Bruine vaginale afscheiding: Oorzaken en symptomen

Bruine vaginale afscheiding: Oorzaken en symptomen Een bruine vaginale afscheiding is voor de meeste vrouwen een zorgwekkend symptoom. Het slijm van het baarmoederslijmvlies verandert gedurende de hele cyclus, van wit en romig tot helder en elastisch. Bij de bruine vaginale afscheiding is het slijm van de baarmoederhals gekleurd met oud bloed. Naarmate het bloed in het lichaam ouder wordt, wordt dit namelijk bruiner (vers bloed is felrood). Het is normaal om bij de menstruatie een bruine afscheiding te hebben. In andere gevallen is mogelijk sprake van een infectie, een cyste of een ander probleem waarvoor een medische behandeling nodig is.

Baarmoederhalskanker en bruine vaginale afscheiding

Baarmoederhalskanker is de meest ernstige oorzaak van een bruine afscheiding die uit de vagina komt. Naast de afscheiding met een bruine kleur krijgt een vrouw ook te maken met een pijnlijke geslachtsgemeenschap, bloedingen na het vrijen, een zwaardere en langere menstruatie en bloedingen tussen de menstruaties. Een uitstrijkje spoort abnormale cellen in de baarmoeder op. Als een arts afwijkende cellen detecteert, onderzoekt hij de baarmoederhals met een vergrootinstrument. Hij neemt dan een weefselmonster (biopsie) om dit te laten testen in het laboratorium. Vrouwen met baarmoederhalskanker krijgen een aantal beeldvormende testen om het kankerstadium te bepalen. Behandelingsopties omvatten chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie.

Bekkenontsteking

Een bekkenontsteking is een infectie van de baarmoederhals en de baarmoeder. Deze aandoening veroorzaakt mogelijk bruine doorbraakbloedingen (spotting). Deze aandoening gaat meestal gepaard met buikpijn, pijn in het bekkengebied, pijn tijdens het vrijen, koorts, een stinkende vaginale afscheiding en een brandend gevoel bij het plassen (dysurie). Wanneer de arts een bekkenontsteking diagnosticeert, schrijft hij antibiotica voor om de infectie te bestrijden.

Eierstokcyste

Een eierstokcyste is een met vocht gevulde zakje dat zich op of in de eierstok vormt. Meestal is een cyste goedaardig, hoewel het eierstokpijn of druk in de eierstokregio, doffe lage rugpijn, pijn tijdens de seks en/of een pijnlijke menstruatie mogelijk wel tot stand komen. Sommige eierstokcysten zijn asymptomatisch. Een echografie detecteert eierstokcysten.

Irritatie van de baarmoederhals

De baarmoederhals is een gevoelig weefsel. Gynaecologische onderzoeken, uitstrijkjes en overenthousiaste seks veroorzaken soms bruine doorbraakbloedingen.

Menstruatie

Soms start en eindigt de menstruatie met een paar dagen bruine vaginale afscheiding. Dit is volkomen normaal en geen ernstig teken.

Ovulatie (eisprong) en bruin gekleurde vaginale afscheiding

Een roze of bruine afscheiding wijst mogelijk op de ovulatie (eisprong). In het begin van de cyclus stijgen de oestrogeenspiegels, waardoor het baarmoederslijmvlies groeit. Na de eisprong stijgen de progesteronspiegels, waardoor het baarmoederslijm verdikt en rijpt. Doorbraakbloedingen rond het tijdstip van de eisprong is mogelijk het gevolg van gegroeid baarmoederslijmvlies door hoge oestrogeenspiegels dat nog niet verdikt is omdat progesteron nog niet op zijn hoogtepunt is.

Perimenopauze

Vrouwen ouder dan 45 jaar verliezen soms een vaginale afscheiding die bruingekleurd is. Dit is dan een vroeg teken van de menopauze, vooral als dit gepaard gaat met stemmingswisselingen, opvliegers, nachtzweten, vaginale droogte en slapeloosheid.

Polycysteus ovariumsyndroom

Het polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening waarbij een hormonale onbalans optreedt. Het meest voorkomende symptoom is onregelmatige menstruatie of afwezige maandstonden, hoewel het ook bruine doorbraakbloedingen, overmatige haargroei op het gezicht of het lichaam, acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren) of een vette huid, moeite om zwanger te raken, plekken met een donkere, verkleurde huid (hyperpigmentatie) en/of een gewichtstoename soms verschijnen.

Seksueel overdraagbare aandoening

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), zoals gonorroe of chlamydia veroorzaken een vaginale afscheiding met een bruine kleur vlak voor de maandstonden. Een vrouw ervaart dan ook pijn tijdens het vrijen, een branderig gevoel tijdens het plassen en een stinkende vaginale afscheiding. Sommige vrouwen met soa’s ervaren geen symptomen; zij zijn met andere woorden asymptomatisch. Mensen die seksueel actief zijn, laten zich daarom best regelmatig testen op soa's door een arts. De behandeling van de meeste soa’s is eenvoudig. Sommige soa's vereisen echter een meer intensieve behandeling. Antibiotica bestrijden de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen.

Vreemd lichaam

Een slecht ruikende, bruine afscheiding verschijnt mogelijk wanneer per ongeluk een vreemd voorwerp in de vagina achterblijft. Dit gebeurt bijvoorbeeld door achterblijvende tampons, condooms, anticonceptieringen enzovoort. Vrouwen die een bruine afscheiding met een geur opmerken, raadplegen best de arts.

In het prille begin van de zwangerschap verschijnt mogelijk een bruine vaginale afscheiding / Bron: PublicDomainPictures, PixabayIn het prille begin van de zwangerschap verschijnt mogelijk een bruine vaginale afscheiding / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap en vaginale afscheiding die bruin kleurt

Sommige vrouwen ervaren een bruine vaginale afscheiding in een zeer vroege zwangerschap. Dit lijkt eng, maar meestal is spotting tijdens de zwangerschap niet ernstig. Deze afscheiding is het gevolg van implantatiebloedingen die optreden wanneer de bevruchte eicel zich in de bekleding van de baarmoeder nestelt. Implantatiebloedingen verschijnen één tot twee weken nadat de eicel bevrucht is. Alle vrouwen die implantatiebloedingen ervaren na onbeschermde seks, moeten een zwangerschapstest ondergaan. Een vaginale afscheiding met een bruine kleur tijdens de zwangerschap duidt in uiterst zeldzame gevallen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam.

Alarmsymptomen bij afscheiding uit vagina met bruine kleur

Een vrouw met een bruine vaginale afscheiding bezoekt best een arts wanneer:

Soms duidt een afscheiding die bruin kleurt namelijk op een ernstigere aandoening of een infectie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van bruine afscheidingOorzaken van bruine afscheidingBruine afscheiding komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel schrikken. In…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…

Diabetes mellitus type 1 (suikerziekte): Geen insulineDiabetes mellitus type 1 (suikerziekte): Geen insulineDiabetes mellitus type 1 is een chronische ziekte waarbij er een hoog suikergehalte (glucose) in het bloed is (hyperglyk…
Stralingsdermatitis: Symptomen aan huid door radiotherapieStralingsdermatitis: Symptomen aan huid door radiotherapieStralingsdermatitis (radiodermatitis) is één van de bijwerkingen van radiotherapie voor de behandeling van kanker. Bij h…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 september 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • So, Um, Why Is My Discharge Brown?, https://www.womenshealthmag.com/health/a22605665/so-um-why-is-my-discharge-brown/
  • What causes brown discharge before a period?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321929.php
  • What Causes bruine afscheiding and What Does it Mean?, https://www.avawomen.com/avaworld/bruine-afscheiding/
  • What is Brown Discharge?, https://www.letsgetchecked.com/articles/brown-discharge-what-does-it-mean/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.