Ontstekingsremmend supplement SAMe: werking en effectiviteit

Ontstekingsremmend supplement SAMe: werking en effectiviteit SAMe is een supplement dat gebruikt wordt als ontstekingsremmend middel. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar het gebruik van SAMe bij artrose. Daaruit is gebleken dat het supplement minstens net zo goed werkt als op recept verkrijgbare niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. Het voordeel van SAMe is echter dat er bij normale dosering geen bijwerkingen bekend zijn. SAMe is onder meer verkrijgbaar van de merken Vitals, Bonusan, NOW en Doctor's Best.

SAMe


Structuur van S-Adenosyl-L-methionine / Bron: NEUROtiker, Wikimedia Commons (Publiek domein)Structuur van S-Adenosyl-L-methionine / Bron: NEUROtiker, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is SAMe?

SAMe is de afkorting van S-adenosyl-L-methionine en wordt ook wel ademetionine genoemd. Dit is een aminozuur dat in het lichaam diverse functies heeft. Het meest in het oog springend daarbij is dat het de belangrijkste ‘universele’ methyldonor (donor van CH3-groepen) bij methyleringsreacties in het lichaam is. Daarnaast speelt SAMe een belangrijke rol in de zwavelstofwisseling en is het een voorloperstof van de belangrijkste intracellulaire antioxidant glutathion. Tevens is het betrokken bij de aanmaak van diverse voor het lichaam essentiële stoffen als fosfolipiden, cysteïne, taurine, creatine, polyamines en neurotransmitters. SAMe wordt door het lichaam zelf aangemaakt en tevens gebruikt in de lever uit methionine en adenosinetrifosfaat (ATP).

Waarvoor wordt het supplement SAMe gebruikt?

SAMe is beschikbaar als voedingssupplement. Het wordt gebruikt als (preventief) ontstekingsremmend supplement. Daarnaast wordt het gebruikt voor het ondersteunen van de leverfunctie, tegen depressie en tegen artrose. Vooral de resultaten van onderzoek naar de werking van SAMe als ontstekingsremmer bij artrose zijn opmerkelijk. Een Brits literatuuronderzoek naar de studies die naar de werkzaamheid van SAMe bij artrose gedaan zijn, identificeerde ten minste zes wetenschappelijke studies waar uit bleek dan SAMe ten minste net zo effectief is als op recept verkrijgbare niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs). Tevens bleek SAMe effectiever dan placebo's die in deze studies gebruikt werden. Het voordeel is echter dat waar niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen vervelende bijwerkingen hebben, bij SAMe geen bijwerkingen bekend zijn. SAMe-supplementen scoorden goed op het gebied van pijnbestrijding en functie van de aangedane ledematen (De Silva c.s., 2011).

Andere ontstekingsgerelateerde klachten

Onderzoek naar de werkzaamheid van SAMe bij andere ontstekingsgerelateerde klachten dan artrose zijn anno 2018 nog onvoldoende verricht om sluitende conclusies te formuleren. Dat SAMe zo goed werkt bij artrose biedt echter hoop voor mensen die lijden aan andere ontstekingsgerelateerde klachten zoals reuma, fibromyalgie, ziekte van Bechterew en jicht.

Hoe gebruik je SAMe?

SAMe is beschikbaar in capsulevorm met verschillende doseringen. Geadviseerd wordt om 600 tot 1200 mg S-adenosyl-L-methionine per dag te gebruiken op verschillende innamemomenten tussen de maaltijden door. Het is daarbij belangrijk om de capsules in te nemen minimaal een half uur voor of twee uur na een maaltijd. Je kunt dit doen met een glas water.

Alhoewel er geen bijwerkingen van SAMe bekend zijn bij normaal gebruik, kan overdosering leiden tot klachten als slapeloosheid, onrustigheid, angst en hoofdpijn. Overschrijd daarom niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zoals vermeld op het etiket of in de bijsluiter van het supplement.

Wanneer kun je SAMe beter niet gebruiken?

Geadviseerd wordt om SAMe niet te gebruiken wanneer je zwanger bent, er in de komende twee weken een operatieve ingreep gepland staat of wanneer je lijdt aan een van de volgende aandoeningen:
 • Ziekte van Parkinson
 • Hemofilie
 • Migraine
 • Bipolaire stoornis
 • HIV

De reden dat geadviseerd wordt om SAMe niet bij deze aandoeningen te gebruiken is omdat een interactie kan optreden tussen het supplement en bij deze aandoeningen veel voorgeschreven medicijnen.

Verkrijgbaarheid

Het supplement SAMe is in Nederland onder meer verkrijgbaar van de merken Vitals, Bonusan, NOW en Doctor's Best. Het supplement is verkrijgbaar bij diverse online drogisterijen alsmede Bol.com. Omdat het middel vrij duur en daarmee diefstalgevoelig is staat het bij veel fysieke winkels niet in de schappen. Zo is het anno 2020 niet verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Etos of Kruidvat.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met vitamines B minder longkankerOnderzoek door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft uitgewezen dat mensen met veel vitamine B6 in het bloed mogelijk…
Aandoening van eiwitstofwisseling: homocystinurieAandoening van eiwitstofwisseling: homocystinurieHomocystinurie is een aangeboren stofwisselingsziekte waarbij er een storing is met de afbraak van het aminozuur methion…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
De werking van glutathion in het lichaamDe werking van glutathion in het lichaamGlutathion is een sterke antioxidant en ontgifter. Deze stof maakt de in vet oplosbare toxinen via binding met water opl…

Bètacaroteen: nodig voor de aanmaak van voldoende vitamine ABètacaroteen: nodig voor de aanmaak van voldoende vitamine ABètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het is een belangrijke antioxidant die goed is voor de weerstan…
Paprika: gezonde groente en de voedingswaarde van paprikaPaprika: gezonde groente en de voedingswaarde van paprikaIs paprika gezond? Jazeker, paprika is een zeer gezonde groente voor lijf en leden! Paprika is een vruchtgroente die vee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay
 • https://www.drogisthuis.nl/product/item/moBMLg3aEeW1miIAClQRyw/product.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/S-Adenosyl_methionine
 • https://nccih.nih.gov/health/supplements/SAMe
 • https://academic.oup.com/rheumatology/article-lookup/doi/10.1093/rheumatology/keq379 (De Silva c.s., 2011)
 • Afbeelding bron 1: NEUROtiker, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.