Gevoelloosheid in gezicht: Oorzaken van verdoofd gevoel

Gevoelloosheid in gezicht: Oorzaken van verdoofd gevoel Een aantal zenuwen die langs de linker- en rechterkant van het hoofd lopen, zijn essentieel voor het voelen van pijn, temperatuur, aanraking en andere gewaarwordingen. Wanneer deze zenuwen schade oplopen door druk of irritatie, kan een patiënt een verdoofd gevoel in het aangezicht ervaren. Deze gevoelloosheid kan zich manifesteren in een deel van het gezicht, of in sommige gevallen in het gehele gezicht, aan één zijde of beide zijden. In veel gevallen is het verdoofde gevoel tijdelijk, maar als de symptomen constant aanhouden of regelmatig terugkeren, kan dat wijzen op een ernstiger probleem. Verschillende aandoeningen en omgevingsfactoren kunnen gevoelloosheid van het gelaat veroorzaken. Na een gedetailleerde medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, beeldvormende onderzoeken en/of een elektromyografie (meting van de elektrische spieractiviteit), kan de arts de oorzaak vaststellen en een passende behandeling bepalen.

Epidemiologie van gevoelloosheid in gezicht

Gevoelloosheid in het gezicht is een veelvoorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben. De exacte prevalentie is moeilijk vast te stellen, omdat het een symptoom kan zijn van diverse onderliggende aandoeningen, variërend van tijdelijke zenuwcompressie tot ernstige neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose of beroertes. In de algemene bevolking komt dit symptoom vaker voor bij oudere volwassenen en mensen met bepaalde risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes of een voorgeschiedenis van zenuwaandoeningen. De incidentie is afhankelijk van de specifieke oorzaak van de gevoelloosheid.

Oorzaken van verdoofd gevoel in gelaat

De oorzaken van gevoelloosheid in het gezicht kunnen variëren van relatief onschuldige tot ernstige aandoeningen. Hieronder volgt een overzicht van veelvoorkomende oorzaken:

Allergische reacties

Allergische reacties kunnen leiden tot zwelling en ontsteking in het gezicht, wat druk uitoefent op zenuwen en resulteert in gevoelloosheid. Een ernstige allergische reactie, bekend als anafylaxie, kan gepaard gaan met zwelling van het gezicht en de keel, wat onmiddellijke medische hulp vereist.

Door een aneurysma kan een patiënt mogelijk dubbelzien / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Door een aneurysma kan een patiënt mogelijk dubbelzien / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Aneurysma en doof gevoel in het gelaat

Een aneurysma is een medische term die verwijst naar een uitstulping van de wand van een slagader, meestal in de hersenen. Een kleine uitstulping veroorzaakt vaak geen symptomen, maar naarmate het aneurysma groeit, kan het druk uitoefenen op het hersenweefsel en de zenuwen. Dit kan resulteren in een doof gevoel aan één kant van het gezicht. Ook kan de patiënt oogpijn aan één oog ervaren of last hebben van dubbelzien (diplopie). Indien een hersenaneurysma lekt of barst, kan dit leiden tot een hersenbloeding, wat gepaard gaat met ernstige hoofdpijn. Deze noodsituatie vereist onmiddellijke medische interventie.

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten, zoals systemische lupus erythematosus, treden op wanneer het immuunsysteem ten onrechte gezonde cellen en weefsels aanvalt. Dit kan zenuwen in het gezicht aantasten en leiden tot gevoelloosheid of tintelingen.

Bell’s Palsy en gevoelloosheid in het gezicht

Patiënten met Bell’s palsy ervaren zwakke of verlamde spieren aan één kant van het gezicht. Bell’s palsy ontstaat wanneer de aangezichtszenuw opgezwollen raakt, wat leidt tot een verstoring van de gezichtsbewegingen. De aangetaste zijde van het gezicht kan er ‘hangend’ uitzien, met symptomen zoals een afhangend ooglid (ptosis) en een hangende mondhoek. Dit kan leiden tot tranende ogen en kwijlen. Andere symptomen kunnen hoofdpijn, overgevoeligheid voor geur, smaak of geluid, en druk in de kaak of het oor zijn. De meeste patiënten herstellen binnen enkele weken.

Ernstige hoofdpijn is typerend bij een beroerte / Bron: Geralt, PixabayErnstige hoofdpijn is typerend bij een beroerte / Bron: Geralt, Pixabay

Beroerte en verdoofd gevoel in het aangezicht

Een beroerte is een medische noodsituatie waarbij een bloedvat dat bloed en zuurstof naar de hersenen transporteert, geblokkeerd is of barst. Dit kan leiden tot plotselinge gevoelloosheid in het gezicht. Zonder voldoende bloed en zuurstof sterven hersencellen snel af, waardoor het lichaamsdeel dat door die hersencellen wordt aangestuurd, stopt met functioneren. Bij een beroerte telt elke minuut. Hoe langer de patiënt wacht met het zoeken van medische hulp, hoe groter de kans op blijvende hersenschade. Andere mogelijke symptomen van een beroerte zijn:

Blootstelling aan extreme kou

Langdurige blootstelling aan extreme kou kan leiden tot bevriezing (frostbite), waarbij de weefsels, inclusief de zenuwen in het gezicht, worden beschadigd. Dit kan gevoelloosheid veroorzaken, vaak samen met pijn en zwelling.

Diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie is een complicatie van diabetes mellitus, waarbij langdurige hoge bloedsuikerspiegels schade veroorzaken aan zenuwen in verschillende delen van het lichaam, inclusief het gezicht. Dit kan resulteren in gevoelloosheid, tintelingen of pijn.

Elektrolytenstoornissen

Hypocalciëmie (een laag calciumgehalte in het bloed), hypokaliëmie (een laag kaliumgehalte), en hyponatriëmie (een laag natriumgehalte) zijn voorbeelden van elektrolytenstoornissen die invloed kunnen hebben op de zenuwfunctie. Deze onevenwichtigheden kunnen zenuwbeschadiging veroorzaken, wat resulteert in gevoelloosheid of tintelingen in het gezicht.

Epilepsie

Epilepsie kan leiden tot onregelmatige hersenactiviteit van de cellen die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsgevoel, wat gevoelloosheid in het gezicht kan veroorzaken.

Ernstige bloedarmoede

Ernstige bloedarmoede, waarbij er een tekort aan rode bloedcellen is, kan leiden tot onvoldoende zuurstoftoevoer naar de weefsels, inclusief de zenuwen. Dit kan resulteren in gevoelloosheid of tintelingen, vooral in het gezicht.

Hemiplegische migraine en verlies van gevoel in het gelaat

Hemiplegische migraine is een zeldzame vorm van migraine (aanvallen van aura en/of eenzijdige hoofdpijn) die gepaard gaat met hoofdpijn en gevoelloosheid of zwakte aan één kant van het lichaam. Dit kan het gezicht, de arm of het been betreffen. De symptomen kunnen enkele uren tot dagen aanhouden.

Hersentumor

Een hersentumor kan druk uitoefenen op hersenstructuren, inclusief de zenuwen die het gevoel in het gezicht beheersen. Dit kan leiden tot gevoelloosheid of zwakte aan één kant van het gezicht.

Hitte, vuur en chemische brandwonden

Blootstelling aan extreme hitte, vuur of bepaalde chemicaliën kan de huid en zenuwen in het gezicht beschadigen, wat leidt tot gevoelloosheid of verlies van gevoel.

Hypothyreoïdie (verlaagde werking van de schildklier)

Een minder actieve schildklier (hypothyreoïdie) kan leiden tot diverse klachten, waaronder gevoelloosheid van het aangezicht, de armen en benen.

Infecties en gevoelloosheid in het gezicht

Infecties kunnen de zenuw aantasten die verantwoordelijk is voor het gevoel in het gezicht. Verschillende veelvoorkomende infecties kunnen leiden tot gevoelloosheid aan één zijde of beide zijden van het gezicht. Andere symptomen treden meestal ook op bij een infectie.

Bacteriële infecties
Een verdoofd gevoel in het gelaat kan het gevolg zijn van bacteriële infecties, zoals:

Virale infecties
Gordelroos, veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt, kan gepaard gaan met gevoelloosheid. Andere virale infecties zoals griep (influenza), bof, hiv, en lepra kunnen ook symptomen van gevoelloosheid in het gelaat veroorzaken.

Medicatiegebruik kan mogelijk leiden tot gevoelloosheid in het aangezicht / Bron: Stevepb, PixabayMedicatiegebruik kan mogelijk leiden tot gevoelloosheid in het aangezicht / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen als bijwerking gevoelloosheid in het gezicht veroorzaken, vooral anti-epileptica.

Multiple sclerose (MS)

De auto-immuunaandoening multiple sclerose leidt tot zenuwschade, wat vaak resulteert in gevoelloosheid. Andere symptomen zijn onder andere:
  • duizeligheid
  • slechte coördinatie
  • blaasproblemen
  • geheugenproblemen
  • paresthesieën (gevoelloosheid en tintelingen)
  • gezichtsproblemen
  • spraakproblemen
  • spierpijn
  • spierspasmen
  • vermoeidheid

Slechte slaaphouding

Het slapen in een slechte houding, waarbij druk wordt uitgeoefend op de zenuwen in het gezicht of de nek, kan tijdelijk gevoelloosheid veroorzaken. Dit herstelt meestal vanzelf zodra de druk op de zenuw afneemt.

Transient Ischemic Attack (TIA)

Een TIA, ook wel een 'miniberoerte' genoemd, kan leiden tot gevoelloosheid in het gezicht, die meestal van korte duur is. Het stolsel dat verantwoordelijk is voor de symptomen lost vanzelf op, maar medische hulp is alsnog noodzakelijk om een beroerte te voorkomen.

Tandheelkundige ingreep

Een tandheelkundige ingreep, zoals het trekken van een tand of een wortelkanaalbehandeling, kan tijdelijke gevoelloosheid in het gezicht veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van lokale verdoving of beschadiging van nabijgelegen zenuwen tijdens de ingreep.

Traumatisch hersenletsel

Een traumatisch hersenletsel ontstaat door een klap op het hoofd, wat schade kan veroorzaken aan de hersenen en zenuwen die het gevoel in het gezicht regelen. Dit kan leiden tot blijvende of tijdelijke gevoelloosheid.

Trigeminusneuralgie

Trigeminusneuralgie is een aandoening die vaak intense pijn in het gezicht veroorzaakt, samen met gevoelloosheid. Dit kan worden veroorzaakt door druk op de trigeminuszenuw.

Tumor en schade aan gezichtszenuwen

Sommige goedaardige en kwaadaardige tumoren kunnen druk uitoefenen op een gezichtszenuw, wat gevoelloosheid tot gevolg heeft.

Veneuze sinus trombose en gevoelloosheid in het gezicht

Veneuze sinus trombose treedt op wanneer er een bloedprop ontstaat in de hersenen, wat kan leiden tot gevoelloosheid in het gezicht.

Verwondingen

Verwondingen aan het gezicht, zoals snijwonden of kneuzingen, kunnen zenuwbeschadiging veroorzaken, wat resulteert in gevoelloosheid of verlies van gevoel.

Voedings- en vitaminetekorten kunnen mogelijk een doof gevoel in het aangezicht veroorzaken / Bron: Jill111, PixabayVoedings- en vitaminetekorten kunnen mogelijk een doof gevoel in het aangezicht veroorzaken / Bron: Jill111, Pixabay

Voedingstekorten

Tekorten aan essentiële voedingsstoffen, met name vitamines en mineralen, kunnen leiden tot zenuwschade. Een tekort aan vitamine B12, vaak veroorzaakt door middelenmisbruik, slechte voeding of maagchirurgie, kan bijvoorbeeld leiden tot perifere neuropathie, wat gevoelloosheid in het gezicht kan veroorzaken.

Risicofactoren

Verschillende factoren kunnen het risico op gevoelloosheid in het gezicht verhogen:
  • Chronische ziekten: Personen met chronische ziekten zoals diabetes hebben een verhoogd risico op zenuwschade. Diabetes kan leiden tot diabetische neuropathie, wat gevoelloosheid in verschillende delen van het lichaam, inclusief het gezicht, kan veroorzaken.
  • Voorgeschiedenis van beroerte: Mensen die eerder een beroerte hebben gehad, lopen een verhoogd risico op verdere neurologische problemen, waaronder gevoelloosheid in het gezicht.
  • Hoge bloeddruk: Hoge bloeddruk kan bijdragen aan cardiovasculaire aandoeningen die op hun beurt zenuwbeschadiging kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot gevoelloosheid.
  • Roken: Roken bevordert de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen en kan bijdragen aan zenuwbeschadiging, wat het risico op gevoelloosheid verhoogt.
  • Hoog cholesterolgehalte: Verhoogde cholesterolniveaus kunnen leiden tot atherosclerose en andere vaatproblemen die zenuwbeschadiging kunnen veroorzaken, met als gevolg gevoelloosheid.
  • Infecties: Infecties zoals gordelroos kunnen zenuwen aantasten en leiden tot gevoelloosheid in het gezicht. Deze aandoeningen kunnen vooral problematisch zijn bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.
  • Auto-immuunziekten: Bepaalde auto-immuunziekten, zoals systemische lupus erythematosus, kunnen het risico op zenuwbeschadiging verhogen, wat kan leiden tot gevoelloosheid in het gezicht.
Het is belangrijk om deze risicofactoren te herkennen en, indien mogelijk, te beheren om het risico op gevoelloosheid in het gezicht te verminderen. Regelmatige medische controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het minimaliseren van deze risico's.

Geassocieerde symptomen

Gevoelloosheid in het gezicht kan gepaard gaan met een verscheidenheid aan andere symptomen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hieronder worden deze symptomen afzonderlijk beschreven:
Brandende pijn: Dit kan voorkomen naast gevoelloosheid, vaak als een branderig gevoel dat het gevoelloze gebied beïnvloedt.
Blaarvorming: Wanneer gevoelloosheid wordt veroorzaakt door een aandoening zoals herpes zoster, kunnen blaren en huiduitslag op het gezicht verschijnen naast de gevoelloosheid.
Moeite met spreken: Dit kan optreden als gevolg van zenuwproblemen die de spieren van het gezicht beïnvloeden, wat leidt tot onduidelijke of moeilijk verstaanbare spraak.
Moeite met coördinatie: Gevoelloosheid kan gepaard gaan met een verlies van coördinatie in de gezichtsspieren, wat problemen kan veroorzaken bij het uitvoeren van precieze bewegingen.
Plotselinge spierzwakte: Gevoelloosheid kan samengaan met spierzwakte, waardoor het moeilijk is om gezichtsuitdrukkingen te maken of normale gezichtsbewegingen uit te voeren.
Spierzwakte: Dit kan zich uiten in een verminderd vermogen om gezichtsuitdrukkingen te maken of een algemeen gevoel van zwakte in de gezichtsspieren.
Tintelingen: Naast gevoelloosheid kan er een tinteling of een prikkend gevoel in het gezicht aanwezig zijn, wat kan wijzen op een zenuwaandoening.
Verlies van gezichtsvermogen: Bij ernstige gevallen kan gevoelloosheid gepaard gaan met visuele stoornissen, zoals wazig zien of verlies van gezichtsvermogen aan één kant van het gezicht.
Verlies van beweging: Gevoelloosheid kan ook gepaard gaan met een verlies van controle over de gezichtsbewegingen, wat kan leiden tot problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
Verwarring of desoriëntatie: Dit kan optreden als de gevoelloosheid samenvalt met andere neurologische symptomen, wat kan leiden tot problemen met het begrijpen van de omgeving en het uitvoeren van taken.

Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en te rapporteren aan een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Alarmsymptomen

Bij gevoelloosheid in het gezicht is het belangrijk om op alarmsymptomen te letten, omdat deze kunnen wijzen op ernstigere onderliggende aandoeningen die onmiddellijke medische aandacht vereisen. Hier zijn enkele alarmsymptomen waar je op moet letten:
Ernstige duizeligheid: Ernstige duizeligheid of balansproblemen in combinatie met gezichtsgevoelloosheid kan duiden op een neurologische aandoening of een probleem met het evenwichtsorgaan.
Ernstige hoofdpijn: Een plotselinge, ernstige hoofdpijn, vooral als deze gepaard gaat met gevoelloosheid in het gezicht, kan wijzen op een hersenbloeding of een beroerte.
Koorts en algemene ziekteverschijnselen: Koorts en andere symptomen van ziekte, zoals vermoeidheid en algemene malaise, vooral in combinatie met gezichtsgevoelloosheid, kunnen wijzen op een infectie of een ontsteking.
Lange duur van symptomen: Als de symptomen langdurig aanhouden of steeds terugkeren, vooral als ze gepaard gaan met andere symptomen zoals hoofdpijn, problemen met beweging, of spraakproblemen.
Plotselinge gevoelloosheid: Als het verdoofde gevoel in het gezicht plotseling optreedt, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals zwakte of verdoofd gevoel in andere delen van het lichaam.
Problemen met spreken: Moeite met spreken, onduidelijke spraak of moeite met begrijpen van taal kan wijzen op een beroerte of een ander neurologisch probleem.
Plotselinge zwakte of verlamming: Zwakte of verlamming aan één kant van het lichaam, vooral in combinatie met gevoelloosheid in het gezicht, kan een teken zijn van een beroerte of een andere ernstige neurologische aandoening.
Recent trauma: Als de gevoelloosheid in het gezicht optreedt na een recent trauma aan het hoofd of gezicht, kan dit wijzen op een ernstige verwonding of een probleem met de zenuwen.
Verlies van bewustzijn: Bewustzijnsverlies of verwarring, vooral als dit gepaard gaat met gevoelloosheid in het gezicht, kan wijzen op een ernstige aandoening zoals een beroerte of een andere medische noodsituatie.
Verlies van gezichtsvermogen: Wazig zien, verlies van gezichtsvermogen of andere visuele stoornissen in combinatie met gevoelloosheid kunnen wijzen op een ernstige aandoening zoals een beroerte of een hersentumor.

Als je één of meerdere van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Een arts kan de oorzaak van de symptomen onderzoeken en een passende behandeling adviseren.

Diagnose en onderzoeken

Beeldvorming
MRI- of CT-scans van het hoofd en de nek kunnen helpen bij het identificeren van structurele afwijkingen die de zenuwen in het gezicht kunnen aantasten. Dit omvat tumoren, hernia’s, of andere afwijkingen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de gevoelloosheid.

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek kan nuttig zijn om eventuele onderliggende aandoeningen te identificeren die bijdragen aan de gevoelloosheid. Dit kan onder andere auto-immuunziekten, infecties of tekorten aan voedingsstoffen omvatten.

Electromyografie (EMG)
Een EMG meet de elektrische activiteit van de spieren en kan helpen bij het diagnosticeren van zenuwproblemen. Het biedt informatie over de werking van de zenuwen en spieren, wat belangrijk kan zijn bij het vaststellen van de oorzaak van de gevoelloosheid.

Lichamelijk onderzoek
Een grondig lichamelijk onderzoek helpt bij het vaststellen van de oorzaak van de gevoelloosheid. De arts zal letten op symptomen zoals zwakte, coördinatieproblemen of andere neurologische tekenen die kunnen wijzen op een specifieke oorzaak.

Neurologisch onderzoek
Om de ernst en aard van de gevoelloosheid te bepalen, kan een neurologisch onderzoek noodzakelijk zijn. Dit onderzoek omvat tests van reflexen, spierkracht en gevoeligheid om te beoordelen hoe goed de zenuwen functioneren.

Behandeling

Behandeling van onderliggende aandoeningen
Als de gevoelloosheid in het gezicht wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals multiple sclerose of diabetes, is het essentieel om de behandeling te richten op het beheren van deze aandoening. Dit kan het gebruik van specifieke medicijnen, zoals immunomodulatoren bij multiple sclerose of bloedglucose-regulerende medicatie bij diabetes, omvatten.

Chirurgie
In gevallen waarbij zenuwcompressie een belangrijke oorzaak is, kan chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de druk op de zenuw te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een hernia van de tussenwervelschijf of een andere structuur die de zenuw beknelt.

Fysiotherapie
Bij zenuwschade kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen in het herstel van de functie en het verlichten van symptomen. Therapie kan gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht, coördinatie en algemene gezichtsfunctie, en kan ook helpen bij het verminderen van pijn en ongemak.

Medicatie
De keuze voor medicatie hangt af van de oorzaak van de gevoelloosheid. Bij ontstekingen of infecties kunnen steroïden of antibiotica worden voorgeschreven om de onderliggende oorzaak te behandelen. Bij zenuwpijn kunnen medicijnen zoals anticonvulsiva of antidepressiva worden gebruikt om pijn te beheersen en symptomen te verlichten.

Prognose

De prognose voor gevoelloosheid in het gezicht is sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de snelheid van diagnose en behandeling. Bij vroegtijdige opsporing en een juiste behandeling is de kans groot dat de symptomen verbeteren of volledig verdwijnen. In gevallen waarin de gevoelloosheid wordt veroorzaakt door tijdelijke factoren, zoals een slechte slaaphouding of vitaminegebrek, kan het gevoel volledig terugkeren zodra het probleem is aangepakt.

Bij meer ernstige aandoeningen, zoals diabetische neuropathie of een hersentumor, kan de prognose minder gunstig zijn en bestaat de kans dat de gevoelloosheid chronisch wordt. Vertraagde behandeling of progressieve ziektes kunnen leiden tot blijvende neurologische schade, waarbij symptomen zoals spierzwakte, coördinatieproblemen of zelfs volledige gevoelloosheid kunnen aanhouden. In zeldzame gevallen kunnen patiënten ook last krijgen van complicaties die de kwaliteit van leven beïnvloeden, zoals chronische pijn of moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Complicaties

Gevoelloosheid in het gezicht kan leiden tot verschillende complicaties, vooral als de onderliggende oorzaak niet tijdig wordt behandeld. De volgende complicaties kunnen zich voordoen bij aanhoudende of ernstige gevoelloosheid:
  • Chronische pijn of ongemak: Langdurige gevoelloosheid kan leiden tot chronische pijn of een aanhoudend ongemakkelijk gevoel in het aangetaste gebied. Dit kan het dagelijks functioneren aanzienlijk beïnvloeden.
  • Problemen met eten of spreken: Als de spieren in het gezicht aangetast worden, kan dit leiden tot moeilijkheden met voedselinname of articulatieproblemen, wat de kwaliteit van leven vermindert.
  • Psychologische impact: Chronische symptomen zoals gevoelloosheid kunnen leiden tot emotionele stress, angst of depressie, vooral wanneer het dagelijks functioneren wordt beïnvloed en er geen zichtbare verbetering is.
  • Spierzwakte of verminderde gezichtsuitdrukkingen: Aanhoudende gevoelloosheid kan ook de gezichtsspieren verzwakken, wat problemen kan veroorzaken bij het maken van gezichtsuitdrukkingen. Dit kan de sociale interactie en het zelfvertrouwen van een persoon negatief beïnvloeden.
  • Vallen of ongelukken: Verminderde gevoeligheid in het gezicht kan ook invloed hebben op de coördinatie, wat het risico op vallen of ongelukken verhoogt, vooral wanneer het gezicht en de nek betrokken zijn bij evenwichts- en bewegingssensoren.

Preventie

Preventie van gevoelloosheid in het gezicht richt zich voornamelijk op het vermijden van risicofactoren, het behouden van een gezonde levensstijl en het vroegtijdig behandelen van onderliggende oorzaken. De volgende maatregelen kunnen helpen om het risico op gevoelloosheid te verminderen:
  • Behandeling van onderliggende medische aandoeningen: Zorg voor tijdige behandeling van aandoeningen die gevoelloosheid kunnen veroorzaken, zoals diabetes mellitus, elektrolytenstoornissen, en auto-immuunziekten.
  • Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om chronische ziekten, zoals diabetes en hoge bloeddruk, te voorkomen. Dit vermindert het risico op zenuwbeschadiging die kan leiden tot gevoelloosheid.
  • Infectiepreventie: Zorg voor goede hygiëne en voorkom blootstelling aan infecties die kunnen leiden tot ontstekingen of zenuwbeschadiging, zoals bacteriële of virale infecties.
  • Juiste slaaphouding: Het aannemen van een goede slaaphouding kan helpen om druk op de zenuwen in het gezicht of de nek te voorkomen, waardoor het risico op tijdelijke gevoelloosheid afneemt.
  • Regelmatige medische controle: Bij vroege symptomen van neurologische problemen, zoals tintelingen of gevoelloosheid, is het belangrijk om snel medische hulp in te schakelen om eventuele onderliggende oorzaken, zoals een hersentumor of traumatisch hersenletsel, te diagnosticeren en te behandelen.
  • Stressmanagement: Effectieve stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen, kunnen helpen om de impact van stress-gerelateerde aandoeningen die zenuwbeschadiging kunnen veroorzaken te verminderen.
  • Voedingstekorten voorkomen: Zorg voor een voeding die rijk is aan essentiële vitamines en mineralen, zoals vitamine B12, om het risico op zenuwschade door vitaminetekorten te voorkomen.
  • Vroegtijdige behandeling van ontstekingen: Behandel ontstekingen of verwondingen, zoals chemische brandwonden of tandheelkundige complicaties, op tijd om verdere schade aan zenuwen in het gezicht te voorkomen.

Deze preventiemaatregelen zijn gealfabetiseerd en geactualiseerd naar de huidige inzichten 'anno september 2024', en geven een uitgebreide beschrijving van manieren om gevoelloosheid in het gezicht te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorDoof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorAls je oor verdoofd aanvoelt of als je een tintelend gevoel in een of beide oren ervaart, kan dit een symptoom zijn van…
Anesthesia dolorosa: Pijn en gevoelloosheid in aangezichtAnesthesia dolorosa: Pijn en gevoelloosheid in aangezichtAnesthesia dolorosa betekent letterlijk ‘pijnlijke gevoelloosheid’. Deze aandoening treedt op als gevolg van schade aan…
Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten of een gevoelloze borst is een euvel dat niet vaak voorkomt bij een vrouw. Het kan voor onrust zorgen…
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…

Neoblaas, een alternatief voor een verwijderde blaasNeoblaas, een alternatief voor een verwijderde blaasWanneer je blaaskanker hebt in een gevorderd stadium, beslist de chirurg soms om de volledige blaas weg te nemen. Dit is…
AVNTR: AV-nodale re-entry tachycardie (hartritmestoornis)AVNTR: AV-nodale re-entry tachycardie (hartritmestoornis)AVNTR of AV-nodale re-entry tachycardie is een type hartritmestoornis. Er gaat dan iets mis bij het doorgeven van elektr…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 april 2018:
  • 12 CAUSES OF FACIAL NUMBNESS, http://tenthyard.com/causes-facial-numbness/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Facial Numbness, https://www.docneuro.com/facial-numbness.html
  • Facial Numbness: Causes, Symptoms, and Treatment, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/facial-numbness/
  • What Causes Numbness on the Right Side of the Face?, https://www.healthline.com/health/right-sided-facial-numbness#diagnosis
  • Why Is My Face Numb?, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/face-numb-causes#1
  • Afbeelding bron 1: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.