Troebele urine: Oorzaken, symptomen, tips en behandelingen

Troebele urine: Oorzaken, symptomen, tips en behandelingen Normaal gesproken is gezonde urine helder (transparant) en lichtgeel van kleur. Troebele (wazige tot melkachtige) urine komt vaak voor en is niet altijd alarmerend. Soms kan het echter wijzen op een onderliggend probleem, zoals een urineweginfectie. Diverse symptomen kunnen gepaard gaan met troebele urine, zoals plasproblemen en soms ook algemene klachten, zoals koorts en gewrichtsstijfheid. Troebele urine kent veel oorzaken, en daarom varieert de behandeling. Als de patiënt voortdurend last heeft van troebele urine in combinatie met pijn bij het urineren en bloed in de urine, is medische hulp noodzakelijk. Enkele voedingsmiddelen en tips kunnen helpen om de urine weer een gezondere kleur te geven.

Normale, niet-ernstige oorzaken van melkachtige urine

In sommige omstandigheden is de melkachtige verschijning van urine niet ernstig.

Afscheiding

De wazige verschijning van de urine kan soms het gevolg zijn van vaginale afscheiding of sperma dat zich mengt met de urine.

Uitdroging

Een ammoniakachtige geur van de troebele urine wijst vaak op uitdroging (dehydratie). Meestal is een melkachtige verschijning van de urine het gevolg van lichte uitdroging en verdwijnt dit door voldoende water te drinken.

Voeding

Voedsel kan mogelijk de consistentie en kleur van de urine veranderen, hoewel dit niet vaak voorkomt. Er is geen specifieke informatie beschikbaar over voedingsproducten die troebele urine veroorzaken.

Zwangere vrouwen plassen vaker wazige urine / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen plassen vaker wazige urine / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Zwangerschap
Troebele urine tijdens de zwangerschap kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals hormonale veranderingen. Vaak verschijnt de troebele urine al vroeg in de zwangerschap. Een gewijzigd voedingspatroon tijdens de zwangerschap kan ook bijdragen aan troebele urine. Ongeveer 2 tot 4% van de zwangere vrouwen ervaart een urineweginfectie die leidt tot een melkachtige verschijning van de urine. Buikpijn en lichte pijn in het bekkengebied (bekkenpijn) zijn andere symptomen van een urineweginfectie. Zwangere vrouwen moeten bovendien vaker plassen (pollakisurie), maar als ze niet genoeg plassen, kan troebele urine ontstaan.

Medische oorzaken van troebele urine

Troebele urine kan door meerdere medische oorzaken worden veroorzaakt, zoals:

Symptomen gepaard met melkachtige urine

De symptomen die optreden bij wazige urine variëren afhankelijk van de oorzaak. De tekenen kunnen afkomstig zijn uit de urinewegen, het voortplantingsstelsel, het endocriene systeem, het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) en andere organen.

Urineweginfectie

Bij urineweginfecties komt troebele urine het vaakst voor. De bijkomende symptomen kunnen omvatten:

Troebele urine met een sterke geur

Sommige patiënten ervaren troebele urine met een sterke geur. Dit gebeurt vaak bij patiënten met een hoog bloedketongehalte die een koolhydraatarme voeding volgen of vasten, evenals bij patiënten met ongecontroleerde diabetes mellitus (suikerziekte). Bij aanwezigheid van ketonen in de urine ontstaat een zoete, acetonachtige geur.

Andere symptomen

Andere symptomen kunnen omvatten:
LIST gewichtsverlies
een afscheiding uit de penis
een afscheiding uit de vagina
een hoge bloeddruk
een overmatig hongergevoel (polyfagie)
zwelling van de benen, zwelling van de armen, een gezwollen gezicht en soms een gezwollen buik
gewrichtsstijfheid
gezwollen lymfeklieren
koorts
misselijkheid en braken
uitdroging

Diagnose en onderzoeken

Wazige urine duidt niet altijd op een ernstig gezondheidsprobleem of een infectie. Wanneer de patiënt enkele dagen achter elkaar troebele urine opmerkt, of wanneer andere symptomen gepaard gaan met de troebele urine, is het verstandig om een arts te raadplegen. De arts zal een urineonderzoek uitvoeren om eventuele urinewegproblemen en problemen met andere lichaamssystemen te identificeren. Hij beoordeelt de kleur, de helderheid en de concentratie van de urine, evenals de chemische samenstelling. Een urineonderzoek detecteert ook bacteriën in de urinewegen.

Zelfzorg en tips bij wazige urine

Als het eten van bepaalde voedingsmiddelen de oorzaak is van troebele urine, is het verstandig om deze voedingsmiddelen te vermijden. Meestal verdwijnt het symptoom binnen twee dagen. Verder kunnen enkele voedingsmiddelen helpen om de urine weer helder te krijgen. Zo zijn ananas, bosbessensap, selderij en veenbessensap bekende natuurlijke bestrijders tegen urineweginfecties. Peterselie is één van de beste huisremedies voor troebele urine. Meng peterselie met water om een natuurlijk diureticum (vochtafdrijvend middel) te verkrijgen. Dit kan helpen om vaker te plassen en de zuurgraad in de urine te neutraliseren. Daarnaast is het aanbevolen om voldoende water te drinken voor het behoud van gezonde urine.

Medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Medische behandeling

De arts kan antibiotica voorschrijven als troebele urine het gevolg is van een urineweginfectie of blaasontsteking. De urine zal meestal binnen enkele dagen weer helder zijn. Als de patiënt nierstenen heeft, kan de arts pijnstillers voorschrijven. Indien de nierstenen niet vanzelf worden uitgeplast, kan het vergruizen van nierstenen noodzakelijk zijn. Proteïnurie kan vaak een teken zijn van een hoge bloeddruk. Wanneer dit optreedt in combinatie met zwangerschap, kan een zorgvuldige behandeling nodig zijn, waarbij het soms noodzakelijk is om de baby eerder te laten geboren worden. Bedrust kan ook een advies zijn dat de arts geeft. In sommige gevallen kan de arts bloeddrukverlagende medicijnen voorschrijven.

Prognose van troebele urine

De vooruitzichten voor urine met een troebel uiterlijk zijn variabel en sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen is troebele urine een tijdelijk probleem dat verdwijnt wanneer het onderliggende probleem is verholpen.

Complicaties van troebele urine

Troebele urine op zichzelf is vaak een tijdelijk en niet-ernstig symptoom. Echter, afhankelijk van de onderliggende oorzaak, kunnen er complicaties optreden die verdere medische aandacht vereisen. Enkele mogelijke complicaties zijn:

Urineweginfecties

Als troebele urine het gevolg is van een urineweginfectie, kan een onbehandelde infectie leiden tot ernstigere complicaties, zoals:
  • Blaasontsteking (cystitis): Dit kan ernstige pijn, frequente en dringende aandrang om te urineren en zelfs systemische infectie veroorzaken als het niet wordt behandeld.
  • Pyelonefritis (nierbekkenontsteking): Deze ernstige infectie kan leiden tot koorts, rugpijn en in ernstige gevallen, nierbeschadiging of sepsis.

Nierstenen

Troebele urine kan ook een symptoom zijn van nierstenen. Onbehandelde nierstenen kunnen leiden tot:
  • Nierkolieken: Heftige pijn in de buik en rug, veroorzaakt door de beweging van stenen in de urinewegen.
  • Obstructie van de urinewegen: Grote stenen kunnen de urinewegen blokkeren, wat kan leiden tot ernstige pijn en nierbeschadiging.
  • Chronische nierinsufficiëntie: Langdurige obstructie kan leiden tot blijvende nierbeschadiging en nierfalen.

Diabetes mellitus

Troebele urine bij mensen met ongecontroleerde diabetes kan wijzen op een hoge bloedsuikerspiegel en kan leiden tot:
  • Diabetische ketoacidose: Een ernstige complicatie waarbij ketonen zich ophopen in het bloed, wat kan leiden tot acetonachtige urinegeur, misselijkheid, braken en verwardheid.
  • Chronische nierziekte: Langdurige hoge bloedsuikerspiegels kunnen nierbeschadiging veroorzaken en tot nierfalen leiden.

Zwangerschapscomplicaties

Troebele urine tijdens de zwangerschap kan wijzen op mogelijke complicaties, zoals:
  • Pre-eclampsie: Een aandoening die zich kenmerkt door hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine, wat kan leiden tot ernstige problemen voor zowel moeder als baby.
  • Endometriose: Kan verergeren tijdens de zwangerschap en symptomen zoals pijn en ongemak verergeren.

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA's)

Troebele urine kan ook een symptoom zijn van SOA's, die onbehandeld ernstige gevolgen kunnen hebben:
  • Gonorree en Chlamydia: Deze aandoeningen kunnen leiden tot chronische bekkenpijn, onvruchtbaarheid en andere langdurige gezondheidsproblemen.

Auto-immuunziekten en kanker

In sommige gevallen kan troebele urine een symptoom zijn van ernstigere aandoeningen zoals:
  • Auto-immuunziekten: Kunnen leiden tot aanhoudende ontstekingen en schade aan organen, inclusief de urinewegen.
  • Blaaskanker en Prostaatkanker: Kanker kan zich verspreiden en ernstige complicaties veroorzaken indien niet tijdig behandeld.

Leukemie en lymfoom

Bij deze bloedkankers kunnen symptomen zoals troebele urine optreden als gevolg van systemische problemen en kunnen leiden tot:
  • Verhoogde kans op infecties: Door een verzwakt immuunsysteem.
  • Lymfadenopathie: Verzwollenen lymfeklieren kunnen leiden tot andere gerelateerde complicaties.

Als troebele urine aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, is het belangrijk om medische hulp in te roepen om mogelijke complicaties te voorkomen en de juiste behandeling te krijgen.

Preventie van troebele urine

Hoewel troebele urine vaak een symptoom is van een onderliggend probleem, zijn er verschillende preventieve maatregelen die kunnen helpen om de kans op het ontstaan van troebele urine te verminderen. Hier volgen enkele tips om de urine helder en gezond te houden:

Voldoende hydratatie

Een van de meest effectieve manieren om troebele urine te voorkomen, is door voldoende water te drinken. Het aanbevolen dagelijks vochtinname varieert, maar doorgaans wordt aangeraden om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Dit helpt om de urine te verdunnen en de nieren goed te laten functioneren.

Gezonde voeding

Een evenwichtige voeding kan bijdragen aan gezonde urine. Vermijd voedingsmiddelen en dranken die de urine kunnen beïnvloeden, zoals:
  • Koffie en alcohol: Deze kunnen de urine concentreren en leiden tot uitdroging.
  • Kruidige en vetrijke voeding: Deze kunnen irritatie van de urinewegen veroorzaken.
  • Suikerhoudende voedingsmiddelen: Overmatige suikerinname kan bijdragen aan diabetes en een verhoogd risico op troebele urine door hoge bloedsuikers.

Regelmatig urineren

Probeer regelmatig te urineren en niet te lang in te houden. Dit helpt om bacteriën uit de urinewegen te spoelen en vermindert het risico op infecties.

Goede hygiëne

Goede persoonlijke hygiëne kan helpen om urineweginfecties te voorkomen. Dit omvat:
  • Dagelijkse reiniging van de genitaliën: Gebruik milde, ongeparfumeerde zeep en vermijd irriterende producten.
  • Correcte wijze van afvegen: Vrouwen moeten van voren naar achteren afvegen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Voorkomen van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Gebruik barrièremethoden zoals condooms om het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) te verminderen, die ook troebele urine kunnen veroorzaken.

Beheer van diabetes en andere gezondheidsproblemen

Bij diabetes is het belangrijk om te zorgen voor een goede bloedsuikercontrole. Dit helpt om complicaties zoals troebele urine door hoge bloedsuikers te voorkomen. Ook het reguleren van andere chronische aandoeningen, zoals hypertensie en auto-immuunziekten, kan bijdragen aan het behoud van een gezonde urinekleur.

Regelmatige medische controle

Voer regelmatig medische controles uit om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te detecteren. Dit kan helpen bij het vroegtijdig identificeren van aandoeningen die troebele urine kunnen veroorzaken, zoals nier- of blaasproblemen.

Supplementen en kruiden

Sommige kruiden en supplementen kunnen bijdragen aan de gezondheid van de urinewegen. Overleg met een arts alvorens supplementen zoals veenbessenextract of peterselie te gebruiken, vooral bij gebruik van andere medicijnen of de aanwezigheid van andere medische aandoeningen.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, is het mogelijk om de kans op het ontwikkelen van troebele urine en de bijbehorende complicaties verminderen. Het is belangrijk om alert te blijven op veranderingen in dee urine en bij aanhoudende symptomen medische hulp te zoeken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent een donkere en troebele urine?Wat betekent een donkere en troebele urine?Je kunt verbaast op kijken wanneer je een donkere of troebelere urine hebt. In de meeste gevallen zal dit het gevolg zij…
Zwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineZwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineSoms zie je zwart gruis of zwarte vlokjes, sliertjes, pluisjes, korrels of stipjes in de urine. Dit kan worden veroorzaa…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Witte urine: oorzaken witte, melkachtige urine of chylurieWitte urine: oorzaken witte, melkachtige urine of chylurieEen melkachtige urine of melkachtige plas (witte urine) kan verschillende oorzaken hebben. Chylurie is een zeldzame aand…

Gekneusde en gebroken ribben: Ribkneuzing en ribfractuurGekneusde en gebroken ribben: Ribkneuzing en ribfractuurRibben zorgen voor de verbinding van het borstbeen met de wervelkolom. Gekneusde of gebroken ribben vloeien voort uit ee…
Rode tong: symptomen, oorzaken en behandeling rode tongRode tong: symptomen, oorzaken en behandeling rode tongHeb je een rode tong? De normale kleur van de menselijke tong is roze tot rood van kleur. Bij sommige mensen is de tong…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • Geraadpleegd op 31 augustus 2017:
  • 3. Plasstraal is troebel: Hoe ontstaat een troebele urinestroom?, https://www.salusi.nl/kleur-van-urine/
  • Cloudy urine, http://www.medicinenet.com/cloudy_urine/symptoms.htm
  • Cloudy urine, http://www.urinecolors.com/urine-consistency/cloudy-urine?&utm_source=craft
  • Cloudy urine: Causes, symptoms, and treatments, http://www.belmarrahealth.com/cloudy-urine-causes-symptoms-and-treatments/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Troebele urine Kenmerken, consequenties en meer!, http://www.troebeleurine.nl/
  • What You Need to Know About Cloudy Urine: Causes, Issues & Treatment, https://draxe.com/cloudy-urine/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.