Hypotonie: Verlaagde spierspanning bij baby's en volwassenen

Hypotonie: Verlaagde spierspanning bij baby's en volwassenen Gezonde spieren zijn nooit volledig ontspannen. Zij behouden een zekere spanning en stijfheid (spiertonus) die te voelen zijn als weerstand tegen beweging. Bij hypotonie treedt een verminderde spierspanning op bij een patiënt. Dit symptoom is soms goedaardig waarbij geen andere symptomen aanwezig zijn. Mogelijk is dit echter onderdeel van een aandoening of een ander medisch probleem. De arts ontdekt hypotonie meestal bij of vlak na de geboorte. De aandoening tast zowel kinderen als volwassenen aan.

Synoniemen hypotonie

Hypotonie, het tegenovergestelde van hypertonie, is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • Floppy infant
 • Slapte
 • Spierzwakte
 • Verlaagde spierspanning
 • Verlaagde spiertonus
 • Verlaagde toniciteit
 • Verminderde spierspanning
 • Verminderde spiertonus
 • Verminderde toniciteit
 • Verslapping
 • Zwakke spierspanning
 • Zwakke spiertonus

Oorzaken symptoom bij baby's of volwassenen

De oorzaak van hypotonie is een aandoening van of probleem met het zenuwstelsel en spierstelsel. Soms is deze het gevolg van een blessure, ziekte of erfelijke aandoening. Af en toe is de oorzaak onbekend en is hypotonie het enige symptoom bij de baby. Op latere leeftijd treedt dit heel af en toe ook op, bijvoorbeeld bij multiple sclerose (chronische neurologische auto-immuunaandoening) of de motor neuron ziekte, een zeldzame aandoening die de motorische zenuwen aantast waardoor de spieren geleidelijk aan afsterven.

Hersenen en spieren

Door een beschadiging van de hersenen treedt hypotonie mogelijk op. Dit geldt eveneens bij een hersenaandoening door gebrek aan zuurstof voor of direct na de geboorte, bij een hersenverlamming of bij problemen met de vorming van de hersenen. Daarnaast is de verlaagde spierspanning mogelijk bij zenuwaandoeningen en spieraandoeningen, zoals spierdystrofie, myasthenia gravis (chronische auto-immuunziekte met gezichtszwakte en zwakte aan de ledematen en ogen), spinale musculaire atrofie, de ziekte van Charcot-Marie-Tooth, …

Aandoeningen

Genetische of chromosomale afwijkingen of andere aandoeningen die hypotonie veroorzaken omvatten aangeboren cerebellaire ataxie, achondroplasie, bepaalde toxines, bepaalde bindweefselaandoeningen, congenitale hypothyreoïdie (aangeboren te trage werking van de schildklier), de Tay-Sachs ziekte, het Prader-Willi-syndroom, het syndroom van Down, het Marfan-syndroom, het Ehlers-Danlos syndroom (symptomen aan huid en gewrichten), ruggenmergletsels die zich presenteren rond de geboorte en trisomie 13. Tot slot resulteren bepaalde infecties zoals botulisme (ernstige infectieziekte door toxine van bacterie) of sepsis (bloedvergiftiging: overdreven reactie van het immuunsysteem op ziektekiemen) eveneens in hypotonie.

Symptomen verlaagde spierspanning

Een baby met hypotonie voelt slap aan wanneer de ouder deze vasthoudt. De baby heeft over het algemeen een verzwakte houding. Het is voor de baby namelijk vaak moeilijk om het hoofd rechtop te houden, waardoor het hoofd naar één zijde of vooruit of achteruit kantelt. Het optillen van een baby met een abnormale spierspanning gaat niet goed omdat hierbij geen weerstand optreedt. De armen en benen van de baby hangen bovendien recht naar beneden, in plaats van dat de baby de ellebogen, heupen en knieën buigt. Baby’s zijn ook stiller en hebben een zwakkere kreet dan normale baby’s. Verder hebben sommige baby’s met hypotonie voedingsproblemen, omdat ze niet in staat zijn om te zuigen, slikken of kauwen voor lange periodes. Daarnaast treedt een ontwikkelingsachterstand op wat de fijne motoriek (iets vastgrijpen) en grove motoriek (kruipen) betreft. Een kind met hypotonie heeft later mogelijk eveneens spraak- of ademhalingsproblemen. Tot slot heeft een patiënt met hypotonie slechte reflexen.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een grondig neurologisch onderzoek uit en daarnaast test hij de spierfunctie. Indien andere medische problemen optreden, onderzoeken meerdere specialisten de baby.

Resultaten van een EMG: elektromyogram / Bron: D. Gordon E. Robertson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Resultaten van een EMG: elektromyogram / Bron: D. Gordon E. Robertson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
Hypotonie gebeurt vaak in combinatie met andere symptomen. De arts bepaalt aan de hand van deze symptomen welke mogelijke diagnostische onderzoeken nog moeten gebeuren. Een spierbiopsie, zenuwgeleidingsonderzoek, elektromyografie (EMG) (= radiografisch onderzoek dat de elektrische spieractiviteit meet), elektro-encefalografie (EEG: hersenfilmpje), en CT-scan zijn enkele mogelijke onderzoeken.

Behandeling

Zelfzorg

De ouder of verzorger is voorzichtig bij het tillen of dragen van een patiënt met hypotonie om mogelijke letsels te voorkomen. dislocaties (ontwrichtingen) aan de heup, kaak en nek treden namelijk makkelijker op bij patiënten met hypotonie.

Professionele medische zorg

De behandeling is afhankelijk van de eventuele aandoening die de patiënt heeft, welke symptomen aanwezig zijn en hoe ernstig de hypotonie is. Voor sommige patiënten is fysiotherapie een goede behandelvorm. Op deze manier leert het kind rechtop zitten, lopen, of deel te nemen in de sport. De houding en coördinatie van het kind verbeteren, en de spieren rond de gewrichten van de armen en benen versterken. Daarnaast helpt ergotherapie kinderen met de fijne motoriek zodat alledaagse activiteiten zoals kleden en eten beter verlopen. Een logopedist is soms ook nuttig bij slik- voedings- en spraakproblemen. Bij ernstige afwijkingen zijn mobiliteits- en orthopedische hulpmiddelen nodig zoals een rolstoel, orthesen of spalken.

Prognose van het symptoom

De vooruitzichten van hypotonie zijn afhankelijk van de uitgebreidheid, de leeftijd van de patiënt, welke spieren aangetast zijn en ook de onderliggende oorzaak van dit symptoom. Bij sommige patiënten blijft de hypotonie stabiel, terwijl deze bij anderen progressief is. Mogelijk vraagt hypotonie levenslange zorgen en therapie. Normaal gezien is hypotonie niet levensbedreigend tenzij soms bij hersenaandoeningen.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joubert-syndroom: Neurologische aandoeningJoubert-syndroom: Neurologische aandoeningHet Joubert-syndroom is een zeldzame hersenenaandoening waarbij de patiënt geen of een onderontwikkelde hersenstam (maal…
Allan-Herndon-Dudley syndroom: Neuromusculaire aandoeningAllan-Herndon-Dudley syndroom: Neuromusculaire aandoeningHet Allan-Herndon-Dudley syndroom is een neuromusculaire aandoening waarbij de patiënt een verstandelijke beperking en b…
Spasticiteit: Verhoogde spierspanning of spierstijfheidSpasticiteit: Verhoogde spierspanning of spierstijfheidSpasticiteit is de medische term voor verhoogde spierspanning. De patiënt heeft met andere woorden stijve spieren met ee…
Alpers Huttenlocher-syndroom: Neurodegeneratieve aandoeningAlpers Huttenlocher-syndroom: Neurodegeneratieve aandoeningHet Alpers Huttenlocher-syndroom is een neurodegeneratieve aandoening waarbij de hersenen en motoriek aftakelen. Daarnaa…

Uithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthineUithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthineAstaxanthine is een carotenoïde en antioxidant. Het is al langer bekend dat het kan helpen bij de bestrijding van hart-…
De nachtbril: veilig rijden met verbeterd zichtDe nachtbril: veilig rijden met verbeterd zichtMidden in de nacht de weg op gaan betekent vaak beperkt zicht, ook wel bekend als nachtblindheid, wat als zeer vervelend…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TawnyNina, Pixabay
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 6 mei 2016
 • Diagnosing hypotonia, http://www.nhs.uk/Conditions/hypotonia/Pages/Diagnosis.aspx, geraadpleegd op 6 mei 2016
 • Hypotonia - Causes, http://www.nhs.uk/Conditions/hypotonia/Pages/Causes.aspx, geraadpleegd op 6 mei 2016
 • Hypotonia - Treatment, http://www.nhs.uk/Conditions/hypotonia/Pages/Treatment.aspx, geraadpleegd op 6 mei 2016
 • Hypotonia, http://www.healthofchildren.com/G-H/Hypotonia.html , geraadpleesgd op 6 mei 2016
 • Hypotonia, http://www.nhs.uk/conditions/hypotonia/Pages/Introduction.aspx, geraadpleeg dop 6 mei 2016
 • Hypotonia, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003298.htm, geraadpleegd op 6 mei 2016
 • Muscle weakness (hypotonia) in Children, http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/muscle-weakness-hypotonia, geraadpleegd op 6 mei 2016
 • What causes poor muscle tone ?, http://www.healthline.com/symptom/poor-muscle-tone, geraadpleegd op 6 mei 2016
 • Afbeelding bron 1: D. Gordon E. Robertson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.