Wat betekent een donkere en troebele urine?

Wat betekent een donkere en troebele urine? Je kunt verbaast op kijken wanneer je een donkere of troebelere urine hebt. In de meeste gevallen zal dit het gevolg zijn van een verandering in je dieet. Het kan echter ook een teken zijn van iets anders en kan wijzen op een medische aandoening. Wat kan de oorzaak zijn van een donkere en troebele urine?

Urine

Urine is niets meer dan afvalstoffen die het lichaam afscheid. Het bestaat uit water en in water oplosbare afvalstoffen. De urine is normaal gesproken geel van kleur maar kan afwijkende kleur hebben als bruin rood en donker bruin en kan troebel zijn. Urine zegt vaak iets over de toestand van je lichaam en kan vaak een signaal zijn dat je lichaam aan het veranderen is. Een verandering in je dieet kan de reden zijn, een te kort aan vocht maar ook een medische aandoening. Bij twijfel en langdurige kleurafwijking is het altijd verstandig om de huisarts te raadplegen.

Een verandering in je dieet

Een verandering in de kleur van je urine hoeft niet gelijk iets slechts te betekenen. Het wijst vaak op een andering in je lichaam. Vaak verandert de kleur van je urine door een verandering in je dieet. Sterkere donkere kleurstoffen in je dieet kunnen zorgen voor een donkere urine. Wanneer eten en drinken inderdaad de oorzaak is van de veradering, zal de kleur naar één of twee dagen weer terug keren naar de normale kleur.

Leveronstekingen

Een verandering van de kleur van je urine kan wijzen op een leverontsteking. Wanneer je een leverontsteking hebt kan er een toename ontstaan van urobiline in je bloed. Urobiline is een bruine galkleurstof die de darm aan de lever afgeeft. De lever kan deze urobiline dan niet meer goed verwerken, waardoor deze door de nieren wordt afgescheiden en dit kleurt de urine.

Vochtverlies

De kleur van de urine kan een stuk donderder van kleur zijn wanneer je in een korte periode veel vocht verliest. Je verliest bijvoorbeeld veel vocht wanneer je sport en veel transpireert. Vaak is je ochtendurine een stuk donkerder doordat je veel transpireert gedurende de nacht. Wanneer je veel vocht verliest is de vochtpecentage van je urine lager en hierdoor is het concentratie van de kleurstoffen hoger.

Nierontseking

Er zijn nieraandoeningen die verantwoordelijk kunnen zijn voor een verandering in de kleur van de urine. Een voorkomende oorzaak is nierstenen en in enkele zeldzame gevallen kan de oorzaak nierkanker zijn. Wanneer er sprake is van beide oorzaken dan treden er vaak andere signalen op als misselijkheid en een branderig gevoel bij het urineren.

Infectie aan de urinewegen

De urine kan troebel zijn wanneer er sprake is van een infectie aan de urinewegen, zoals een blaasontsteking. Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat vrouwen een korte urinebuis hebben en de kans groter is op besmetting van het eigen darmkanaal. Bij het hebben van een blaasontsteking wordt geadvisserd om veel te drinken en veel uit te plassen. Bij een gecompliceerde infectie aan de urinewegen wordt vaak antibiotica voorgeschreven.
© 2011 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan wijzen op bepaalde (ernstige) aandoeningen. Het is daarom verstandig a…
Urine therapie, een alternatieve geneeswijzeUrine therapie, een alternatieve geneeswijzeBij urine therapie zullen de meeste mensen in eerste instantie gek opkijken, deze therapie word echter in veel landen en…
Zwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineZwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineSoms zie je zwart gruis of zwarte vlokjes, sliertjes, pluisjes, korrels of stipjes in de urine. Dit kan worden veroorzaa…
Oorzaken van bloed in urineOorzaken van bloed in urineWanneer u dit voor de eerst keer bloed in uw urine ziet, zal u misschien wel schrikken. Het komt redelijk vaak voor. Er…

Indelingen van de gezondheidszorgIndelingen van de gezondheidszorgIn het dagelijkse leven maken veel mensen gebruik van allerlei voorzieningen. Denk maar eens aan een supermarkt of openb…
Poppers, wat zijn dat?Poppers, wat zijn dat?Poppers zijn kleine flesjes gevuld met een heldere vloeistof. Door deze vloeistof via de neus op te snuiven ontstaat er…
Bronnen en referenties
  • http://www.prettyhealthy.nl/kleur-van-urine/
  • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/uiterlijk/27376/veel-voorkomende-afwijkingen-in-de-urine
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Urine
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Blaasontsteking
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.