Pijn in het aangezicht

Pijn in het aangezicht De behandeling van aangezichtspijn, in het bijzonder van typische aangezichtspijn, bestaat uit medicijnen of uit een operatie. Een juist afgestemde medicijnenmix is de standaard behandelmethode. Het vervelende bij deze pijn is dat het signaleringssysteem wordt ontregeld. Daardoor reageert het sneller en intensiever. Dit noemt men sensitisatie. Een bacterie op de zenuwuiteinden wil nog wel eens de dader zijn van deze ernstige aandoening. Aangezichtspijn is een prikkeling van een hersenzenuw. Er bestaan twee groepen van aangezichtspijn (AGP):
  • Typische aangezichtspijn.
  • Atypische aangezichtspijn.

Typische aangezichtspijn

Dit kan onderverdeeld worden in trigeminus en glossopharyngeus neuralgie. Hierbij treden scheuten van felle kortdurende pijn op. Deze aanvallen kunnen zich met korte tussenpozen herhalen. Ze duren zo kort dat het weinig zin heeft om pijnstillers, zoals aspirine of paracetamol in te zetten, teneinde de pijn te bestrijden. Wel kan men door de triggerpunten niet aan te raken en te zorgen dat er geen snerpende kou in het gelaat komt, de pijnaanvallen soms vermijden. Met triggerpoint therapie kan men eventueel in een latere fase de spieren die de kaak sluiten laten behandelen. Deze spieren zijn de temporalis, de masseter en de internal pterygoid. Deze laatste betreft punten in de mond, welke door behandelingen, ook te laseren, aangepakt kunnen worden. De voorkomende zenuwsymptomen zijn bijvoorbeeld tintelingen en scheel kijken. Een ontsteking van de kaakholte ontstaat veelal in de neus.

Operatie bij typische aangezichtspijn

Zenuwblokkade, daarbij worden zenuwknopen doorgebrand. Dit geschiedt met een naald, die onder lokale verdoving wordt ingebracht in de trigeminus. Een deel van de zenuw wordt zo kapot gemaakt. Het risico bestaat dat overmatige behandeling kan leiden tot nog heviger pijnen of een doof gevoel in het aangezicht. Een echte operatie, waarbij een soort sponsje of piepschuim tussen de kloppende zenuw en het naastgelegen bloedvat wordt geplaatst, zodat het kloppen van het bloedvat de zenuw niet meer kan irriteren. Bijwerkingen kunnen zijn, doof gevoel in het gelaat, zwakte van de kauwspieren en een bloeding of infectie in het operatiegebied. Bovendien kunnen de klachten naar verloop van tijd weer terug komen.

Mogelijke oorzaken van aangezichtspijn (AGP)

  • afwijkingen aan het kauwstelsel, nekklachten of oorpijn
  • een slecht passende prothese of een beschadigde zenuw na tandartsbezoek.
  • een scheef neustussenschot
  • bacteriën en/of virussen
  • tekorten aan vitamine B6 en/of vitamine B12 door beschadigde gevoelszenuwen. In dit kader laten testen op B12 waarde, homocysteïne en MMA, daarna vitamine B12 injecties nemen voor herstel reparatie of injecties met hyaluron zuur, waarbij magnesium nodig is om herstel te bevorderen.

Medicatie

Hoge doses van vitamine B6 en/of vitamine B12, aconitum D 4, MSM - in een hoge dosering, avena sativa complex, alfa-liponzuur 600 mg, acetyl-l-carnitine 2.000 mg, inositol 500-1.000 mg, calcium 1.000 mg + magnesium 500 mg per dag. Verder het soepel houden van het kaakgewricht door vochtig warme kompressen van bij voorbeeld kruidenzakjes gedurende een half uur op het gewricht te houden.Last but not least een aantal geneesmiddelen tegen epilepsie die effectief zijn gebleken tegen deze vorm van AGP. Deze medicijnen, die moeilijk met andere medicijnen samengaan zijn:

  • carhamazepine (Tegretol) 600-1.000 mg p/dag. Er kan een effect op concentratie en geheugen optreden, huidproblemen.
  • fenytoïne (Diphantoine) 200-500 mg p/dag. Duizeligheid, trillende handen en ontsteking van het tandvlees komt voor. natriumvalproaat (Depakine) 750-2.000 mg p/dag. Haaruitval, trillende handen of gewichtstoename is mogelijk.
  • gabapentine (Neurontin) is een nieuw medicijn dat mogelijk effectief kan zijn tegen AGP. Bijwerkingen lijken mee te vallen. Er zijn ook een aantal meer alternatieve medicijnen tegen aangezichtspijn.

De bijwerkingen van bovenstaande medicijnen, waarbij ook alcoholgebruik vermeden dient te worden, zijn pittig. Er dient dan ook regelmatig bloedonderzoek te worden gedaan, omdat er soms leverbeschadiging en onderdrukking van het beenmerg optreedt.

Atypische aangezichtspijn

De zeurende pijn houdt hierbij uren of dagen aan. Deze vorm van AGP is zeer lastig te behandelen.
Bovenstaande geneesmiddelen tegen epilepsie helpen niet bij deze vorm van AGP. Ook een operatie is zinloos en onnodig gevaarlijk. Wellicht biedt het aanpakken van een bacterie of zenuw op de zenuwuiteinde soelaas.
Triggers kunnen onder andere zijn tocht, stress, oververmoeidheid, felle kou, airconditioning of gordelroos/herpes.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aangezichtspijn: oorzaken en behandelingAangezichtspijn: oorzaken en behandelingEen aandoening waar mensen ontzettend onder kunnen lijden is aangezichtspijn. De klachten kunnen zodanig erg zijn dat he…
Aangezichtspijn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAangezichtspijn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAangezichtspijn of trigeminusneuralgie kun je omschrijven als zenuwpijn in het gezicht. De oorzaak blijft vaak onduideli…

Ziekte van Bechterew: inflammatoire rugpijn bij het ontwakenZiekte van Bechterew: inflammatoire rugpijn bij het ontwakenWakker worden met een stijve onderrug en pijn kan een teken zijn van de Ziekte van Bechterew. Naarmate men meer beweegt,…
Opgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSOpgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSEen opgezwollen buik na het eten. Heb je last van langdurige buikpijn met een opgeblazen gevoel in de buik (vooral een o…
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.