Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose Bacteriële vaginose is een aandoening die ontstaat wanneer de zuurtegraad in de vagina verstoord raakt. Normaal gesproken is de zuurtegraad in balans, waardoor ziektekiemen er niet kunnen overleven. De aandoening valt niet onder SOA of geslachtsziekte, maar kan wel aan een man overgedragen worden. De man ondervindt hier geen klachten van.

Bacteriële vaginose

Normaal gesproken is de zuurtegraad in de vagina in balans. Wanneer deze zuurtegraad in een goede balans is, krijgen ziektekiemen geen kans om toe te slaan. De meeste ziektekiemen kunnen niet overleven in een zuurtegraad die in balans is.

Soms wordt het evenwicht van de zuurtegraad verstoord en hebben de ziektekiemen wel kans om toe te slaan. Zo kan bacteriële vaginose ontstaan. Het evenwicht kan verstoord raken wanneer de vagina met zeep gewassen wordt, wanneer een tampon te lang in de vagina blijft zitten of de vagina helemaal niet gewassen wordt. Het is het beste de vagina alleen met water goed te wassen en wanneer je de vagina goed wilt reinigen is het aan te raden een middel als Lactacyd of Intiem te gebruiken. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld voor het reinigen van de vagina. Wanneer de vagina minder zuur bevat, krijgen bacteriën de kans overmatig te groeien.

Verschijnselen / klachten

Wanneer je bacteriële vaginose hebt, kun je last hebben van een grijswitte afscheiding uit de vagina. Deze afscheiding kan een erg onaangenaam luchtje verspreiden. Meestal is dit een erg zure lucht of een lucht die vergelijkbaar is met de geur van rauwe vis. Wanneer deze afscheiding in aanraking komt met sperma, wordt de lucht nog sterker. De hoeveelheid afscheiding kan sterk variëren.

Een ander veel voorkomend verschijnsel is jeuk aan de vagina, in de vagina of rond de opening van de vagina. Ook kun je veel last hebben van vaginale winden. Sommige vrouwen met bacteriële vaginose hebben helemaal geen klachten, anderen kunnen opeens klachten krijgen wanneer ze de bacterie al maanden bij zich dragen.

Bacteriële vaginose kan door middel van intiem contact overgedragen worden op de partner. Mannen kunnen dus wel besmet raken met bacteriële vaginose, maar krijgen hier geen klachten van.

Behandeling van bacteriële vaginose

De huisarts kan bacteriële vaginose vaststellen door de zuurtegraad van de afscheiding te testen en deze onder de microscoop te bekijken. Ook kan de huisarts een geurtest van de afscheiding doen. Dit is voor je eigen idee zeer onprettig, maar soms noodzakelijk. Een behandeling van bacteriële vaginose is alleen noodzakelijk wanneer je er klachten van ondervindt. De aandoening is goed te behandelen met een korte medicijnkuur, welke de huisarts voor zal schrijven. Je kunt mogelijk misselijk worden van het gebruik van deze medicijnen. Meestal is de bacterie wel verdwenen na deze kuur. Alleen wanneer de aandoening terug blijft keren, zal de partner ook een behandeling moeten ondergaan. Waarschijnlijk is deze persoon dan diegene die jou steeds opnieuw besmet. Mannen ondervinden geen klachten van de bacterie en weten dus ook niet dat zij het bij zich dragen. Vrouwen kunnen de bacterie ook aan elkaar overdragen, dus ook wanneer je partner een vrouw is, is het aan te raden haar ook te laten behandelen. ook wanneer zij nog geen klachten heeft. Het is aan te raden tijdens de behandeling en vlak na de behandeling geen seks te hebben. Het lichaam heeft wel even tijd nodig om goed te kunnen herstellen van deze bacterie.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bacteriële vaginose: symptomen, oorzaken en behandelingBacteriële vaginose: symptomen, oorzaken en behandelingBacteriële vaginose (BV) is een vaginale aandoening waarbij er overmatige groei van normale bacteriën in de vagina optre…
Bacteriële vaginose: Stinkende afscheiding uit vaginaBacteriële vaginose: Stinkende afscheiding uit vaginaBij bacteriële vaginose ontstaat een abnormale vaginale afscheiding door een overgroei van bepaalde bacteriën. De aandoe…
Is gardnerella een soa? - Bacteriële vaginoseIs gardnerella een soa? - Bacteriële vaginoseGardnerella, ook wel bacteriële vaginose, wordt vaak een soa's'genoemd, maar dat is het zeker niet. Gardnerellais een in…
Bacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingBacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingEen bacteriële infectie in de vagina kan alle vrouwen overkomen. Het is normaal dat er bacteriën en schimmels in de sche…

Excessief drinken vergroot de kans op metabolisch syndroomnieuws uitgelichtExcessief drinken vergroot de kans op metabolisch syndroomExcessief alcoholgebruik leidt tot een verhoogde kans op het metabolisch syndroom, aldus een recent onderzoek dat gepubl…
Besmetting met schaamluisBesmetting met schaamluisSchaamluis valt onder de SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen), maar het is ook mogelijk dat je op een andere manier…
Reacties

Gerard, 21-04-2014
En het is zo makkelijk. Spoelen met een mengsel van water en citroensap. Koop wel Bio citroenen. 2 citroenen en de rest water. 3 keer per week.

De man kan pure citroensap gebruiken. Voel je niets van.

Weg visgeur! Reactie infoteur, 22-04-2014
Beste Gerard,

het is niet heel verstandig om een zuur product zomaar te gaan gebruiken wanneer de zuurgraad juist verstoord is geraakt, waardoor vrouwen bacteriële vaginose krijgen. Mannen kunnen dit overigens niet krijgen, dus wellicht ben je in de war met iets anders waarvoor mannen dit kunnen gebruiken.

Groet, Marensa

Iris, 08-02-2011
De klachten die worden omschreven als bacteriele vaginose, lijken sprekend op klachten die ik ook heb. Ongeveer 4 weken geleden heb ik onveilige seks gehad met een partner die geen soa's blijkt te hebben. Maar na die 4 weken kreeg ik plotseling toch last van een zure lucht dat uit mijn vagina komt. Ik moet me minstens 2 maal per dag wassen om deze zure geur, fris te houden. Ik was het altijd met water, nog nooit met zeep gewassen. Ik ben langs de huisarts geweest en heeft me aangeraden om een soa test te laten doen. Ook heb ik een soort van kleine huid uitsteeksels die er uit zien als korreltjes op me binnenste schaamlippen, het valt bijna niet op (heb ik ook laten nakijken bij de huisarts en zei constateerd dat het een huidaandoening is en geen soa, en dat dit ook niks te maken heeft met mijn zure geur) Ik voel me heel vies. En wil hier snel wat aan doen. Maar de huisarts gaat hier niet verder op in… Wat denkt u dat het kan zijn? Kan het door mijn partner zijn? een afspraak bij de soa kliniek staat vast en nu maar wachten op de uitslag hiervan (ik weet haast zeker dat het geen soa kan zijn, maarja) ik zit er erg mee. En wil hier ook graag wat tegen doen. Reactie infoteur, 09-02-2011
Beste Iris,

het is duidelijk dat de zuurtegraad uit balans is gebracht. Dit hoeft helemaal niet te wijzen op een SOA, dus daar zou ik me niet te druk om maken. Er zijn veel oorzaken waardoor de zuurtegraad uit balans kan raken en alleen de meest voorkomende staan in het artikel. Het lijkt me dat je je goed schoonhoudt, dus dat kan het probleem niet zijn. Echter, bacteriele vaginose kan ook ontstaan wanneer je TE schoon op jezelf bent. Als je de vagina te vaak wast (ook als het alleen met water is) dan krijgen de goede bacterien, die ook bacteriele vaginose tegen gaan, geen kans om naar de juiste balans te werken.

Wat ik je nog aan kan raden is een vaginale douche te gebruiken, bijv. van lactacyd. Hierdoor maak je ook de binnekant van de vagina volledig schoon en de 'zeep' of het werkende middel helpt de zuurgraadbalans te herstellen.
Gebruik het eens een week en kijk of het helpt!

Ik begrijp dat je je er vies van voelt. Helaas is er niets dat de klachten direct weg kan nemen. Richt je daarom vooral op het feit dat je wel schoon bent en dat mensen om je heen er niets van merken. (Veel mensen zijn bang dat anderen de zure lucht ook ruiken en dat is echt niet zo) Je bent niet vies of iets dergelijks. Het is een probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen en sommigen hebben het zelfs iedere maand een paar dagen, meestal tussen twee menstruaties in.

Ik wens je heel veel succes! Je komt er zeker snel weer van af!

Groetjes, Marensa

Danielle, 01-02-2010
Hallo.
ik heb dezelfde klachten als bacteriele vaginose.
wat kan ik er aan doen behalve naar de dokter gaan.
kan ik in de drogist iets kopen? of ergens speciaal mee wassen of juis niet?
kan het komen doordat ik een antibiotica heb gehad?
ik hoop op een spoedigge reactie.
ook heb ik een rauwe tong, kan dat er mee in verband staan?
groeten danielle Reactie infoteur, 23-03-2010
Beste Danielle,

je krijgt geen bacteriele vaginose van antibiotica. Ik begrijp dat je je af vraagt waar je het van gekregen hebt. Het is vaak zo dat je het krijgt wanneer je jezelf niet goed verzorgt, maar dan zou je dit wel weten. Een andere mogelijkheid, die je niet zou verwachten, is dat je jezelf juist te schoon houdt. Wanneer je je wast met zeep bijvoorbeeld. Het is beter om de vagina uitsluitend te wassen met water.
Je kunt proberen Lactacyd te gebruiken of Intiem, producten speciaal om de vagina aan de binnenkant mee te reinigen. Mochten de verschijnselen niet minder worden is het toch raadzaam naar de huisarts te gaan. Ik weet hoe vervelend dat is, maar ermee rond blijven lopen is op den duur toch vervelender.

Een rauwe tong staat niet in verband met bacteriele vaginose. Mocht je hier last van blijven houden, kun je dit ook even aan de huisarts vragen. Mogelijk heb je gewoon een tekort aan vitaminen. Wanneer er iets te kort in je lichaam aanwezig is, laat dit zich vaak zien op de tong.

Succes!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 19-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.