Suma of Braziliaanse ginseng: gebruik voor het immuunsysteem

Suma of Braziliaanse ginseng: gebruik voor het immuunsysteem De wortel van de suma of Braziliaanse ginseng staat ook wel bekend onder de naam 'para tudo', oftewel 'voor alles'. Dit is een verwijzing naar de reputatie van de plant in Zuid-Amerika, waar deze wordt ingezet voor gezondheidsbevorderende doeleinden. Doordat de sumawortel een hoog gehalte aan organisch germanium bevat wordt het vooral een positieve invloed op het immuunsysteem toegedicht. Organisch germanium staat erom bekend dat het de aanmaak van rode en witte bloedcellen stimuleert. Gebruik van een supplement op basis van suma wordt dan ook vooral aangeraden wanneer men het immuunsysteem wil ondersteunen.

Suma (Braziliaanse ginseng)


Over suma of Braziliaanse ginseng

Suma of Braziliaanse ginseng is een plant uit de amarantenfamilie. De plant is bekend onder verschillende namen waaronder tevens sumawortel, pfaffia en Hebanthe eriantha. De naam Braziliaanse ginseng is enigszins misleidend omdat suma niet tot de ginsengfamilie behoort. Andere planten die je zou kunnen kennen uit de amarantenfamilie zijn onder meer spinazie, suikerbiet, snijbiet, druifkruid, schorrenkruid, brave hendrik en rode ganzenvoet. Suma groeit uitsluitend in Zuid-Amerika en wordt daar gebruikt als traditioneel medicament. In Brazilië wordt aan de sumawortel ook wel gerefereerd als 'para tudo', oftewel 'voor alles' of 'voor alle doeleinden', wat weergeeft dat de plant voor de bestrijding van diverse kwalen wordt ingezet en op dit gebied een behoorlijke reputatie heeft.

Gebruik van suma voor het immuunsysteem

Suma mag dan getuigen de naam 'voor alles' inzetbaar zijn, dit moet natuurlijk met een korreltje zout genomen worden. Betoogd kan echter wel worden dat de basis van een goede gezondheid ligt bij het immuunsysteem en dit is dan ook precies waar suma voor gebruikt wordt. Alhoewel er anno 2020 nog weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werkzaamheid van suma wordt wel gedacht dat het gebruik van suma cellen in het menselijk lichaam kan beschermen. De voornaamste reden hiervoor is de aanwezigheid van organisch germanium in suma. Germanium komt ook onder meer voor in knoflook, aloë vera en ginseng, maar de hoeveelheid die voorkomt in suma is op dat gebied ongeëvenaard.

Van organische germaniumverbindingen is bekend dat deze de aanmaak van rode en witte bloedcellen stimuleert. Er zijn dan ook diverse patenten op germaniumrijke stoffen die gebruikt worden om de nadelige effecten van chemotherapie - waarbij cellen vernietigd worden - sneller te herstellen. Germaniumverbindingen hebben tevens een remmende werking op neurotransmitters, waardoor het ook kan fungeren als pijnstiller. Het is vooral de positieve invloed op de aanmaak van rode en witte bloedcellen die maakt dat suma een populair ingrediënt is van diverse immuunsysteemondersteunende supplementen.

Naast germanium bevat sumawortel tevens electrolyten, aminozuren, mineralen (magnesium, ijzer en zink) en de vitaminen A, B1, B2, E, K1 en K2. Suma staat verder bekend als adaptogeen. Dit is een groep van stoffen die bijdraagt aan de stabilisatie van fysiologische processen en de bevordering van homeostase, oftewel het in evenwicht houden van processen zoals de bloedsuikerspiegel, zuurgraad, bloeddruk en osmoregulatie (Carulo, M.F., 2012).

Overige klachten waarbij suma gebruikt wordt

Naast problemen met het immuunsysteem wordt suma in de traditionele geneeskunde ook wel ingezet bij andere klachten. Het wordt onder meer gebruikt ter bestrijding van de volgende klachten:
 • Vatbaarheid voor infecties
 • Vermoeidheid en uitputting
 • Stress en overprikkeldheid
 • Angst
 • Pijnklachten
 • Problemen met de spijsvertering
 • Maagzweren
 • Erectieproblemen

Hoe gebruik je suma?

Sumawortel wordt niet rauw gegeten. De wortel wordt vermalen en verwerkt tot poeder. Dit kan zo gebruikt worden, maar wie suma als supplement wil gebruiken kan het ook in capsulevorm innemen. De dosering per capsule verschilt per merk. Het is belangrijk altijd de aanwijzingen op de verpakking op te volgen. Doorgaans wordt geadviseerd de capsules in te nemen bij een maaltijd om zo een optimale opname te kunnen garanderen.

Verkrijgbaarheid suma

Als je in Nederland suma wil kopen dan moet je goed zoeken. Het is anno 2020 niet heel breed verkrijgbaar bij drogisterijen en natuurwinkels. Wel kun je de Braziliaanse ginseng vinden in diverse webshops. Suma in capsulevorm is onder meer verkrijgbaar van de merken Nature's Way, Swanson, en Paradise Herbs.

Het is ook mogelijk om suma in poedervorm te kopen zodat je het kunt verwerken in drankjes, smoothies en yoghurt. Suma in poedervorm is onder meer verkrijgbaar van de merken Super Foodies en Anima Mundi. Nature's Way verkoopt ook Braziliaanse ginseng in de vorm van tinctuur.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pfaffia of Braziliaanse ginsengToniserende planten zijn van alle tijden en alle culturen. Elk land heeft zo zijn eigen versterkend kruid, Panax ginseng…
Wat is ginseng en hoe gezond is het?Wat is ginseng en hoe gezond is het?Eigenlijk is ginseng bij lang niet iedereen echt bekend, maar menigeen veronderstelt dat ginseng wel gezond is. Als dat…
Ginseng en gember - Verschillend of hetzelfde?Zijn ginseng en gember hetzelfde of gaat het om een verschillend soort gewas? In tegenstelling tot wat veel mensen denke…

Haaienkraakbeen: gebruik bij reuma en artritisHaaienkraakbeen: gebruik bij reuma en artritisHaaienkraakbeen is rijk aan mucopolysaccharides, een stof die ontstekingsremmende kwaliteiten wordt toegedicht. Haaienkr…
Avena sativa: helpt tegen nervositeit en innerlijke onrustAvena sativa: helpt tegen nervositeit en innerlijke onrustAvena sativa wordt binnen de homeopathie aangeraden bij onder meer klachten van innerlijke onrust, concentratieproblemen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Werner22brigitte, Pixabay
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-361/suma
 • https://jessevandervelde.com/heilzame-wortel-braziliaanse-ginseng/
 • https://www.selfhacked.com/blog/health-benefits-suma-root/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Germanium
 • http://file.scirp.org/Html/16-2200460_26208.htm (Carulo, M.F., 2012).
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.