Computer Vision Syndrome: Vermoeide ogen door gebruik scherm

Computer Vision Syndrome: Vermoeide ogen door gebruik scherm Computer Vision Syndroom (CVS) staat voor oogproblemen veroorzaakt door het gebruik van de computer en beeldschermen in het algemeen. De term CVS omvat een hele reeks van oogklachten die computergebruikers mogelijk ervaren. Tussen de 50 en 90% van alle beeldschermgebruikers hebben wel eens symptomen van CVS door het beeldschermgebruik. Niet enkel volwassenen hebben last van CVS, maar ook kinderen die bijvoorbeeld veel op de tablet spelen.

Oorzaken: Door gebruik van scherm

Iedereen die meer dan twee uur op dagelijkse basis met de computer werkt, heeft het risico op het Computer Vision Syndrome. Niet enkel computergebruikers hebben last van computervermoeidheid, maar dit komt voor bij alle mogelijke elektronische gadgets zoals onder andere mobiele telefoons (gsm’s) of tablets. Soms is de computervermoeidheid bij dergelijke apparaten overigens nog ernstiger dan bij een gewone computer omdat het schermpje kleiner is en de ogen bijgevolg meer inspanning moeten leveren om te focussen op de beelden.

Oogstress door computergebruik komt vooral door de verwerking van informatie die op het beeldscherm staat. De ogen hebben doorgaans weinig problemen om zich te focussen op gedrukte tekst met grote zwarte letters. Ze zijn echter niet bedreven met teksten op een computerscherm waarvan het contrast en de scherpte duidelijk verschilt met een gedrukte tekst. Tekens op een computerscherm bestaan uit pixels die in het midden het helderste zijn maar in intensiteit verminderen naar de randen toe. Het visueel verwerkingssysteem vindt het daarom bij computergebruikers moeilijk om zich te richten op beeldscherminformatie. De ogen prefereren in principe een lager focusniveau. De ogen van een computergebruiker die focust op het scherm gaan onwillekeurig terug naar een lager focusniveau, en moeten zich vervolgen inspannen om zich te concentreren op het scherm. Dit continu aanpassen van de ogen resulteert in de symptomen die vaak aanwezig zijn tijdens en na het gebruik van een computer of een digitaal apparaat.

Dubbelzien is één van de mogelijke symptomen van het computer vision syndrome / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien is één van de mogelijke symptomen van het computer vision syndrome / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen: Vermoeide ogen

Door langdurig computergebruik heeft een patiënt mogelijk een hele resem van symptomen die niet allen tegelijkertijd aanwezig hoeven te zijn. Mogelijk ervaart een patiënt één of meer van volgende tekenen:

Meestal zijn deze symptomen van tijdelijke aard en verdwijnen ze weer nadat de beeldschermgebruiker stopt met het werken met zijn apparaat. Indien de gebruiker echter niets doet aan zijn CVS, blijven de symptomen bestaan en verergeren ze zelfs mogelijk.

Tips computergebruik

Een ergonomische werkhouding in combinatie met een optimale verlichting om de oogstress helpt de symptomen te verminderen. Best hanteert de beeldschermgebruiker een gezonde afstand tussen het beeldscherm en de ogen, met name niet minder dan dertig centimeter. Op dezelfde ooghoogte werken als het beeldscherm is aangewezen; dit geldt bijvoorbeeld eveneens voor mensen die met een laptop werken wanneer ze in de zetel zitten. Een kussen onder de laptop is dan een uitkomst. Op de computer zijn bovendien enkele computerinstellingen mogelijk met betrekking tot het contrast, de helderheid en de lettergrootte. Een goed verlichte werkplek, regelmatig pauzeren (om de twee uur minstens een kwartier niet werken op het scherm) en voldoende rust en slaap, helpen tot op zekere hoogte. Voldoende knipperen voorkomt droge ogen. Echter is heel vaak een computerbril nodig om de symptomen van computerogen volledig te doen verdwijnen. Door echter reeds rekening te houden met heel wat behandeltips, verdwijnt het risico op het krijgen van bijziendheid.

Behandeling van Computer Vision Syndrome (CVS)

Computerogen hebben een negatieve invloed op de prestaties op het werk. Een patiënt met computervermoeidheid die last heeft van symptomen, raadpleegt liefst best zo snel mogelijk een oogarts. Hij voert een uitgebreid oogonderzoek uit met behulp van oftalmoscopie. Oftalmoscopie is de medische term voor een oogspiegelonderzoek. Hij voert daarnaast nog andere onderzoeken uit om eventuele andere problemen met het gezichtsvermogen op te sporen. Afhankelijk van zijn bevindingen, schrijft hij een speciale beeldschermbril (computerbril) of contactlenzen voor om de vermoeide ogen te verminderen. Een anti-reflectiebeschermlaag voor computerbrillen is aanbevolen. Dergelijke beschermlaag vermindert reflecties op de voor- en achterkant van de glazen. Hierdoor ziet de computergebruiker geen schitteringen meer en ziet hij daarenboven de beelden duidelijker op het scherm.

Oogyoga valt tot slot te overwegen bij beeldschermgebruikers.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermoeide ogen: symptomen pijn in ogen, tranen en roodheidVermoeide ogen: symptomen pijn in ogen, tranen en roodheidVermoeide ogen is een andere term voor overbelaste ogen. Wanneer je vermoeide ogen hebt, voelen je ogen pijnlijk, prikke…
Hoofdpijn door beeldschermwerkHoofdpijn door beeldschermwerkWie veel tijd achter een pc doorbrengt, kan overmatig last hebben of last krijgen van hoofdpijn. Hoofdpijn en nekklachte…
Sick Building Syndrome of WerkstressSick Building Syndrome of WerkstressHet Sick Building Syndrome veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met de klachten van stress. Wanneer is er sprake…
Lethal white syndromeLethal white syndromeHet lethal white syndrome, ook wel white foal syndrome genoemd, is een genetische fout die ervoor zorgt dat je veulen bi…

Arteriitis temporalis: hevige pijn aan één of beide slapenArteriitis temporalis: hevige pijn aan één of beide slapenArteriitis temporalis, ook wel afgekort als AT, is een reumatische ziekte waarbij de ader die loopt over de slaap, ontst…
Chemo brein: wat veel oncologen niet vertellenKanker: een van de meest gevreesde ziekten van de 21e eeuw. Kanker is een aandoening die jaarlijks behoorlijk wat mensen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Het Laatste Nieuws, Za. 23 Mei 2015, Pagina 58
  • http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome?sso=y
  • http://www.lowvision-nj.com/compuetr-vision-syndrome-management-manasquan-nj-2011
  • http://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome
  • http://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome
  • http://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome?page=2
  • http://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome?page=3
  • Afbeelding bron 1: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.