Asthenopie: Vermoeide oogspieren met pijn en oogproblemen

Asthenopie: Vermoeide oogspieren met pijn en oogproblemen Asthenopie is een oogaandoening die resulteert uit vermoeidheid van de oogspieren. De patiënt ervaart hierdoor tekenen na het concentreren op een visueel intense taak. Een patiënt kampt dan met onder andere droge ogen, pijn in en rond de ogen, vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn. De symptomen zijn vervelend en tasten vaak het dagelijks leven aan, maar er zijn enkele eenvoudige manieren om het ongemak te verminderen en te beperken. De ogen voldoende rust geven is hierbij het belangrijkste advies. Daarnaast is een jaarlijks oogonderzoek aanbevolen.

Oorzaken: Overbelasting van ogen

De primaire oorzaak van asthenopie is een overbelasting van de ogen door langdurig gebruik van de oogspieren zonder voldoende recuperatietijd. Het oog wordt dan vaak gedwongen om gedurende een langere periode scherp te stellen op een klein gebied. Dit gebeurt vaak na het lezen van een boek, bij computerwerk, het besturen van een auto of andere visueel intensieve activiteiten. Bij het concentreren op een visueel intense taak, zoals continu scherpstellen op een boek of beeldscherm, trekt de ciliaire oogspier (kringspier van het straalvormige lichaam in het oog) aan en wordt de buitenste oogspieren overbelast, omdat de oogbollen lang in een vaste positie moeten worden gehouden. Hierdoor ontstaat oogirritatie en oogpijn en verschijnen de andere symptomen van asthenie.

Overmatig beeldschermwerk is een risicofactor voor vermoeide oogspieren / Bron: Concord90, PixabayOvermatig beeldschermwerk is een risicofactor voor vermoeide oogspieren / Bron: Concord90, Pixabay

Risicofactoren van asthenopie

Vermoeide oogspieren komen mogelijk sneller tot uiting in volgende omstandigheden:
 • aan specifieke oogproblemen lijden, bijvoorbeeld een niet-gecorrigeerde refractiefout of problemen met het zien met beide ogen zoals convergentie-insufficiëntie (dichtbij zien gaat moeilijk) of heteroforie.
 • een bril dragen met brillenglazen die et slechte brekingseigenschappen bezit (brillenglazen van kunststof en polycarbonaat)
 • een oud beeldscherm of een beeldscherm met een lage verversingssnelheid (televisie, computer) gebruiken (Computer Vision Syndrome)
 • een pagina of foto bekijken met hetzelfde beeld dat twee naast elkaar is geplaatst (door een drukfout of een camera die tijdens de opname beweegt)
 • een slaapgebrek hebben
 • een wazig beeld bekijken
 • lezen of autorijden zonder regelmatige pauzes in te lassen
 • met de ogen werken in overmatig fel licht of in overmatig donkere omstandigheden
 • met een verouderde bril op sterkte werken
 • onvoldoende met de ogen knipperen
 • stress hebben

Symptomen

De symptomen van de oogaandoening verergeren door de opbouw van oogvermoeidheid gedurende een langere periode.

Wazig zien is één van de symptomen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is één van de symptomen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Ogen

De vermoeidheid van de oogspieren leidt tot diverse oogproblemen:

Pijn

Door het overmatig gebruik van de oogspieren ontstaan pijnklachten:

Reflexmatige tekenen

Enkele reflexverschijnselen komen ook tot uiting bij asthenopie zoals:
 • duizeligheid
 • gespannen wangspieren onder de ogen en gespannen gezichtsspieren boven de wenkbrauwen (in dit stadium is de oogspiervermoeidheid chronisch en duurt het vele jaren alvorens de oogspieren zich kunnen herstellen)
 • migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn) zijn andere mogelijke tekenen van asthenopie
 • misselijkheid
 • spiertrekkingen

Asthenopie gaat vaak gepaard met vermoeidheid / Bron: Geralt, PixabayAsthenopie gaat vaak gepaard met vermoeidheid / Bron: Geralt, Pixabay

Vermoeidheid

Slaperigheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en de ogen moeilijk open kunnen houden zijn kenmerkend bij asthenopie.

Behandeling van pijn en oogproblemen

Ogen laten rusten

De ogen hebben voldoende ononderbroken slaaptijd nodig om het herstel van vermoeide oogspieren te bevorderen alsook om ernstigere problemen te voorkomen. Het sluiten van de ogen gedurende tien minuten en het ontspannen van de spieren van het gezicht en de nek ten minste eenmaal per uur verlicht meestal het probleem. Belangrijker is om elke nacht zeven tot acht uur ononderbroken te slapen, zodat de buitenste oogspieren kunnen herstellen. De ogen sluiten is de enige manier om de oogspieren te laten ontspannen.

Gezonde voeding eten

Een ooggezonde voeding consumeren is belangrijk voor de algemene ooggezondheid.

Juiste bril dragen

Dankzij een regelmatig oogonderzoek kan de patiënt een correct brilrecept verkrijgen. De oogarts corrigeert ook onderliggende oogproblemen.

Tijdelijke verlichting

Enkele tips bieden tijdelijk verlichten, maar verminderen de overbelasting van de ogen niet:
 • Antireflecterende coatings op brillenglazen om verblinding te verminderen: Deze zijn niet vereist door mensen met een normaal gezichtsvermogen.
 • De helderheid van elektronische schermen verlagen tot een niveau waarop de scherminhoud comfortabel kan worden bekeken.
 • Blauwlichtfilters voor elektronische schermen
 • Oogdruppels / ooggel voorgeschreven door een oogarts / de ogen regelmatig bevochtigen

Een regelmatig oogonderzoek bij de oogarts is aanbevolen / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een regelmatig oogonderzoek bij de oogarts is aanbevolen / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Preventie van vermoeide oogspieren

Het is belangrijk om de ogen voldoende rust te geven zodat een overbelasting van de oogspieren niet tot stand komt. Verder zouden mensen jaarlijks een uitgebreid oogonderzoek moeten laten uitvoeren om problemen met het gezichtsvermogen te voorkomen of tijdig te behandelen. Indien een persoon vaak gebruik maakt van digitale beeldschermen of visueel intensieve taken uitvoert, dan is het essentieel om dit te melden.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beweging oogspieren en “scheelkijken”Beweging oogspieren en “scheelkijken”Oogspieren zijn essentieel voor de beweging van de ogen, ze worden ermee gestuurd. Hoe werken de oogspieren eigenlijk en…
Oogproblemen bij fibromyalgie: Aantasting van oogspierenOogproblemen bij fibromyalgie: Aantasting van oogspierenFibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom waarbij de functie van de pezen, de spieren en het skelet getroffen is. Ook t…
Oogyoga: Beter zien dankzij oogoefeningenOogyoga: Beter zien dankzij oogoefeningenIn 2009 verkondigde sir Paul McCartney dat hij aan oogyoga deed. Plots kende deze ontspannende activiteit weer een boost…
Meer aandacht voor onze overbelaste ogenMeer aandacht voor onze overbelaste ogenVeel mensen zitten dagelijks uren voor de computer. Zowel op het werk als thuis. Maar houden we er wel genoeg rekening m…

Artrofibrose: Overmatige littekenvorming in gewrichtArtrofibrose: Overmatige littekenvorming in gewrichtArtrofibrose (arthrofibrosis) is een zeldzame aandoening waarbij overmatig littekenweefsel gevormd wordt in een gewricht…
Gebroken bovenarm: symptomen, oorzaken en behandelingGebroken bovenarm: symptomen, oorzaken en behandelingEen gebroken bovenarm of bovenarmfractuur, medisch bekend als een humerusfractuur, veroorzaakt ernstige pijn en verlies…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Geraadpleegd op 2 januari 2020:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Asthenopia, https://eyewiki.aao.org/Asthenopia
 • Computer eye strain: 10 steps for relief, https://www.allaboutvision.com/cvs/irritated.htm
 • Eye Strain (Asthenopia), https://www.seevividly.com/info/Binocular_Vision/Signs_and_Symptoms/Eye_Strain
 • Eye strain, tired eyes, and burning eyes -, https://www.zeiss.com/vision-care/int/better-vision/driving-mobility/eye-strain-tired-eyes-and-burning-eyes.html
 • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.