Natuurlijke pijnstillers

Natuurlijke pijnstillers Bij de drogist kunnen vele verschillende pijnstillers worden aangeschaft. Daarbij werkt de ene wat beter dan de andere. Het nadeel van deze pijnstillers is dat ze bijna allemaal kunnen zorgen voor maag/darmklachten. Natuurlijke pijnstillers hebben dit nadeel veelal niet en werken in principe net zo goed tegen de pijn als de pijnstillers bij de drogist. Soms is alleen wel een wat langere tijd nodig voordat deze middelen optimaal werken. Ontstekingsremmers als NSAIDS's en de nieuwe generatie COX-2-remmers kunnen het risico op hartfalen en -aanvallen aanzienlijk verhogen. Verder kunnen ze heel vervelende bijwerkingen hebben met name voor de maag en de darmen. Mensen hebben soms zelfs maagbeschermers nodig in het geval dat ze deze medicijnen voor langere tijd innemen. Natuurlijke pijnstillers zijn dan wellicht een beter alternatief. Een beetje afhankelijk van de soort pijnklachten zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is er een natuurlijke pijnstiller voor zenuwpijn, voor gewrichtspijn, maar ook voor spierpijn etc.


Peapure

Peapure is een middel dat geschikt is voor mensen met zenuwpijn en ook andere (chronische) pijnklachten. Het was langere tijd alleen via het internet bij een bepaalde winkel te koop, maar Vitals heeft het nu ook in zijn assortiment. Daarbij worden deze producten vaak met korting aangeboden. Peapure bestaat uit Palmitoylethanolamide, dit is een lichaamseigen stof. In het verleden heette dit product Normast. Het is een natuurlijke en lichaamseigen pijnstiller en tevens ontstekingsremmer. Het kan werken voor mensen die last hebben van onder andere:
  • hernia
  • fibromyalgie
  • gordelroospijn
  • carpaletunnelsyndroom
  • aangezichtspijn
  • voetpijn bij diabetes

Bij zenuwpijn zijn ook nog enkele andere natuurlijke opties.

Zell H3

Zell H3 is een product dat werkt tegen zenuwpijn omdat het een klein aandeel procaïne bevat. Procaïne werd vroeger gebruikt als verdoving bij de tandarts. In de productomschrijving van dit middel staat echter helemaal niet beschreven dat het kan werken tegen pijn, het is gemaakt als middel tegen veroudering. Het is in ieder geval helemaal niet zo duur en daarom misschien de moeite van het proberen waard.

Boswellia, kurkuma en omega 3-vetzuren

Boswellia en kurkuma zijn kruiden met ontstekingsremmende werking en daardoor hebben ze ook een pijnstillend effect. Ook omega 3 vetzuren zijn ontstekingsremmend. Omega 3-vetzuren zijn bijvoorbeeld te vinden in lijnzaad(olie), krillolie en chiazaad.

MSM zwavel

MSM of terwijl methylsulfonylmethaan is een natuurlijke zwavelverbinding die bestaat uit zwavel en methylgroepen. Het komt ook van nature voor in bijvoorbeeld melk en verse groenten. MSM zorgt voor een betere doorbloeding waardoor voedingsstoffen beter aangevoerd kunnen worden en afvalstoffen beter afgevoerd. Daarbij werkt het ontstekingsremmend en pijnstillend. Het werkt daarnaast bijvoorbeeld ook tegen allergieën. Als voedingssupplement is MSM vooral populair geworden als pijnstiller en ondersteunend middel bij aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals osteoartritis (artrose), (reumatoïde) artritis, (sport)blessures, fibromyalgie, lage rugpijn, peesontstekingen en RSI.* Ook wordt het gebruikt door mensen die een auto-immuunziekte hebben zoals lupus. MSM-gel is ook te gebruiken bij bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten door artrose.

DMSO

DMSO is veel minder bekend in Nederland. DMSO zorgt voor (directe) pijndemping, ontstekingsremming, antioxidatieve activiteit, stimulering van de weefseldoorbloeding, stimulering van wondheling en verzachting van littekenweefsel.* DMSO wordt in crèmes onder andere gebruikt om een geneesmiddel zoals antibiotica snel in het lichaam te brengen. Nadeel van DMSO is de knoflooksmaak en -geur die je kan proeven en ruiken na het gebruik. MSM is een iets minder sterke variant van DMSO, MSM is DMSO2. DMSO zelf is een vloeistof die verdunt dient te worden met gedistilleerd water om te kunnen gebruiken. Het kan worden gebruikt als zalf, spray of crème op een pijnlijke plek. Mocht je de knoflookgeur en smaak willen vermijden, dan kan je beter kiezen voor MSM zwavel.

Hyaluronzuur

Voor pijnlijke en ontstoken gewrichten en dus ook voor artritis is hyaluronzuur (= hyaluronic acid = HA) een uitkomst. HA is de bouwstof voor de gewrichtsvloeistof synovia. Naarmate je ouder wordt, maak je al minder HA zelf aan. Het is dan een optie om extra HA in supplementvorm in te nemen. Door HA te slikken kan je lichaam meer synovia aanmaken en zit er dus een 'extra' laagje tussen de gewrichten in. Dit kan op zichzelf al voor pijnvermindering zorgen. Daarnaast is HA ook ontstekingsremmend en daarom goed te gebruiken bij bijvoorbeeld het opvlammen van artritis. HA werkt ook in op de spieren en pezen en kan voor een duidelijke pijnvermindering zorgen.

CBD-olie

Het legale CBD-product kan ook duidelijk pijnstillend zijn. En is te verkrijgen in zowel druppelvorm als ook om te smeren op de huid. Thc heeft de naam nog beter te werken tegen pijn, maar kan vervelende bijwerkingen hebben zoals hallucineren en het oproepen van angsten. Thc is niet legaal in Nederland cbd-olie wel. Let er wel goed dat je een goed product aanschaft, de keuze is inmiddels behoorlijk groot. Verschillen in de kwaliteit van cbd-olie komt onder andere doordat sommige cbd-olie uit restafval gemaakt wordt en ook de gehaltes aan cbd (en ook thc) verschillen nogal per product.

Magnesium

Magnesium is eigenlijk een beetje vreemde eend in de bijt, dit omdat het niet echt een pijnstiller is. Maar magnesium is wel heel goed in het ontspannen van onder andere spieren en zenuwen en kan om die reden toch pijnstillend werken. Onder andere bij spierpijn is het erg fijn om die spier in te smeren met magnesiumolie. Om spierpijn te voorkomen kan je een magnesium supplement slikken.

Arnica

Voor het voorkomen of het verminderen van blauwe plekken is Arnica D6 een heel goed middel. Als je snel na het stoten of vallen Arnicadruppels inneemt kan men de blauwe plek is sommige gevallen helemaal voorkomen en de pijn zal daardoor ook veel minder zijn. Arnica zorgt voor een snellere doorbloeding, waardoor de kneuzing ontstaan door het stoten zich heel snel oplost. Het aanbrengen van een compres gemaakt van Arnica bedoeld voor uitwendig gebruik aangelengd met water is ook een optie. Daarnaast zijn er veel producten waarin Arnica een (hoofd)ingrediënt is, zoals bijvoorbeeld Traumeel van de firma Heel.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijnGewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijnGewrichtspijn kan je dagelijkse leven erg bemoeilijken, zeker wanneer de koude de pijn nog verergert. Vermits gewrichtsk…
Oorzaken van spier- en gewrichtspijnOorzaken van spier- en gewrichtspijnIedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de…
Tramadol: een sterke pijnstiller bij matige tot erge pijnTramadol: een sterke pijnstiller bij matige tot erge pijnTramadol is een morfineachtige pijnstiller, ook wel een opioïd genoemd en het behoort tot de sterkere pijnstillers. Het…

Honing en kwaaltjesHoning en kwaaltjesHoning is heerlijk op brood, beschuit of door de yoghurt en veel mensen drinken, in plaats van thee met suiker, thee met…
Glutamine, belangrijker dan lang gedacht isGlutamine, belangrijker dan lang gedacht isL-glutamine is een aminozuur wat bij enorm veel stofwisselingsprocessen een rol speelt. Het lichaam kan deze stof zelf a…
Bronnen en referenties
  • * http://www.orthokennis.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=32
Reactie

Monique, 20-08-2020
Mijn vraag is of je Peapure en MSM zwavel tegelijkertijd in nemen of beter niet? Reactie infoteur, 20-08-2020
Sorry dit weet ik niet. Misschien is het na te vragen bij de apotheek.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.