Pijn bij het plassen bij man en vrouw: symptomen en oorzaak

Pijn bij het plassen bij man en vrouw: symptomen en oorzaak Pijn bij plassen man en vrouw. Dysurie is de medische term voor pijn of ongemak bij het urineren of plassen. Dit wordt ook vaak beschreven als een brandend gevoel tijdens het plassen. Meestal wordt de pijn gevoeld in de urinebuis of het gebied rond je genitaliën. Pijn bij plassen is het meest voorkomende symptoom van een urineweginfectie zoals een blaasontsteking, vooral bij vrouwen. Bij mannen komen infecties van de urinewegen minder vaak voor; bij hen wordt pijn bij het plassen meestal veroorzaakt door een plasbuisontsteking, welke veelal worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening, zoals trichomoniasis, chlamydia of gonorroe, en bepaalde prostaataandoeningen, zoals prostaatontsteking of prostaatvergroting. Om de oorzaak te achterhalen is het belangrijk om te weten of je ook nog andere klachten hebt, zoals koorts, bloed in de urine, de aanwezigheid van bultjes of zweertjes je geslachtsdelen? Ga in elk geval naar de huisarts wanneer de klachten aanhouden.

Pijn bij plassen bij een vrouw

Mogelijke oorzaken van pijn bij plassen bij vrouwen zijn:

Urineweginfectie

Bij vrouwen komt pijn bij het plassen vrij vaak door een urineweginfectie, zoals een blaasontsteking. Je kan dan last hebben van een stekende pijn in de (onder)buik en/of onderrug. Ook moet je bij een blaasontsteking heel vaak per dag plassen, meestal maar kleine beetjes.

Seksueel overdraagbare aandoening

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is een andere courante oorzaak van dysurie. Voorbeelden hiervan zijn herpes genitalis, trichomoniasis, gonorroe of chlamydia. Chlamydia geeft bij vrouwen vaak weinig klachten, waardoor zij niet weten dat ze het hebben. Onbehandelde chlamydia kan echter de voortplantingsorganen beschadigen en leiden tot andere gezondheidsproblemen. Bij herpes genitalis hebt je zweertjes rond of in de vagina, welke pijn doen als ze in contact komen met urine. Via de eigen vingers kan de herpesinfectie over gebracht worden naar de ogen of een ander deel van het lichaam. Ongeveer 30-40% van de vrouwen heeft als ze gonorroe hebben, geen directe klachten of symptomen. Bij vrouwen verloopt een gonorroe-infectie vaak mild. De symptomen worden nogal eens verward met een vaginale infectie of een blaasontsteking.

Vaginale schimmelinfectie

Bij een vaginale schimmelinfectie heb je meer vaginale afscheiding dan normaal en deze kan wit of gelig van kleur zijn. Je kunt ook last hebben van een branderig of jeukend gevoel in de vagina en de huid rond de vagina kan aangedaan zijn, waarbij roodheid en (heftige) jeuk kunnen optreden.

Ontsteking van de vagina

Een ontsteking van de vagina kan onder meer ontstaat door een allergische reactie op bepaalde chemische stoffen of materialen zoals zeep, gekleurd of geparfumeerd toiletpapier, jodium vaginale sprays, wasmiddelen, zaaddodende middelen, condooms, badschuim, of geurstoffen.

Endometriose

Pijn bij het plassen is één van de symptomen die kunnen optreden bij endometriose, een veel voorkomende aandoening van de vrouwelijke voortplantingsorganen en de belangrijkste oorzaak van chronische pijn in het bekken (bekkenpijn) bij vrouwen. Het is een chronische ziekte waarbij baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte zich hecht aan verschillende organen.

Pijn bij plassen bij een man

Mogelijke oorzaken van pijn bij plassen bij mannen zijn:

Urineweginfectie

Een urineweginfectie kan behalve in de blaas ook in de plasbuis (zie onder) of in de urineleiders aanwezig zijn. Bij mannen is vaak de prostaat ontstoken. Wanneer een blaasontsteking niet tijdig adequaat wordt behandeld, kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Bij een blaasontsteking heb je pijn bij het plassen en plas je steeds kleine beetjes. Daarnaast kun je pijn in je rug of onderbuik ervaren. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in de blaas terecht zijn gekomen; meestal is de E.coli bacterie de boosdoener. Deze bacterie leeft bij iedereen in de darm, maar kan ook rond de plasbuis voorkomen. Deze bacteriën komen dan via de plasbuis in de blaas, waar ze zich aan de blaaswand hechten die gaat ontsteken. Ter behandeling zul je een antibioticum krijgen om de bacteriën te bestrijden, waarna de ontsteking snel kan genezen. Tevens is er dan minder kans op complicaties, bijvoorbeeld dat de ontsteking zich alsnog uitbreidt naar het nierbekken of de prostaat.

Plasbuisontsteking

Urethritis of plasbuisontsteking komt vaak door een seksueel overdraagbare aandoening, zoals trichomoniasis, chlamydia, herpes genitalis of gonorroe. Chlamydia kan bij mannen naast pijn of een branderig gevoel bij het plassen, witte, doorzichtige en waterige afscheiding uit je geslachtsdeel en pijn en zwelling in de testikels veroorzaken.

Prostaataandoeningen

Prostaataandoeningen zoals een prostaatontsteking, prostaatvergroting of prostaatkanker kunnen ook leiden tot plasklachten bij de man. Prostaatontsteking of prostatitis in de acute vorm wordt veelal veroorzaakt door een bacteriële infectie. De symptomen hangen af van de aard en de ernst van de ontsteking. Sommige mannen ondervinden nauwelijks tot geen klachten, terwijl ze bij anderen hevig en plots de kop opsteken. Tot de mogelijke klachten behoren onder meer koorts, koude rillingen, een abnormale aandrang tot plassen, frequent moeten plassen 's nachts, pijn, irritatie of een branderig gevoel bij het plassen, pijn tussen de aars en de balzak, pijn laag in de rug en pijn bij de zaaduitstorting.

Veel mannen van boven de vijftig jaar, hebben een goedaardige vergroting van de prostaat. Dit hoeft lang niet altijd te leiden tot klachten. Prostaatkanker is naast longkanker in Nederland de meest voorkomende kanker bij mannen. Symptomen die hierbij kunnen optreden zijn vaak moeten plassen (vooral 's nachts), moeilijk kunnen plassen, een zwakke of onderbroken urinestraal hebben, pijnlijk plassen of een branderig gevoel tijdens het plassen, moeite met het krijgen van een erectie, pijnlijke ejaculatie, bloed in de urine of sperma en frequente pijn of stijfheid in de onderrug, heupen of dijen.

Reiter syndroom

Het Reiter syndroom behoort tot de groep reumatische ziekten. Bij het syndroom van Reiter kunnen tegelijk een aantal klachten optreden, waaronder urethritis (een ontsteking van de plasbuis of urethra), artritis (een ontsteking van de gewrichten) en iritis (een ontsteking van de Iris of regenboogvlies). De ziekte begint meestal als een reactie op een bacteriële infectie. De ziekte komt vooral bij mannen voor.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Pijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen is een probleem waar een heleboel vrouwen regelmatig last van hebben. Plasklachten bij de vrouw bes…
Pijn als je moet plassenPijn als je moet plassenNiets zo vervelend als pijn tijdens het plassen, of pijn voelen wanneer er aandrang is tot plassen. Pijn is altijd een t…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…

Propranolol, een medicijn tegen stress en onterechte angstenPropranolol, een medicijn tegen stress en onterechte angstenEr zijn verschillende soorten van angst. Vaak is angst heel nuttig omdat het ons voor gevaarlijke roekeloze acties behoe…
Een gezonde levensstijl kan nierschade voorkomenEen gezonde levensstijl kan nierschade voorkomenNieren filteren het bloed en halen afvalstoffen eruit, die met de urine worden uitgescheiden. Als de nieren niet goed me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • http://www.kennisring.nl
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.