Meest gemaakte fouten bij een uitstrijkje

Het uitstrijkje is een zeer effectief middel ter voorkoming van baarmoederhalskanker en het behoud van een gezonde baarmoederhals, maar het succes is sterk afhankelijk van de juistheid ervan. Terwijl het gebruik van nieuwere, op vloeistof gebaseerde uitstrijkjes nauwkeurigere resultaten levert, zijn er een aantal middelen die vrouwen kunnen helpen deze resultaten nog nauwkeuriger te verkrijgen.

Vermijd seks, douchen en vaginale inserties vóór een uitstrijkje

De algemene vuistregel is om niets in de vagina te hebben voor de duur van 24 tot 48 uur alvorens het laten maken van een uitstrijkje. Het kan abnormale cellen maskeren, wat kan leiden tot een onnauwkeurig resultaat. Als u vóór een uitstrijkje wel geslachtsgemeenschap hebt gehad, gedoucht en/ of gebruik hebt gemaakt van een insertie in de vagina, laat de arts dit altijd weten. Het uitstrijkje kan hoogstwaarschijnlijk dan wel worden gemaakt, maar de arts zou de afspraak kunnen verzetten, afhankelijk van de omstandigheden.

Plan uw afspraak niet op het verkeerde moment van de maand

Wist u dat er een optimale tijd van de maand is voor het laten maken van een uitstrijkje? Het beste moment is 10 tot 20 dagen na het begin van uw laatste menstruatie. Gedurende deze tijd van de maand kan de arts het beste monster verkrijgen ten behoeve van een nauwkeurige meting.

Uw afspraak voor een uitstrijkje plannen terwijl u menstrueert, moet u ook niet willen. Hoewel de test dan wel zou kunnen worden uitgevoerd, is het het beste om te wachten, opdat de kans op onnauwkeurige resultaten hiermee vermeden kan worden. Ook kunnen sommige vrouwen zich ongemakkelijk voelen met een uitstrijkje tijdens het menstrueren.

Regelmatig een uitstrijkje

Hoewel het regelmatig laten maken van een uitstrijkje niet direct invloed heeft op de nauwkeurigheid van de resultaten, geeft het de arts wel een mogelijkheid om de huidige resultaten te vergelijken met die van het verleden. Het regelmatig uitvoeren van een uitstrijkje is een zeer effectieve manier om baarmoederhalskanker te voorkomen. Een uitstrijkje kan abnormale veranderingen detecteren aan de baarmoederhals, lang voordat ze kwaadaardig worden. Helaas blijkt in de praktijk dat veel vrouwen niet vaak genoeg een uitstrijkje laten doen of zelfs helemaal niet.

Het niet melden van eerdere abnormale resultaten

Uw arts dient op de hoogte te zijn van voorgaande abnormale uitstrijkjes die zijn uitgevoerd. Laat de arts weten wanneer deze waren uitgevoerd, de exacte resultaten en de resultaten van eventuele latere uitstrijkjes. Ook als u een colposcopie, biopsie of elke behandeling gerelateerd aan een afwijkend uitstrijkje, hebt gehad. Neemt u kopieën van de uitslagen hiervan mee naar uw afspraak.

Geen vervolg geven aan aanbevelingen van de arts

Als u een afwijkend uitstrijkje hebt gehad, is het essentieel om de aanbevelingen van uw arts op te volgen. Aanbevelingen naar aanleiding van een abnormaal uitstrijkje kunnen bijvoorbeeld zijn dat het uitstrijkje herhaald moet worden, uzelf laten testen op HPV en/of het laten uitvoeren van een colposcopie (gynaecologisch onderzoek). Afhankelijk van de resultaten van het uitstrijkje kunnen de follow-up procedures variëren.

Als u bent behandeld voor cervicale dysplasie (abnormale cellen op de baarmoederhals), zoals door middel van een LEEP (een eenvoudige behandeling om de abnormale cellen te verwijderen), is het net zo belangrijk om ook reguliere cervicale behandelingen te ondergaan. Cervicale dysplasie kan terugkeren, zelfs als de behandeling is voltooid. Regelmatig cervicale behandelingen laten uitvoeren, is de enige manier om abnormale cervicale veranderingen te controleren.

Niet weten hoe de resultaten zullen worden meegedeeld

Vraag uw arts hoe u op de hoogte zal worden gesteld van de resultaten voordat u een uitstrijkje laat maken. U kunt dit vragen vlak voordat het uitstrijkje begint of u zou kunnen spreken met een van de medische assistenten voordat u vertrekt voor uw afspraak.
Indien de resultaten abnormaal zijn, laten veel artsen dit via de mail of telefoon weten en als de resultaten normaal zijn, nemen sommige artsen helemaal geen contact op met patiënten.
© 2014 - 2024 Infoprovider, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colposcopie: Onderzoek baarmoederhals, vagina en vulvaColposcopie: Onderzoek baarmoederhals, vagina en vulvaEen colposcopie is een inwendig kijkonderzoek van de baarmoederhals (cervix), de vagina en de vulva. Tijdens deze proced…
Uitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultatenUitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultatenEen uitstrijkje is een betrouwbare en eenvoudige manier om baarmoederhalskanker op te sporen of te voorkomen, zodat de v…
Cervicale dysplasie: Abnormale cellen in baarmoederhalsCervicale dysplasie: Abnormale cellen in baarmoederhalsBij sommige vrouwen ontstaat een abnormale celgroei op het oppervlak van de baarmoederhals of het endocervicale kanaal (…
Kegelbiopsie: Cellen verwijderen uit baarmoederhalsKegelbiopsie: Cellen verwijderen uit baarmoederhalsDe baarmoederhals is het onderste deel van de baarmoeder (cervix) dat zich opent aan de bovenkant van de vagina. Abnorma…

Na het ooglaseren: wat kun je verwachten?Na het ooglaseren: wat kun je verwachten?Je hebt je ogen laten laseren (of gaat dit binnenkort doen). Wat kun je verwachten van de nasleep? Kun je gelijk alweer…
Dyslipidemie: Oorzaak, symptomen en behandelingDyslipidemie: Oorzaak, symptomen en behandelingDyslipidemie is een aandoening waarin sprake is van een afwijking in het lipideniveau van het bloed. Deze kan zowel te h…
Infoprovider (1 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.