Troebele urine: Oorzaken, symptomen, tips en behandelingen

Troebele urine: Oorzaken, symptomen, tips en behandelingen Normaal gesproken is gezonde urine helder (transparant) en lichtgeel van kleur. Troebele (wazige tot melkachtige) urine komt vaak voor. Niet altijd is dit alarmerend, maar soms wijst dit op een onderliggend probleem, zoals onder andere een urineweginfectie. Diverse symptomen gaan vergezeld bij troebele urine, zoals plasproblemen en soms ook algemene klachten, zoals koorts en gewrichtsstijfheid. Troebele urine kent veel oorzaken, en daarom varieert de behandeling. Heeft de patiënt voortdurend last van troebele urine in combinatie met pijn bij het urineren en bloed in de urine, dan is medische hulp noodzakelijk. Enkele voedingsmiddelen en tips zijn tot slot voorhanden zodat de urine weer een gezondere kleur krijgt.

Normale, niet ernstige oorzaken van melkachtige urine

In enkele omstandigheden is de melkachtige verschijning van urine niet ernstig.

Afscheiding

De wazige verschijning van de urine is soms het gevolg van een vaginale afscheiding of sperma dat zich mengt met de urine.

Uitdroging

Een ammoniakachtige geur van de troebele urine wijst in de richting van uitdroging (dehydratie). Meestal is een melkachtige verschijning van de urine het gevolg van lichte uitdroging en verdwijnt dit door water te drinken.

Voeding

Voedsel veroorzaakt mogelijk een verandering in de consistentie en kleur van de urine, hoewel dit niet zo vaak optreedt. In de geraadpleegde bronnen is geen informatie gevonden over de soort voedingsproducten waarbij mogelijk troebele urine tot stand komt.

Zwangere vrouwen plassen vaker wazige urine / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen plassen vaker wazige urine / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Zwangerschap
Troebele urine tijdens de zwangerschap is het gevolg van verschillende factoren, zoals hormonale veranderingen. Vaak verschijnt de troebele urine reeds vroeg in de zwangerschap. Daarnaast is een gewijzigd voedingspatroon tijdens de zwangerschap een andere risicofactor voor de troebele urine. Ongeveer 2 tot 4% van de zwanger vrouwen presenteert zich met een urineweginfectie waarbij de melkachtige verschijning van de urine optreedt. buikpijn en lichte pijn in het bekkengebied (bekkenpijn) zijn andere klachten van een urineweginfectie. Zwangere vrouwen plassen bovendien vaker (pollakisurie), maar wanneer ze niet genoeg plassen, ontstaat mogelijk troebele urine.

Medische oorzaken troebele urine

Troebele urine kent meerdere mogelijke oorzaken zoals:

Symptomen gepaard met melkachtige urine

De symptomen die nog verschijnen bij wazige urine variëren afhankelijk van oorzaken. De tekenen zijn afkomstig uit de urinewegen, het voortplantingsstelsel, het endocriene systeem, het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) en andere organen.

Urineweginfectie

Bij urineweginfecties komt troebele urine het vaakst tot uiting. De symptomen die hierbij nog optreden omvatten:

Troebele urine met een sterke geur

Een aantal patiënten ervaart sneller stinkende urine (urine met een sterke geur) in combinatie met wazige urine. Dit gebeurt namelijk bij patiënten met een hoog bloedketongehalte die een koolhydraatarme voeding consumeren of vasten, evenals bij patiënten met ongecontroleerde diabetes mellitus (suikerziekte). Bij de aanwezigheid van keton in de urine, ontstaat een zoete, acetonachtige geur in de urine.

Andere symptomen

Andere symptomen omvatten:

Diagnose en onderzoeken

Wazige urine duidt niet altijd op een ernstig gezondheidsprobleem of een infectie. Wanneer de patiënt enkele dagen op rij troebele urine ziet, of wanneer andere symptomen gepaard gaan met de wazige verschijning van de urine, dan is het verstandig om een arts te raadplegen. De arts voert dan een urineonderzoek uit. Hiermee is hij in staat om eventuele urinewegproblemen en problemen met andere lichaamssystemen te identificeren. Hij beoordeelt de kleur, de helderheid en de concentratie van urine, evenals de chemische samenstelling. Een urineonderzoek detecteert tevens bacteriën in de urinewegen.

Zelfzorg en tips bij wazige urine

Wanneer het eten van bepaalde voedingsmiddelen aan de basis ligt van de troebele urine, is het verstandig om deze te vermijden. Meestal is dit symptoom dan binnen de twee dagen verdwenen. Verder helpen enkele voedingsmiddelen juist wel om de urine weer helder te krijgen. Zo zijn ananas, bosbessensap, selder en veenbessensap bekende natuurlijke bestrijders tegen een urineweginfectie. Voorts is peterselie één van de beste huisremedies voor troebele urine. Dit mengt de patiënt met water en dan bekomt hij een natuurlijk diureticum (vochtafdrijvend middel). De patiënt gaat bijgevolg vaker plassen, waardoor de zuurgraad in de urine wordt geneutraliseerd. Verder is het aanbevolen om voldoende water te drinken voor het verkrijgen van gezonde urine.

Medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Medische behandeling

De arts schrijft antibiotica voor wanneer troebele urine het gevolg is van een urineweginfectie of blaasontsteking. De urine is dan weer helder binnen enkele dagen tot enkele. Heeft de patiënt nierstenen, dan zet de arts pijnstillers in. Indien de nierstenen niet via de natuurlijke weg het lichaam verlaten, is het vergruizen van nierstenen noodzakelijk. Proteïnurie is vaak een teken van een hoge bloeddruk. Wanneer dit verschijnt in combinatie met een zwangerschap, dan heeft de vrouw een zorgvuldige behandeling nodig waarbij het vaak nodig is om de baby eerder ter wereld te halen. Bedrust is een ander advies dat de arts soms geeft. Ook zet de arts af en toe bloeddrukverlagende geneesmiddelen in.

Prognose van troebel uiterlijk van de urine

De vooruitzichten van urine met een troebel uiterlijk zijn variabel en sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen is troebele urine een tijdelijk probleem dat verdwijnt wanneer het onderliggend probleem verholpen is.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stukjes en vlokjes in de urine: oorzaken van urinesedimentStukjes en vlokjes in de urine: oorzaken van urinesedimentUrinesediment zijn niet oplosbare vlokjes of stukjes in de urine. Waarom zit er soms sediment in de urine? Urine is onde…
Wat betekent een donkere en troebele urine?Wat betekent een donkere en troebele urine?Je kunt verbaast op kijken wanneer je een donkere of troebelere urine hebt. In de meeste gevallen zal dit het gevolg zij…
Zwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineZwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineSoms zie je zwart gruis of zwarte vlokjes, sliertjes, pluisjes, korrels of stipjes in de urine. Dit kan worden veroorzaa…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…

Gekneusde en gebroken ribben: Ribkneuzing en ribfractuurGekneusde en gebroken ribben: Ribkneuzing en ribfractuurRibben zorgen voor de verbinding van het borstbeen met de wervelkolom. Gekneusde of gebroken ribben vloeien voort uit ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
 • Geraadpleegd op 31 augustus 2017:
 • 3. Plasstraal is troebel: Hoe ontstaat een troebele urinestroom?, https://www.salusi.nl/kleur-van-urine/
 • Cloudy urine, http://www.medicinenet.com/cloudy_urine/symptoms.htm
 • Cloudy urine, http://www.urinecolors.com/urine-consistency/cloudy-urine?&utm_source=craft
 • Cloudy urine: Causes, symptoms, and treatments, http://www.belmarrahealth.com/cloudy-urine-causes-symptoms-and-treatments/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Troebele urine Kenmerken, consequenties en meer!, http://www.troebeleurine.nl/
 • What You Need to Know About Cloudy Urine: Causes, Issues & Treatment, https://draxe.com/cloudy-urine/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.