Hoge decibels meten en bescherming

De decibelschaal is vrij belangrijk omdat ze aangeeft hoe zacht of hard een bepaald geluid klinkt. Dit is belangrijk om weten aangezien een te hoog aantal decibels het gehoor permanent kan beschadigen. Deze schaal kent geen lineair verloop omdat een verdubbeling van het aantal decibel niet betekent dat het geluid ook verdubbelt. Elke toename van tien decibel staat gelijk aan een verdubbeling van onze perceptie van het geluid. Maar hoeveel geluid kan ons gehoor nu effectief aan, en hoelang mag ons gehoor bloot worden gesteld aan een bepaalde hoeveelheid decibel zonder dat er schade optreedt?

Geluid vs lawaai

Wanneer we praten over lawaai en geluid gaat het over twee verschillende begrippen. Geluid is een trilling die we opvangen met onze trommelvliezen. De kracht van deze trillingen wordt uitgedrukt in decibel (dB).

Lawaai daarentegen is een eerder ongewenst geluid. Lawaai is zeer moeilijk te omschrijven aangezien een bepaald geluid door de ene persoon kan worden waargenomen als lawaai terwijl het voor de andere persoon juist heel aangenaam klinkt. Denk hier maar aan de persoonlijke voorkeur voor verschillende muziekgenres.

Lawaai wordt niet enkel gebruikt voor een ongewenst geluid maar is ook een indicatie voor geluid dat veel te hard klinkt. We gebruiken deze term voor geluiden die veel te hard klinken en waar we ons ongemakkelijk bij voelen. wanneer dit lawaai aanhoudt kan er mogelijk gehoorschade worden veroorzaakt.

Lawaai is ook een zeer reëel gevaar op veel arbeidsplaatsen. Daarom is het belangrijk om in grote productieruimtes zoals fabrieken voor auto-onderdelen en ruimtes waar grote machines draaien je oren te beschermen tegen het lawaai om mogelijke gehoorschade te voorkomen.

Gehoorschade en gehoorverlies

Gehoorschade of gehoorverlies zijn mogelijke gevolgen wanneer iemand voor lange tijd aan lawaai wordt blootgesteld. Geluiden zijn vibraties welke zo krachtig kunnen zijn dat ze ernstige schade kunnen veroorzaken aan onze trommelvliezen en deze zelfs kunnen scheuren.

In een industriële omgeving bestaan er strenge voorschriften omtrent gezondheid en veiligheid. Het dragen van gehoorbescherming is verplicht bij een geluidsniveau van 85 dB en hoger. Ook worden er jaarlijkse controles gehouden om mogelijke gehoorschade vast te stellen. Dit wil zeggen dat de werkplaats uitgerust moet zijn met een toestel waarmee het geluidsniveau kan worden gemeten en materiaal om het gehoor van de werknemers die blootgesteld worden aan dit hoge geluidsniveau te beschermen.

Veel mensen gaan er van uit dat ze geen gehoorbescherming nodig hebben als ze gewoon thuis zitten. Net als in industriële werkplaatsen kan je ook thuis blootgesteld worden aan hoge geluidsniveaus dus is het minstens even belangrijk om ook hier te zorgen voor voldoende bescherming.

Hoeveel lawaai kunnen we verdragen?

Het uithoudingsvermogen en het vermogen opgewassen te zijn tegen mogelijke gehoorschade verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen zullen bij langdurige blootstelling aan een geluidsniveau van 85 dB en meer reeds gehoorschade ondervinden. Bij een geluidsniveau van 120 dB hebben de meeste mensen de pijngrens reeds overschreden en kan er vrijwel onmiddellijk schade optreden. Onderstaande tabel geeft aan hoelang iemand blootgesteld kan worden aan lawaai zonder schade te veroorzaken.

Geluidsniveau (dB)Maximale blootstellingstijd binnen 24uur
858 uur
884 uur
912 uur
941 uur
9730 minuten
10015 minuten
1037,5 minuten
1063,7 minuten
109112 seconden
11256 seconden
11528 seconden
11814 seconden
1217 seconden
1243 seconden
1271 seconde
130-140Minder dan 1 seconde

Decibels meten

Meten hoe luid een bepaald geluid wel is kan vrij gemakkelijk en hoeft niet duur te zijn door handige apparaten die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om een mobiele applicatie te downloaden waardoor je deze meting gemakkelijk kan uitvoeren met je smartphone. Let wel op met deze apps aangezien ze niet erg accuraat zijn.

De decibelmeters die je online kan aankopen zijn niet erg duur. Indien je een toestel zoekt om een werkplaats te monitoren koop je best een toestel dat voldoet aan alle vereisten en wetgevingen. Indien je niet zeker bent of het geluid in je werkomgeving effectief schadelijk kan zijn neem je best het zekere voor het onzekere. Beter voorkomen dan genezen. Wanneer een van je werknemers gehoorschade oploopt en hiermee naar de rechtbank stapt ben je op deze manier toch ingedekt.

Bescherm jezelf tegen lawaai

In omgevingen waar je word blootgesteld aan lawaai boven 85dB is het raadzaam om gehoorbescherming te dragen als preventieve maatregel om gehoorschade te voorkomen. Wanneer je het geluidsniveau kent kan je gehoorbescherming dragen die het aantal decibels zal reduceren tot minder dan 85.

Oordopjes en oorkappen geven altijd aan hoeveel ze het geluid kunnen reduceren. Bijvoorbeeld een paar oorbeschermers vermindert het geluid met 25 dB, wil dus zeggen dat je deze mag dragen in een omgeving waar het geluidsniveau gemiddeld 100 dB bedraagt. Deze bieden niet voldoende bescherming bij een geluidsniveau van 120 dB.

Het dragen van te sterke gehoorbescherming in een omgeving met een laag geluidsniveau kan ook problemen veroorzaken aangezien je niet meer zult horen wat anderen mensen zeggen. Zelfs schreeuwende waarschuwingen zul je niet meer gewaar worden. Daarom is het belangrijk om de juiste gehoorbescherming in de juiste omgeving te dragen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk. Wat betekent dat? Piepende oren hebben is geen goed teken. Het betekent namelijk dat…
Lawaai bij werk en in vrije tijdLawaai bij werk en in vrije tijdLawaai en werken gaan niet goed samen. Lawaai kan reden zijn om slechter te kunnen concentreren. Het kan hoofdpijn veroo…
Lawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid is slechthorendheid of doofheid die ontstaat als gevolg van blootstelling aan lawaai. Vaak gaat het hier…
Gehoorschade en lawaaidoofheid bij teveel decibellenGehoorschade en lawaaidoofheid bij teveel decibellenMuziekspelers en telefoons kunnen gehoorschade veroorzaken als ze geluid met teveel decibellen leveren. Maar niet alleen…

Balkussen gebruiken bij rugpijn of stuitpijnBalkussen gebruiken bij rugpijn of stuitpijnWie last heeft van rugpijn of stuitpijn kan baat hebben bij het zitten op een balkussen of wiebelkussen. Zeker voor wie…
Gele afscheiding: oorzaken gele vaginale afscheidingGele afscheiding: oorzaken gele vaginale afscheidingGele afscheiding uit de vagina kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Verschillende factoren kunnen gele afscheiding t…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Decibel_%28eenheid%29
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=76
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6734
  • Boek: Werk En Gezondheid - J. H. A. M. Verbeek
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.