Vaginitis: Ontsteking van het slijmvlies van de vagina

Vaginitis: Ontsteking van het slijmvlies van de vagina Vaginitis is de medische term voor een ontsteking van het slijmvlies van de vagina. Meestal is een verstoring van het evenwicht van bacteriën of een vaginale infectie de oorzaak van vaginitis. Tal van risicofactoren verhogen de kans op het ontwikkelen van deze ontsteking. Jeuk, (brandende) pijn en een al dan niet ruikende afscheiding zijn de meest voorkomende symptomen. Een lichamelijk onderzoek en biopsie zijn nodig om de diagnose te stellen en de aard van vaginitis te identificeren. De behandeling is individueel gericht en afhankelijk van de juiste oorzaak en vorm van vaginitis. Medicijnen zijn voorhanden om de symptomen te verlichten. De vooruitzichten zijn uitstekend bij effectief behandelde patiënten. Niet-behandelde vaginitis veroorzaakt echter mogelijk tal van (ernstige) complicaties.

Synoniemen vaginitis

Vaginitis is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • colpitis
  • elytritis

Epidemiologie aandoening

Vaginitis komt vaak voor bij jonge, seksueel actieve vrouwen en is vrij ongewoon bij meisjes die zich nog niet in de puberteit bevinden. Bacteriële vaginose (stinkende afscheiding uit de vagina) is bij bijna de helft van de patiënten met vaginitis de oorzaak. Vaginale candidiasis (schimmelinfectie door gist Candida die mogelijk het bloed, de geslachtsorganen, de huid, de mond, de keel en/of de nagels aantast) is aanwezig bij circa 20-25% van de patiënten en circa 15-20% van de patiënten met vaginitis heeft een infectie veroorzaakt door Trichomonas. Vaginitis kent geen raciale voorliefde. De hoogste incidentie van bacteriële vaginose is volgens Emedicine te vinden bij patiënten met een zwarte huidskleur en de laagste incidentie is genoteerd bij Aziaten.

Vormen en oorzaken

Vaginitis bestaat in diverse vormen en kent hierdoor verschillende oorzaken. Een bacteriële vaginose, een schimmelinfectie of trichomoniasis (seksueel overdraagbare aandoening met stinkende afscheiding uit de vagina bij vrouwen) zijn infectieuze oorzaken van vaginitis, die bij 90% van de patiënten optreden. Bij de andere patiënten verschijnt de niet-infectieuze vorm van vaginitis. Af en toe is de exacte oorzaak niet te achterhalen.

Infectieuze oorzaken

Aerobe vaginitis
Aerobe vaginitis kenmerkt zich door een abnormale (dysbiotische) vaginale microflora waarin aerobe, enterische bacteriën, variabele niveaus van een vaginale ontsteking optreden.

Vooral volgende bacteriën zijn aanwezig:

Daarnaast treedt een atrofie van het vaginaal epitheel op. De aandoening lijkt op bacteriële vaginose, omdat bij beiden een verminderd aantal lactobacilli aanwezig zijn of deze zelfs volledig afwezig zijn. Ook zijn er verschillen in het microscopische uiterlijk. Bij aerobe vaginitis zijn leukocyten (witte bloedcellen) en parabasale of onrijpe epitheelcellen aanwezig. Bij bacteriële vaginose is het kenmerkend dat het korrelige aspect van de microflora afwezig is. Bacteriële vaginose gaat gepaard met een verhoogde vaginale afscheiding met een visgeur, terwijl bij ernstige vormen van aerobe vaginitis een vieze, nogal rotte geur aanwezig is. De kleur van de vaginale afscheiding is bij bacteriële vaginose meestal witachtig of grijs en heeft een waterige consistentie, terwijl deze bij aerobe vaginitis geel tot groen is en tamelijk dik en mucoïde (slijmachtig) is. Bij aerobe vaginitis is een uitgesproken verhoogde pH-waarde aanwezig, terwijl deze gewoonlijk maar licht verhoogd is bij bacteriële vaginose. Verder is er bij vrouwen met bacteriële vaginose geen ontsteking aanwezig, terwijl de vagina bij vrouwen met aerobe vaginitis vaak rood en gezwollen is, en soms zelfs kleine erosies of zweren aanwezig zijn. Vrouwen met bacteriële vaginose hebben geen pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, terwijl sommige vrouwen met ernstige aerobe vaginitis hiermee wel problemen hebben. Vrouwen kampen tot slot met vaginale prikkelingen en branderige gevoelens wanneer ze lijden aan aerobe vaginitis.

Bacteriële vaginose
De meest voorkomende oorzaak van vaginitis resulteert uit een overmatige groei van één van de vele verschillende organismen die zich normaal in de vagina bevinden. In de vagina bevinden zich "goede" bacteriën, lactobacillen, en "slechte bacteriën" (anaerobe bacteriën). Wanneer de anaerobe bacteriën te talrijk zijn in de vagina, is het evenwicht verstoord, waardoor bacteriële vaginose ontstaat. Bacteriële vaginose is gebruikelijk bij zwangere vrouwen en is geassocieerd met een vroeggeboorte. Bijna 85% van de patiënten met dit type vaginitis is asymptomatisch (heeft geen symptomen).

Schimmelinfectie (candidiasis)
Schimmelinfecties zijn meestal het gevolg van de schimmel Candida albicans. Dit organisme woekert door het lichaam. Deze schimmel veroorzaakt de meeste schimmelinfecties in de vagina, maar ook in de mond (spruw), de huidplooien en de nagelbedden. Ook luieruitslag (huidaandoening met rode vlekken in het luiergebied) is vaak het gevolg van een infectie met de schimmel C. albicans. Candidiasis treft meestal vruchtbare vrouwen. Jeuk is hierbij het meest voorkomende symptoom.

Trichomoniasis
Trichomonas vaginalis is een eencellige parasiet die tijdens de geslachtsgemeenschap het lichaam binnendringt. Mannen zijn door de infectie getroffen aan de urinewegen, maar vertonen vaak geen symptomen. Bij vrouwen ontstaat hierdoor vaginitis en komen wel symptomen voor.

Niet-infectieuze oorzaken

Het vaginaslijmvlies verdunt door een verminderde oestrogeenproductie na de menopauze (vaginitis senilis) of door een operatieve verwijdering van de eierstokken (oöforectomie). Het verdunnen of afsterven van het vulva- en vaginaweefsel is bekend als “vaginale atrofie” of “atrofische vaginitis”. De vagina gaat hierdoor mogelijk ook jeuken en branden. Een andere oorzaak is het gebruik van vaginale sprays, het zelf handmatig uitspoelen van de vagina met een soort flacon, geparfumeerde zeep, geparfumeerde detergenten, glijmiddelen, tampons en zaaddodende producten. Deze resulteren bij sommige patiënten in een allergische reactie of irriteren het vulva- en vaginaweefsel. Tot slot dringen bij kinderen soms vreemde voorwerpen (zoals kralen) binnen, hetgeen leidt tot vaginitis.

Risicofactoren ontsteking van het slijmvlies van de vagina

Factoren die het risico op het ontwikkelen van vaginitis verhogen, zijn:
  • de aanwezigheid van een spiraaltje voor anticonceptie
  • seksuele activiteit
  • het dragen van vochtige of nauwsluitende kleding
  • het gebruik van hygiënische producten, zoals badschuim, een vaginale spray of vaginale deodorant
  • het hebben van een seksueel overdraagbare infectie
  • het zelf handmatig uitspoelen van de vagina met een soort flacon
  • hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap of menopauze
  • in een warm, vochtig klimaat verblijven
  • langer dan nodig een natte badpak dragen
  • diabetes mellitus
  • een behandeling ondergaan waarbij oestrogeen niet aangevuld is
  • een verzwakt immuunsysteem
  • het gebruik van antibiotica of corticosteroïden
  • overmatig gebruik van suiker
  • overgewicht
  • roken
  • stress
  • het dragen van synthetisch ondergoed, zoals nylon
  • strakke broeken en shorts dragen

Symptomen: Jeuk, pijn en stinkende afscheiding

De tekenen variëren naargelang de oorzaak van vaginitis. Vaginitis veroorzaakt vaak vaginale afscheiding, een vieze geur, jeuk, en pijn. Soms zijn deze symptomen niet aanwezig. Enkele tekenen van vaginitis zijn:
  • een abnormale vaginale afscheiding (kleur, hoeveelheid, geur)
  • een branderig gevoel
  • een bloeding of lichte vaginale bloedingen
  • een geur
  • jeuk
  • irritatie (vaginale jeuk en vaginale droogheid)
  • een onaangenaam gevoel tijdens de geslachtsgemeenschap (dyspareunie)
  • een pijnlijke of branderige plas
  • een rode, gezwollen vulva (uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen)

Onderzoek en diagnose

De arts bevraagt eerst de patiënt over de medische geschiedenis. Vervolgens voert hij een lichamelijk onderzoek uit. In dit onderzoek evalueert hij de uitwendige gebieden van de bekkenregio op tekenen van infectie en haalt hij een monster van vaginale afscheiding. Dit monster analyseert de arts in een laboratorium. Soms is een biopsie vereist waarbij een stukje weefsel wordt verwijderd en microscopisch wordt onderzocht. Bijkomende diagnostische tests zijn afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak van de aandoening. Bij vermoeden van vaginale atrofie verricht de arts een meting van de zuurgraad in de vagina. Af en toe verricht hij bijkomende onderzoeken om te bevestigen dat er een afname is van de oestrogeenspiegels. Ook voert de arts soms een microscopisch onderzoek uit van een weefselmonster.

Behandeling op basis van oorzaak

De behandeling is gericht op de oorzaak van de vaginitis.

Aerobe vaginitis

Bij aerobe vaginitis schrijft de arts antibiotica voor.

Bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose schrijft de arts antibiotica voor, zoals metronidazol of clindamycine. Meestal gebeurt dit oraal, al is ook een crème of gel beschikbaar.

Candidiasis

Schimmelinfecties behandelen is mogelijk met een antischimmelcrème (bv. miconazol) of een zetpil die de patiënt in de vagina inbrengt. De arts schrijft soms ook een enkelvoudige orale dosis fluconazol voor. Verder zorgt het vermijden van suiker en andere gefermenteerde voedingsmiddelen ervoor dat gistinfecties sneller verdwijnen.

Trichomoniasis

Trichomoniasis behandelt de arts met de antibioticum metronidazol of tinidazol. Ook de seksuele partner(s) krijgen de medicijnen voorgeschreven.

Niet-infectieuze oorzaken

Het vermijden van de irriterende stoffen, en het wassen van de uitwendige geslachtsdelen met alleen warm water helpt mogelijk om symptomen te verlichten. Gebruik geen douche- of badschuim. Vermijd ook het zelf handmatig uitspoelen van de vagina met een soort flacon. Vaginale atrofie behandelt de arts met een smeermiddel of een plaatselijke oestrogeencrème of een vaginale ring. Deze helpt het verlichten van de vaginale droogheid. Vaginale gels zijn nuttig voor het bevochtigen van de vagina. Het gebruik van vaginale vochtinbrengende middelen is aanbevolen als zelfzorgmaatregel. Het gebruik van hydraterende producten helpt eveneens, zoals glycerinevrije gels.

Prognose is uitstekend bij adequate behandeling

De vooruitzichten zijn meestal uitstekend voor vrouwen die tijdig en adequaat behandeld zijn voor vaginitis. Terugkerende infecties zijn mogelijk, met name met betrekking tot schimmelinfecties. De behandeling van de seksuele partner helpt dit voorkomen. Het aanhouden van schimmelinfecties treedt op wanneer patiënten tegelijkertijd kampen met diabetes mellitus of een verzwakt immuunsysteem.

Complicaties: (Ernstige) gevolgen mogelijk

Wanneer vrouwen met vaginitis niet tijdig behandeld zijn, veroorzaakt dit mogelijk verschillende complicaties:
  • Chronische (terugkerende) pijnlijke geslachtsgemeenschap
  • Complicaties bij zwangerschappen: voortijdige geboorte, infecties van de vruchtwaterzak en het vruchtwater
  • Een verhoogd risico op hiv-infectie bij een vrouw die is blootgesteld aan het aids-virus
  • Een verhoogde kans op het krijgen van een bekkenontsteking na chirurgische ingrepen in het bekkengebied, zoals een keizersnede, abortus, of het plaatsen van een spiraaltje
  • Een verhoogde kans op het krijgen van seksueel overdraagbare aandoeningen zoals herpes, chlamydia en gonorroe
  • Een verergering van urinewegproblemen: Wanneer een vrouw gediagnosticeerd is met vaginale atrofie, heeft zij een verhoogd risico op het ontwikkelen van urineweginfecties en urine-incontinentie.

Preventie van vaginitis

Het voorkomen van vaginitis is mogelijk door een combinatie van goede hygiënische gewoonten, veilige seksuele praktijken en gezonde levensstijlkeuzes. Hier zijn enkele preventieve maatregelen:

Hygiëne

  • Dagelijkse reiniging: Was de uitwendige geslachtsdelen dagelijks met warm water. Gebruik geen zeep of geparfumeerde producten die de natuurlijke balans van bacteriën in de vagina kunnen verstoren.
  • Vermijd doucheproducten: Gebruik geen vaginale sprays, geparfumeerde tampons of maandverband, of doucheproducten.
  • Zorg voor droogheid: Draag katoenen ondergoed en vermijd strakke broeken en synthetische stoffen die warmte en vocht vasthouden. Verander natte badpakken of sportswear zo snel mogelijk.

Veilige seksuele praktijken

  • Bescherming: Gebruik condooms om het risico op seksueel overdraagbare infecties te verminderen.
  • Beperk seksuele partners: Beperk het aantal seksuele partners om het risico op vaginale infecties te verkleinen.

Gezonde levensstijlkeuzes

  • Vermijd antibiotica overgebruik: Gebruik antibiotica alleen wanneer het echt nodig is en voorgeschreven door een arts, omdat deze de balans van bacteriën in de vagina kunnen verstoren.
  • Beheer suikerinname: Beperk de consumptie van suiker en gefermenteerde voedingsmiddelen, die de groei van schimmels kunnen bevorderen.
  • Rook niet: Roken kan de natuurlijke balans van bacteriën in de vagina verstoren en het risico op infecties verhogen.

Medische preventieve maatregelen

  • Hormonale balans: Voor vrouwen in de menopauze kan het nuttig zijn om met een arts te bespreken of hormonale behandelingen zoals vaginale oestrogeencrèmes nuttig kunnen zijn.
  • Regelmatige controles: Bezoek regelmatig de gynaecoloog voor preventieve controles en bespreek eventuele symptomen onmiddellijk.

Aanvullende tips

  • Gebruik van glijmiddelen: Gebruik tijdens geslachtsgemeenschap een glijmiddel op waterbasis om irritatie te verminderen.
  • Vermijd zelf handmatig uitspoelen van de vagina met een soort flacon: Dit kan de natuurlijke balans van bacteriën verstoren en infecties veroorzaken.
  • Stressmanagement: Beheer stress door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of andere ontspanningsmethoden, aangezien stress het immuunsysteem kan verzwakken.

Het volgen van deze preventieve maatregelen kan helpen om het risico op het ontwikkelen van vaginitis te verminderen en de algehele vaginale gezondheid te bevorderen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…
Vagina-ontsteking: oorzaken en symptomenVagina-ontsteking: oorzaken en symptomenDe meeste vrouwen krijgen wel een keer last van vaginale klachten. Vaak is er sprake van een ontstoken vagina. De klacht…
Jeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisJeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisHet is heel gênant als je last hebt van jeuk in de schaamstreek. Het geeft naast jeuk ook irritatie en een branderig gev…

Weke delen sarcoom: Kanker in zachte weefsels van lichaamWeke delen sarcoom: Kanker in zachte weefsels van lichaamHet weke delen sarcoom (wekedelensarcoom) is een vorm van kanker die begint in de zachte weefsels van het lichaam. Deze…
Vulvodynie: Pijn aan uitwendige vrouwelijke geslachtsorganenVulvodynie: Pijn aan uitwendige vrouwelijke geslachtsorganenBij vulvodynie heeft een patiënte chronische pijn in de vulva, de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Deze omvatten…
Bronnen en referenties
  • Aerobic vaginitis, https://www.dermnetnz.org/topics/aerobic-vaginitis
  • Aerobic vaginitis: no longer a stranger., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28502874, geraadpleegd op 5 april 2018
  • Can vaginitis be prevented, http://www.medicinenet.com/vaginitis_overview/page5.htm, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/basics/causes/con-20022645, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/257141-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Complications, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/basics/complications/con-20022645, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/basics/definition/con-20022645, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/257141-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/257141-overview#showall, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Prevention, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/basics/prevention/con-20022645, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/basics/risk-factors/con-20022645, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Symptoms, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/basics/symptoms/con-20022645, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Treatment, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/basics/treatment/con-20022645, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Tests & Diagnosis, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/basics/tests-diagnosis/con-20022645, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Vaginitis, http://www.iwannaknow.org/teens/sti/vaginitis.html, geraadpleegd op 16 september 2016
  • Vaginitis, http://www.medicinenet.com/vaginitis_overview/article.htm, geraadpleegd op 16 september 2016
  • What is vaginitis? What causes vaginitis?, http://www.medicalnewstoday.com/articles/175101.php, geraadpleegd op 16 september 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.