Gezondheid: Aangezichtspijn

Gezondheid: Aangezichtspijn Bij aangezichtspijn weten mensen die er last van hebben, niet zelden op het moment dat deze pijn zich voor het eerst uit, wat er aan de hand is. Dat wil in feite zeggen, dat er is te weinig bekend is over het fenomeen “aangezichtspijn”. Hoe ontstaat het, hoe te behandelen en of en zo ja, hoe definitief op te lossen?

Wat is het?

Het woord spreekt in feite voor zichzelf, aangezichtspijn is pijn in het gezicht. Toch herkennen we het vaak niet als zodanig en heeft nogal eens te maken met het gegeven dat je enige vorm van pijn terug proberen te brengen naar iets wat in het hoofd speelt of gespeeld heeft. Hoofdpijn, kiespijn een ontsteking van de holtes etc.
Aangezichtspijn is een chronische aandoening in het gezicht en kortweg pijn in het gezicht, waar een diversiteit aan oorzaken aan ten grondslag kan liggen. Denk hierbij aan problemen die door de kaak of wangen ontstaan, maar het kan ook een beschadigde gezichtszenuw zijn.

Typische- en atypische aangezichtspijn

Er is een onderscheid te maken tussen “typische aangezichtspijn” en “atypische aangezichtspijn”. Het verschil hiertussen is dat de typische aangezichtspijn veroorzaakt wordt door een bloedvat wat tegen een aangezichtszenuw drukt en op die plaats irritatie kan veroorzaken. De atypische aangezichtspijn is alle pijn in het aangezicht die niet valt onder het eerder genoemde. Te denken valt aan:
  • De pijn in het gezicht is veelal continu of minimaal enkele uren.
  • De pijn is qua plaats niet specifiek te benoemen.
  • De pijn kan getypeerd worden als brandend, kloppend of zwaar zeurend.

Hoe kom je er achter?

Het vaststellen is nog niet zo eenvoudig en de arts zal de voorgeschiedenis van de patiënt goed moeten bekijken. Niet zelden wordt de diagnose nog niet direct gesteld, maar moet je een tijdje een soort dagboek bijhouden. Hierin moet je vastleggen wanneer er wat gebeurt, hoe vaak en hoe lang blijft de pijn. Maar ook wat er aan vooraf gegaan is.
Op deze manier kan er een beeld ontstaan waar de arts concreet iets mee kan, waarbij typische- en atypische aangezichtspijn wel een duidelijk verschil vormt.

Veroorzakers

Dit kan heel divers zijn, maar altijd op en rond het gezicht. Denk hierbij aan:
  • Problemen veroorzaakt door de kaak
  • Gordelroos (als het gezicht aangetast raakt)
  • Tand-/kiesontstekingen
  • Problemen met de holtes
  • Gezichtstumoren

Aanpakken

Wat te doen bij typische aangezichtspijn?

Deze vorm is vaak kort en hevig en behandeling in de vorm van voorkomen, geniet in deze de voorkeur. Er kunnen medicijnen, niet specifiek voor aangezichtspijn, voorgeschreven worden. Deze medicatie moet dagelijks ingenomen worden en voorkomt dat de hevige pijn ontstaat. Medicijnen moeten meestal het leven lang geslikt worden. Er is nog geen specifiek medicijn voor aangezichtspijn, maar de middelen die voorgeschreven worden zijn veelal wel afdoende voor aangezichtspijn. Als de gegeven medicijnen niet aanslaan kan een Jannetta-operatie soelaas bieden. Er wordt door een specialist een soort sponsje tussen bloedvat en zenuw geplaatst. Het is geen gevaarlijke ingreep, maar men zal in principe altijd eerst medicijnen proberen.

Wat te doen bij atypische aangezichtspijn?

Het is de verzameling van hetgeen niet onder typische aangezichtspijn valt en het grootste verschil is de langdurig, vaak zeurderige pijn in het gezicht (waarbij typische aangezichtspijn juist vaak kort en hevig is). De pijn kan aan één kant van het gezicht voorkomen, maar ook aan beide kanten. Bij atypische aangezichtspijn moet de specifieke oorzaak boven water komen. Vaak is de oorzaak snel bekend en kan tocht, wind, kou, aanraken of stress snel benoemd worden als veroorzaker en behandeling gestart worden. Overigens komt deze vorm beduidend meer bij vrouwen dan bij mannen voor.

Tot slot

Welke vorm je ook hebt, het kan behoorlijk heftig zijn en wacht daarom niet te lang met een bezoek aan de arts. Deze kan het traject in gang zetten en snel tot behandeling komen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aangezichtspijn: oorzaken en behandelingAangezichtspijn: oorzaken en behandelingEen aandoening waar mensen ontzettend onder kunnen lijden is aangezichtspijn. De klachten kunnen zodanig erg zijn dat he…
Aangezichtspijn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAangezichtspijn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAangezichtspijn of trigeminusneuralgie kun je omschrijven als zenuwpijn in het gezicht. De oorzaak blijft vaak onduideli…

Ben je vaak misselijk? Oorzaken & tips bij misselijkheidBen je vaak misselijk? Oorzaken & tips bij misselijkheidMisselijkheid is een erg vervelend gevoel dat in het algemeen vrij veel voorkomt. Vaak gaat misselijkheid gepaard met br…
Pijn in het gezicht? Oorzaken & tips bij aangezichtspijnPijn in het gezicht? Oorzaken & tips bij aangezichtspijnPijn in het gezicht kan zich uiten in plotse, hevige pijnscheuten of in een chronische pijn in het gelaat. De meest voor…
Bronnen en referenties
  • H. Berghout - arts
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.