Afscheiding en rugpijn: oorzaken, symptomen en behandeling

Afscheiding en rugpijn: oorzaken, symptomen en behandeling Rugpijn komt vaak voor. Het kan variëren van zeurende pijn tot stekende pijn of meer tintelende pijn. Rugpijn kan een kort- of langdurig symptoom zijn. Alle vrouwen hebben vaginale afscheiding. maar de hoeveelheid en het type afscheiding kan variëren. Vaginale afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd. Dit is een normaal verschijnsel. Normale vaginale afscheiding is meestal doorzichtig, witachtig en vloeibaar, maar wanneer het opdroogt wordt het wat gelig van kleur. Je kunt veranderingen in je afscheiding ervaren door menstruatie of door het gebruik van de pil. Mogelijke oorzaken van de combinatie rugpijn en vaginale afscheiding zijn een urineweginfectie, pelvic inflammatory disease (PID), vaginitis, zwangerschap, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, baarmoederhalskanker en reactieve artritis.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Veel plassen en rugpijn door urineweginfectie

Een urineweginfectie kan zich voordoen in elk deel van de urinewegen: nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. De meeste infecties bevinden zich in de onderste urinewegen: de blaas en de urethra. Bacteriën veroorzaken de overgrote meerderheid van de urineweginfecties. Vrouwen lopen een groter risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie dan mannen. Een infectie die zich beperkt tot je blaas kan pijnlijk en vervelend zijn. Er kunnen echter ernstige gevolgen optreden als een infectie zich verspreidt naar je nieren.

Symptomen

Een urineweginfectie veroorzaakt niet altijd symptomen, maar wanneer ze zich wel voordoen, kunnen ze bestaan uit:

Soorten urineweginfectie

Elk type urineweginfectie kan resulteren in meer specifieke klachten en symptomen, afhankelijk van welk deel van de urineweg geïnfecteerd is.

Locatie van de infectieSymptomen
Nieren (acute nierbekkenontsteking of pyelonefritis)
Blaas (blaasontsteking)
Urethra (urethritis of urinebuisontsteking)
 • Brandende pijn tijdens het plassen;
 • Afscheiding.

Behandeling

Antibiotica zijn meestal de eerste keuze behandeling voor urineweginfecties. Welke medicijnen worden voorgeschreven en hoe lang, hangt af van je gezondheidstoestand en het type bacteriën in dat de infectie veroorzaakt.

Pijn in onderbuik en bekken door pelvic inflammatory disease (PID)

Pelvic inflammatory disease (PID) is een infectie van de voortplantingsorganen bij vrouwen. Het bekken bevindt zich in de onderbuik en omvat de eileiders, de eierstokken, de baarmoederhals en de baarmoeder. PID wordt meestal veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (soa), zoals chlamydia of gonorroe, en wordt behandeld met antibiotica.

PID kan vervelende klachten veroorzaken / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.comPID kan vervelende klachten veroorzaken / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.com
Symptomen
Het is goed mogelijk dat je in het begin geen symptomen van PID opmerkt. Maar als de infectie erger wordt, kan je last krijgen van de volgende klachten:
 • Pijn in je onderbuik en bekken
 • Zware afscheiding met een onaangename geur;
 • Tussentijdse bloedingen;
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap;
 • Koorts en koude rillingen;
 • Pijn tijdens het plassen of moeilijk kunnen plassen.

Behandeling

Behandeling van PID vindt plaats met medicijnen (antibiotica).

Afscheiding en vaginale jeuk door vaginitis

Vaginitis is een ontsteking van de vagina. Het kan jeuk en een branderig gevoel veroorzaken, een verandering in je vaginale afscheiding en soms pijn tijdens seksuele gemeenschap. Vaginitis kan worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels of andere organismen.

Medicatie bij vaginitis / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij vaginitis / Bron: Stevepb, Pixabay
Symptomen
Symptomen van vaginitis kunnen bestaan uit:

Behandeling

Bij een schimmelinfectie kan je een antischimmelcrème of -zetpil gebruiken die je inbrengt in je vagina. Bacteriële vaginose kan betreden worden met antibiotica. Atrofische vaginitis wordt meestal behandeld met oestrogeencrèmes of -tabletten.

Afscheiding en lage rugpijn tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayAfscheiding en lage rugpijn tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Afscheiding en lage rugpijn tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, gebeurt er een heleboel in en met je lichaam. Schier alle vrouwen hebben tijdens de zwangerschap aanzienlijk veel meer vaginale afscheiding en deze is vaak ook dunner en wateriger. Lage rugpijn is een veel geziene klacht in de zwangerschap. Lage rugpijn kan al optreden in het begin van de zwangerschap en tijdens het verdere verloop van de zwangerschap kan het steeds erger worden doordat je flink in gewicht toeneemt.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt het bevruchte eitje zich niet aan de baarmoeder. In plaats daarvan kan het zich hechten aan de eileider, in de buikholte of baarmoederhals. Mogelijke symptomen zijn onder meer:

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is kanker die ontstaat in het slijmvlies van de baarmoedermond of -hals (cervix).

Radiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comRadiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.com
Symptomen
Symptomen van baarmoederhalskanker kunnen zijn:
 • Vaginaal bloedverlies, ook als je niet ongesteld bent;
 • Bruine afscheiding;
 • Bloedverlies tijdens of na de seks (contactbloeding);
 • Seksuele gemeenschap kan opeens gevoelig worden of pijnlijk zijn;
 • vaginaal bloedverlies na de overgang.

Rugpijn kan erop wijzen dat de kanker is uitgezaaid tot buiten de baarmoederhals.

Behandeling

Behandeling van baarmoederhalskanker kan bestaan uit (een combinatie van) een operatie, bestraling, chemotherapie en warmtebehandeling.

Reactieve artritis (Reiter syndroom)

Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking, meestal van een of meer grote gewrichten zoals polsen, knie, heup of enkels. Het treedt op als reactie op een infectie in darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Er kan (lage) rugpijn optreden als gevolg van een ontsteking van de wervelkolom (spondylitis) of van de gewrichten in de lage rug (sacroiliitis). Sommige soa's kunnen reactieve artritis veroorzaken, in het bijzonder chlamydia. Symptomen hiervan zijn onder meer afscheiding uit de urethra en pijn bij het plassen.

Tijdig je huisarts inschakelen bij afscheiding en rugpijn / Bron: Istock.com/WavebreakmediaTijdig je huisarts inschakelen bij afscheiding en rugpijn / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Huisarts raadplegen bij afscheiding en rugpijn

Lage rugpijn en vaginale afscheiding vormen zelden een medische noodsituatie, maar het is vaak wel verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Schakel medische hulp in als je zwanger bent en je vaginale afscheiding is groenachtig, heel dik of waterig, aangezien deze symptomen op een infectie kunnen wijzen. Maak ook een afspraak met de huisarts als je last hebt van een of meerdere van de volgende klachten:
 • Een groene, gele of witte vaginale afscheiding;
 • Vaginale jeuk;
 • Branderig gevoel in de vagina of tijdens het plassen;
 • Vaginale irritatie;
 • Een dikke of kaasachtige vaginale afscheiding;
 • Vaginaal bloedverlies die niet te wijten is aan je menstruatieperiode;
 • Een vaginale afscheiding die een sterke of vieze geur heeft.

Zoek ook medische hulp als je klachten na een week niet zijn afgenomen of verergeren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…

Dactylitis: Gezwollen vingers en/of tenen door aandoeningDactylitis: Gezwollen vingers en/of tenen door aandoeningDactylitis is een aandoening waarbij de vinger(s) en/of teen/tenen gezwollen zijn waardoor ze een worstachtige verschijn…
Psoriatrische artritis: Symptomen aan huid en gewrichtenPsoriatrische artritis: Symptomen aan huid en gewrichtenPsoriatische artritis is een aandoening waarbij de gewrichten ontstoken zijn in combinatie met de huidaandoening psorias…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: (Image Point Fr/Shutterstock.com
 • Buiten Verwachting. Symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap. http://www.buiten-verwachting.nl/buitenbaarmoederlijke-zwangerschap/symptomen-buitenbaarmoederlijke-zwangerschap/ (ingezien op 23-7-2017)
 • Healthline. What’s Causing My Low Back Pain and Vaginal Discharge? http://www.healthline.com/health/low-back-pain-and-vaginal-discharge#overview1 (ingezien op 23-7-2017)
 • Mayo Clinic. Urinary tract infection (UTI): Definition. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/basics/definition/con-20037892 (ingezien op 23-7-2017)
 • Reumafonds. Reactieve artritis. http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/reactieve-artritis (ingezien op 23-7-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb baarmoederhalskanker. https://www.thuisarts.nl/baarmoederhalskanker/ik-heb-baarmoederhalskanker (ingezien op 23-7-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb een nierbekkenontsteking. https://www.thuisarts.nl/nierbekkenontsteking/ik-heb-nierbekkenontsteking (ingezien op 23-7-2017)
 • WebMD. Vaginitis - Topic Overview. http://www.webmd.com/sexual-conditions/tc/vaginitis-topic-overview#1 en http://www.webmd.com/sexual-conditions/tc/vaginitis-topic-overview#2 (ingezien op 23-7-2017)
 • WebMD. What Is Pelvic Inflammatory Disease? http://www.webmd.com/women/guide/what-is-pelvic-inflammatory-disease (ingezien op 23-7-2017)
 • Afbeelding bron 1: La Gorda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Dean Drobot/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Adriaticfoto/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/Wavebreakmedia
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.