Avena sativa: helpt tegen nervositeit en innerlijke onrust

Avena sativa: helpt tegen nervositeit en innerlijke onrust Avena sativa wordt binnen de homeopathie aangeraden bij onder meer klachten van innerlijke onrust, concentratieproblemen, nervositeit, slapeloosheid, depressie en zenuwzwakte. Wetenschappelijk onderzoek heeft tevens aangetoond dat avena sativa een sterke anti-oxidatieve werking heeft en dat het mensen met concentratieproblemen kan helpen zich beter te focussen. Avena sativa kan gebruikt worden als supplement in de vorm van capsules, tabletten of druppels.

Avena sativa


Geschiedenis

Avena sativa is de Latijnse benaming voor eetbare haver. Avena betekent haver en sativa betekent eetbaar. De meeste mensen zullen haver vooral kennen als voedingsmiddel. Zo heb je onder meer havervlokken, havermeel en havergort. Avena sativa kent echter ook een toepassing in de homeopathie. Van oudsher wordt het product niet zo erg gewaardeerd. Er zijn diverse historische geschriften bekend waarin denigrerend werd gesproken over volken die het als voedingsbron gebruikten. Het werd dan ook wel gezien als onkruid onder de granen. Nog steeds wordt het in grote delen van de wereld enkel gebruikt als diervoeding en niet door mensen gegeten. Haver dankt haar naam zelfs vermoedelijk aan de dieren die het eten: in veel talen is de naam voor haver te herleiden naar schapen of bokken.

Wat meer waardering voor het nut van haver kwam er aan het begin van de achttiende eeuw, toen Lonicerus in zijn kruidenboek optekende dat het eten van haver goed is voor de stoelgang en tevens de maag goed vult. Doordat haver in staat is goed vocht op te nemen zorgt het voor een soepele stoelgang. Tevens ontdekte men dat het nuttigen van haver kan helpen om zwellingen van de huid ten gevolge van hitte tegen te gaan. Later kwam men erachter dat gebruik van avena sativa daarnaast een ontspannend effect heeft op het zenuwstelsel waardoor effectief spanning, stress en nervositeit bestreden kunnen worden.

Waarvoor wordt avena sativa gebruikt?

Vandaag de dag wordt binnen de homeopathie gebruik van avena sativa aangeraden bij de volgende klachten:
 • Innerlijke onrust
 • Slapeloosheid
 • Depressie
 • Nerveuze irritatie
 • Moeite met ontspannen
 • Concentratieproblemen
 • Zenuwzwakte
 • Herstel van verslaving
 • Psychische klachten bij premenstrueel syndroom en de menopauze

Basis voor gezondheidsclaims

Een probleem met claims vanuit de homeopathie is dat ze vaak niet steunen op wetenschappelijk bewijs. Toch is er wel enig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van avena sativa waaruit blijkt dat het kan helpen tegen bovengenoemde klachten. Zo heeft onderzoek verricht aan de Tufts University in Boston uitgewezen dat avena sativa een sterke anti-oxidatieve werking heeft. Het werkt daardoor tevens ontstekingsremmend en biedt mogelijk bescherming aan het hart (Meydani, M., 2009).

Van avena sativa is daarnaast bekend dat het rijk is aan b-vitaminen en andere voedingsstoffen zoals fosfor en calcium, die goed zijn voor het zenuwstelsel. Er wordt tevens gedacht dat inname van avena sativa zorgt voor een betere doorvoer van stikstofmonoxide naar de hersenen waardoor men zich alert maar toch kalm voelt. Voor de bekende tv-arts Dr. Oz was dit zelfs aanleiding om avena sativa te promoten.

Onderzoek verricht aan de University of South Australia in 2011 toonde aan dat proefpersonen die avena sativa gebruikt hadden significant beter scoorden op cognitieve tests. Het ging voor een deel om mensen die eerder moeite hadden met hun concentratie. Zij waren beter in staat zich te concentreren en focus te houden tijdens gestandaardiseerde cognitieve tests (Berry, N.M et al, 2011).

Hoe gebruik je avena sativa?

Wil je zelf avena sativa gaan gebruiken dan kun je dit het beste doen in de vorm van een supplement. Op deze manier krijg je dagelijks dezelfde dosis binnen. Supplementen op basis van avena sativa zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten en tinctuur. Capsules en tabletten dienen gewoonlijk drie maal daags met een glas water te worden ingenomen. Bij gebruik van tinctuur dienen enkele druppels vermengt te worden met een glas water. Wie een avena sativa-supplement gebruikt om beter te kunnen slapen kan er ook voor kiezen het alleen voor het naar bed gaan in te nemen en niet 's ochtends en 's middags.

Pas op met gluten-allergie

Omdat avena sativa gluten bevat kan het niet gebruikt worden door mensen met een gluten-allergie.

Verkrijgbaarheid

Producten op basis van avena sativa zijn in Nederland breed verkrijgbaar bij diverse natuurwinkels en webshops. Kies je voor gebruik van capsules of tabletten dan kun je gaan voor een product van onder meer Bonusan, Arkocaps of Healthy Vitamins. Heeft een tinctuur je voorkeur dan kun je kiezen voor druppels van onder meer Vsm, A. Vogel, Nova Vitae of Zonnegoud.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke middelen tegen stressNatuurlijke middelen tegen stressEr zijn diverse natuurlijke, plantaardige geneesmiddelen (fytotherapie) die werkzaam zijn tegen stress. Bekende middelen…
Haver, voeding en medicijnHaver, een gewoon graan dat vroeger vooral voedsel voor paarden was, wordt nu opnieuw ontdekt als cholesterolverlager. I…
Slaapproblemen en slapeloosheid - Slaapmiddelen & tipsSlaapproblemen en slapeloosheid - Slaapmiddelen & tipsCirca 10 % van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid (in- en doorslaapproblemen of te vroeg wakker, lage kwalitei…

Suma of Braziliaanse ginseng: gebruik voor het immuunsysteemSuma of Braziliaanse ginseng: gebruik voor het immuunsysteemDe wortel van de suma of Braziliaanse ginseng staat ook wel bekend onder de naam 'para tudo', oftewel 'voor alles'. Dit…
CBD-olie, voedingssupplement gebruikt bij medische klachtenCBD-olie, voedingssupplement gebruikt bij medische klachtenCBD-olie is olie die gemaakt wordt uit bladeren en bloemtoppen van hennep die legaal geteeld wordt in fabrieken. Deze ol…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • https://www.vereniginghomeopathie.nl/plant/avena-sativa-haver
 • https://www.avogel.nl/plantenencyclopedie/Avena-sativa-L-Haver.php
 • https://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/haver.htm
 • https://herbologie.nl/werking-avena-sativa/
 • https://www.livestrong.com/article/126352-benefits-avena-sativa/
 • https://www.doctoroz.com/article/oat-straw-fact-sheet
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19941618 (Meydani, M., 2009)
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21711204 (Berry, N.M et al, 2011)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.