Oogproblemen bij stress (oogstress): Oorzaken van symptomen

Oogproblemen bij stress (oogstress): Oorzaken van symptomen Iedereen ervaart wel eens stress in het drukke leven. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder oogaandoeningen. De term “oogstress” verwijst naar symptomen die mogelijk voortkomen uit stress of overbelasting van de ogen. Veelvoorkomende symptomen van oogstress zijn wazig zicht, hoofdpijn, duizeligheid, en droge, jeukende ogen. Meestal zijn de oogproblemen die door stress worden veroorzaakt tijdelijk en verdwijnen ze zodra het stressniveau afneemt. Bij aanhoudende klachten is het echter verstandig om een oogarts te raadplegen.

Oorzaken van stressgerelateerde oogproblemen

Vecht- of vluchtreactie

Wanneer iemand angstig, bang of gestrest is, reageert het lichaam met de 'vecht- of vluchtreactie'. Dit is een automatische fysiologische respons waarbij hormonen zoals adrenaline worden aangemaakt, wat leidt tot een verhoogde hartslag en een betere doorbloeding van de interne organen. Tegelijkertijd wordt de bloedtoevoer naar de ledematen verminderd. Deze reactie helpt het lichaam om te reageren op directe fysieke bedreigingen, zoals een gevaarlijk dier of een inbreker. Deze reactie is echter minder nuttig bij stressvolle situaties die niet fysiek gevaarlijk zijn, zoals conflicten op het werk of in de privésfeer. Desondanks blijft het lichaam deze respons inzetten, wat kan bijdragen aan oogproblemen.

Effect op de ogen

Bij de vecht- of vluchtreactie verwijden de pupillen om meer licht binnen te laten, zodat bedreigingen duidelijker kunnen worden waargenomen. Bij langdurige stress kan deze constante verwijding leiden tot verhoogde lichtgevoeligheid en vermoeidheid van de ogen. Stress kan ook spierspanningen rondom de ogen veroorzaken, wat leidt tot spiertrekkingen en pijn.

Langdurig werken achter een computerscherm kan bijdragen aan oogstress. / Bron: Concord90, PixabayLangdurig werken achter een computerscherm kan bijdragen aan oogstress. / Bron: Concord90, Pixabay

Droge ogen en stress

Langdurige visuele belasting, zoals computerwerk, videogames of langdurig rijden, kan leiden tot een verminderd knipperpatroon, wat droge ogen veroorzaakt. Oogvermoeidheid en droge ogen door stress kunnen ook bijdragen aan wazig zicht. Deze symptomen zijn doorgaans tijdelijk en verdwijnen als de ogen voldoende rust krijgen. Het is belangrijk om te letten op signalen van vermoeidheid en rustpauzes in te lassen.

Migraine

Stress is een bekende risicofactor voor migraine, een aandoening die zich vaak uit in eenzijdige hoofdpijn en lichtgevoeligheid. Wazig zicht of visuele aura's kunnen deel uitmaken van een migraine-aanval.

Trillende oogleden en oogstress

Trillende oogleden zijn vaak een symptoom van stress. Deze spasmen kunnen enkele seconden tot meerdere dagen aanhouden en ontstaan meestal in het onderste ooglid, hoewel ze soms ook beide oogleden kunnen beïnvloeden. Als de trillingen ernstig zijn of langer dan een paar dagen aanhouden, kan dit wijzen op neurologische problemen. Meestal zijn de trillingen onschadelijk en worden ze veroorzaakt door stress. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Centrale sereuze choroïdopathie

Een ernstigere oogaandoening die met stress in verband kan worden gebracht, is centrale sereuze choroïdopathie. Deze aandoening wordt gekenmerkt door vochtophopingen onder het netvlies, wat kan leiden tot een vlek in het gezichtsvelden vervormd zicht. Hoewel de precieze oorzaak van sereuze choroïdopathie niet volledig bekend is, speelt stress een belangrijke rol. Deze aandoening treft vaak mensen met een Type A persoonlijkheid en komt vaker voor bij mannen tussen de twintig en vijftig jaar oud. De diagnose wordt gesteld via een uitgebreid oogonderzoek. Meestal verdwijnen de symptomen binnen enkele maanden zonder blijvend gezichtsverlies. In ernstige gevallen kan lasertherapie worden ingezet om lekkende bloedvaten te behandelen.

Langdurige stress kan leiden tot wazig zicht en andere oogproblemen. / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Langdurige stress kan leiden tot wazig zicht en andere oogproblemen. / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Andere ooggerelateerde symptomen door stress

Mensen die veel stress ervaren, kunnen ook andere ooggerelateerde symptomen ervaren, zoals:
  • Floaters: Floaters zijn kleine vlekjes of draadjes die door het gezichtsveld drijven en vaak een gevolg zijn van stress of vermoeidheid.
  • Gevoeligheid voor licht: Sommige mensen ontwikkelen fotofobie, een overgevoeligheid voor licht, wat kan leiden tot oogpijn en hoofdpijn bij blootstelling aan fel licht.
  • Tunnelvisie: Dit betreft een vermindering van het perifere zicht, waardoor het lijkt alsof je alleen recht vooruit kunt kijken.
  • Wazig zicht: Wazig zicht door stress is meestal mild en tijdelijk.
  • Zeer natte ogen: Overmatig tranen kan ook optreden als een stressreactie, afhankelijk van hoe het lichaam reageert op stressvolle situaties.

Behandeling van oogstress

Om oogproblemen door stress te verlichten, is het essentieel om het stressniveau te verlagen. Dit kan door:
  • Het praten met vrienden of familie.
  • Voldoende tijd voor ontspanning en zelfzorg.
  • Regelmatige lichaamsbeweging.
  • Het volgen van een gezonde en evenwichtige voeding.
  • Deelname aan meditatie- of yogalessen.
  • Het nemen van een lang, warm bad of het bijhouden van een dagboek.
  • Deze methoden helpen niet alleen om stress te verminderen, maar kunnen ook andere voordelen hebben, zoals het verlagen van de bloeddruk en het bevorderen van algemeen welzijn.

Prognose

De prognose voor stressgerelateerde oogproblemen is meestal goed. Veel symptomen, zoals droge ogen, spiertrekkingen en lichtgevoeligheid, verdwijnen vaak vanzelf zodra het stressniveau afneemt en de ogen voldoende rust krijgen. Bij aandoeningen zoals centrale sereuze choroïdopathie kunnen de symptomen enkele maanden aanhouden, maar deze verdwijnen meestal zonder blijvend gezichtsverlies. Regelmatige controles bij een oogarts kunnen helpen bij het monitoren van de voortgang en het voorkomen van langdurige problemen.

Complicaties

Hoewel veel stressgerelateerde oogproblemen tijdelijk zijn, kunnen ernstige of langdurige stress leiden tot complicaties. Chronische oogstress kan bijdragen aan de ontwikkeling van ernstigere aandoeningen zoals centrale sereuze choroïdopathie, die zonder behandeling kan leiden tot blijvende visuele problemen. Langdurige stress kan ook bestaande oogaandoeningen verergeren of bijdragen aan de frequentie en ernst van migraine. Het is belangrijk om stress effectief te beheren om deze mogelijke complicaties te voorkomen.

Preventie van oogstress

Om oogstress te voorkomen, is het essentieel om stress te beheren en een gezonde levensstijl te handhaven. Enkele preventieve maatregelen zijn:
  • Stressmanagement: Gebruik technieken zoals mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen om stress te verminderen.
  • Regelmatige oogpauzes: Volg de 20-20-20 regel: kijk elke 20 minuten 20 seconden naar iets op 20 voet (ongeveer 6 meter) afstand om je ogen te laten rusten.
  • Goede verlichting: Zorg voor adequate verlichting bij visuele taken om vermoeide ogen te voorkomen.
  • Gezonde levensstijl: Eet een gezonde en evenwichtige voeding, blijf actief en zorg voor voldoende slaap.
  • Professionele controle: Laat je ogen regelmatig controleren door een oogarts om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Het naleven van deze tips kan helpen om oogstress te minimaliseren en de algehele gezondheid van de ogen te bevorderen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij te traag werkende schildklierOogproblemen bij te traag werkende schildklierDe schildklier, een vlindervormige klier aan de onderzijde van de hals, speelt een cruciale rol in de regulatie van schi…
Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)Oogproblemen en behandeling bij multiple sclerose (MS)Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel, dat zowel de hersenen als het ruggenm…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…
Psoriasis (chronische huidziekte) rond het oog of de ogenPsoriasis (chronische huidziekte) rond het oog of de ogenPsoriasis is een auto-immuunaandoening waarbij de huid chronisch schilfert en ontstoken is. Door een snelle huiddeling b…

Maaggeluiden en darmgeluiden: oorzaken borrelende geluidenMaaggeluiden en darmgeluiden: oorzaken borrelende geluidenMaaggeluiden en darmgeluiden verwijst naar geluiden die afkomstig zijn uit de maag en de darmen en tijdens de spijsverte…
Gal overgeven: oorzaken, symptomen, behandeling gal opgevenGal overgeven: oorzaken, symptomen, behandeling gal opgevenGal overgeven gebeurt wanneer je maag leeg is, omdat er dan geen voedsel meer is om uit te braken. De gal, afkomstig uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Etiology, https://eyewiki.aao.org/Serpiginous_choroidopathy#Etiology
  • Geraadpleegd op 23 december 2018:
  • Can stress and anxiety affect your vision?, https://www.avogel.co.uk/health/eyes/can-stress-and-anxiety-affect-your-vision/
  • Can stress cause vision loss?, https://www.keywhitman.com/Blog/2013/October/Can-stress-cause-vision-loss-.aspx
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • EYE CONDITIONS FROM STRESS, https://www.woodhamseye.com/blog/eye-conditions-from-stress
  • HOW STRESS AFFECTS YOUR EYES, https://whitbyonline.com/about-us/news/stress-on-your-eyes/
  • How Stress Affects Your Eyes?, http://www.dishaeye.org/blog/stress-affects-eyes/
  • Stressed Out? How Stress Affects Your Eyesn https://allabouteyes.com/blog/stressed-stress-affects-eyes/
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.