Uithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthine

Uithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthine Astaxanthine is een carotenoïde en antioxidant. Het is al langer bekend dat het kan helpen bij de bestrijding van hart- en vaatziekten doordat het het hartspierweefsel beschermt. Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat het gebruik van astaxanthine het uithoudingsvermogen met wel een derde kan verbeteren. Bij langdurig of intensief sporten treedt minder verzuring op waardoor je een inspanning langer vol kunt houden. Van het gebruik van astaxanthine zijn geen bijwerkingen bekend.

Astaxanthine


Wat is astaxanthine?

Astaxanthine is een xanthofyl, dat behoort tot de groep carotenoïden. Het is tevens een antioxidant. Carotenoïden komen in lage concentraties voor in plantenstoffen. Astaxanthine specifiek komt voor in onder andere microalgen, plankton, forel, zalm, kreeft, krill, krab en garnaal. Naast dat het mogelijk is om astaxanthine te winnen uit bijvoorbeeld algen of kreeftachtigen, kan het ook kunstmatig gemaakt worden uit aardolie. In deze vorm wordt het vaak gebruikt om voedsel te kleuren.

Het is tevens de stof die flamingo's hun oranje/roze kleur geeft. Dit komt doordat de flamingo hoofdzakelijk blauwalgen en kreefachtigen consumeert. Zouden zij een ander dieet voorgeschoteld krijgen (wat nog wel eens gebeurt in gevangenschap) dan verliezen ze hun kleur ook weer.

Gebruik van astaxanthine voor de gezondheid

Een bijzondere eigenschap van astaxanthine is dat het door zowel de bloed-hersenbarrière als de bloed-oogbarrière kan dringen. Dit opent vele mogelijkheden om astaxanthine te gebruiken in geneesmiddelen. Amerikaans onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat dit antioxidant een ontstekingsremmende werking heeft en als zodanig kan helpen bij het bestrijden van hart- en vaatziekten. Het helpt namelijk om het mycardium (hartspier en hartspierweefsel) te beschermen (Fassett c.s., 2011). Het wordt tevens gebruikt in supplementen die goed zijn voor de ogen.

Er zijn ook studies gedaan naar het gebruik van astaxanthine bij patiënten met diabetes. Bij dierstudies is gebleken dat astaxanthine de glucosespiegel kan verlagen. Daarnaast worden aan het gebruik van astaxanthine gezondheidsbevorderende eigenschappen toegekend bij patiënten met verschillende vormen van kanker en de ziekte van Alzheimer. Op dit gebied is nog meer onderzoek noodzakelijk.

Het effect van astaxanthine op het uithoudingsvermogen

Braziliaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het effect dat het gebruik van astaxanthine kan hebben op het uithoudingsvermogen. Daarbij werden positieve resultaten geboekt. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van de stof het verdedigingssysteem van de mitochondriën versterkt. Mitochondriën zijn celorganellen die functioneren als een soort energiecentrale voor bepaalde cellen in het lichaam van mensen en dieren. Met name ATP is een belangrijke energiebron voor deze cellen.

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van suppletie met astaxanthine op muizen. Daarbij bleek dat het uithoudingsvermogen van de muizen met maar liefst 29% toenam. Astaxanthine bleek de antioxidatieve reactie in de mitochondriën dusdanig te stimuleren dat het een vermoeidheidsreactie met bijna een derde vertraagde. Bij de studie werd gebruik gemaakt van 1 mg astaxanthine per 1 kg lichaamsgewicht gedurende een periode van 45 dagen. Bij mensen is een minder hoge dosering nodig omdat mensen de stof beter opnemen.

Een pilotstudie heeft al aangetoond dat bij gebruik van 4 tot 6 mg astaxanthine per dag het uithoudingsvermogen bij de mens tevens verbetert in vergelijking met gebruik van een placebo. Ook verminderde de productie van melkzuur waardoor de verzuring in de spieren afneemt (Polotow c.s., 2014).

Hoe kan astaxanthine jou als sporter helpen?

Bij langdurig en/of intensief sporten ontstaat oxidatieve stress in de hartspier en de skeletspieren omdat de stofwisseling intensiveert. Het innemen van een supplement met astaxanthine gedurende minimaal vijf weken heeft bij dierproeven aanwijsbaar geleid tot een beter uithoudingsvermogen en een betere vetverbranding en een pilotstudie bij mensen was tevens positief. Waar bij intensief sporten verzuring altijd een remmende factor is, blijkt bij gebruik van astaxanthine minder verzuring op te treden. De betere vetverbranding in het spierweefsel zorgt immers voor minder aanmaak van melkzuur en een besparing van de glycogeenvoorraad. Vermoedelijk bevordert suppletie met astaxanthine tevens het gebruik van vetzuren als energiebron. Ben je een fanatieke hardloper of doe je veel aan andere vormen van sport waarbij het uithoudingsvermogen een belangrijke rol speelt dan kan astaxanthine je vermoedelijk een flinke steun in de rug geven.

Astaxanthine staat niet op de lijst met verboden middelen van de WADA (2019).

Verkrijgbaarheid astaxanthine

Astaxanthinesupplementen zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en webshops in de vorm van capsules of softgels. Voorbeelden van merken die astaxanthine verkopen zijn: Hanoju, Dr. Mercola, Royal Green, Balance Pharma, Fytostar, Vitaminhealth, Source Naturals, Swanson Health, Healthy Origins, Plantina en Vitortho.

Er bestaan ook supplementen op basis van astaxanthine die zijn aangevuld met andere stoffen zoals vitamine C (Vitaminhealth), vitamine A en E (Fytostar), moringablad (Hanoju) of andere antioxidanten.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedingsmiddelen die het sporten bevorderenVoedingsmiddelen die het sporten bevorderenTijdens het sporten zijn er allerlei processen gaande binnen het lichaam. De ene stof wordt omgezet in de andere, waardo…
Sporten blijft ook noodzakelijk op latere leeftijdHet gebeurt vaak dat mensen op jonge leeftijd intensief gaan sporten. Als ze met het ouder worden constateren dat het ni…
Afvallen en zwemmen!Afvallen en zwemmen!Sporten is altijd goed voor je lichaam, maar als er één sport goed voor je is dan is dat wel zwemmen. Als je een strakke…
Sporten voor een beter libidoSporten voor een beter libidoWanneer we jong en energiek zijn is er meestal niets mis met ons libido. Zin in seks hebben we vaak bijna dagelijks, maa…

Hysteroscopie: Inwendig kijkonderzoek van de baarmoederHysteroscopie: Inwendig kijkonderzoek van de baarmoederEen hysteroscopie is een relatief veilig inwendig kijkonderzoek van de baarmoederholte (uterus, hystera, mètra). Dit ond…
Hypotonie: Verlaagde spierspanning bij baby's en volwassenenHypotonie: Verlaagde spierspanning bij baby's en volwassenenGezonde spieren zijn nooit volledig ontspannen. Zij behouden een zekere spanning en stijfheid (spiertonus) die te voelen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RonRatte, Pixabay
  • http://www.orthokennis.nl/nieuws/Astaxanthine-en-sport
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3083660/ (Fassett c.s., 2011)
  • http://www.mdpi.com/2072-6643/6/12/5819/htm (Polotow c.s., 2014)
  • http://www.gowell.co.th/en_article_detail.php?nid=5
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.