Gevoelloosheid in gezicht: Oorzaken van verdoofd gevoel

Gevoelloosheid in gezicht: Oorzaken van verdoofd gevoel Een paar zenuwen die langs de linker- en rechterkant van het hoofd lopen, zijn nodig voor voelen van pijn, temperatuur, aanraking en andere gewaarwordingen. Wanneer deze zenuwen schade oplopen (druk, irritatie), is het mogelijk dat een patiënt een verdoofd gevoel krijgt in het aangezicht. De gevoelloosheid ontstaat dan in een deel van het gezicht of soms zelfs het hele gezicht en één zijde of beide zijden. Verder is het doof gevoel slechts een tijdelijk probleem, houdt dit constant aan of verschijnt dit symptoom telkens met tussenpozen. Enkele aandoeningen en omgevingsfactoren veroorzaken gevoelloosheid van het gelaat. Na een medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek een bloedonderzoek beeldvormende onderzoeken en/of een elektromyografie (meting van de elektrische spieractiviteit), kent de arts de oorzaak en stemt hij hierop een geschikte behandeling af.
Door een aneurysma gaat een patiënt mogelijk dubbelzien / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Door een aneurysma gaat een patiënt mogelijk dubbelzien / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Aneurysma en doof gevoel in het gelaat

Een aneurysma is een medische term die verwijst naar een uitstulping van de wand van een slagader, meestal in de hersenen. Een kleine uitstulping veroorzaakt geen symptomen. Maar als het aneurysma groeit, drukt dit op het hersenweefsel en de zenuwen. Dit resulteert in een doof gevoel aan één kant van het gezicht. Ook ervaart de patiënt oogpijn in één oog of lijdt hij met dat oog aan dubbelzien (diplopie). Als een hersenaneurysma (uitstulping van een deel van een slagader in de hersenen) lekt of barst, ontstaat een hersenbloeding, wat gepaard gaat met ernstige hoofdpijn. Deze noodsituatie vereist dringende medische interventie.

Bell’s Palsy en gevoelloosheid in het gezicht

Patiënten met Bell’s palsy hebben zwakke of verlamde spieren aan één kant van het gezicht. Bell’s palsy treedt op wanneer de aangezichtszenuw opgezwollen raakt, waardoor de gezichtsbewegingen aangetast zijn. De aangetaste kant is meer ‘hangend’, dus de patiënt heeft een afhangend ooglid (ptosis) en een hangende mondhoek. Dit resulteert in bijvoorbeeld tranende ogen en kwijlen. Hoofdpijn, een overgevoeligheid voor geur, smaak of geluid en druk in de kaak of het oor zijn andere klachten. De meeste patiënten herstellen binnen enkele weken.

Ernstige hoofdpijn is typerend bij een beroerte / Bron: Geralt, PixabayErnstige hoofdpijn is typerend bij een beroerte / Bron: Geralt, Pixabay

Beroerte en verdoofd gevoel in het aangezicht

Een beroerte is een medische noodsituatie waarbij een bloedvat dat bloed en zuurstof naar de hersenen pompt, geblokkeerd is of barst. Het gezicht wordt hierbij plotseling gevoelloos. Zonder bloed en zuurstof sterven hersencellen snel af, waardoor het lichaamsdeel dat de hersenen onder controle hebben, stilaan stopt met werken. Bij een beroerte telt elke minuut. Hoe langer de patiënt wacht om een behandeling te krijgen, hoe groter de kans op blijvende hersenschade. Andere mogelijke tekenen van een beroerte omvatten:

Epilepsie

Epilepsie treedt op door een onregelmatige hersenactiviteit van de cellen die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsgevoel. Mogelijk treedt hierdoor gevoelloosheid aan het gezicht op.

Hemiplegische migraine en een verlies van het gevoel in het gelaat

Hemiplegische migraine is een zeldzame vorm van migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn) die in combinatie met hoofdpijn, één kant van het lichaam gevoelloos of zwak maakt. Zowel het gezicht, het arm of het been zijn mogelijk aangetast. De symptomen houden enkele uren tot dagen aan.

Hypothyreoïdie (verlaagde werking van schildklier)

Het lichaam heeft een bepaald aantal hormonen nodig om goed te functioneren, waarvoor de schildklier verantwoordelijk is. Een minder actieve schildklier (hypothyreoïdie) resulteert mogelijk in tal van klachten, waaronder gevoelloosheid van het aangezicht en de armen en benen.

Infecties en gevoelloos zijn aan het gezicht

Infecties tasten de zenuw aan die het gevoel in het gezicht regelt. Een aantal veel voorkomende infecties leiden tot gevoelloosheid van het gelaat aan één zijde of aan beide kanten. Andere symptomen treden meestal ook op wanneer een infectie aanwezig is.

Bacteriële infecties

Een verdoofd gevoel aan het gelaat is mogelijk het resultaat van bacteriële infecties, zoals:

Virale infecties

Gordelroos is een infectie van de zenuwen die meestal veroorzaakt is door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Gordelroos gaat gepaard met een pijnlijke huiduitslag aan één kant van het gezicht of lichaam. Soms treedt de huiduitslag rond één oog op. Ongeveer één tot vijf dagen voordat de uitslag opduikt, ervaart de patiënt gezichtspijn, een branderig gevoel in het gezicht, een jeukend gezicht, tintelingen aan het gelaat of gevoelloosheid aan het aangezicht. Ook bof (gezwollen oorspeekselklieren), griep (influenza), hiv of aids, klierkoorts, lepra (infectie met zenuwschade en symptomen aan ogen en huid), mazelen (symptomen aan ogen en huid), rabiës (aantasting van het centrale zenuwstelsel) veroorzaken soms een verdoofd gevoel aan het gelaat.

Medicatiegebruik leidt mogelijk tot gevoelloosheid in het aangezicht / Bron: Stevepb, PixabayMedicatiegebruik leidt mogelijk tot gevoelloosheid in het aangezicht / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Als bijwerking van sommige medicijnen treedt gedeeltelijke of volledige gevoelloosheid in het gezicht mogelijk op. Dit verschijnt vooral door het nemen van voorgeschreven anti-epileptica.

Multiple sclerose (MS) en verdoofd aanvoelend gelaat

De auto-immuunaandoening multiple sclerose treedt op doordat het immuunsysteem van het lichaam zonder reden de beschermende laag van de zenuwvezels aanvalt. Zonder deze laag ontstaat zenuwschade. Een verdoofd gevoel is één van de eerste en meest voorkomende tekenen van de aandoening. De patiënt verliest het gevoel in het gelaat (aan één kant of beide zijden) of in andere lichaamsdelen. Bijkomende symptomen zijn onder andere

Transient Ischemic Attack (TIA)

Een andere benaming voor een TIA is een ‘miniberoerte’. TIA's veroorzaken dezelfde symptomen als een beroerte, dus ook een doof gevoel in het gezicht. Net zoals een beroerte ligt een stolsel in de hersenen aan de basis van de klachten. Het stolsel verdwijnt echter snel (in tegenstelling tot bij een beroerte) waardoor de symptomen slechts een paar minuten aanhouden. Is één kant van het gezicht plotseling gevoelloos, is het spraakvermogen aangetast (dysartrie) of verschijnen andere symptomen van een beroerte, dan is het belangrijk om meteen medische hulp in te schakelen.

Trigeminusneuralgie

Trigeminusneuralgie is een aandoening is het gevolg van schade aan de nervus trigeminus. Patiënten ervaren meestal ondraaglijke scherpe of stekende pijn of pijnschokjes aan het aangezicht. Deze vorm van perifere neuropathie (schade aan zenuwen met pijn, zwakte, gevoelloosheid en tintelingen) is meestal eenzijdig. De pijnscheuten duren telkens een paar seconden, maar de aangezichtspijn houdt de hele dag aan. De bijbehorende gevoelloosheid treedt vroeg in de ziekte op.

Tumor en schade aan gezichtszenuwen

Sommige goedaardige tumoren groeien op of nabij de zenuwen die het gevoel en de bewegingen in het gezicht aansturen. Als de tumor groot genoeg is, drukt deze op de zenuwen. Een akoestisch neuroom (goedaardige tumor in de hersenzenuw) veroorzaakt bijvoorbeeld een doof gevoel in het aangezicht als deze groeit langs de trigeminuszenuw. Meestal veroorzaakt een neuroom van deze omvang ook tinnitus aurium (oorsuizen) en/of duizeligheid. De symptomen zijn afhankelijk van de getroffen zenuw. Het gezicht voelt verdoofd aan, of anders heeft de patiënt kauwproblemen. De spieren in het gezicht zijn soms ook zwak (spierzwakte). Gehoorproblemen komen ook voor.

Door voedings- en vitaminetekorten ontstaat mogelijk een doof gevoel in het aangezicht / Bron: Jill111, PixabayDoor voedings- en vitaminetekorten ontstaat mogelijk een doof gevoel in het aangezicht / Bron: Jill111, Pixabay

Andere oorzaken

Vele andere aandoeningen en omgevingsfactoren leiden mogelijk tot een gevoelloos gezicht zoals:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorDoof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorAls je oor verdoofd aanvoelt of als je een tintelend gevoel in een of beide oren ervaart, kan dit een symptoom zijn van…
Anesthesia dolorosa: Pijn en gevoelloosheid in aangezichtAnesthesia dolorosa: Pijn en gevoelloosheid in aangezichtAnesthesia dolorosa betekent letterlijk ‘pijnlijke gevoelloosheid’. Deze pijnaandoening treedt op als gevolg van schade…
Doof gevoel in gezicht: oorzaken gevoelloosheid in gezichtDoof gevoel in gezicht: oorzaken gevoelloosheid in gezichtEen doof gevoel in het gezicht kan gevoeld worden in de wangen, lippen, kin, neus, voorhoofd en/of kaken. Gevoelloosheid…
Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten of een gevoelloze borst is een euvel dat niet vaak voorkomt bij een vrouw. Het kan voor onrust zorgen…

Neoblaas, een alternatief voor een verwijderde blaasNeoblaas, een alternatief voor een verwijderde blaasWanneer je blaaskanker hebt in een gevorderd stadium, beslist de chirurg soms om de volledige blaas weg te nemen. Dit is…
AVNTR: AV-nodale re-entry tachycardie (hartritmestoornis)AVNTR: AV-nodale re-entry tachycardie (hartritmestoornis)AVNTR of AV-nodale re-entry tachycardie is een type hartritmestoornis. Er gaat dan iets mis bij het doorgeven van elektr…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 29 april 2018:
 • 12 CAUSES OF FACIAL NUMBNESS, http://tenthyard.com/causes-facial-numbness/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Facial Numbness, https://www.docneuro.com/facial-numbness.html
 • Facial Numbness: Causes, Symptoms, and Treatment, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/facial-numbness/
 • What Causes Numbness on the Right Side of the Face?, https://www.healthline.com/health/right-sided-facial-numbness#diagnosis
 • Why Is My Face Numb?, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/face-numb-causes#1
 • Afbeelding bron 1: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.