Uitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultaten

Uitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultaten Een uitstrijkje is een betrouwbare en eenvoudige manier om baarmoederhalskanker op te sporen of te voorkomen, zodat de vrouw tijdig een passende behandeling kan krijgen. Bij dit onderzoek verzamelt de gynaecoloog cellen uit de baarmoederhals, het onderste, smalle uiteinde van de baarmoeder dat uitmondt in de vagina. Vervolgens worden deze cellen in een laboratorium getest op de aanwezigheid van kanker of een voorstadium van kanker (precancereuze cellen). Het vroegtijdig opsporen van deze afwijkende cellen is essentieel om baarmoederhalskanker te voorkomen.

Synoniemen

Andere benamingen voor een uitstrijkje zijn:
  • cervicale cytologie
  • Papanicolaou-test
  • Pap-test
  • Pap-uitstrijkje
  • vaginale uitstrijktechniek

Baarmoederhalskanker en de rol van het uitstrijkje in de preventie

Baarmoederhalskanker is een van de weinige vormen van kanker die grotendeels te voorkomen is door vroege opsporing. Het uitstrijkje speelt hierbij een cruciale rol, omdat het een betrouwbare en eenvoudige methode is om afwijkende cellen in de baarmoederhals vroegtijdig te detecteren. Deze vroege opsporing maakt het mogelijk om te interveniëren voordat de afwijkingen zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het uitstrijkje besproken, van de indicaties voor het onderzoek tot de interpretatie van de resultaten.

Preventie van baarmoederhalskanker door regelmatig uitstrijkje

De preventie van baarmoederhalskanker wordt sterk ondersteund door het regelmatig uitvoeren van uitstrijkjes bij vrouwen in risicogroepen. Dit heeft bewezen de incidentie van baarmoederhalskanker aanzienlijk te verminderen. Regelmatige screening zorgt ervoor dat afwijkingen in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord, zodat tijdige behandelingen kunnen worden gestart voordat de afwijkingen zich ontwikkelen tot kanker.

Voordelen van vroegtijdige detectie en behandeling

Door afwijkingen vroeg te detecteren, kunnen artsen gerichte behandelingen aanbieden, zoals een eenvoudige verwijdering van abnormale cellen, wat vaak voldoende is om te voorkomen dat kanker zich ontwikkelt. Dit heeft de levensverwachting van vrouwen aanzienlijk verbeterd, doordat het percentage van baarmoederhalskanker in de westerse wereld aanzienlijk is gedaald door regelmatige screening.

Doel: Baarmoederhalskanker opsporen

Een uitstrijkje is een methode om abnormale cellen in de baarmoederhals op te sporen voordat deze kwaadaardig worden en zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Soms laat de gynaecoloog de verzamelde cellen ook controleren op de aanwezigheid van HPV. HPV, het humaan papillomavirus, is een seksueel overdraagbare aandoening die celveranderingen kan veroorzaken die kunnen leiden tot kanker. Zowel Pap-uitstrijkjes als HPV-testen zijn betrouwbare methoden voor de vroege opsporing van baarmoederhalskanker. Regelmatige screening heeft bewezen het aantal nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker en sterfgevallen door de ziekte aanzienlijk te verminderen.

Indicaties voor een uitstrijkje

Een uitstrijkje wordt aanbevolen voor de meeste vrouwen tussen de leeftijd van 21 en 65 jaar.

Leeftijd en frequentie

Vrouwen tussen 21 en 29 jaar wordt geadviseerd om om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Voor vrouwen van 30 tot 65 jaar geldt dat om de vijf jaar een uitstrijkje voldoende is, mits gecombineerd met een HPV-test. Zonder HPV-test is een uitstrijkje om de drie jaar aanbevolen.

Risicofactoren

De gynaecoloog kan ook besluiten om een uitstrijkje uit te voeren bij vrouwen met specifieke risicofactoren. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die in het verleden een abnormaal uitstrijkje hebben gehad, lijden aan hiv, een verzwakt immuunsysteem hebben of vóór de geboorte zijn blootgesteld aan het medicijn DES (diethylstilbestrol). Tussen 1940 en 1971 werd DES voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskramen te voorkomen. Later werd dit middel echter in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker bij de kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap aan dit medicijn waren blootgesteld.

Vrouwen ouder dan 65 jaar die meerdere opeenvolgende normale uitstrijkjes hebben gehad of een operatie hebben ondergaan waarbij de baarmoeder en baarmoederhals zijn verwijderd (hysterectomie), hoeven doorgaans geen uitstrijkje meer te laten maken.

Voor de test

Het is het beste om geen uitstrijkje te laten nemen tijdens de menstruatie, aangezien dit de resultaten kan beïnvloeden. Een goed moment voor de test is ongeveer vijf dagen na de laatste dag van de menstruatie. In de twee tot drie dagen voorafgaand aan het onderzoek wordt aanbevolen om geen vaginale douches, crèmes of tampons te gebruiken, en om geslachtsgemeenschap te vermijden.

Tijdens het onderzoek

Het uitstrijkje wordt meestal afgenomen tijdens een regulier gynaecologisch onderzoek. De vrouw ligt op een onderzoekstafel met de knieën gebogen en de hielen rustend in speciale steunen (beugels). De gynaecoloog onderzoekt eerst de vulva, vagina, baarmoederhals, het rectum (endeldarm) en het bekkengebied op eventuele afwijkingen. Vervolgens wordt een speculum (een plastic of metalen instrument) in de vagina ingebracht om de baarmoederhals goed zichtbaar te maken. Dit kan een lichte druk in het bekkengebied veroorzaken. De gynaecoloog gebruikt daarna een zachte borstel of plastic spatel (vaginale wisser) om cellen uit de baarmoederhals te verzamelen.

Risico's van het nemen van een uitstrijkje

Hoewel het onderzoek soms wat ongemak kan veroorzaken, zijn er geen bekende risico's verbonden aan het laten nemen van een uitstrijkje.

Resultaten

De resultaten van een uitstrijkje kunnen normale of afwijkende baarmoederhalscellen aan het licht brengen. Soms zijn de resultaten echter onduidelijk.

Normale resultaten

Als de cellen in de baarmoederhals normaal zijn, hoeft de vrouw pas na drie tot vijf jaar opnieuw een screening te ondergaan. Dit hangt af van haar leeftijd en medische geschiedenis.

Onduidelijke of onbevredigende resultaten

In sommige gevallen zijn er onvoldoende cellen verzameld of was er een ander probleem dat het laboratorium belette een nauwkeurige analyse uit te voeren. In dat geval kan het nodig zijn dat de vrouw zich opnieuw laat testen.

Abnormale resultaten

Als de resultaten afwijkende cellen in de baarmoederhals laten zien, betekent dit niet automatisch dat de vrouw baarmoederhalskanker heeft. De meeste vrouwen met afwijkende uitstrijkjes hebben geen kanker. De gynaecoloog kan echter aanvullende onderzoeken aanbevelen, zoals een colposcopie (inwendig kijkonderzoek van de vagina en baarmoederhals), om de cellen nauwlettend te volgen. Bij een colposcopie worden afwijkende gebieden gekleurd met een speciale vloeistof, waarna de arts een biopsie (weefselmonster) afneemt voor verder onderzoek in een laboratorium. De vervolgbehandeling of -controle hangt af van de resultaten van dit onderzoek. Sommige afwijkende cellen herstellen vanzelf, terwijl andere zonder behandeling kunnen ontaarden in kankercellen. Het is dus van cruciaal belang deze cellen tijdig te identificeren en te behandelen om de ontwikkeling van kanker te voorkomen.

Nieuwe ontwikkelingen en aanvullende informatie

HPV-vaccinatie als preventie

Naast regelmatige screening is HPV-vaccinatie een belangrijke maatregel om baarmoederhalskanker te voorkomen. Het vaccin is het meest effectief wanneer het wordt toegediend voordat iemand seksueel actief is. In Nederland en België wordt het HPV-vaccin opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma, waarbij meisjes (en sinds kort ook jongens) rond de leeftijd van 12 jaar worden gevaccineerd. Dit vaccin beschermt tegen de belangrijkste HPV-typen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van baarmoederhalskanker.

Zelftesten en toekomstige ontwikkelingen

Anno augustus 2024 zijn er steeds meer ontwikkelingen op het gebied van zelftesten voor HPV. Deze zelftesten kunnen thuis worden uitgevoerd en vervolgens naar een laboratorium worden gestuurd voor analyse. Hoewel deze testen nog niet overal als vervanging voor de traditionele uitstrijkjes worden aanbevolen, bieden ze een veelbelovend alternatief voor vrouwen die om welke reden dan ook niet naar de gynaecoloog willen of kunnen gaan.

Praktische tips voor het omgaan met uitstrijkjes bij vrouwen

Een uitstrijkje (Pap-test) is een belangrijk instrument voor het vroegtijdig opsporen van afwijkingen in de baarmoederhals, zoals infecties of precancereuze veranderingen. Het kan helpen bij het voorkomen van baarmoederhalskanker door risicofactoren in een vroeg stadium te identificeren. Hier zijn enkele praktische tips voor het omgaan met uitstrijkjes en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit onderzoek op de juiste manier ondergaat.

Plan je uitstrijkje op regelmatige basis

Afhankelijk van je leeftijd en medische voorgeschiedenis wordt aangeraden om op regelmatige basis een uitstrijkje te laten uitvoeren. Dit onderzoek wordt meestal vanaf je 21ste levensjaar uitgevoerd, maar de frequentie hangt af van de resultaten van eerdere tests en je risicofactoren. Praat met je arts om te bepalen hoe vaak je een uitstrijkje moet laten maken. Het uitvoeren van deze tests kan het risico op baarmoederhalskanker aanzienlijk verkleinen door abnormale cellen vroegtijdig op te sporen.

Wees voorbereid op het onderzoek

Het uitstrijkje zelf is een kort en relatief eenvoudig onderzoek. Het kan helpen om je vooraf goed voor te bereiden. Het is het beste om je uitstrijkje in te plannen wanneer je niet ongesteld bent, omdat menstruatie de resultaten kan beïnvloeden. Vermijd ook seksuele activiteit of het gebruik van vaginale middelen (zoals crèmes of douches) de 24 uur voor het uitstrijkje, omdat deze de testresultaten kunnen verstoren. Als je menstruatieperiode toch samenvalt met je afspraak, bespreek dan met je arts of het mogelijk is om de test te verzetten.

Wat gebeurt er tijdens het uitstrijkje?

Tijdens het uitstrijkje wordt een klein borsteltje of een wattenstaafje gebruikt om cellen van je baarmoederhals af te nemen. Dit is meestal niet pijnlijk, maar kan ongemakkelijk zijn. Het onderzoek duurt meestal maar een paar minuten. Het is belangrijk om ontspannen te blijven en je arts te laten weten als je ergens pijn of ongemak ervaart, zodat ze het onderzoek kunnen aanpassen.

Wacht geduldig op de uitslag

Na het uitstrijkje zal het laboratorium de cellen analyseren. De uitslag is doorgaans binnen enkele weken beschikbaar. Als de uitslag normaal is, wordt je meestal gevraagd om het onderzoek opnieuw over enkele jaren te herhalen. Bij afwijkingen kan je arts aanvullende onderzoeken aanbevelen, zoals een colposcopie (een gedetailleerd onderzoek van de baarmoederhals met een microscoop) om de aard van de afwijkingen verder te onderzoeken. Het is belangrijk om alle vervolgafspraken serieus te nemen en deze tijdig in te plannen.

Zorg voor opvolging bij afwijkende uitslagen

Als er afwijkende cellen worden gevonden, betekent dit niet per se dat je baarmoederhalskanker hebt, maar het kan wijzen op een infectie of andere cellulaire veranderingen. Je arts kan aanvullende testen voorstellen om te bepalen of er precancereuze of abnormale cellen aanwezig zijn. Het is van cruciaal belang om controleafspraken goed in de gaten te houden en eventuele behandelingen die nodig zijn te ondergaan, zoals het verwijderen van abnormale cellen of een andere therapeutische benadering.

Bespreek je zorgen met je arts

Het kan soms beangstigend zijn om een uitstrijkje te laten maken, vooral als je je zorgen maakt over de uitslag. Het is belangrijk om je zorgen met je arts te bespreken. Ze kunnen je uitleg geven over het belang van het uitstrijkje en wat de mogelijke uitkomsten betekenen. Als je angstig bent of twijfels hebt over het onderzoek, kan je arts je geruststellen en alle vragen die je hebt beantwoorden.

Houd je gezondheid goed in de gaten

Een gezond levenspatroon kan bijdragen aan het behoud van een gezonde baarmoederhals. Dit omvat een evenwichtig voedingspatroon, regelmatig bewegen, niet roken en veilige seksuele praktijken. Het beschermen van je gezondheid door vaccinatie tegen HPV kan ook bijdragen aan het verminderen van je risico op baarmoederhalskanker. Praat met je arts over vaccinatiemogelijkheden, vooral als je een jonge vrouw bent.

Door deze praktische tips op te volgen, kun je jezelf goed voorbereiden op het uitstrijkje en bijdragen aan het behoud van een gezonde baarmoederhals. Het regelmatig ondergaan van uitstrijkjes kan je helpen om je gezondheid te beschermen en vroegtijdig in te grijpen bij eventuele afwijkingen.

Misvattingen rond uitstrijkje bij vrouwen

Een uitstrijkje is een medische test die vrouwen helpt bij het detecteren van abnormale cellen in de baarmoederhals, die kunnen wijzen op aandoeningen zoals baarmoederhalskanker . Er zijn echter verschillende misvattingen die vaak rond deze test circuleren, waardoor vrouwen zich niet altijd goed geïnformeerd voelen over het belang en de procedure van het uitstrijkje.

Een uitstrijkje is alleen nodig als je symptomen hebt

Veel vrouwen denken dat een uitstrijkje alleen nodig is als ze symptomen ervaren, zoals pijn of een abnormale afscheiding. In werkelijkheid wordt een uitstrijkje uitgevoerd als preventieve maatregel, zelfs als je geen symptomen hebt. Het is bedoeld om abnormale cellen vroegtijdig op te sporen, voordat ze zich kunnen ontwikkelen tot ernstigere aandoeningen, zoals baarmoederhalskanker. Regelmatige uitstrijkjes helpen medische professionals om problemen tijdig te identificeren en snel in te grijpen, wat kan bijdragen aan een betere prognose.

Een uitstrijkje is pijnlijk

Er bestaat een misvatting dat een uitstrijkje pijnlijk is. De meeste vrouwen ervaren slechts een licht ongemak tijdens de test, hoewel dit van persoon tot persoon kan variëren. Het is een kortdurende procedure waarbij een arts of verpleegkundige een speciaal instrument gebruikt om cellen van de baarmoederhals te verzamelen voor onderzoek. Dit proces is snel en de meeste vrouwen ervaren slechts een gevoel van druk of een lichte kramp. Het is belangrijk om te weten dat het uitstrijkje belangrijk is voor je gezondheid en het ongemak tijdelijk is.

Je kunt geen uitstrijkje laten maken als je geen seksuele activiteit hebt gehad

Veel vrouwen denken dat een uitstrijkje alleen relevant is voor vrouwen die seksueel actief zijn. Dit is niet waar. Hoewel de meeste gevallen van baarmoederhalskanker verband houden met het humaan papillomavirus (HPV), dat via seksueel contact wordt overgedragen, is het nog steeds belangrijk om een uitstrijkje te laten maken, zelfs als je geen seksuele activiteit hebt gehad. Het kan helpen om abnormale cellen in een vroeg stadium te detecteren, wat de kans op succesvolle behandeling vergroot.

Je hoeft geen uitstrijkje te laten maken als je in de overgang bent

Een andere misvatting is dat vrouwen in de overgang geen uitstrijkje meer nodig hebben. Dit is niet het geval. Ook vrouwen die in de overgang zijn, hebben nog steeds een uitstrijkje nodig, aangezien ze nog steeds risico lopen op baarmoederhalskanker. Het is belangrijk om de aanbevelingen van je arts op te volgen, aangezien het risico op kanker mogelijk verandert naarmate je ouder wordt, maar het blijft essentieel om te blijven screenen, ongeacht je leeftijd of menopauzale status.

Een uitstrijkje kan een vervangend onderzoek zijn voor andere gynaecologische controles

Hoewel het uitstrijkje een cruciaal onderdeel is van de screening op baarmoederhalskanker, is het geen vervanging voor andere gynaecologische onderzoeken, zoals een borstonderzoek of onderzoek naar *bijnieren of *hart. Elk type onderzoek richt zich op verschillende gezondheidsproblemen, en een uitstrijkje alleen detecteert geen andere aandoeningen. Het is belangrijk om een volledig gynaecologisch onderzoek te ondergaan, vooral als er zorgen zijn over andere aspecten van je gezondheid, zoals pijn of veranderingen in menstruatiecyclus.

Als je uitstrijkje normaal is, hoef je geen vervolgonderzoek te doen

Hoewel een normaal uitstrijkje geruststellend kan zijn, betekent dit niet dat je geen vervolgonderzoeken moet ondergaan. Het uitstrijkje biedt alleen een momentopname en geeft geen garantie dat er geen toekomstige veranderingen zullen optreden. Artsen raden aan om uitstrijkjes op regelmatige basis te blijven doen, afhankelijk van je leeftijd, medische geschiedenis en risicofactoren, om ervoor te zorgen dat abnormale cellen vroegtijdig worden opgespoord. Je arts kan je adviseren over het juiste screeningsinterval op basis van je gezondheidssituatie.

Een uitstrijkje is dus een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg voor vrouwen, ongeacht symptomen of leeftijd. Het biedt de mogelijkheid om vroegtijdig afwijkingen op te sporen en te behandelen, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid op lange termijn.

Lees verder

© 2018 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het uitstrijkjeHet uitstrijkjeDe PAPtest oftewel het uitstrijkje wordt aan alle vrouwen boven de dertig jaar gratis aangeboden. Dit gebeurt iedere vij…
Wat is een uitstrijkje van de baarmoederhals?Een uitstrijkje wordt aan alle vrouwen die reeds seksuele betrekking hadden, aangeraden. Aan de hand van het uitstrijkje…
PAP 3b, PAP 4 en PAP 5PAP 3b, PAP 4 en PAP 5Uitstrijkje met uitslag PAP 3b, PAP 4 of PAP 5. Wat betekent dit voor jou? Waarschijnlijk heb je deze uitslag van je hui…
Meest gemaakte fouten bij een uitstrijkjeHet uitstrijkje is een zeer effectief middel ter voorkoming van baarmoederhalskanker en het behoud van een gezonde baarm…

Blauwebabysyndroom: Blauwe huidskleur van babyBlauwebabysyndroom: Blauwe huidskleur van babyHet blauwebabysyndroom (blue baby syndrome, blauwe baby syndroom) is een aandoening waarbij de huid van een baby blauw o…
Lewy-body-dementie: Problemen met denken, slaap en humeurLewy-body-dementie: Problemen met denken, slaap en humeurLewy bodies (Lewy-lichaampjes) zijn abnormale ophopingen van het eiwit alfasynucleïne die zich vormen in de hersenen. De…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 juli 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841
  • Pap smear, https://medlineplus.gov/labtests/papsmear.html
  • Uitstrijkje, https://www.allesoverseks.be/woordenboek/uitstrijkje
  • Why you shouldn't put off that Pap test any longer, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320651.php
  • Wist je dit al over het uitstrijkje?, https://www.libelle.be/gezond/wist-je-dit-al-het-uitstrijkje/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-02-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.