Lucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidanten

Lucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidantenLucuma-poeder wordt gemaakt van de vrucht van de Pouteria lucuma, die voorkomt in de Andes-vallei in Zuid-Amerika. Daar wordt de vrucht vaak rauw gegeten maar in Europa kennen we het vooral als poeder. Lucuma-poeder kan worden gebruikt als zoetstof of suikervervanger. Omdat lucuma-poeder zeer rijk is aan antioxidanten wordt het ook wel tot de superfoods gerekend. Het wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsvoordelen waaronder een goede oog-gezondheid, een goede werking van de darmen en de voorkoming van diabetes type II.

Lucuma-poeder en gebruik als supplement


Wat is lucuma-poeder?

Lucuma is de vrucht van de Pouteria lucuma, een plant die groeit in de Andes-valleien van Ecuador, Peru en Chili. Alhoewel de vrucht in Nederland weinig bekendheid geniet is 'goud van de Inca's' vanwege zijn zoete smaak in Midden- en Zuid-Amerika enorm populair, bijvoorbeeld als smaakmaker in gebak, desserts en ijs. Pogingen om de plant die de vruchten voorbrengt ook in andere gebieden te laten gedijen – zoals het zuiden van de Verenigde Staten – zijn veelal mislukt. De plant lijkt alleen goed te kunnen groeien in gebieden in de buurt van het Andes-gebergte, op een hoogte tussen de 2.700 en 3.000 meter. De Pouteria lucuma geeft het hele jaar door vruchten, die nadat ze van de plant gevallen zijn nog een paar dagen moeten narijpen voor ze eetbaar zijn.

In Midden- en Zuid-Amerika wordt dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de vrucht biedt. Zo wordt deze rauw gegeten maar ze wordt ook veel verwerkt in allerlei voedingsmiddelen waaronder bijvoorbeeld stroop. Bij ons is lucuma echter het bekendst in de vorm van poeder. Na tot poeder gehydrateerd te zijn wordt de lucuma-poeder vanuit Zuid-Amerika de hele wereld over geëxporteerd. In Nederland en de rest van Europa wordt de lucuma-poeder gezien als een superfood met verschillende gezondheidsvoordelen.

De gezondheidsvoordelen van lucuma-poeder

Aan het gebruik van lucuma-poeder worden binnen de natuurgeneeskunde diverse gezondheidsvoordelen toegedicht. Dit is vooral gebaseerd op de rijkheid die lucuma heeft aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen wegvangen en zo een beschermende werking hebben. Dat wil zeggen dat ze voorkomen dat bepaalde stoffen een schadelijke uitwerking op het lichaam kunnen hebben. Antioxidanten worden ook in verband gebracht met het voorkomen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten op de lange termijn.

Van lucuma-poeder is bekend dat het zeer rijk is aan vitamine C en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in lucuma-poeder veel polyfenolen en carotenoïden bevat. Dit zijn beide groepen van antioxidanten die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking (Fuentealba, C. et al, 2016). Lucuma-poeder is daarnaast ook rijk aan xanthofyl, een groep van carotenoïden die het poeder haar gele kleur geeft en daarnaast in verband wordt gebracht met een goede gezondheid van de ogen (Kotake-Nara, E., 2011).

Alhoewel meer wetenschappelijk onderzoek naar deze werking nodig is, wordt wel gedacht dat het gebruik van lucuma-poeder kan bijdragen aan het voorkomen van diabetes type II. Dat komt doordat het de gevoeligheid voor insuline verbetert en voorkomt dat er na het eten een piek ontstaat in de suikerspiegel. Hiervoor is specifiek het enzym alpha-glucosidase verantwoordelijk. Alpha-glucosidase breekt complexe koolhydraten af tot simpele suikers. Deze simpele suikers zijn verantwoordelijk voor het doen laten stijgen van de bloedsuikerspiegel. Lucuma-poeder draagt eraan bij dat voorkomen wordt dat deze suikers worden afgebroken. De bloedsuikerspiegel blijft daardoor een stuk stabieler (Da Silva Pinto, M et al, 2009).

Lucuma-poeder bevat tevens een relatief hoog gehalte aan oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels zijn goed voor de darmflora. Onoplosbare vezels helpen bij een goede darmpassage en dragen bij aan het voorkomen constipatie.

Hoe gebruik je lucuma-poeder?

Lucuma-poeder kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. Je kunt het aan je dieet toevoegen als superfood, zodat je kunt profiteren van haar rijkheid aan antioxidanten. Je kunt het dan bijvoorbeeld mengen in een smoothie. Daarnaast kun je het simpelweg als zoetstof of suikervervanger gebruiken in thee, koffie of bij het bakken. Een eetlepel lucuma-poeder bevat ongeveer 30 calorieën en maar een kwart suiker. Desondanks zul je merken dat het toch een lekkere zoete smaak geeft aan bijvoorbeeld je dessert, taart, shake, thee of koffie.

Verkrijgbaarheid

Wil je lucuma-poeder ook eens proberen, als suikervervanger of als superfood? Het is in Nederland verkrijgbaar van een aantal merken waaronder Purasana, Puur&Fit, Mattisson en Regional. Er bestaan ook lucuma-poeders waar een extra smaak aan is toegevoegd zoals cacao of banaan. Lucuma-poeder kun je kopen bij diverse natuurwinkels en webshops.
© 2020 - 2025 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: InfoMofo, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pouteria_lucuma
  • Fuentealba C, Gálvez L, Cobos A, et al. Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitro antioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. Food Chem. 2016;190:403‐411. doi:10.1016/j.foodchem.2015.05.111
  • Kotake-Nara E, Nagao A. Absorption and metabolism of xanthophylls. Mar Drugs. 2011;9(6):1024‐1037. doi:10.3390/md9061024
  • Pinto Mda S, Ranilla LG, Apostolidis E, Lajolo FM, Genovese MI, Shetty K. Evaluation of antihyperglycemia and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models. J Med Food. 2009;12(2):278‐291. doi:10.1089/jmf.2008.0113