Hysteroscopie: Inwendig kijkonderzoek van de baarmoeder

Hysteroscopie: Inwendig kijkonderzoek van de baarmoeder Een hysteroscopie is een relatief veilig inwendig kijkonderzoek van de baarmoederholte (uterus, hystera, mètra). Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een hysteroscoop, een flexibel buisje waarmee de gynaecoloog de baarmoederholte kan bekijken door middel van lichtbundels die aan het instrument zijn bevestigd. De gynaecoloog observeert tijdens het onderzoek videobeelden die de hysteroscoop vastlegt dankzij een bevestigde camera. Met een hysteroscopie kan de gynaecoloog zowel diagnostische als therapeutische handelingen verrichten.

Synoniemen van hysteroscopie

Een hysteroscopie is ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • Baarmoeder endoscopie (inwendig kijkonderzoek van de binnenkant van het lichaam)
  • Uteroscopie

Indicaties: Diagnostische en therapeutische functies

Diagnostische functie

Met een hysteroscopie kan de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder, de opening naar de baarmoeder (baarmoederhals) en de openingen van de eileiders onderzoeken. Dit stelt de arts in staat om eventuele bloedingsproblemen te diagnosticeren. De gynaecoloog kan met een hysteroscopie abnormale structuren in de baarmoeder opsporen en de oorzaak van herhaalde miskramen vaststellen. Ook baarmoederkanker (met abnormale vaginale bloedingen) en baarmoederhalskanker (met vaginale bloedingen en vaginale afscheiding) kunnen door middel van hysteroscopie worden geïdentificeerd.

Therapeutische functie

Tijdens een hysteroscopie kan de gynaecoloog poliepen of vleesbomen (goedaardige gezwellen in de baarmoeder) verwijderen. Tevens is het mogelijk om een sterilisatie uit te voeren tijdens deze procedure. De gynaecoloog kan ook verklevingen verwijderen die zijn ontstaan door infecties of eerdere operaties zoals curettage of dilatatie. Verder kan hij een spiraaltje identificeren en verwijderen, en een biopsie (afname van een stukje weefsel voor verder onderzoek) uitvoeren.

Tegenindicaties voor hysteroscopie

Een hysteroscopie kan niet worden uitgevoerd bij zwangere vrouwen of patiënten met een bekkeninfectie.

Voorbereidingen voor het onderzoek

Voorbereidingen

De patiënte dient de arts volledig te informeren over haar medicatiegebruik. Het kan noodzakelijk zijn om tijdelijk te stoppen met bepaalde geneesmiddelen, de dosis te wijzigen of andere medicatie in te nemen. De arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, inclusief een bekkenonderzoek.

Praktische aspecten

Bij een diagnostische hysteroscopie wordt vaak een lokale verdoving toegepast. Voor een therapeutische hysteroscopie kan een epidurale of algemene anesthesie nodig zijn. Bij een diagnostische hysteroscopie ontvangt de patiënte kalmerende en pijnstillende medicijnen. De patiënte moet nuchter zijn voor een therapeutische hysteroscopie en mag eventuele medicatie innemen met een slokje water. Het onderzoek duurt meestal tussen de vijftien minuten en één uur, afhankelijk van eventuele aanvullende behandelingen.

Tijdens het onderzoek: Plaatsing van de hysteroscoop

De gynaecoloog plaatst eerst voorzichtig een speculum in de vagina om toegang te krijgen tot de baarmoederhals. Vervolgens wordt de hysteroscoop via de vagina en baarmoederhals in de baarmoeder ingebracht. Kooldioxidegas of een zoutoplossing wordt in de baarmoeder ingebracht om deze uit te zetten en het zicht te verbeteren. Tijdens het onderzoek worden de beelden van de baarmoeder door een camera op de hysteroscoop weergegeven. De gynaecoloog kan met behulp van enkele instrumenten vleesbomen of poliepen verwijderen, of weefsel afnemen voor verder onderzoek. Indien nodig kan de gynaecoloog de baarmoederbekleding vernietigen door middel van warmte, koude of elektriciteit, een techniek die bekend staat als "ablatie". Hoewel de patiënte doorgaans weinig pijn ervaart, kan het onderzoek soms ongemakkelijk aanvoelen.

Na het onderzoek: Herstel en nazorg

Na zowel een diagnostisch als therapeutisch onderzoek mag de patiënte doorgaans meteen naar huis. In zeldzame gevallen kan een overnachting in het ziekenhuis nodig zijn. Het is belangrijk voor de patiënte om de instructies van de gynaecoloog op te volgen na het onderzoek. Dit omvat het vermijden van zware lichamelijke inspanning, het volgen van een gezond dieet en het tijdig opvolgen van vervolgafspraken. Regelmatig contact met de zorgverlener en het melden van ongebruikelijke symptomen dragen bij aan een optimaal herstel.

De resultaten van het onderzoek zijn meestal binnen één tot twee weken beschikbaar. De gynaecoloog zal deze resultaten met de patiënte bespreken en verdere stappen uitleggen.

Bijwerkingen en risico’s van een hysteroscopie

Bijwerkingen

Enkele dagen na het onderzoek kunnen menstruatie-achtige krampen en lichte vaginale bloedingen optreden. Gewone pijnstillers kunnen hierop verlichting bieden. De patiënte kan ook last hebben van waterige vaginale afscheiding die enkele weken kan aanhouden. Meestal hervat de patiënte haar normale activiteiten binnen twee dagen. Seksuele activiteit moet worden uitgesteld totdat de gynaecoloog toestemming geeft.

Risico’s

De risico’s van een hysteroscopie omvatten onder meer beschadiging van de cervix (baarmoederhals), perforatie (gaatje) van de baarmoederwand, infectie, bloedingen en littekens op het baarmoederslijmvlies. Indien nodig kan een operatie vereist zijn om de schade te herstellen. Risico's van anesthesie kunnen braken, duizeligheid, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, misselijkheid en een longinfectie omvatten. Bij symptomen zoals koorts, koude rillingen, ernstige buikpijn of zware bloedingen moet de patiënte onmiddellijk contact opnemen met de gynaecoloog.

Alternatieven voor hysteroscopie

In plaats van een hysteroscopie kunnen sommige aandoeningen ook worden beoordeeld met andere beeldvormingstechnieken zoals echografie, MRI of CT-scan, hoewel deze niet altijd de mogelijkheid bieden om therapeutische ingrepen uit te voeren. In bepaalde gevallen kunnen de symptomen ook met medicatie of andere niet-invasieve behandelingen worden beheerd.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transvaginale echografie: Onderzoek via sonde in vaginaTransvaginale echografie: Onderzoek via sonde in vaginaEen transvaginale echografie is een onderzoek waarmee de gynaecoloog via hoogfrequente geluidsgolven kijkt naar de voort…
Abnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederAbnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederEen poliep is in verreweg de meeste gevallen een onschuldig gezwelletje dat bestaat uit slijmvliesweefsel. Het kan ontst…
Een vrouw met twee baarmoedersEen vrouw met twee baarmoedersEr zijn vrouwen die beschikken over twee baarmoeders. Sommige vrouwen hebben ook een dubbele vagina. Dit is een zeldzame…
Baarmoederpoliep: symptomen, oorzaak en behandelingBaarmoederpoliep: symptomen, oorzaak en behandelingEen baarmoederpoliep is een goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies (de binnenbekleding van de baarmoeder)…

Aambeien chirurgisch verwijderen bij pijn of jeukAambeien chirurgisch verwijderen bij pijn of jeukAambeien zijn gezwollen en ontstoken aders in of buiten de anus en het einde van de dikke darm. Aambeien zijn mogelijk e…
Uithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthineUithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthineAstaxanthine is een carotenoïde en antioxidant. Het is al langer bekend dat het kan helpen bij de bestrijding van hart-…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Therapractice, Pixabay
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 6 mei 2016
  • Hysteroscopy (cont.), http://www.emedicinehealth.com/hysteroscopy/page3_em.htm, geraadpleegd op 6 mei 2016
  • Hysteroscopy, http://www.acog.org/Patients/FAQs/Hysteroscopy, geraadpleegd op 6 mei 2016
  • Hysteroscopy, http://www.emedicinehealth.com/hysteroscopy/article_em.htm, geraadpleegd op 6 mei 2016
  • Hysteroscopy, http://www.nhs.uk/Conditions/Hysteroscopy/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 6 mei 2016
  • Hysteroscopy, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007571.htm, geraadpleegd op 6 mei 2016
  • Interventies bij de vrouw in de marge van een vruchtbaarheidsbehandeling, http://www.brusselsivf.be/therapeutische-hysteroscopie?doscroll=true#L4-4626, geraadpleegd op 6 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.