Stinkende urine: Oorzaken van vieze urinegeur

Stinkende urine: Oorzaken van vieze urinegeur Normale urine ruikt vrijwel niet. In een aantal omstandigheden ontstaat een vies ruikende urine. Stinkende urine is het gevolg van verschillende mogelijke oorzaken. In de meeste gevallen zijn de oorzaken van de vieze urinegeur niet levensbedreigend en is de oorzaak goed met enkele eenvoudige oplossingen te verhelpen. Af en toe is de stinkende urine echter te wijten aan een ernstig gezondheidsprobleem. Treden nog andere klachten op in combinatie met de stinkende urine, zoals pijn, wijzigingen in de plasgewoonten of een slecht gecontroleerde diabetes, dan is het verstandig om een arts op te zoeken. De behandelingsmogelijkheden hangen af van de oorzaak. Soms is het enkel nodig om meer te drinken, maar in een aantal omstandigheden is een medische behandeling noodzakelijk.

Aandoeningen en vieze urine

Een stinkende urinegeur komt tot stand bij een aantal aandoeningen.

Diabetes mellitus

Wanneer zich bij suikerziekte hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) ophopen in de urine en deze vervolgens vrijkomen, heeft de urine een licht zoete geur en is deze uitzonderlijk kleverig. Dorst, vermoeidheid, meer dan normaal plassen en een zoete plasgeur zijn enkele symptomen van diabetes mellitus.

Fenylketonurie

Fenylketonurie is een erfelijke stofwisselingsaandoening waarbij patiënten fenylalanine niet kunnen verwerken in de voeding, hetgeen resulteert in een vieze urinegeur. De fenylalanine hoopt zich vervolgens op in de in het lichaam met vele mentale en lichamelijke tekenen.

Leverproblemen

De lever is verantwoordelijk voor het filteren en elimineren van afval. Als de lever dit niet op de juiste manier kan doen, ruikt de urine vies en is sprake van een donkere urinekleur. Andere symptomen van een leverziekte omvatten een gele huid en ogen (geelzucht), buikpijn, misselijkheid en braken.

Maple Syrup Urine Disease (MSUD)

Maple Syrup Urine Disease is een genetische aandoening waarbij het aminozuurmetabolisme van bij de geboorte niet goed werkt. De patiënt is door de ziekte niet in staat om bepaalde voedingseiwitten af te breken. Daardoor ruikt de urine naar ahornsiroop. Een aangepaste voeding is nodig omdat de ziekte anders leidt tot hersenbeschadiging of zelfs de dood.

Nierstenen

Stinkende urine, vooral als deze roze van kleur is, wijst mogelijk in de richting van nierstenen (vorming van kristallen met pijn in de rug en buik). Patiënten met nierstenen presenteren zich met ernstige pijn op de plaats waar de nieren zich bevinden, lage rugpijn, pijn bij het plassen en bloed in de urine.

Prostatitis

Bij mannen die aan prostatitis lijden, is de prostaat ontstoken. Dit gaat gepaard met pijn en plasproblemen. Prostatitis leidt mogelijk tot blaasinfecties die stinkende urine met zich meebrengen. Daarnaast verschijnt buikpijn, rugpijn en liespijn, en heeft de patiënt het gevoel dat hij dringend moet plassen.

Seksueel overdraagbare aandoening

Chlamydia is een bekende seksueel overdraagbare aandoening die mogelijk zorgt voor een stinkende urinegeur. De overdracht van deze soa gebeurt via onbeschermde seks. Enkele bekende symptomen omvatten:
 • een ongebruikelijke vaginale afscheiding
 • pijn in de onderbuik
 • pijn of ongemak bij het plassen (dysurie)
 • pijn of zwelling van de schaamlippen
 • troebele, stinkende urine veroorzaakt door etter

Antibiotica bestrijden de chlamydia-bacteriën.

Troebele urine

Wanneer de patiënt uitgedroogd is, komt een troebele, stinkende (naar ammoniak ruikende) urine tot stand. Stinkende troebele urine is mogelijk eveneens een teken van een urineweginfectie of een zwangerschap. Verder ervaren patiënten met een hoog ketongehalte in het bloed die een koolhydraatarm dieet volgen of misschien vasten, en mensen die moeite hebben diabetes onder controle te houden eveneens troebele urine met een vieze geur die mogelijk ruikt naar aceton.

Uitdroging

Onvoldoende vocht in het lichaam leidt tot donkere urine met een slecht ruikende geur.

Urineweginfectie

Bacteriën in de urinewegen veroorzaken niet enkel een stinkende geur. Ze leiden namelijk soms tot een urineweginfectie. Symptomen van een urineweginfectie zijn een vaker plassen (pollakisurie) en een brandende pijn bij het plassen (dysurie).

Vaginitis

Stinkende urine is mogelijk ook een teken van vaginitis (ontsteking van het slijmvlies van de vagina). Bacteriën, schimmels en seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken een vaginale afscheiding, pijn bij het urineren, jeuk en ongemak tijdens de geslachtsgemeenschap.

Visluchtsyndroom

Bepaalde genetische aandoeningen zijn geassocieerd met de geur van uw urine. De aandoening trimethylaminurie, ook gekend als het visluchtsyndroom, veroorzaakt een plas die ruikt naar vuil, zuur of vis. Deze aandoening veroorzaakt tevens een erge lichaamsgeur ongeacht het baden of poetsen van de tanden bijvoorbeeld. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen. De symptomen verergeren vaak rond de puberteit, vóór of tijdens de menstruatie, na het innemen van orale contraceptiva (anticonceptiepil) of rond de menopauze.

Een zwangerschap gaat mogelijk gepaard met een vieze urinegeur / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen zwangerschap gaat mogelijk gepaard met een vieze urinegeur / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Bij een zwangerschap treden hormonale veranderingen op, waardoor het risico op blaasontstekingen en een vaginale afscheiding verhoogt. Beide factoren produceren een vieze urinegeur.

Omgevingsfactoren en stinkende urine

Een urine die vies ruikt is mogelijk eveneens het gevolg van omgevingsfactoren.

Medicijnen

Bij het gebruik van antibiotica, multivitaminen of medicijnen die zijn afgeleid van schimmels, ontstaat soms een wijziging in de urinegeur.

Vagina reinigen met zeep

Het reinigen van de vagina met zeep is niet aanbevolen. Daardoor verergeren namelijk juist de geuren van het vaginale gebied in plaats van dat deze beteren. De gezonde pH-balans van in de vagina geraakt namelijk verstoord door het gebruik van de meeste reinigingsingrediënten. Dit leidt niet enkel tot een stinkende onbalans of een infectie, maar verhoogt tevens de kans op eierstokkanker. Ervaren vrouwen een stinkende vagina, dan raadplegen ze best een arts in plaats van de geur te verbergen.

Voedingsmiddelen, dranken en vitaminesupplementen

Veel voedingsmiddelen, dranken en natuurlijke supplementen wijzigen de geur van de urine. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld het eten van asperges, spruitjes, uien, sommige kruiden, knoflook, kerrie, zalm, alcohol en zelfs koffie. Een zoutrijk dieet maakt de urine ook meer geconcentreerd, waardoor het een sterkere geur krijgt dan normaal.

Sterke urinegeur verwijderen

Goede persoonlijke hygiëne hanteren

Een persoonlijke hygiëne is altijd belangrijk, vooral op het vlak van het genitale gebied. Het is nodig om dit gebied na het plassen grondig schoon te maken, zodat een opbouw van bacteriën en restanten van de urine geen sterke, onaangename geur kunnen veroorzaken.

Soms zijn andere medicijnen nodig / Bron: Stevepb, PixabaySoms zijn andere medicijnen nodig / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie aanpassen

Sommige medicijnen veroorzaken een stinkende urine als bijwerking. Wanneer patiënten dit merken na het starten van nieuwe medicatie, is het nodig om dit te melden aan de arts. Mogelijk schrijft hij nieuwe geneesmiddelen of een andere dosis voor.

Minder eiwitten innemen

Minder proteïne eten doet de productie van ureum in het lichaam verminderen. Bijgevolg verliest de patiënt de nare geur van de urine.

Regelmatig urineren

Wanneer mensen een plasdrang hebben, is het verstandig om daadwerkelijk te gaan plassen. Wanneer mensen namelijk wachten totdat de blaas zich vult, wijzigt de geur van de urine en gaat deze stinken. Urine die minder lang in de blaas blijft is minder geconcentreerd en heeft geen vieze geur.

Tijdig een arts raadplegen

Hoewel sterk ruikende urine alleen geen ernstige aandoening is, treden mogelijk andere symptomen op in combinatie met de nare urinegeur. Voorbeelden hiervan zijn:

Voldoende drinken

Het voldoende drinken van water verdunt de urine, waardoor een vieze urinegeur vermindert.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrine ruikt meestal slechts een beetje, maar soms bemerkt de patiënt wel een doordringende ammoniakgeur. In de urine bev…
Urine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plasUrine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plasNiet alleen de kleur, consistentie en hoeveelheid van de urine wijzigt soms. Ook de geur van de plas is soms anders dan…
Stinkende vaginale afscheiding: Oorzaken vislucht uit vaginaStinkende vaginale afscheiding: Oorzaken vislucht uit vaginaNormaal gezien komt er uit de vagina geen sterke geur. Af en toe kampen vrouwen echter met een indringende, visachtige g…
Urine met visgeur: Plas met stinkende visluchtUrine met visgeur: Plas met stinkende visluchtHet voedingspatroon of de vochtinname van een patiënt heeft invloed op de kleur, textuur, hoeveelheid maar ook de geur v…

Spiertrekkingen: oorzaken en behandeling trillende spierenSpiertrekkingen: oorzaken en behandeling trillende spierenBij spiertrekkingen trekken je spieren lokaal onwillekeurig samen, zonder dat je een ledemaat beweegt en deze spiertrekk…
Trillende lippen: oorzaak van trillende onderlip of bovenlipTrillende lippen: oorzaak van trillende onderlip of bovenlipTrillende lippen of een trillende lip, of het nu de bovenlip of onderlip is, kan vervelend en gênant zijn. Een trillende…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
 • Geraadpleegd op 23 november 2017:
 • 11 Reasons Why Your Pee Smells Weird, https://www.womenshealthmag.com/health/causes-of-smelly-urine
 • 7 Reasons Your Pee Smells Weird, https://www.huffingtonpost.com/entry/7-reasons-your-pee-smells-weird_us_58c98df7e4b039fbadeb1f2e
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
 • Smelly Urine STD, https://www.fastmed.com/health-resources/smelly-urine-std/
 • Smelly urine, https://www.nhs.uk/conditions/smelly-urine/
 • Smelly Urine? It Might Not Be an STD, https://www.fastmed.com/health-resources/smelly-urine-std/
 • What causes smelly urine and how to get rid of strong urine odor?, https://www.belmarrahealth.com/causes-smelly-urine-get-rid-strong-urine-odor/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.