Multiple sclerose: Chronische auto-immuunaandoening

Multiple sclerose: Chronische auto-immuunaandoening Multiple sclerose is een chronische auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) aantast. Hierbij treden op verschillende momenten en plaatsen ontstekingen op, wat leidt tot diverse symptomen zoals spierzwakte, maag- en darmproblemen, blaasproblemen, oogproblemen, en meer. De ernst en uitgebreidheid van de symptomen en de vooruitgang van de ziekte variëren per persoon. Meestal treden eerst periodes van aanvallen op, gevolgd door rustigere periodes (remissies). Zelfzorgtips en medische behandelingen kunnen helpen om symptomen te voorkomen of te vertragen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Vaak hebben patiënten een relatief goede prognose, en een zwangerschap hoeft voor vrouwen met MS geen probleem te vormen.

Synoniemen multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • demyeliniserende ziekte/aandoening
  • multiple sclerosis

Epidemiologie chronische auto-immuunaandoening

Wereldwijd lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen aan MS. Dit is mogelijk een onderschatting, waardoor de werkelijke frequentie nog hoger is. Multiple sclerose treft vrouwen dubbel zo vaak als mannen. De diagnose van de aandoening gebeurt meestal tussen de leeftijd van twintig en veertig jaar, maar de ziekte treedt op elke mogelijke leeftijd op. Vooral patiënten met een blanke huidskleur lijden aan de aandoening. Voorts zijn vooral patiënten getroffen die leven in gematigde klimaten, met name klimaten boven 40° noorderbreedte of onder 40° graden zuiderbreedte. MS is tot slot zeldzaam op plaatsen vlakbij de evenaar.

Oorzaken: Schade aan myelineschede in hersenen

Multiple sclerose is het gevolg van schade aan de myelineschede (demyelinisatie), de beschermende laag rond zenuwcellen in de hersenen. Bij beschadiging van deze zenuwbedekking worden zenuwsignalen vertraagd of geblokkeerd. Een ontsteking veroorzaakt deze schade, waarbij het immuunsysteem per ongeluk de myeline aanvalt, denkend dat het een indringer is. Dit gebeurt in de hersenen, de oogzenuw en het ruggenmerg. De exacte oorzaak van MS is anno oktober 2020 niet bekend, maar de auto-immuunaandoening kan het resultaat zijn van een virusinfectie, een genetisch defect en/of omgevingsfactoren.

Risicofactoren voor MS

Patiënten met een familiegeschiedenis van multiple sclerose of die wonen in gebieden waar MS vaker voorkomt, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van de ziekte. Koorts, hete baden, blootstelling aan zonlicht, en stress kunnen aanvallen veroorzaken of verergeren.

Symptomen: Aanvallen en remissies

Frequentie en duur van symptomen

De symptomen van MS variëren sterk omdat de locatie en ernst van elke aanval verschillen. Aanvallen kunnen dagen, weken, maanden of zelfs jaren duren. Na aanvallen volgen remissies, perioden met verminderde of geen symptomen, waarbij zenuwen zich herstellen maar littekens of plaques achterlaten. Dit wordt "relapsing-remitting MS" genoemd en komt voor bij 75% van de patiënten. Een terugval is gebruikelijk, maar soms zijn er geen remissies of gaat de ziekte over in een constante, langzame achteruitgang van de symptomen.

Symptomen in verschillende lichaamsdelen

De ziekte kan zenuwen in de hersenen of het ruggenmerg aantasten, waardoor symptomen in het hele lichaam mogelijk zijn. Niet elke patiënt ervaart alle symptomen, die vaak vaag en mild beginnen.

Spieren


Darmen en blaas


Ogen


Gevoelloosheid, tintelingen of pijn


Andere neurologische symptomen


Seksueel


Spraak en slikken


Algemene klachten

  • duizeligheid
  • vermoeidheid, vaak erger in de late namiddag

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en oogheelkundig onderzoek

Vaak komt een patiënt eerst bij de arts met onverklaarbare symptomen, zoals ontstekingen, verlies van evenwicht of problemen met bewegen. Bij een lichamelijk onderzoek zoekt de arts naar verminderd zenuwfunctie, coordinaiteproblemen of verminderde spierkracht in de armen en benen. Een oogheelkundig onderzoek, inclusief een oogfundusonderzoek, detecteert neuritis optica (oogzenuwontsteking), wat vaak geassocieerd is met multiple sclerose.

Beeldvormingstechnieken

Bij vermoeden van multiple sclerose volgt een MRI-scan van de hersenen en/of de ruggenmerg, die mogelijke laesies of littekenweefsel toont. Deze laesies worden veroorzaakt door beschadiging van de myelineschede. MRI toont ook actieve ontstekingen.

Lumbar punctie (ruggenprik)

Een lumbar punctie (LP) wordt gebruikt om cerebrospinaal vocht te onderzoeken op afwijkingen die wijzen op multiple sclerose, zoals verhoogde witte bloedcellen of immunoglobulinen.

Evoked potentials

Deze elektrische tests meten de reacties van de hersenen op visuele, auditieve of sensorische stimuli. Afwijkingen in deze tests kunnen wijzen op MS.

Bloedonderzoeken

Hoewel er geen specifieke bloedtest is voor multiple sclerose, worden bloedonderzoeken uitgevoerd om andere ziekten met vergelijkbare symptomen uit te sluiten.

Behandeling

Zelfzorg

Een gezonde levensstijl is cruciaal voor mensen met multiple sclerose (MS). Dit omvat een gezonde en evenwichtige voeding, voldoende rust, regelmatige lichaamsbeweging, en ontspanning. Supplementen zoals vitamine D, antioxidanten, magnesium en essentiële vetzuren kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Activiteiten zoals zwemmen, tai-chi, yoga, en wandelen zijn goede trainingsopties voor MS-patiënten en helpen spasticiteit (verstijfde spierspanning) te voorkomen. Overmatige inspanning moet echter worden vermeden, omdat dit kan leiden tot een verhoging van de lichaamstemperatuur, wat de symptomen kan verergeren. Bij slikproblemen is het belangrijk dat de patiënt de voeding aanpast. Stress, zware inspanning, sauna's, hete baden, en andere extreme temperaturen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Aanpassingen in huis kunnen helpen om valpartijen te voorkomen; dit kan ook in samenwerking met een ergotherapeut worden gedaan.

Professionele medische zorg

Hoewel multiple sclerose niet kan worden genezen, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Specifieke geneesmiddelen kunnen de progressie van de ziekte vertragen. Corticosteroïden worden gebruikt om de ernst van aanvallen te verminderen. Echter, bij milde aanvallen worden deze krachtige ontstekingsremmers meestal niet voorgeschreven, omdat ze na frequent gebruik hun effectiviteit kunnen verliezen. Andere medicijnen zijn beschikbaar om symptomen zoals spierkrampen, urineproblemen, vermoeidheid en stemmingswisselingen (zoals antidepressiva) te beheersen. Een vroeg revalidatieprogramma is aanbevolen en kan fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en steungroepen omvatten. Hulpmiddelen zoals rolstoelen, bedliften, douchestoelen, looprekken en rollators kunnen ook nuttig zijn. Alternatieve behandelingen, zoals acupressuur of cannabis, kunnen helpen bij spierproblemen. Bovendien is een jaarlijks griepvaccin noodzakelijk om te voorkomen dat een griep in combinatie met koorts leidt tot een verergering van de symptomen. Plasmaferese, een behandeling waarbij plasma uit het lichaam wordt verwijderd en vervangen door een andere oplossing, kan de myelinebeschadiging beperken. Bij sommige patiënten kan een stamceltransplantatie de progressie van de ziekte stoppen, vooral als de diagnose vroeg wordt gesteld en de behandeling vroeg begint.

Prognose is variabel

De prognose voor multiple sclerose is moeilijk te voorspellen en varieert sterk per persoon. De aandoening is chronisch, wat betekent dat de patiënt levenslang met de ongeneeslijke ziekte te maken heeft. De levensverwachting is echter normaal of bijna normaal. Veel patiënten met MS blijven actief en behouden een (bijna) normale functie tussen de aanvallen. Na verloop van tijd ervaren de meeste patiënten echter een groter functieverlies met minder verbetering tussen de aanvallen.

De beste vooruitzichten zijn genoteerd bij:
  • Patiënten met een vroege diagnose (minder dan dertig jaar oud)
  • Patiënten met milde symptomen
  • Patiënten met remissies en terugvallen
  • Patiënten met zeldzame aanvallen
  • Vrouwen

De mate van de handicap hangt af van:
  • De al dan niet verkregen behandeling: Wanneer de patiënt geen behandeling krijgt, kan hij na verloop van tijd niet meer in staat zijn om te lopen omdat de controle over de spieren achteruitgaat.
  • De frequentie en ernst van de aanvallen
  • Het deel van het centrale zenuwstelsel dat is aangetast bij elke aanval

Vrouwen met MS en zwangerschap

Voor de zwangerschap

Vrouwen met MS kunnen kinderen krijgen. De beste periode voor een zwangerschap is wanneer ze al geruime tijd stabiel zijn. Vrouwen met een voortdurende achteruitgang of regelmatige episodes wachten beter even met een zwangerschap. De patiënte bespreekt de planning van de zwangerschap met de gynaecoloog en de neuroloog om het medicatiegebruik te evalueren. Hulp kan nodig zijn voor of tijdens de zwangerschap omdat vermoeide patiënten na de bevalling mogelijk nog meer vermoeid raken. Zwanger worden verloopt niet altijd gemakkelijk, vooral als de patiënte last heeft van vaginale droogheid of spierspanning. In vitro fertilisatie (IVF) en kunstmatige inseminatie zijn mogelijke alternatieven.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komen over het algemeen minder terugvallen voor. Als terugvallen toch voorkomen, neemt de patiënte zo min mogelijk medicijnen om de foetus niet te schaden, in overleg met haar artsen. Extra controles zijn doorgaans niet nodig vanwege de aanwezigheid van MS.

Bij de bevalling

De bevalling verloopt meestal zoals bij vrouwen zonder MS. Soms is extra hulp nodig bij het persen door spierstijfheid, waarvoor een tang kan worden gebruikt om de baby te helpen geboren worden. De bevalling brengt meer risico's met zich mee als de patiënte in een rolstoel zit, bedlegerig is, of als het onderlichaam verlamd is.

Na de bevalling

In de eerste drie maanden na de bevalling is er een verhoogde kans op terugvallen, mogelijk door hormonale veranderingen, vermoeidheid, of stress van de zorg voor het kind. Een minder regelmatig leefpatroon door gebroken nachten kan hieraan bijdragen. Borstvoeding is meestal geen probleem, hoewel sommige vrouwen het als vermoeiend ervaren, terwijl anderen het verrijkend vinden. Op basis van hun ervaring beslissen patiënten of ze borstvoeding willen geven.

Complicaties van de ziekte

Weinig patiënten overlijden direct als gevolg van MS. Indirecte gevolgen kunnen echter problemen veroorzaken. Het onvermogen om slijm op te hoesten kan leiden tot ernstige longontsteking. Blaasproblemen kunnen soms resulteren in ernstige blaasontsteking.

Multiple sclerose kan leiden tot de volgende complicaties:

Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van MS

Immuuntherapie

Recente vooruitgangen in immuuntherapie bieden nieuwe hoop voor MS-patiënten. Deze behandelingen richten zich op het moduleren van het immuunsysteem om aanvallen op de myeline te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn monoklonale antilichamen zoals ocrelizumab en alemtuzumab.

Neuroprotectieve behandelingen

Onderzoek naar neuroprotectieve behandelingen richt zich op het beschermen van zenuwcellen tegen schade. Deze benaderingen proberen de gezondheid van neuronen te behouden en verdere achteruitgang te voorkomen.

Remyelinisatie therapieën

Therapieën die de regeneratie van myeline bevorderen, worden ook onderzocht. Deze behandelingen proberen de beschadigde myeline te herstellen en de functie van de zenuwen te verbeteren.

Genetische onderzoeken

Genetisch onderzoek biedt nieuwe inzichten in de oorzaken van MS en kan leiden tot gepersonaliseerde behandelingen. Door genetische factoren te identificeren die bijdragen aan MS, kunnen wetenschappers effectievere behandelingsstrategieën ontwikkelen.

Leefstijlinterventies

Nieuwe studies benadrukken het belang van leefstijlinterventies zoals dieet, lichaamsbeweging en stressmanagement bij het beheersen van MS. Deze interventies kunnen de algehele gezondheid en welzijn van MS-patiënten verbeteren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
Multiple sclerose en curcumaSommige kruiden lijken echte wondermiddelen te zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat het specerij geelwortel en meer bepaald…
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…

Duizeligheid: als alles plotseling draaierig wordtDuizeligheid: als alles plotseling draaierig wordtDuizeligheid komt voor in veel verschillende vormen en heeft meerdere oorzaken. Het kan onschuldig zijn maar het kan ook…
Is een zuigzoen gevaarlijk en kun je eraan doodgaan?Is een zuigzoen gevaarlijk en kun je eraan doodgaan?Naar de bedoeling van een zuigzoen kun je alleen maar raden. Is het een uiting van passie of wil iemand je voor schut ze…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 5 oktober 2020:
  • Symptoms and causes, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269
  • Breakthrough multiple sclerosis treatment shows tremendous promise, http://www.dailykos.com/story/2016/8/5/1557260/-Breakthrough-multiple-sclerosis-treatment-shows-tremendous-promise, geraadpleegd op 31 augustus 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 31 augustus 2016
  • Is Multiple Sclerosis Different in Women?, http://www.webmd.com/multiple-sclerosis/features/multiple-sclerosis-different-women, geraadpleegd op 31 augustus 2016
  • Ken Uw Medische Opties, Kies bewust voor de meest geschikte behandeling van uw klachten, Auteur: Digest Readers, Uitgever: The Readers Digest, ISBN: 9789064077364, januari 2006, blz. 211-214, geraadpleegd op 31 augustus 2016
  • Multiple sclerosis, https://medlineplus.gov/ency/article/000737.htm, geraadpleegd op 31 augustus 2016
  • Pediatric Multiple Sclerosis Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/2091406-differential, geraadpleegd op 31 augustus 2016
  • Zorgboek Multiple sclerose (MS), Redactie : C. Flens, S. Kollaard Overige betrokkenen :S. Kollaard, C. Flens, ISBN10, ISBN: 9086480608, mei 2011, blz. 14-15 en 74-81, geraadpleegd op 31 augustus 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.