Colostrum poeder: goed voor weerstand en darmflora

Colostrum poeder: goed voor weerstand en darmflora Colostrum poeder is poeder gemaakt van de eerste melk die koeien geven na de geboorte van een kalfje. Het zit boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen, proteïne, probiotica en groeifactoren en wordt veelal gebruikt ter ondersteuning van de weerstand en de darmflora. Daarnaast heeft het echter nog meer gezondheidsvoordelen. Ook wordt het poeder veel gebruikt door sporters om sneller te herstellen van zware inspanningen.

Colostrum poeder voor weerstand en darmflora


Wat is colostrum poeder?

Colostrum poeder is gemaakt van biest (ook wel overgangsmelk of eerste melk genoemd). Zo wordt de melk genoemd die koeien aanmaken binnen de eerste zes tot twaalf uur na de geboorte van een kalfje. Ook bij mensen wordt deze eerste melk colostrum genoemd. Vanwege de beperkte periode waarin biest bij koeien kan worden opgevangen kan het met recht een exclusief product genoemd worden.

Colostrum poeder wordt vaak gegeven aan kinderen om hun immuunsysteem een boost te geven, maar wordt daarnaast ook veel gebruikt door sporters omdat het bijdraagt aan een goed uithoudingsvermogen en de vetverbranding verhoogt. Het is vaak vers bij de boer te koop, maar veel gemakkelijker en niet minder gezond is om gebruik te maken van colostrum in poedervorm. Je kunt dan zelf een drankje maken door een maatschepje van het poeder te vermengen met een glas water, melk of sap. Colostrum poeder is te koop bij natuurwinkels en webshops.

Welke voordelen heeft colostrum?

Colostrum bevat van nature hoge concentraties van belangrijke vitaminen en mineralen zoals magnesium, calcium, selenium, zink en de vitaminen A, B1, B2, B12, C, D en Ubichino Q10. Daarnaast bevat het ook veel proteïne, groeifactoren, immunoglobulinen (antistoffen) en probiotica. Aan deze melk worden ook nog andere gezondheidsvoordelen toegedicht, zoals:
 • Onderhouden van het immuunsysteem
 • Ondersteunen van de darmflora
 • Ondersteunen van de botformatie
 • Verhogen van uithoudingsvermogen en energieniveau
 • Beschermen van de gezondheid en het immuunsysteem tijdens en na het gebruik van antibiotica
 • Versnellen van de vetverbranding
 • Verlagen van het cholesterol
 • Betere opbouw van spierweefsel
 • Toename van de vitaliteit

Vanwege de positieve effecten die colostrum heeft op de darmflora en de botformatie wordt gebruik ervan ook wel aangeraden bij mensen die lijden aan aandoeningen als de Ziekte van Crohn, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en osteoporose.

Gebruik door sporters

Colostrumpoeder wordt veel gebruik door sporters om hun uithoudingsvermogen te verbeteren en het herstel van hun spieren na een zware training te ondersteunen. Onderzoek heeft uitgewezen dat colostrum als het ware de functie van het menselijk groeihormoon overneemt, iets dat vanaf een latere leeftijd steeds minder door het lichaam zelf geproduceerd wordt. Waar binnen de sport een verbod bestaat op het injecteren van menselijk of synthetisch groeihormoon, is het gebruik van colostrum binnen de sport veilig en daarmee een goed alternatief voor bepaalde soorten doping die anders zouden leiden tot een lange schorsing.

Hoe kun je colostrum poeder gebruiken?

1 tot 3 keer per dag kun je een maatschep colostrum poeder vermengen met vloeistof zoals water, melk of sap. Je kunt het ook gebruiken in een smoothie of vermengen met een eiwitshake of muesli. Let er wel op dat het niet verhit mag worden, want dan verliest het een belangrijk deel van zijn werking.

Tip: Niet zo'n fan van sapjes en shakes? Je kunt colostrum ook innemen in de vorm van een capsule.

Waar is colostrum poeder te koop?

Colostrum poeder is bij natuurwinkels en webshops te koop in handige verpakkingen met maatschep. Het bekendste en op de meeste plaatsen verkrijgbare merk is Mattisson. Daarnaast is het ook verkrijgbaar van Chinaherbage Voedingssupplementen onder de naam Bovine Colostrum 35. Van het merk SanoPharm is tevens biologisch vloeibaar colostrum verkrijgbaar. Webshops als Bol.com, Onlinedrogisterij.nl en Bodyenfitshop.nl bieden verschillende colostrumproducten aan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op de tepel is een fenomeen waar vrij veel vrouwen wel eens last van hebben, in het bijzonder tijdens de zwange…
Verschillende types make-up poedersVerschillende types make-up poedersMet de juiste poeder heb je geen bleek gezicht, maar zie je er stralend uit. Poeder kan worden gebruikt in combinatie me…
Matcha thee, supergezonde groene theepoederMatcha thee, supergezonde groene theepoederDat groene thee je kan helpen om af te vallen en goed is voor je lichaam wisten we al iets langer. Zo kan het je vetverb…
Lucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidantenLucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidantenLucuma-poeder wordt gemaakt van de vrucht van de Pouteria lucuma, die voorkomt in de Andes-vallei in Zuid-Amerika. Daar…

Superfood uit eigen tuin: de appelDe term superfood wordt gebruikt voor voedingsmiddelen waarin veel essentiële voedingsstoffen zitten. Er zitten bijvoorb…
Is rundvlees gezond?Is rundvlees gezond?Rundvlees wordt in veel landen gegeten en daarbij op veel verschillende manieren bereidt. Ook in Nederland en België is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DutchAir, Pixabay
 • http://superfoodleven.nl/colostrum-biest-superfood-kwaliteiten-van-een-zoogdiers-eerste-voeding/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Biest_(melk)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.