Paprika: gezonde groente en de voedingswaarde van paprika
Is paprika gezond? Jazeker, paprika is een zeer gezonde groente voor lijf en leden! Paprika is een vruchtgroente die veel voordelen heeft voor de gezondheid. Paprika's zijn zeer rijk aan vitamine C en een paprika kan voorzien in tot wel 169% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C. Andere vitaminen en mineralen die worden aangetroffen in paprika's zijn onder meer vitamine K, vitamine E, vitamine A, vitamine B11 of foliumzuur en kalium. Paprika's zijn rijk aan veel vitaminen en antioxidanten, vooral vitamine C en verschillende carotenoïden. Hierdoor hebben paprika's een aantal specifieke voordelen voor de gezondheid, zoals een betere gezondheid van het oog, en verminderd risico op verschillende chronische ziekten. Afgezien van het veroorzaken van allergie bij sommige mensen, hebben paprika's geen nadelige effecten op de gezondheid. Paprika's passen heel goed in een gezond dieet.
Paprika gezond! /
Bron: Michelet-, Wikimedia Commons (Publiek domein)Paprika is een gezonde groente
Plant uit de nachtschadefamilie
De botanische naam van paprika is 'Capsicum annuum'. Het is een plantensoort uit de nachtschadefamilie. Zij zijn verwant met Spaanse pepers en
tomaten, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Paprika's bevatten weinig calorieën en zijn uitzonderlijk rijk aan vitamine C en andere antioxidanten, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op een gezond dieet.
Bereiden en bewaren
Paprika's kun je heel goed rauw eten, maar je kunt ze ook koken, grillen of roerbakken. Voordat je een paprika bereidt, moet je deze eerst wassen. Daarna halveren en de zaden, zaadlijsten en steelaanzet verwijderen. Je moet een paprika buiten de koelkast bewaren.
Paprika grillen /
Bron: Martin SulmanVerschillende kleuren paprika
Paprika's zijn er in verschillende kleuren, zoals groen (onrijp), rood, geel en oranje. Groene paprika is onrijp en heeft daarom een licht bittere smaak en ze zijn lang niet zo zoet als volledig rijpe paprika's. De gele paprika is iets minder bitter, de oranje paprika is haast zoet en de rode paprika kan zelfs heel zoet smaken en is daarom heerlijk door een salade.
Voedingswaarde van rode paprika
Paprika heeft veel voordelen voor de gezondheid. Voedingswaarde paprika per 100 gram (vitaminen en mineralen):
Peper, tomaatjes en paprika /
Bron: Martin SulmanVitaminen en mineralen
Paprika's zitten vol vitaminen en mineralen en zijn uitzonderlijk rijk aan vitamine C. Een middelgrote rode paprika bevat 169% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C, waardoor het een van de rijkste voedingsbronnen van deze essentiële voedingsstof is. Rode paprika bevat overigens twee keer zoveel vitamine C als groene paprika. Vitamine B6 (pyridoxine) maakt onderdeel uit van het
vitamine B-complex. Vitamine B6 is onder meer belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, voor de weerstand en de spijsvertering.
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten. Kalium is een essentieel mineraal dat de gezondheid van het hart kan verbeteren als het in voldoende hoeveelheden binnenkrijgt. Vitamine B11 of foliumzuur heeft diverse functies in het lichaam. Voldoende inname van foliumzuur is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Vitamine E is een krachtige antioxidant, essentieel voor een gezonde zenuwen en spieren. De beste voedingsbronnen van deze in vet oplosbare vitamine zijn oliën, noten, zaden, en groenten. Paprika bevat veel provitamine A (bètacaroteen), die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Gezondheidsvoordelen van paprika's
Groente en fruit eten verlaagt aantoonbaar het risico op chronische ziekten, zoals
hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld
darmkanker. Ook paprika's zijn zeer gezond. Paprika's hebben een aantal specifieke gezondheidsvoordelen.
Paprika gezond voor de ogen
De meest voorkomende
oogaandoeningen zijn maculadegeneratie (waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat), en
staar,. Voeding kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van deze ziekten. De carotenoïden luteïne en zeaxanthine zijn in relatief grote hoeveelheden aanwezig in paprika, en deze stoffen kunnen de gezondheid van het oog aanzienlijk verbeteren wanneer het wordt gebruikt in voldoende hoeveelheden. In feite beschermen zij het netvlies, de lichtgevoelige binnenwand van het oog, tegen oxidatieve schade. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden het risico op zowel cataract en maculadegeneratie vermindert. Er zijn naast paprika's ook
andere voedingsmiddelen die in het bijzonder goed zijn voor je gezichtsvermogen.
Spinazie /
Bron: Lecic/Shutterstock.comPreventie van bloedarmoede
Bloedarmoede of anemie is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door een verminderd vermogen van het bloed om zuurstof te transporteren. Een van de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede is
ijzertekort en de belangrijkste symptomen zijn
moeheid, duizelig zijn, het gevoel hebben dat je flauwvalt of snel
kortademig worden. Niet alleen zijn rode paprika een goede bron van ijzer, zijn ze ook bijzonder rijk aan vitamine C, die de absorptie van ijzer in de darm bevordert. De absorptie van ijzer uit voeding wordt aanzienlijk verhoogd wanneer je tegelijk fruit of groenten eet die rijk zijn aan vitamine C. Om deze reden kan het eten van rauwe paprika met ijzerrijke voedingsmiddelen, zoals vlees of
spinazie, helpen bij de opname van ijzer en het risico van bloedarmoede verkleinen.
Zelf paprika's kweken
Paprika's zijn een vaste plant in tropische gebieden. In koudere klimaten zoals Nederland worden ze als eenjarige gekweekt. Ze kunnen niet tegen koud weer. Paprika's hebben een vrij lang groeiseizoen nodig, vaak tot 90 of zelfs 100 dagen, dus hoe korter je zomer, hoe eerder je binnen moet beginnen met zaaien.
Je kunt zaden van rode paprika's gebruiken. Deze zaden zijn rijper zijn dan groene. Laat ze een paar dagen drogen. Zaai ze vervolgens of bewaar ze in een papieren envelop en bewaar ze op een droge plaats. Je kunt ook zaden kopen. Je kunt dan kiezen uit een aantal anders niet beschikbare variëteiten.
De vuistregel is om 6 tot 8 weken voor de laatste gemiddelde vorstdatum in het voorjaar te zaaien. Het verstrekken van een consistente warmtebron heeft de voorkeur. Als je de zaden ontkiemt met behulp van wat warmte, bijvoorbeeld in de kas met een warmtemat, dan gaat het proces veel sneller. Bij 20 tot 22 graden duurt de kieming grofweg 3 weken. Onder de 18 graden staan paprika's stil en wachten op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien.
Zodra de zaden ontkiemen en twee tot drie echte bladeren hebben. dien je ze over te zetten in grotere potten met vochtige potgrond.. Voeg ook organische mest toe om een sterke groei te stimuleren. Geef nieuwe potplanten goed water en houd ze constant vochtig. Aangezien de paprika absoluut niet van koud weer houdt, mogen de planten pas na 12 mei (IJsheiligen) in de volle tuingrond gezet worden. Een zonnige en lichte plek met voldoende water en warmte, is wat de paprika nodig heeft.