Fonofobie: Overgevoeligheid voor geluid (geluidsschuwheid)

Fonofobie: Overgevoeligheid voor geluid (geluidsschuwheid) Bij geluidsschuwheid (fonofobie), een angststoornis, ervaart een patiënt een aanhoudende, abnormale en ongegronde angst voor vaak normale en onschadelijke omgevingsgeluiden. Plotselinge harde en onverwachte geluiden kunnen bij patiënten met fonofobie angstaanvallen veroorzaken. Voor de meeste patiënten betekent de aandoening een aanzienlijke beperking van hun persoonlijke en professionele leven. Hoewel volledige genezing zeldzaam is, kunnen de meeste patiënten hun dagelijkse activiteiten hervatten door therapieën en medicatie te combineren.

Synoniemen van fonofobie

Fonofobie, of geluidsschuwheid, staat ook bekend onder andere benamingen, zoals:
  • acousticofobie
  • ligyrofobie
  • sonofobie

Terminologie

Fonofobie mag niet worden verward met hyperacusis (overgevoeligheid voor bepaalde geluiden) of misofonie (sterke reactie op specifieke klanken). Fonofobie verwijst in sommige gevallen naar een extreme vorm van misofonie. In de neurologische literatuur komt fonofobie ook voor, vooral in het kader van migraine, zoals bij migraine met aura, abdominale migraine (buikmigraine bij kinderen), hemiplegische migraine (hoofdpijn met neurologische symptomen), en oogmigraine (tijdelijke blindheid en hoofdpijn). In deze context verwijst fonofobie naar de intolerantie voor geluid tijdens een migraine-aanval, niet naar de aandoening op zichzelf.

Epidemiologie en oorzaken van overgevoeligheid voor geluid

Fonofobie is een relatief veel voorkomende angststoornis die wereldwijd zowel kinderen, volwassenen als ouderen kan treffen.

Kinderen
Kinderen lopen een verhoogd risico op fonofobie omdat ze doorgaans gevoeliger zijn voor geluidsprikkels. Vaak verdwijnt dit probleem vanzelf naarmate het kind ouder wordt. Echter, een traumatische ervaring of een negatieve associatie met lawaai kan het risico verhogen. Dit kan een beschermend mechanisme zijn waarbij de geest zich voorbereidt op mogelijke toekomstige trauma's.

Volwassenen
Bij volwassenen kunnen verschillende onderliggende factoren bijdragen aan fonofobie. Bijnierinsufficiëntie, misofonie, hyperacusis, en autismespectrumstoornissen (autisme: problemen met sociale interactie, communicatie en gedrag) kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van fonofobie. Daarnaast kan fonofobie optreden als een tijdelijk symptoom bij meningitis (hersenvliesontsteking) of hersenschudding.

Voorbeelden van fonofobie

Patiënten met fonofobie kunnen angst ervaren voor verschillende situaties die met geluid te maken hebben. Voorbeelden zijn:
  • Het plotselinge geluid van een alarm.
  • Muziek die stil begint en plotseling luid wordt.
  • Het idee dat een ballon boven zijn capaciteit wordt opgeblazen, wat kan leiden tot angst voor het knallen van de ballon.

Symptomen van fonofobie

Patiënten met fonofobie kunnen symptomen ervaren bij wat normaal gesproken alledaagse geluidsprikkels zijn, zoals het sluiten van een deur, luid spreken, verkeersgeluiden, of keukengeluiden. De symptomen van fonofobie kunnen lijken op die van andere angststoornissen en omvatten onder andere:
  • Intense angst voor harde geluiden
  • Onregelmatige hartslag (aritmie)
  • Paniekaanvallen
  • Ernstige stemmingswisselingen na het horen van plotselinge, luide geluiden
  • Flauwvallen
  • Onvermogen om actie te ondernemen tijdens een angstaanval
  • Misselijkheid of duizeligheid
  • Overmatig zweten (hyperhidrose)
  • Vlucht- en vermijdingsgedrag ten opzichte van plaatsen of situaties waarin eerder harde geluiden zijn ervaren

Diagnose en onderzoeken

Patiënten met fonofobie worden vaak eerst doorverwezen door hun huisarts naar een specialist, zoals een keel-, neus- en oorarts, psychiater, en/of neuroloog. De arts voert een uitgebreide evaluatie uit, die kan bestaan uit:
Omdat er geen specifieke diagnostische test voor fonofobie bestaat, is het belangrijk om andere aandoeningen uit te sluiten door middel van diverse onderzoeken.

Behandeling van geluidsschuwheid

Hoewel fonofobie niet volledig te genezen is, kunnen patiënten door middel van therapieën leren omgaan met de aandoening. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie (CGT). Medicatie kan helpen bij het verminderen van angst en stress. Een andere behandelingsoptie is blootstellingstherapie, waarbij de patiënt geleidelijk wordt blootgesteld aan geluiden om te leren omgaan met hun angst. Dit begint vaak met minder intense geluiden en wordt langzaam opgebouwd naar luider geluid.

Prognose van angst voor plotselinge harde geluiden

Fonofobie is een behandelbare aandoening, en de meeste patiënten kunnen aanzienlijke verbetering ervaren. De hersteltijd en uitkomst variëren echter per individu en zijn afhankelijk van de ernst van de angst en de gekozen behandelmethoden.

Complicaties van fonofobie

Fonofobie kan leiden tot verschillende complicaties:

Sociaal isolement

Patiënten kunnen familie, vrienden en sociale gelegenheden vermijden, wat leidt tot problemen op school en/of werk. Dit isolement kan ook resulteren in verlies van sociale vaardigheden.

Depressie

Fonofobie kan leiden tot depressie door de gevoelens van eenzaamheid en isolement.

Middelenmisbruik

De sociale isolatie kan sommige patiënten kwetsbaar maken voor middelenmisbruik als een manier om met hun emoties om te gaan.

Zelfmoordgedachten

In ernstige gevallen kunnen patiënten met fonofobie last krijgen van zelfmoordgedachten.

Door tijdige interventie en ondersteuning kunnen veel complicaties worden geminimaliseerd, en kunnen patiënten met fonofobie hun kwaliteit van leven verbeteren.

Preventie van fonofobie

Het is moeilijk om fonofobie volledig te voorkomen, maar er zijn enkele strategieën die kunnen helpen om het risico op het ontwikkelen van deze angststoornis te verminderen:

Vroegtijdige interventie

Vroege herkenning van angstige reacties bij kinderen kan helpen om de ontwikkeling van fonofobie te voorkomen. Ouders en verzorgers moeten alert zijn op tekenen van overmatige angst voor geluiden en tijdig professionele hulp inschakelen.

Opvoedingsstrategieën

Een positieve en ondersteunende omgeving kan kinderen helpen om beter met geluiden om te gaan. Dit kan door kinderen geleidelijk bloot te stellen aan verschillende geluidsniveaus in een veilige en gecontroleerde omgeving, zodat ze leren omgaan met geluiden zonder angst.

Psychologische ondersteuning

Volwassenen die een verhoogd risico lopen op fonofobie, bijvoorbeeld door een geschiedenis van trauma of andere angststoornissen, kunnen baat hebben bij preventieve psychologische ondersteuning. Cognitieve gedragstherapie kan helpen om angstige gedachten en reacties te beheersen voordat ze escaleren naar fonofobie.

Educatie en bewustwording

Voorlichting over fonofobie en angststoornissen kan helpen om misverstanden te voorkomen en ervoor zorgen dat mensen tijdig hulp zoeken. Dit kan ook bijdragen aan het verminderen van stigmatisering en bevorderen van een beter begrip van de aandoening.

Stressmanagement

Aangezien stress een rol kan spelen bij het ontwikkelen of verergeren van fonofobie, is het nuttig om stressmanagementtechnieken te integreren in het dagelijks leven. Dit kan bestaan uit ontspanningsoefeningen, mindfulness of andere methoden om stress te verminderen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobieVerschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobieVeel mensen hebben op een of andere manier last van geluiden. Niet alleen doordat buren luidruchtig zijn in huizen met t…
Hyperacusis: Verhoogde gevoeligheid voor horen van geluidenHyperacusis: Verhoogde gevoeligheid voor horen van geluidenBij hyperacusis is de patiënt overgevoelig voor het horen van bepaalde geluiden. Diverse uitlokkende factoren veroorzake…
Angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningAngststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningDe angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoening is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV…
Geluidsoverlast en problemen met gezondheidGeluidsoverlast en problemen met gezondheidGeluidsoverlast is een van de meest ernstige hinderingen in de samenleving. Die overlast kan op allerlei manieren plaats…

Blauwe lippen: oorzaken en symptomen van blauw-paarse lippenBlauwe lippen: oorzaken en symptomen van blauw-paarse lippenLast van blauwe lippen? Misschien heb je bij jezelf al wel eens opgemerkt dat je lippen paars of blauw kleuren als ze ko…
Oogproblemen & hoofdpijn: Oorzaken, symptomen en behandelingOogproblemen & hoofdpijn: Oorzaken, symptomen en behandelingMensen staan er vaak niet bij stil dat dagelijkse activiteiten zoals langdurig lezen, schrijven en autorijden vermoeide…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 26 juni 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Fear of Loud Noises Phobia – Ligyrophobia or Phonophobia, http://www.fearof.net/fear-of-loud-noises-phobia-ligyrophobia-or-phonophobia/
  • Overgevoeligheid voor geluid, http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/symptomen/overgevoeligheid%20voor%20geluid.php
  • Phonophobia and Hyperacusis: Practical Points from a Case Report, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3216140/
  • Phonophobia, http://www.hear-it.org/Phonophobia
  • What is Phonophobia or Fear of Loud Noises & How is it Treated?, https://www.epainassist.com/mental-health/phobias/what-is-phonophobia-or-fear-of-loud-noises-and-how-is-it-treated
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.