Gele vaginale afscheiding: Oorzaken van geelachtige kleur

Gele vaginale afscheiding: Oorzaken van geelachtige kleur De vaginale afscheiding is helder tot melkachtig wit, afhankelijk van het stadium van de menstruatiecyclus. De geur is mild en zeker niet sterk. Sommige vrouwen hebben een gele vaginale afscheiding. Meestal is dit geen ernstig symptoom maar bij een aantal vrouwen wijst de gele vaginale afscheiding wel op een onderliggende infectie of een vroege zwangerschap. Maakt een vrouw zich zorgen over de geel uitziende vaginale afscheiding omdat hierbij ook andere symptomen optreden, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Hoofdpijn komt voor wanneer de menstruatieperiode nadert / Bron: Concord90, PixabayHoofdpijn komt voor wanneer de menstruatieperiode nadert / Bron: Concord90, Pixabay

Naderende menstruatie: Dunne, waterige, gele afscheiding

Een dunne, waterige, gele afscheiding is over het algemeen normaal. Dit duidt op een naderende menstruatie. Meestal is de gele teint vroeg menstruatiebloed dat zich vermengt met het slijm. Het premenstrueel syndroom (PMS) luidt andere tekenen in van een naderende menstruatieperiode. Volgende tekenen komen hierbij voor:

Indien vrouwen geen enkele van de symptomen van het premenstrueel syndroom ervaren of indien ze niet zeker zijn dat de dunne, waterige en gele afscheiding het begin is van de menstruatiebloeding, nemen ze het best contact op met de arts. De gele afscheiding is dan namelijk mogelijk een teken van een infectie.

Bekkenontsteking: Stinkende geelachtige tot groenachtige afscheiding

Onbehandelde soa’s leiden mogelijk tot een bekkenontsteking, waarbij een gele tot groene stinkende vaginale afscheiding optreedt. Schade aan de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken is mogelijk wanneer de infectie zich verspreidt. Volgende tekenen treden nog op bij een ontsteking aan het bekkengebied:

Cervicitis: Geelachtige, pusachtige en stinkende afscheiding

Een gele, groene of bruine pusachtige afscheiding die stinkt is mogelijk te wijten aan cervicitis, een aandoening waarbij de baarmoederhals ontstoken is. En soa, bacteriële overgroei of een allergie (zoals latexallergie) is vaak de oorzaak van de aandoening. Niet altijd treden klachten op, maar sommige vrouwen ervaren wel grote hoeveelheden abnormale vaginale afscheiding. Plasproblemen zoals frequent plassen (pollakisurie) en pijn bij het plassen (dysurie), pijn tijdens de seks en bloedingen na de seks komen ook voor.

Infectie: Stinkende, gele vaginale afscheiding

Een gele afscheiding met een sterke geur duidt op een infectie. Diverse infecties zijn mogelijk zoals bijvoorbeeld bacteriële vaginose en een seksueel overdraagbare aandoening.

Bacteriële vaginose

Ook bacteriële vaginose leidt mogelijk tot een stinkende, gele afscheiding. Vrouwen hebben zowel goede als slechte bacteriën in hun vagina. Normaal zijn de goede bacteriën in grotere aantallen aanwezig dan de slechte bacteriën. Maar door een infectie of seksueel overdraagbare aandoening, een slechte voeding en slechte hygiënische omstandigheden vermenigvuldigen slechte bacteriën zich en overtreffen ze de goede bacteriën. Deze onbalans van bacteriën staat bekend als bacteriële vaginose. gaat dan gepaard met een vieze geur en gele vaginale afscheiding.

Als de infectie het gevolg is van bacteriële vaginose, is de afscheiding waarschijnlijk iets meer groen of grijs dan geel van kleur. Maar ook een gele of witte vaginale afscheiding duidt mogelijk op bacteriële vaginose indien één of meer van volgende symptomen aanwezig zijn:
 • een brandend gevoel tijdens het urineren (dysurie)
 • een grijze, witte, groene en dunne vaginale afscheiding
 • een visachtige vaginale geur (de geur is erger tijdens de maandstonden en tijdens de geslachtsgemeenschap)
 • vaginale jeuk

Een nieuwe, stinkende vaginale afscheiding vereist medisch advies, ongeacht de kleur en consistentie van de vaginale afscheiding.

Seksueel overdraagbare aandoening

Ook een seksueel overdraagbare aandoening (soa) leidt tot een stinkende, gele afscheiding.

Chlamydia
Chlamydia is veroorzaakt door de bacterie ‘Chlamydia trachomatis’. Vrouwen alle leeftijden zijn mogelijk aangetast. De bacteriële infectie leidt tot vruchtbaarheidsproblemen. Als chlamydia tijdens de zwangerschap optreedt, ervaren vrouwen een gele vaginale afscheiding die na verloop van tijd blijft verdonkeren. De afscheiding heeft een zure geur en veroorzaakt bovendien een zwelling en jeuk van de schaamlippen. De arts moet dit onmiddellijk behandelen bij zwangere vrouwen omdat de infectie mogelijk problemen veroorzaakt bij de bevalling.

Gonorroe
Één van de meest voorkomende soa’s veroorzaakt door onbeschermde seks is gonorroe. Deze infectie tast zowel mannen als vrouwen aan en verspreidt zich door direct contact via de vagina, de penis, de mond of de anus. De geelachtige vaginale afscheiding gaat mogelijk gepaard met een vieze geur, een vaginale bloeding, een gezwollen vulva, een branderig gevoel in de vagina, een warm gebied, een pijnlijke geslachtsgemeenschap, koorts en keelpijn. Onmiddellijke medische hulp is nodig, zeker wanneer een vrouw zwanger is, want anders leidt dit tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (de ontwikkeling van bevruchte eicellen buiten de baarmoeder).

Trichomoniasis
De parasiet Trichomonas vaginalis veroorzaakt trichomoniasis. Circa één op de drie vrouwen met deze soa ontwikkelt symptomen:
 • een brandend gevoel aan de vagina
 • een groter volume afscheiding dat geelachtig kan zijn, maar ook wit, helder of groen
 • een rode, geïrriteerde vagina
 • een schuimige, dikke vaginale gele tot groene afscheiding van een stinkende vislucht
 • ongemak en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap
 • plasproblemen
 • vaginale jeuk
 • vaginale pijn

Een vrouw die merkt dat ze symptomen heeft van een infectie, moet de arts bezoeken. Zeker bij trichomoniasis is een snelle behandeling nodig omdat de aandoening anders maanden tot zelfs jaren aanhoudt.

Een gele vaginale afscheiding wijst mogelijk op een zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen gele vaginale afscheiding wijst mogelijk op een zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap: Dikke, gele afscheiding

Een geurloze dikke, gele vaginale afscheiding is soms ook een teken van een naderende menstruatie, maar soms wijst dit ook op een vroeg teken van een zwangerschap. De gele kleur geeft aan dat er nieuw of oud bloed in het slijm zit. De gele tint is soms ook het resultaat van innestelingsbloedingen tijdens de vroege zwangerschap, die ook vergelijkbare symptomen veroorzaken. Wanneer bijgevolg een geurloze dikke, gele vaginale afscheiding optreedt en een menstruatieperiode gemist heeft, doet best een zwangerschapstest. Bloedingen treden soms ook nog op tijdens de innestelingsperiode, al zijn deze vaak lichter van aard.

Andere tekenen van een vroege zwangerschap omvatten:

Deze symptomen lijken erg op deze van een menstruatieperiode, vandaar dat een zwangerschapstest steeds belangrijk is indien een vrouw denkt dat ze mogelijk zwanger is. Het is wel mogelijk dat een positief resultaat niet meteen zichtbaar is als een vrouw zwanger is en de menstruatie is afgelopen. Vrouwen krijgen vaker een duidelijker resultaat als ze de zwangerschapstest een paar dagen na een gemiste menstruatieperiode of een paar dagen na een gestopte bloeding uitvoeren. Zwangere vrouwen ervaren doorgaans een toename van de vaginale afscheiding. Deze afscheiding is geurloos of mild ruikend en melkachtig wit. Deze afscheiding (leukorree) is normaal.

Alarmsymptomen bij gelige vaginale afscheiding

Als een vrouw één of meer van volgende symptomen ervaart, moet ze zo snel mogelijk een arts raadplegen:

Diagnose en onderzoeken

De arts stelt vragen over het soort vaginale afscheiding en de symptomen die hiermee gepaard gaan. Hij bevraagt de vrouw ook over de seksuele geschiedenis. Verder neemt hij een monster van de abnormale vaginale afscheiding en laat hij dit microscopisch testen.

Prognose van abnormale kleur van vaginale afscheiding

Des te eerder de arts diagnose stelt en de behandeling inzet, des te eerder de eventuele problemen opgelost kunnen worden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingOorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingAlle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw af…
Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…

Elleboogpijn: Oorzaken van pijn aan elleboog of ellebogenElleboogpijn: Oorzaken van pijn aan elleboog of ellebogenDe elleboog is een complex gewricht waarmee mensen de hand en onderarm kunnen draaien, strekken en buigen. Elleboogpijn…
Slokdarmkrampen: Oorzaken van slokdarmspasmenSlokdarmkrampen: Oorzaken van slokdarmspasmenDe slokdarm is de buis die de mond en de maag met elkaar verbindt. Normaal zijn een aantal reeds gecontroleerde en gecoö…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 24 mei 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What causes a yellow vaginal discharge?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321647.php
 • What Causes Yellow Discharge Before Your Period?, https://www.healthline.com/health/womens-health/yellow-discharge-before-period
 • Yellow discharge, https://www.std-gov.org/blog/yellow-discharge/#can-yellow-discharge-happen-to-women-of-any-age
 • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.