Aangezichtspijn: oorzaken en behandeling

Aangezichtspijn: oorzaken en behandeling Een aandoening waar mensen ontzettend onder kunnen lijden is aangezichtspijn. De klachten kunnen zodanig erg zijn dat het de activiteit van iemand overdag belemmert en/ of zijn nachtrust verstoort. Veel mensen hebben in het gezicht 'trigger points', plekjes in het gezicht die gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld wind of kou, maar ook door wassen of scheren. Oorzaken kunnen zijn problemen met de kaak, het gebit, holte ontstekingen of de kauwspieren. Behandeling zal gericht zijn op het wegnemen van de oorzaak van de aandoening en op pijnstilling.

Aangezichtspijn


Aangezichtspijn treedt vaak kort en plotseling op, maar kan ook langduriger aanwezig zijn, dit noemen we neuralgie. De Nervus trigeminus, is een zenuw in de hersenen die ervoor zorgt dat we gevoel hebben in ons gezicht, de kaken en in de binnenzijde van de wang. Soms zorgt de zenuw ervoor dat mensen pijn krijgen aan het gezicht. Er treden een paar keer per dag of zelfs tientallen keren per dag heftige pijnscheuten op, die zo erg kunnen zijn dat het de dagelijkse bezigheden erg beïnvloed. De pijn zit vaak aan één kant van de onderkaak, het voorhoofd of de neus.

Soorten neuralgie

Typische neuralgie

Heftige pijnaanvallen die een paar seconden tot enkele minuten kunnen duren, en die steeds vaker terug komen. De pijn kan zodanig erg zijn dat de persoon die het treft zijn dagelijks werk niet kan verrichten en een zeer slechte nachtrust heeft. De pijn kan opkomen zetten door het lopen in de kou of de wind of door een aanraking van het gezicht. Ook praten, kauwen, slikken of tandenpoetsen kan een aanval veroorzaken.

Atypische neuralgie

Deze vorm van neuralgie kan uren of dagen duren, de pijn is wisselend in sterkte.

Oorzaken van aangezichtspijn

De typische aangezichtspijn kan komen doordat een bloedvat tegen de aangezichtszenuw drukt. De zenuw wordt hierdoor geprikkeld wat pijn in het gezicht tot gevolg kan hebben. De oorzaak kan ook liggen in problemen met de kaakspieren, het gebit of het kaakgewricht. Kaak- of voorhoofdsholteontsteking kan ook problemen veroorzaken, zo ook keel-, neus –en oor aandoeningen.

Atypische aangezichtspijn ontstaat vaak na ingrepen door de kaakchirurg of tandheelkundige ingrepen. Gordelroos kan de zenuwuiteinden beschadigen en zorgen voor een continue pijn, die moeilijk te behandelen is. Verder kunnen afwijkingen in de nek, vernauwingen in de hartkransslagader en heel soms multiple sclerose aangezichtspijnen veroorzaken.

Behandeling

  • Pijn verlichting door medicijnen als Tegretol of Diphantoïne.
  • Triptizol, een middel tegen depressies kan soms goede effecten hebben bij Atypische aangezichtspijnen. Verder wil behandeling met Neurontin, Rivotril, Depakine, carbamazepine of Lioresal wel eens helpen.
  • Zenuwblokkade door middel van injecties
  • Operatie; Er zijn twee soorten operaties mogelijk, bij de ene wordt er slagader losgemaakt van de zenuw en wordt een stukje kunststof ertussenin achtergelaten, bij de andere operatie wordt de drielingzenuw doorgesneden, nadeel hiervan is dat ook het gewone gevoel in het gezicht verdwijnt. Bovendien kunnen de pijnscheuten binnen enkele maanden weer terugkeren.
  • Accupunctuur, lokale elektrostimulatie en chiropractische therapie hebben soms een goed resultaat.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aangezichtspijn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAangezichtspijn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAangezichtspijn of trigeminusneuralgie kun je omschrijven als zenuwpijn in het gezicht. De oorzaak blijft vaak onduideli…
Gezondheid: AangezichtspijnGezondheid: AangezichtspijnBij aangezichtspijn weten mensen die er last van hebben, niet zelden op het moment dat deze pijn zich voor het eerst uit…

Kanker: alarmsignalen herkennenKanker is één van de meest gevreesde ziektes en het vroeg ontdekken is cruciaal voor een (goede) genezing. Toch blijkt,…
Waterpokken: symptomen, besmettelijk, behandeling en babyWaterpokken: symptomen, besmettelijk, behandeling en babyWaterpokken symptomen zijn vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lijf en in de mond. Waterpokken is een zeer besme…
Bronnen en referenties
  • Boek: Hoofd, de meest gestelde vragen
  • www.thuisarts.nl/aangezichtspijn
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.