Haaienkraakbeen: gebruik bij reuma en artritis

Haaienkraakbeen: gebruik bij reuma en artritis Haaienkraakbeen is rijk aan mucopolysaccharides, een stof die ontstekingsremmende kwaliteiten wordt toegedicht. Haaienkraakbeen wordt om die reden gebruikt door mensen met artritis, reuma en andere aandoeningen die zorgen voor ontstekingen in de gewrichten. Zij ervaren hierdoor een vermindering van de ontstekingen, stijfheid en pijnklachten die een gevolg zijn van deze aandoeningen. Haaienkraakbeen is verkrijgbaar in de vorm van capsules en wordt ook in Nederland verkocht.

Haaienkraakbeen


Wat is er zo bijzonder aan haaienkraakbeen?

Haaien bevolken al honderden miljoenen jaren onze oceanen. Wetenschappers weten inmiddels dat haaien zeer bijzondere roofdieren zijn, vooral omdat onder haaien opmerkelijk weinig ziektes voorkomen. Dit heeft te maken met hun uitzonderlijk goede afweersysteem. Begrijpelijkerwijs trekt dit de aandacht van de wetenschap. Waarom deren de vele bacteriën waarmee haaien dagelijks in aanraking komen hen niet en lijken zij geen last te hebben van bijvoorbeeld slijtage?

Haaien zijn de enige dieren van wie het skelet voor 100% is opgebouwd uit kraakbeen. Het kraakbeen van haaien blijkt daarbij voor meer dan een vijfde te bestaan uit mucopolysaccharides. Dit is een stof die in staat is ontstekingen te remmen en de groei van kwaadaardige cellen te voorkomen. Dit is dan ook de reden dat haaienkraakbeen bij mensen wordt ingezet om de gevolgen van artritis, reuma en andere vormen van gewrichtsontstekingen af te remmen. Overigens worden twee andere aan mucopolysaccharides verwante stoffen - het synthetische chondroïtinesulfaat A en C - al jarenlang ingezet ter bestrijding van problemen met het kraakbeen bij de mens. Het lijkt er echter op dat de natuurlijke mucopolysaccharides uit haaienkraakbeen een betere werking hebben dan synthetische varianten (Yang, C.Y. et al, 2012).

Haaienkraakbeen bij artritis en reuma

Artritis is een aandoening die ontstekingen in verschillende gewrichten veroorzaakt. Het kenmerkt zich door pijn, zwellingen en roodheid van het aangedane gewricht. Het zorgt er bovendien voor dat de plaats van gewrichtsvocht wordt ingenomen door ontstekingsvocht. Het aangedane gewricht wordt daardoor niet meer goed gesmeerd waardoor men beperkt raakt in de bewegingsvrijheid. De ontstekingen kunnen daarnaast langdurige of zelfs blijvende schade aan het eigen kraakbeen veroorzaken. Kraakbeen staat erom bekend dat het lastig geneest, doordat en geen bloedvaten doorheen lopen. Als een ontsteking in het kraakbeen lang aanhoudt dan leidt dit tot onherstelbare gewrichtsdestructie met mogelijk invaliderende gevolgen.

Reuma is een verzamelnaam voor een reeks aandoeningen aan het bewegingsapparaat waaronder reumatoïde artritis, artrose, fibromyalgie en de ziekte van Bechterew. Circa twee miljoen Nederlanders hebben last van een reumatische aandoening. Zij hebben daardoor last van pijnlijke, dikke en warme gewrichten, met stijfheid en problemen met bewegen tot gevolg. Bij reumatoïde artritis (RA) kunnen voortdurende ontstekingen in de gewrichten er zelfs voor zorgen dat de ruimtes tussen gewrichtsdelen vernauwen en deze zo in de verdrukking raken dat vergroeiingen ontstaan.

Wetenschappers vermoeden dat de reden dat haaienkraakbeen zo goed ontstekingsremmend werkt ligt bij het feit dat het de werking van de cytokine interleukine-1 (IL-1) verhindert. Zonder deze verhindering zou het ontstekingsmediatoren zoals prostaglandin E2 kunnen synthetiseren (Pearson, W. et al, 2007). Daarnaast is aangetoond dat haaienkraakbeen een proteïne bevat dat eraan bijdraagt dat kraakbeen niet vernietigt wordt door ontstekingen doordat het enzymen afstopt die bekend staan onder de naam matrixmetalloproteases (Burrage, P.S. et al, 2006). Verder onderzoek hiernaar is echter nog nodig. Maar ook al is het exacte werkingsmechanisme achter de toepassing van haaienkraakbeen bij mensen anno 2020 nog niet volledig ontrafeld, kent het product toch vele tevreden gebruikers. Veel online fora staan bol van de positieve ervaringen van mensen die lijden aan artritis of een reumatische aandoening en die door het gebruik van haaienkraakbeen minder last hebben van ontstekingen en pijn en vrijer kunnen bewegen.

Hoe gebruik je haaienkraakbeen?

Haaienkraakbeen kan ingenomen worden in de vorm van capsules. Afhankelijk van de doses moeten de capsules doorgaans één tot drie keer per dag ingenomen worden na de maaltijd. De capsules kunnen simpelweg met een glas water worden ingenomen. Het is belangrijk altijd de instructies uit de bijsluiter op te volgen en de maximale dosering per dag niet te overschrijden. Van haaienkraakbeen zijn geen bijwerkingen bekend. Gebruik je medicijnen op recept ten behoeve van het immuunsysteem, overleg dan met je apotheker over het gebruik van een supplement of basis van haaienkraakbeen om uit te sluiten dat interacties kunnen plaatsvinden.

Verkrijgbaarheid

Haaienkraakbeen in capsulesvorm is verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen. Hiervoor is geen recept nodig. Het is in Nederland te verkrijgen van onder meer de merken Cruydhof, SNP, Orthonat en Scitec Nutrition. Mogelijk tref je het onder de Engelse of Franse benaming aan, respectievelijk shark cartilage en cartilage de requin.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaOorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaIn de volksmond bedoelt met vaak reumatoide artritis al men het over reuma heeft. Maar reuma is een verzamelnaam voor ee…
Reuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaReuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaAcuut reuma, reuma en artrose. Er zijn meer dan honderd reumatische aandoeningen en vormen van reuma. Wat zijn de sympto…
Artritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica is een reumatische ziekte die mensen treft die last hebben van de ziekte psoriasis. Dat is een huidz…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…

Hamamelis helpt de bloedsomloop bij koude handen en voetenHamamelis helpt de bloedsomloop bij koude handen en voetenHeb je last van koude handen of voeten en zijn serieuze onderliggende oorzaken uitgesloten, dan ligt de oorzaak van het…
Suma of Braziliaanse ginseng: gebruik voor het immuunsysteemSuma of Braziliaanse ginseng: gebruik voor het immuunsysteemDe wortel van de suma of Braziliaanse ginseng staat ook wel bekend onder de naam 'para tudo', oftewel 'voor alles'. Dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giusti596, Pixabay
  • https://www.seapet.com/health-benefits/shark-cartilage-benefits/
  • https://www.menselijklichaam.nl/voeding/haaienkraakbeen/
  • https://supplementsinreview.com/joints/shark-cartilage-joints/#fn-16294-13
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22992031# (Yang, C.Y. et al, 2012)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17639996?dopt=Abstract# (Pearson, W. et al, 2007)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16146751 (Burrage, P.S. et al, 2006)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Artritis
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.