Oogproblemen & hoofdpijn: Oorzaken, symptomen en behandeling

Oogproblemen & hoofdpijn: Oorzaken, symptomen en behandeling Mensen staan er vaak niet bij stil dat dagelijkse activiteiten zoals langdurig lezen, schrijven en autorijden vermoeide ogen en hoofdpijn kunnen veroorzaken. Voldoende pauzes nemen en zorgen voor goede verlichting kunnen deze problemen vaak verlichten. Hoofdpijn kan echter soms het gevolg zijn van een onderliggend oogprobleem. Een grondig oogheelkundig onderzoek is vaak noodzakelijk om de oorzaak te achterhalen en blijvende problemen of verergering van de symptomen te voorkomen. In sommige gevallen kan een verandering in levensstijl of een nieuw bril- of contactlenzenrecept al voldoende zijn om de oogproblemen en hoofdpijn te verlichten. In andere gevallen kunnen de klachten wijzen op ernstigere oog- of hersenaandoeningen, waarvoor intensievere behandeling vereist is.

Arteriitis temporalis

Bij arteriitis temporalis zijn de slagaders in het hoofd en de nek, met name bij de slaap, ontstoken. Kenmerkend zijn kloppende hoofdpijn en plotselinge oogklachten. Enkele ooggerelateerde symptomen zijn onder andere dubbelzien (diplopie), een hangend ooglid (ptosis), verminderd zicht (blindheid in één of beide ogen), afwijkende pupilreacties, visuele hallucinaties, wazig zien, en wiebelige ogen (nystagmus). Naast de oogafwijkingen en hoofdpijn kunnen er vaak ook andere neurologische en systemische symptomen optreden. De arts start snel na de diagnose met corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) om complicaties te voorkomen.

Langdurig achter de computer werken veroorzaakt vaak hoofdpijn en vermoeide ogen / Bron: Concord90, PixabayLangdurig achter de computer werken veroorzaakt vaak hoofdpijn en vermoeide ogen / Bron: Concord90, Pixabay

Computer Vision Syndroom: Hoofdpijn en oogproblemen door digitaal schermgebruik

Langdurig kijken naar schermen van digitale apparaten zoals computers, smartphones of tablets kan leiden tot het Computer Vision Syndroom. Bij deze aandoening ervaren mensen vaak vermoeide ogen en hoofdpijn. Het is belangrijk om om de twee uur een pauze te nemen en regelmatig te knipperen om droge ogen te voorkomen. Een goed contrast tussen achtergrond en tekst en het gebruik van een kwalitatief goed scherm dat schitteringen en reflecties vermindert, zijn ook cruciaal. Externe factoren zoals goede verlichting en verduisteringsopties zijn eveneens belangrijk om de symptomen te verlichten.

Glaucoom

Glaucoom is een oogzenuwaandoening waarbij verhoogde druk in het oog schade aan de oogzenuw kan veroorzaken. Kenmerken zijn ernstige hoofdpijn, braken, waterige ogen, wazig zien en een verkrompen gezichtsveld aan de zijkant (tunnelzicht). Glaucoom komt in verschillende vormen voor en kan in het beginstadium zonder symptomen zijn. Het is niet altijd mogelijk glaucoom te voorkomen, maar een snelle en juiste behandeling kan de progressie vertragen. Behandeling kan bestaan uit medicatie in de vorm van oogdruppels, lasertherapie, of een operatie zoals Baerveld-drainageimplant of trabeculectomie.

Wazig zien is een symptoom van iritis / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is een symptoom van iritis / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Iritis

Iritis is een ontsteking van de iris (het gekleurde deel van het oog). Kenmerkend zijn hoofdpijn, wazig gezichtsvermogen, overgevoeligheid voor licht (fotofobie), en een verkleinde pupil aan één oog. Vaak ontstaat frontale hoofdpijn (pijn in het voorhoofd). Pijnstillers in combinatie met corticosteroïden (ontstekingsremmende medicijnen) zijn meestal effectief in het verminderen van de symptomen.

Oogmigraine

Oogmigraine (oculaire migraine) is een aandoening die zich kenmerkt door herhaalde aanvallen van kortstondige blindheid (enkele minuten tot maximaal één uur). Deze vorm van migraine gaat vaak gepaard met hoofdpijn vóór, tijdens of na een episode. De eenzijdige, kloppende hoofdpijn kan enkele uren tot dagen aanhouden en is vaak matig tot ernstig, vooral tijdens dagelijkse activiteiten. Andere symptomen kunnen zijn overgevoeligheid voor geluid (fonofobie), licht (fotofobie), braken, en lichtflitsen zien (fotopsie). Behandeling bestaat uit pijnbestrijding en het vermijden van uitlokkende factoren. De prognose is meestal goed, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral bij activiteiten zoals autorijden tijdens een aanval.

Refractieafwijkingen

Zowel het hoornvlies (cornea) als de ooglens spelen een rol bij het focussen van beelden op het netvlies (retina). Problemen met het focusmechanisme kunnen leiden tot vermoeide ogen en vaak ook hoofdpijn. Voorbeelden van refractieafwijkingen zijn astigmatisme, ouderdomsverziendheid (presbyopie), en verziendheid (hypermetropie). Deze afwijkingen worden meestal gecorrigeerd met een bril of contactlenzen, en soms is een operatieve ingreep of laseroperatie nodig.

Sneeuwblindheid

Sneeuwblindheid (fotokeratitis) ontstaat door blootstelling aan UV-licht van zonlicht, zonnebanken of andere kunstmatige lichtbronnen. Symptomen zijn onder andere rode ogen, gezwollen ogen, tranende ogen, en halo’s zien. Hoofdpijn kan ook optreden, hoewel niet alle patiënten dit symptoom ervaren. Behandeling bestaat doorgaans uit het vermijden van zonlicht en het koelen van de ogen met een koud washandje. Meestal verdwijnen de klachten binnen één of twee dagen. Preventie is de beste behandeling, met name door het dragen van een goede zonnebril die UV-straling blokkeert.

Een stuwingspapil kan dubbelzien veroorzaken / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Een stuwingspapil kan dubbelzien veroorzaken / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Stuwingspapil

Bij een stuwingspapil is de oogzenuw gezwollen door verhoogde druk in de schedel, vaak veroorzaakt door een zwelling, bloeding of een hersentumor. Symptomen kunnen dubbelzien (diplopie), wazig zien en hoofdpijn zijn. Hoofdpijn verergert vaak bij inspanning zoals hoesten of niezen, maar vermindert meestal wanneer men gaat liggen. Behandeling richt zich op de oorzaak van de stuwingspapil, vaak een hersenprobleem, en kan medicatie en/of chirurgie omvatten, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Tumoren

Hersentumoren of oogtumoren, zoals een opticusglioom (tumor in de hersenen die de oogzenuw aantast), kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Vaak gaan deze tumoren gepaard met andere symptomen zoals wazig of troebel zien, een witte pupilreflex (leukocorie), lichtflitsen, en verlies van gezichtsvermogen. Een grondig oogonderzoek en beeldvormende onderzoeken zijn vaak nodig om een tumor te diagnosticeren. Behandelopties omvatten chemotherapie, cryotherapie (bevriezing), laserbehandeling, en radiotherapie. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om het aangetaste oog te verwijderen via een operatie, bekend als enucleatie. Na deze ingreep krijgt de patiënt een oogprothese, die het uiterlijk van het oog herstelt, hoewel het zicht niet mogelijk is met de prothese.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frontale hoofdpijn: Pijn aan voorhoofdsgebiedFrontale hoofdpijn: Pijn aan voorhoofdsgebiedHoofdpijn komt in vele vormen voor en kan op verschillende plekken optreden, zoals op de kruin of het achterhoofd. Een v…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Oogproblemen bij te traag werkende schildklierOogproblemen bij te traag werkende schildklierDe schildklier, een vlindervormige klier aan de onderzijde van de hals, speelt een cruciale rol in de regulatie van schi…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…

Fonofobie: Overgevoeligheid voor geluid (geluidsschuwheid)Fonofobie: Overgevoeligheid voor geluid (geluidsschuwheid)Bij geluidsschuwheid (fonofobie), een angststoornis, ervaart een patiënt een aanhoudende, abnormale en ongegronde angst…
Opgezwollen lip: oorzaken van gezwollen bovenlip en onderlipOpgezwollen lip: oorzaken van gezwollen bovenlip en onderlipEen opgezwollen lip duidt op zwelling van een lip. Je kan last hebben van zwelling van één lip of beide lippen. Bij opge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Geraadpleegd op 25 juni 2017:
  • Arteriitis temporalis: Ontsteking van slagaders bij de slaap, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/180644-arteriitis-temporalis-ontsteking-van-slagaders-bij-de-slaap.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Headache Related to Eye Problems, http://www.news-medical.net/health/Headache-Related-to-Eye-Problems.aspx
  • Headache Related to Eye Problems, http://www.pediatricweb.com/webpost/iframe/MedicalConditions_465.asp?tArticleId=137
  • Iritis: Ontsteking iris in oog met pijn en fotofobie, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/161155-iritis-ontsteking-iris-in-oog-met-pijn-en-fotofobie.html
  • Oogmigraine, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/172380-oogmigraine-aanvallen-van-tijdelijke-blindheid-en-hoofdpijn.html#symptomen-aanvallen-van-tijdelijke-blindheid-en-hoofdpijn-migraine
  • Opticusglioom: Tumor in hersenen met aantasting oogzenuw, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/165596-opticusglioom-tumor-in-hersenen-met-aantasting-oogzenuw.html
  • Stuwingspapil: Zwelling oogzenuw door verhoogde hersendruk, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/174711-stuwingspapil-zwelling-oogzenuw-door-verhoogde-hersendruk.html
  • Why can vision problems be the cause of headaches?, https://www.zeiss.com/vision-care/en_de/better-vision/understanding-vision/health-and-prevention/why-can-vision-problems-be-the-cause-of-headaches.html
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.