Colposcopie: Onderzoek baarmoederhals, vagina en vulva

Colposcopie: Onderzoek baarmoederhals, vagina en vulva Een colposcopie is een inwendig kijkonderzoek van de baarmoederhals (cervix), de vagina en de vulva. Tijdens deze procedure gebruikt de arts een colposcoop, een soort microscoop met een lichtbron en vergroting, om de baarmoederhals en de omliggende gebieden duidelijk in beeld te brengen. De arts beoordeelt de gebieden in de baarmoederhals op eventuele afwijkingen en neemt indien nodig een biopt van afwijkend weefsel. Een colposcopie wordt vaak uitgevoerd nadat een patiënt een afwijkend uitstrijkje heeft gehad. Dit onderzoek is over het algemeen veilig en veroorzaakt slechts minimaal ongemak voor de patiënt. Het heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van de patiënt.

Indicatie colposcopie bij de patiënt: Abnormale resultaten uitstrijkje

Meestal heeft de patiënte eerder een afwijkend uitstrijkje gehad. Andere redenen voor een colposcopie kunnen zijn:

Voor het onderzoek

Periode

Een colposcopie kan niet worden uitgevoerd tijdens de menstruatie. De beste tijd om een colposcopie te plannen is in het eerste deel van de menstruatiecyclus, idealiter acht tot twaalf dagen na de start van de laatste menstruatie.

Voorbereidingen

De patiënte hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen, maar moet de arts wel informeren over een eventuele zwangerschap. Ook dient zij 24-48 uur voor het onderzoek geen tampon of andere producten in de vagina te plaatsen en geen geslachtsgemeenschap te hebben. Douchen vlak voor het onderzoek wordt afgeraden. Het is aanbevolen om 30-60 minuten voorafgaand aan het onderzoek een algemene pijnstiller zoals ibuprofen te nemen. De duur van het onderzoek bedraagt doorgaans tien tot twintig minuten.

Tijdens het onderzoek: Biopt nemen is mogelijk

Onderzoek baarmoederhals

De patiënte ligt met de rug op een onderzoekstafel en plaatst de voeten in de stijgbeugels. De arts plaatst een speculum (een instrument) in de vagina om de baarmoederhals beter zichtbaar te maken. Dit kan voor de patiënte enige ongemakken met zich meebrengen, soms meer dan bij een uitstrijkje. Vervolgens brengt de arts een azijn- of jodiumoplossing aan op de baarmoederhals en de vagina. Deze oplossing kan een licht branderig of tintelend gevoel veroorzaken, maar helpt bij het verwijderen van slijm en maakt het mogelijk om afwijkende gebieden beter te visualiseren. De arts plaatst de colposcoop enkele centimeters van de opening van de vagina en onderzoekt het gebied met behulp van de vergroting en het licht. Foto’s kunnen ook worden genomen.

Biopt nemen

Indien nodig, neemt de arts een klein biopt of meerdere biopten van afwijkend weefsel. Bij een endocervicale curettage (ECC) verwijdert de arts een weefselmonster van de binnenkant van de cervix. Dit kan licht ongemak veroorzaken, maar is meestal niet pijnlijk. De patiënte kan enige druk of krampen voelen. Een vaginale biopt is doorgaans pijnloos, hoewel het onderste gedeelte van de vagina of vulva gevoeliger kan zijn. In dat geval kan een lokale verdoving worden gegeven.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de arts het speculum en mag de patiënte naar huis. Het wordt aangeraden om enkele dagen tot een week na de biopsie geen tampon te gebruiken, geen geslachtsgemeenschap te hebben en geen douchemiddelen in de vagina te plaatsen.

Risico’s en bijwerkingen

Na het onderzoek kunnen lichte krampen optreden, evenals milde steken en bloedingen die tot een week kunnen aanhouden. Een donkere afscheiding gedurende enkele dagen is normaal; maandverband kan worden gebruikt. Zware of langdurige bloedingen die langer dan twee weken duren, zijn ongebruikelijk. Indien dit toch het geval is, dient de patiënte contact op te nemen met de arts. In zeldzame gevallen kan ook bekkenpijn optreden.

Normale en abnormale resultaten onderzoek baarmoederhals, vagina en vulva

Afhankelijk van de resultaten kan verdere diagnostiek of behandeling nodig zijn.

Normale resultaten

Een normaal resultaat betekent een glad en roze oppervlak van de baarmoederhals zonder afwijkingen. Als de colposcopie of biopsie geen duidelijke verklaring biedt voor het afwijkende uitstrijkje, kan een kegelbiopsie (of koude mesconisatie) worden overwogen. Een patholoog onderzoekt het weefsel van de cervicale biopsie. De resultaten worden meestal binnen één tot twee weken gerapporteerd. Een normaal resultaat betekent dat er geen tekenen van kanker of abnormale veranderingen zijn waargenomen.

Abnormale resultaten

Tijdens de colposcopie kan de arts abnormale patronen in de bloedvaten, gezwollen of atrofische gebieden, cervicale poliepen (goedaardige gezwellen in de baarmoederhals), genitale wratten, of witachtige vlekken op de baarmoederhals opmerken. Abnormale biopsieresultaten kunnen duiden op dysplasieën die kunnen leiden tot baarmoederhalskanker.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest gemaakte fouten bij een uitstrijkjeHet uitstrijkje is een zeer effectief middel ter voorkoming van baarmoederhalskanker en het behoud van een gezonde baarm…
Uitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultatenUitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultatenEen uitstrijkje is een betrouwbare en eenvoudige manier om baarmoederhalskanker op te sporen of te voorkomen, zodat de v…
Wat is een uitstrijkje van de baarmoederhals?Een uitstrijkje wordt aan alle vrouwen die reeds seksuele betrekking hadden, aangeraden. Aan de hand van het uitstrijkje…
Cervicale dysplasie: Abnormale cellen in baarmoederhalsCervicale dysplasie: Abnormale cellen in baarmoederhalsBij sommige vrouwen ontstaat een abnormale celgroei op het oppervlak van de baarmoederhals of het endocervicale kanaal (…

Cryotherapie: Behandeling met bevriezing bij prostaatkankerCryotherapie: Behandeling met bevriezing bij prostaatkankerCryotherapie maakt gebruik van zeer koude temperaturen om prostaatkankercellen in een vroeg stadium te bevriezen en te d…
Verstopte talgklier: symptomen & behandeling talgkliercysteVerstopte talgklier: symptomen & behandeling talgkliercysteEen verstopte talgklier, kun je die uitknijpen of kun je een verstopte talgklier het beste laten verwijderen? Een talkli…
Bronnen en referenties
  • http://nl.winesino.com/family-health/womens-health/1002082520.html
  • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/basics/definition/prc-20014027
  • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/basics/how-you-prepare/prc-20014027
  • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/basics/results/prc-20014027
  • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/basics/risks/prc-20014027
  • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/basics/what-you-can-expect/prc-20014027
  • http://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/colposcopy-and-cervical-biopsy?page=2
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Colposcopy
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003913.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.