Groene vaginale afscheiding: Teken van infectie

Groene vaginale afscheiding: Teken van infectie Een vaginale afscheiding varieert in kleur en textuur gedurende de menstruatiecyclus. Een groene vaginale afscheiding is een abnormale vaginale afscheiding die vaak het gevolg is van de ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie. Wanneer pathogenen (ziekteverwekkers) de geslachtsorganen binnendringen, reproduceren ze waardoor de normaal heldere of witachtige vaginale vloeistof een gele, geelgroene of groene kleur krijgt. De meeste infecties die een groene vaginale afscheiding veroorzaken, zijn niet levensbedreigend en vaak gemakkelijk te genezen met antibiotica als de arts deze in een vroeg stadium diagnosticeert. Bij tekenen van een groene vaginale afscheiding is het bijgevolg aangewezen om meteen een arts te bezoeken.

Bacteriële vaginose

Oorzaken en risicofactoren

Bacteriële vaginose is het gevolg van een onbalans van de ‘goede’ en ‘schadelijke’ bacteriën die normaal in de vagina van een vrouw aanwezig zijn. Onderzoekers weten niet 100% zeker wat de oorzaak van bacteriële vaginose is anno oktober 2020, maar mogelijk is de bacteriële onbalans het gevolg van een nieuwe of meerdere sekspartners, of door het overmatig gebruik van vaginale douches (spoelingen). Bacteriële vaginose komt het meest voor bij seksueel actieve personen. De meeste vrouwen met deze aandoening zijn tussen de 15-44 jaar.

Symptomen

Symptomen zijn vaak afwezig waardoor veel vrouwen zich niet bewust zijn van de aanwezigheid van de aandoening. Vrouwen die wel klachten hebben, hebben meestal milde tekenen, zoals een dunne witte vaginale afscheiding of grijze vaginale afscheiding (soms een groenachtige tint) die een sterke visachtige geur heeft. Deze afscheiding is vooral merkbaar na de geslachtsgemeenschap. Andere symptomen zijn jeuk of huiduitslag rond de vagina en pijn of ongemak tijdens het plassen.

Diagnose en onderzoeken

Bij tekenen van bacteriële vaginose is een bezoek aan de arts aangewezen. De arts inspecteert de vagina en neemt een uitstrijkje. Dit laat hij testen om de diagnose van bacteriële vaginose te bevestigen.

Behandeling

Een behandeling met antibiotica is nodig zodat de infectie binnen een paar weken verdwenen is. De behandeling gebeurt oraal (via de mond) en is ook via een crème beschikbaar. Voor vrouwen zonder klachten is een behandeling niet aanbevolen.

Complicaties

Ondanks de behandeling keert de ziekte regelmatig terug. Een eileiderontsteking en baarmoederslijmsvliesontsteking zijn enkele complicaties van de aandoening. Bacteriële vaginose verhoogt voorts het risico op het krijgen van soa’s, zoals hiv, genitale herpes, chlamydia, een bekkenontsteking en gonnoroe. Daarnaast komen zwangerschapscomplicaties sneller tot uiting zoals een vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht.

Seksueel overdraagbare aandoeningen en groene vaginale afscheiding

Trichomoniasis

Oorzaken
De meest voorkomende oorzaak van een groene afscheiding is trichomoniasis, een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die veroorzaakt is door de parasiet trichomonas vaginalis. Trichomoniasis is één van de meest voorkomende soa’s. Het is bijna uitsluitend seksueel overdraagbaar. De verspreiding van de infectie gebeurt via vaginaal-naar-vaginaal contact of van vaginaal-naar-penis contact.

Symptomen
70% van de geïnfecteerde vrouwen vertoont geen tekenen. Vrouwen die wel symptomen ervaren, hebben een geelachtig-groene naar vis ruikende afscheiding binnen 5 tot 28 dagen nadat ze geïnfecteerd zijn, maar sommige vrouwen ontwikkelen pas later symptomen. Andere symptomen zijn vaginale jeuk of een uitslag rond de vagina, pijn of ongemak tijdens het urineren, bloedingen tussen de menstruaties en bekkenpijn (sporadisch).

Diagnose en onderzoeken
Trichomoniasis verhoogt de kans op het krijgen van hiv dus en andere soa’s dus het is belangrijk om onmiddellijk de arts te bezoeken wanneer een groene vaginale afscheiding verschijnt. De arts voert een bloedonderzoek uit om de aanwezigheid van trichomoniasis vast te stellen.

Behandeling
Een oraal (via de mond ingenomen) of topisch (op de huid aangebracht) antibioticum behandelt trichomoniasis; Hierdoor verdwijnt de infectie binnen enkele weken.

Complicaties
Patiënten met de ziekte hebben een verhoogd risico op andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals een hiv-infectie. De aandoening komt verder soms ook terug. Tot slot is de soa geassocieerd met diverse zwangerschapscomplicaties.

Andere soa's (gonorroe of chlamydia)

Oorzaken
Een groene afscheiding uit de vagina wijst soms ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals gonorroe of chlamydia. Vaak hebben vrouwen met trichomoniasis gelijktijdig zeen gonorroe of chlamydia-infectie. Zowel gonorroe als chlamydia zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die een vrouw krijgt via onbeschermde vaginale, anale of orale seks met een partner met chlamydia of gonorroe.

Symptomen
Net als bij trichomonasis vertonen de meeste vrouwen met chlamydia of gonorroe geen symptomen. Vrouwen die toch symptomen ervaren, kampen met een pijnlijke of branderig gevoel bij het urineren, een verhoogde vaginale afscheiding (witte afscheiding, gele afscheiding of groene afscheiding), pijn tijdens de seks of vaginale bloedingen tussen de menstruaties. Deze aandoening heeft vaak geen symptomen, maar sommige vrouwen ervaren buikpijn of bekkenpijn.

Behandeling en complicaties
Indien onbehandeld veroorzaakt een bekkenontsteking permanente schade aan het voortplantingssysteem hetgeen leidt tot onvruchtbaarheid (vrouwelijke onvruchtbaarheid) of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een vroege detectie en behandeling is van vitaal belang om gevolgen op de lange termijn te voorkomen. Een thuistest voor deze soa’s is mogelijk. Als een vrouw positief test, is het mogelijk om meteen te starten met een behandeling via antibiotica en voorkomt een vrouw de overdracht van de infectie aan een partner. Ook vermindert het risico op complicaties door een snelle behandeling.

Urineweginfectie

Wanneer vrouwen zwanger zijn, zijn ze meer vatbaar voor urineweginfecties. Naarmate de baarmoeder uitbreidt, ontstaat meer druk op de urineleiders (kanaal waarlangs urine van de nier naar de blaas gaat) waardoor urine zich in de blaas verzamelt. Dit veroorzaakt een urineweginfectie of blaasontsteking. Een groene afscheiding in combinatie met een onaangename geur en/of een branderig gevoel bij het urineren zijn veel voorkomende symptomen van urineweginfecties. De arts behandelt de onderliggende infectie, zodat een vrouw haar zwangerschap gewoon verder kan zetten.

Geassocieerde symptomen bij vaginale afscheiding die groen is

Bij het begin van een infectie ontstaat een schuimige afscheiding. Naarmate de infectie vordert, neemt het steeds meer het uiterlijk aan van geel, dan lichtgroen en vervolgens dik groene slijm aan. Een groene afscheiding gaat vaak gepaard met volgende symptomen:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…
Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingOorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingAlle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw af…

Metallose: Afzetting en ophoping metaalresten door protheseMetallose: Afzetting en ophoping metaalresten door protheseMetallose is een medische aandoening waarbij een afzetting en ophoping van metaalresten in de zachte weefsels van het li…
Patau-syndroom (trisomie 13): Ernstige aangeboren aandoeningPatau-syndroom (trisomie 13): Ernstige aangeboren aandoeningHet Patau-syndroom (trisomie 13) is een zeldzame, ernstige genetische aandoening waarbij een extra kopie van chromosoom…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2018:
  • "What causes green vaginal discharge?", https://www.zocdoc.com/answers/2686/what-causes-green-vaginal-discharge
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Green vaginal discharge at glance, https://www.women-info.com/en/green-vaginal-discharge-glance/
  • Green Vaginal Discharge Symptoms, Causes & Treatment Options, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/green-vaginal-discharge/
  • Green Vaginal Discharge: Dr. Rowley Explains What It Means, https://www.letsgetchecked.com/articles/green-vaginal-discharge-dr-rowley-explains-what-it-means/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.