Tips voor aangezichtspijn

Tips voor aangezichtspijn De pijn van aangezichtspijn valt met geen pen te beschrijven, deze is letterlijk onbeschrijfelijk. Voor mensen die deze pijn nog nooit hebben gehad is er waarschijnlijk dan ook geen voorstelling van te maken. Het zijn aanvallen van kortdurende heftige pijnscheuten die uitstralen naar het oor, de neusvleugel of de kin. De pijn treedt spontaan op of wordt uitgelokt door het aanraken van het gelaat en/of door warmte en kou. Neurologen schrijven snel tegretol of andere heftige medicijnen voor, maar probeer liever eerst eens een alternatief! Voor het gevoel in het gelaat is de nervus trigeminus (drielingzenuw) verantwoordelijk, ook de nervus V genoemd (nummer 5 van de 12 paar hersenzenuwen die we hebben). Afhankelijk van de plaats waar de pijn gevoeld wordt is het één tak (van de drie takken) van deze zenuw, die voor de pijn in het verzorgingsgebied van de zenuw zorgt.


Vormen van aangezichtspijn

Er bestaan twee vormen van aangezichtspijn:
  • typische aangezichtspijn
  • atypische aangezichtspijn

Bij typische aangezichtspijn voelt men kortdurende "elektrisch" aanvoelende stroomstoten. Bij atypische aangezichtspijn is de pijn zeurend en bonzend en duren de aanvallen vaak langere tijd.

Oorzaken van de pijn

In de kleine holte gelegen achter de kaakholte komen een aantal belangrijke bloedvaten en zenuwen samen. De typische aangezichtspijn wordt vaak veroorzaakt doordat er een bloedvaatje tegen de zenuwknoop aanduwt. Maar soms wordt er ook geen oorzaak voor gevonden. Atypische aangezichtspijn kan meerdere oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld gebitsproblemen, overbelasting van de kaakspieren door triggerpoints of een andere oorzaak zoals gordelroos of door een ontsteking van de voorhoofdsholte.

Wat kan de pijn uitlokken?

De pijn kan vaak opgewekt worden door een bepaalde plek in het gezicht aan te raken, maar soms ook door bijvoorbeeld warmte of kou langs het gezicht. Of door bewegingen van het gezicht zelf door kauwen of praten. Dus door dingen te doen die gezonde mensen gewoon en vanzelfsprekend vinden.

Alternatieve pijnstillers, tips tegen zenuwpijn

Behalve de medicijnen die de neuroloog voorschrijft zijn er andere mogelijkheden. Medicijnen als Tegretol zijn heftige medicijnen met mogelijke heftige bijwerkingen. Daarom lijkt het verstandig eerst andere mogelijkheden te proberen. Zo is er het vroegere normast, nu peapure genoemd. Dit product is op natuurlijke basis. Niet iedereen heeft er baat bij, maar het is natuurlijk altijd te proberen. Het is zonder recept van een arts te verkrijgen. Tegenwoordig heeft ook Vitals de peapure in het assortiment en nu dus ook ook bij de drogisterij of reformwinkel te koop (zie voor meer informatie: www.vitals.nl/producten/specialiteiten/pea-pure-400-mg-palmitoylethanolamide-peapure). Ook Elvitaal verkoopt Pea Puur in een 90 veg caps verpakking of in een 180 vegacaps verpakking. Kijk goed op internet voor goedkopere supplementen!

Cremès

Een andere optie is het smeren met capsaisine crème. Dit is een crème op basis van rode pepers. Deze crème kan, zeker in het begin, behoorlijk branden. En wordt om die reden soms ook niet voor het gezicht gebruikt. Ook zijn er verschillende crèmes op basis van onder andere Amitriptyline, Gabapentine, Baclofen, Ketamine en Lidocaïne. Deze crèmes moeten echter worden voorgeschreven door een arts en veel huisartsen of neurologen doen dit helaas niet zo gemakkelijk.

Supplement met procaïne

Nog een andere pijnstiller is een supplement waarin procaïne zit, Zell H3. Dit supplement is eigenlijk bedoeld om je meer energie te geven en je een jeugdige uitstraling te geven. Er wordt in de bijsluiter dan ook niets verteld over de pijnstillende werking van dit product. Maar door de procaïne heeft dit product dus wel degelijk een pijnstillende werking op zenuwen. Procaïne werd vroeger door tandartsen gebruikt als verdovingsmiddel. Sommige mensen ervaren er tot wel 80% minder pijn door. En vaak al binnen enkele dagen na inname! Dit supplement is gewoon te koop bij de drogist of natuurwinkel.

Nadeel van bovenstaande middelen is dat ze enkel en alleen de pijn bestrijden en verder niets doen aan de oorzaak van de aangezichtspijn. Alhoewel veel mensen met deze pijn al ontzettend blij zullen zijn met de pijnverlichting alleen.

Van DMSO wordt beweerd dat het naast dat het een pijnstillende werking heeft op onder andere zenuwen, ook gezichtszenuwen kan helpen herstellen. Of dit waar is?

Alternatieve oorzaken

In de alternatieve geneeskunde zijn er een paar mogelijke oorzaken bekend van aangezichtspijn:
  • Lyme
  • Herpes
  • Difterie

Borrellia, oftewel de ziekte van Lyme, is een beruchte bacterie die aangezichtspijn kan veroorzaken. Besmette teken kunnen deze ziekte overbrengen. Veel mensen weten niet eens dat ze gebeten zijn door een teek, want de rode kring die je kan krijgen na een tekenbeet hoeft lang niet altijd aanwezig te zijn.

Gordelroos (herpes zoster) is een infectie die wordt veroorzaakt door een virus dat nauw verwant is aan het waterpokkenvirus. Het zogenaamde varicella-zostervirus veroorzaakt deze waterpokken. Na genezing van de waterpokken blijft het virus in het lichaam aanwezig in de ganglia (verdikkingen in het verloop van een zenuw) van de zenuwen. Het virus blijft hier sluimerend (=inactief) aanwezig. Eenmaal geactiveerd, veroorzaakt dit virus via de zenuwen op bepaalde delen van de huid gordelroos (*).Het krijgen van zenuwpijn na gordelroos komt bij een kleine groep patiënten voor, zoals bij patiënten met een verminderde weerstand
Maar ook andere vormen van herpes kunnen zich verstoppen in de zenuwen in het lichaam en daar voor veel pijnklachten zorgen.

Difterie (vroeger ook wel kroep genoemd) kan als complicatie de hartspier en het zenuwstelsel beschadigen en daardoor voor aangezichtspijn zorgen.

Behandeling

Naast het preventief laten trekken door een tandarts van een verstandkies, vooral bij een nauwe kaak, en het laten checken of er wortelresten zijn blijven zitten zijn er nog andere mogelijkheden. Ga eens op zoek naar een alternatieve genezer die deze ziekteverwekkers aan kan pakken. Denk dan aan een goede homeopaat (er zijn zelfs homeopathische verdunningen van bovenstaande drie infecties) of een bicom resonantie therapeut. En probeer het, er zijn echt mensen die hier (heel veel) baat bij hebben! Ook triggerpoints in gezichtsspieren kunnen nog een oorzaak zijn van aangezichtspijn. Triggerpoints zijn spierknopen die gemeen zeer kunnen doen. Deze zijn door een goede fysiotherapeut of een osteopaat te behandelen. Je kan ze ook zelf proberen te behandelen. Er is in Amerika zelfs een klein apparaatje voor gemaakt die het zelf behandelen gemakkelijker maakt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: AangezichtspijnGezondheid: AangezichtspijnBij aangezichtspijn weten mensen die er last van hebben, niet zelden op het moment dat deze pijn zich voor het eerst uit…
Aangezichtspijn: oorzaken en behandelingAangezichtspijn: oorzaken en behandelingEen aandoening waar mensen ontzettend onder kunnen lijden is aangezichtspijn. De klachten kunnen zodanig erg zijn dat he…

MSM zwavel, werkt tegen (ontstekings) pijn en allergieënMSM zwavel, werkt tegen (ontstekings) pijn en allergieënMSM zwavel is een wat minder bekende stof en toch is MSM minstens net zo belangrijk voor het lichaam als vitaminen en mi…
Edelstenen en effecten op gezondheidEdelstenen en effecten op gezondheidEdelstenen worden door zeer velen niet alleen gedragen als onderdeel van een sieraad maar ook omdat ze een gunstig effec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • (*) http://www.stopdepijn.nl/sites/stopdepijnnl/watiszenuwpijn/aandoeningen/Pages/Gordelroos(postherpetischeneuralgie).aspx
Reactie

Casper, 23-03-2014
Ik zou heel graag willen weten hoe dit apparaatje (om triggerpoints te behandelen) heet en waar dit te verkrijgen is. Reactie infoteur, 23-03-2014
Bedoel je het hulpstuk om triggerpoints in je mond mee te behandelen? Ik zal het voor je opzoeken… Myofree tool heet het. En het is verkrijgbaar in de V.S, maar misschien ook wel in Europa. Veel succes!

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 04-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.