Poppers, wat zijn dat?

Poppers, wat zijn dat? Poppers zijn kleine flesjes gevuld met een heldere vloeistof. Door deze vloeistof via de neus op te snuiven ontstaat er een high gevoel dat zo'n 3 tot 5 minuten aanhoudt. Poppers zorgen ervoor dat het gladde spierweefsel ontspant en dat de bloedvaten verwijden, hierdoor worden poppers ook veel gebruikt tijdens de seks. Maar wat zijn poppers precies? Wat doen ze met je en wat zijn de risico's? En zijn poppers legaal of illegaal? U leest het allemaal in dit artikel.

Indeling


Poppers, wat zijn dat?

Poppers zijn kleine flesjes gevuld met een heldere vloeistof. Poppers worden gebruikt als (party)drug. Hierbij wordt de vloeistof uit het flesje opgesnoven via de neus. Deze vloeistof bestaat uit snel verdampende (vluchtige) nitrietverbindingen. Bekende voorbeelden zijn amylnitriet, butylnitriet en isobutylnitriet. Poppers zijn hydrofiel dat betekent dat ze vocht aantrekken uit de lucht. Daarom zit er soms een balletje in het flesje dat bedoeld is om dit vocht te absorberen.

Wat doen poppers?

Voor vrijwel elk genotsmiddel geldt dat het effect niet alleen wordt bepaald door het middel zelf, maar ook door persoonsgebonden factoren en de omgeving waarin het wordt gebruikt. Persoonsgebonden factoren zijn bijvoorbeeld de verwachting van het effect, de ervaring met het middel en gezondheidstoestand. Het effect van poppers kan dus per persoon verschillen.
In het algemeen geldt dat poppers ervoor dat:
  • Glad spierweefsel ontspant. Dit leidt tot een betere doorbloeding, met name van het hart. Dit effect is echter niet specifiek voor één deel van het lichaam, het geldt voor al het gladde spierweefsel in het lichaam, inclusief de kringspier van de anus. Dit is de reden dat poppers veel worden gebruikt bij anale seks. De anale penetratie wordt door poppers vergemakkelijkt.
  • De bloedvaten worden verwijd. Gevolg hiervan is dat de bloeddruk kortdurend daalt. Dit gebeurt ook in de hersenen en daar heeft het een specifieke, prettige sensatie in het hoofd. Bij hogere doses kan men het idee krijgen dat het hoofd uit elkaar gaat spatten.
  • De gebruiker een high gevoel krijgt. Het effect is dat men zich even ontspannen en een beetje duizelig voelt.
Deze effecten treden binnen een minuut op en houden meestal drie tot vijf minuten aan.

Wat zijn de risico's van het gebruik van poppers?

Het gebruik van poppers is niet geheel zonder risico's. De meest voorkomende negatieve bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, bewusteloosheid en irritatie van de luchtwegen. De kans op deze risico’s neemt toe naarmate er meer en vaker poppers worden gebruikt. Er bestaat ook een risico op bloedarmoede bij veelvuldig gebruik. Poppers hebben invloed op het hart- en vaatstelsel en zijn daarom voor mensen met hart- en vaatproblemen extra riskant. Poppers irriteren de huid en slijmvliezen (met name van de neus) en mogen daar dus niet rechtstreeks mee in contact komen. Daarnaast is het gebruik van poppers tijdens de zwangerschap niet raadzaam, de bloedtoevoer naar de foetus via de placenta kan in gevaar komen.

Poppers zijn lichamelijk niet verslavend, maar in theorie is het mogelijk dat mensen hier geestelijk afhankelijk van worden. Er wordt gesproken van geestelijke afhankelijkheid als de gebruiker steeds meer naar het middel verlangt en zich eigenlijk niet meer op zijn/haar gemak voelt als hij/zij het middel niet gebruikt.

Zijn poppers illegaal?

Het is nu duidelijk wat poppers zijn, wat ze doen en wat de risico's zijn. Maar zijn poppers nou legaal of illegaal? Poppers vallen sinds 2001 onder de Geneesmiddelenwet, daardoor is de verkoop van van poppers officieel illegaal. Ze waren daarvoor verkrijgbaar bij seksshops, maar zijn nu alleen nog in het grijze circuit te koop. Bij smartshops zijn wel alternatieven verkrijgbaar die in plaats van nitrietverbindingen natuurlijke ingrediënten bevatten, de zogenaamde herbal poppers.
© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poppers, wat zijn het en wat doet het?Poppers zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Vooral in de homogemeenschap is het populair, maar ook buiten die…
Potentieverhogende middelen uitgelichtPotentieverhogende middelen uitgelichtBij het ouder worden neemt vaak de zin in seks af. Dat is het geval bij vrouwen maar ook bij mannen. Op internet vind je…
De filosoof Karl PopperDe filosoof Karl PopperKarl Raimund Popper wordt gezien als één van de grootste wetenschapsfilosofen van de 20e eeuw. Om u een beetje een beeld…
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…

Wat betekent een donkere en troebele urine?Wat betekent een donkere en troebele urine?Je kunt verbaast op kijken wanneer je een donkere of troebelere urine hebt. In de meeste gevallen zal dit het gevolg zij…
Behandeling - Goed voorbereid naar de FysiotherapeutBehandeling - Goed voorbereid naar de FysiotherapeutNa het vaststellen van een diagnose aan de hand van het fysiotherapeutisch onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld…
Ikn280 (93 artikelen)
Laatste update: 25-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.