer…
Kruiden tegen griep en keelpijnKruiden tegen griep en keelpijnFytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaa…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Een op de drie mensen heeft elk jaar wel eens last van een vervelende rugpijn. De rug is het lichaamsdeel dat ons de mee…

Kruidenthee voor aambeienAambeien, uitgezakte kluwen van kleine gezwollen bloedvaatjes die irritante jeuk, en branderig gevoel veroorzaken. Hier…
Slapeloosheid: Kruidenthee voor slapeloosheidSlaap is noodzakelijk voor de gezondheid van geest en lichaam. Dit is een kruidenmengsel voor kruidenthee die gebruikt k…
Bronnen en referenties
  • Bilz, de nieuwe natuurgeneeswijzen
  • Reflexzone therapie, Jan van Baarle
  • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tandor (13 artikelen)
Laatste update: 05-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.