Donkere kringen onder de ogen: Oorzaken en behandeling

Donkere kringen onder de ogen: Oorzaken en behandeling Donkere kringen onder de ogen, ook wel bekend als "wasbeerogen", komen veel voor bij zowel mannen als vrouwen. Ze kunnen pijnlijk zijn en geven vaak een ouder uiterlijk. Vooral 's morgens hebben veel mensen last van dit vervelende symptoom. Donkere kringen onder de ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Alcoholgebruik en een gebrek aan slaap zijn de belangrijkste factoren, maar ook bepaalde ziekten kunnen bijdragen aan het ontstaan van wasbeerogen. Vaak worden donkere kringen geassocieerd met een dunne en bleke huid. Een aantal zelfzorgtips en professionele behandelingsmethoden kunnen helpen om deze donkere kringen te verminderen.
Donkere kringen onder de ogen kunnen zowel door omgevingsfactoren als door aandoeningen worden veroorzaakt.

Blootstelling aan de zon kan mogelijk bijdragen aan donkere kringen rond de ogen / Bron: Blueeve, PixabayBlootstelling aan de zon kan mogelijk bijdragen aan donkere kringen rond de ogen / Bron: Blueeve, Pixabay

Omgevingsfactoren

Enkele omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van kringen onder de ogen. Om te bepalen waarom de kringen optreden, rek je voorzichtig de huid onder de ogen uit. Als het gebied donkerder wordt, kunnen de kringen te wijten zijn aan genetische factoren of veroudering van de huid. Als de kleur niet verandert, zijn UV-stralen (langdurige blootstelling aan schadelijke UV-stralen van zonlicht) of allergieën (allergische reacties door contact met allergenen) waarschijnlijk de oorzaak. De volgende omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van donkere kringen:

Allergieën

Seizoensgebonden allergieën zijn voor veel mensen de oorzaak van een vermoeide uitstraling. Bij een allergische reactie komt histamine vrij in het lichaam, wat leidt tot verwijding van de bloedvaten en zwelling.

Computergebruik

Langdurig werken op een computer resulteert niet alleen in het Computer Vision Syndrome, maar kan ook bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen onder de ogen.

Huilen

Langdurig huilen kan leiden tot een donkere verkleuring onder de ogen door de toename van zwelling en irritatie in het gebied rond de ogen.

Leeftijd

Met veroudering wordt de huid dunner en verliest het vet en collageen rondom de ogen. Dit verlies, in combinatie met de verdunning van de huid, accentueert de verschijning van donkere kringen.

Roken kan bijdragen aan het ontstaan van kringen onder de ogen / Bron: Geralt, PixabayRoken kan bijdragen aan het ontstaan van kringen onder de ogen / Bron: Geralt, Pixabay

Levensstijl

Overmatig roken of drinken kan bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen onder de ogen. Consumptie van cafeïne, cocaïne of amfetaminen kan leiden tot slaaptekort. Overtollig zout in de voeding kan vochtretentie veroorzaken, wat leidt tot vochtophoping onder de ogen (vochtretentie).

Overmatige blootstelling aan de zon

Blootstelling aan de zon stimuleert de productie van melanine, wat kan bijdragen aan het verschijnen van donkere kringen onder de ogen.

Slaaptekort

Slaaptekort is een van de meest voorkomende oorzaken van donkere kringen en is relatief eenvoudig te voorkomen. Echter, zowel te weinig als te veel slaap kan leiden tot donkere kringen onder de ogen.

Stress

Mentale en fysieke stress en spanning kunnen negatieve effecten hebben op het lichaam, waaronder het veroorzaken van donkere kringen onder de ogen.

Vochtretentie

Vochtretentie kan optreden tijdens de zwangerschap of bij gewichtstoename. Ook hormonale veranderingen in het lichaam kunnen bijdragen aan het ontstaan van kringen onder de ogen.

Aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van kringen onder de ogen:
  • • De ziekte van Pfeiffer: Deze aandoening veroorzaakt gezwollen ogen, deels door de vermoeidheid die gepaard gaat met de ziekte van Pfeiffer, en deels door een gele verkleuring van de ogen en de omliggende huid (geelzucht). Het Epstein-Barr-virus veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer, ook bekend als "klierkoorts". Deze virale infectie gaat vaak gepaard met keelpijn, gezellige lymfeklieren, vermoeidheid en milde koorts, vooral bij adolescenten en jongvolwassenen.
  • Eczeem: Deze chronische huidziekte kenmerkt zich door een droge huid en een jeukende huid.
  • • Erfelijkheid: Donkere kringen kunnen het gevolg zijn van erfelijke factoren. Hoewel sommige mensen deze kringen ontgroeien, geldt dit niet voor iedereen.
  • • Huidpigmentatie-afwijkingen: De huid onder de ogen is dunner, waardoor de bloedvaten beter zichtbaar zijn.
  • • IJzertekort: Bij ijzertekort kan het bloed niet voldoende zuurstof naar het oogweefsel transporteren.
  • Periorbitale cellulitis: Dit is een bacteriële infectie van het ooglid of de oogleden, waarvoor onmiddellijke behandeling met antibiotica vereist is om volledig herstel te waarborgen.
  • • Trauma: Een klein trauma kan leiden tot een blauw oog en donkere kringen onder de ogen.

In zeldzame gevallen kunnen donkere kringen onder de ogen wijzen op ernstigere medische aandoeningen. Ze kunnen een symptoom zijn van aandoeningen zoals hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier) en/of leveraandoeningen.

Behandeling van donkere kringen onder de ogen

De behandeling van donkere kringen onder de ogen hangt af van de onderliggende oorzaak. Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen die nuttig kunnen zijn om de kringen te verminderen of zelfs volledig te verhelpen. In sommige gevallen is echter een medische behandeling noodzakelijk.

Zelfzorg

Een koud kompres, een koud washandje of een zak bevroren erwten kan soms wonderen verrichten. Het aanbrengen van koude is ook mogelijk met komkommer. Komkommer heeft een kalmerende en verfrissende werking en bezit daarnaast milde samentrekkende eigenschappen die kunnen helpen om de “wasbeerogen” te verminderen. Voor het beste resultaat gebruik je verse komkommerplakjes die een halfuur in de koelkast hebben gelegen. Breng de koude plakjes komkommer gedurende tien minuten aan op de ogen om verlichting te bieden. Amandelolie is een natuurlijk product dat gunstig kan zijn voor de gevoelige huid rond de ogen en kan helpen om de kringen te vervagen. Tijdens het slapen is het belangrijk om je hoofd hoger te leggen (met een extra kussen) om te voorkomen dat vocht zich onder de ogen ophoopt. Een andere mogelijkheid is om de donkere kringen te camoufleren met cosmetische producten. Dit verbergt echter alleen de kringen en verhelpt ze niet. Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en stop met roken om de verschijning van donkere kringen te verminderen.

Professionele medische zorg

Een arts zal de oorzaak van de donkere kringen onder de ogen onderzoeken en een passende behandeling adviseren. Antihistaminica kunnen helpen bij allergieën, terwijl aandoeningen mogelijk met medicijnen en/of andere therapieën worden behandeld.

Laseroperatie
Een laseroperatie is een dure, pijnlijke, maar effectieve optie om donkere kringen onder de ogen te verminderen. De hersteltijd na deze operatie kan lang zijn. Laserbehandeling vermindert de hoeveelheid melanine in de huid die verantwoordelijk is voor de donkere verkleuring. Deze techniek kan ook helpen om losse huid strakker te trekken of overtollige huid te verwijderen, waardoor “wallen onder de ogen” verdwijnen. Een ander voordeel van laserchirurgie is dat het de productie van collageen in de huid stimuleert. Littekenvorming is een mogelijk risico en elke chirurgische procedure brengt een risico op infectie met zich mee.

Injecties
Fillerinjecties kunnen helpen de melanine en bloedvaten die bijdragen aan de verkleuring van de huid rond de ogen te verbeteren. Dermatologen en plastisch chirurgen passen deze behandelingstechniek toe. De effecten van deze injecties duren ongeveer zes maanden. Nadelen van fillerinjecties zijn onder andere de hoge kosten en mogelijke bijwerkingen zoals zwelling, blauwe plekken, en allergische reacties. De zwelling kan vrij ernstig zijn en soms weken tot maanden aanhouden vanwege de dunne huid rond de ogen. Bovendien bestaat het risico dat fillerinjecties de donkere kringen onder de ogen zelfs kunnen verergeren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Hoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenHoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenVeel vrouwen hebben regelmatig last van donkere kringen onder de ogen. In de praktijk hebben 9 van elke 10 personen op d…

Birdshot chorioretinopathie: OogaandoeningBirdshot chorioretinopathie: OogaandoeningBirdshot chorioretinopathie is een zeldzame auto-immuunaandoening die beide ogen aantast. De oogaandoening is een chroni…
SMA of spinale musculaire atrofie: een erfelijke spierziekteSMA of spinale musculaire atrofie: een erfelijke spierziekteSMA staat voor spinale musculaire atrofie en het is een verzamelnaam van een groep erfelijke aandoeningen van de zenuwen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • 7 Ways to Get Rid of Dark Circles Under Your Eyes, http://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/skincare-face/treating-dark-circles-under-eyes, geraadpleegd op 8 november 2016
  • Dark Circles Under The Eyes — What You Can Do, http://www.eyehealthweb.com/dark-circles-under-eyes/, geraadpleegd op 8 november 2016
  • How To Get Rid Of Dark Circles Fast, http://www.top10homeremedies.com/how-to/how-to-get-rid-of-dark-circles-fast.html, geraadpleegd op 8 november 2016
  • What Causes Dark Circles Under Your Eyes?, http://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/skincare-face/causes-dark-circles-under-eyes, geraadpleegd op 8 november 2016
  • What causes dark circles under your eyes?, http://www.todayifoundout.com/index.php/2014/06/causes-dark-circles-eyes-sleeping-people-really-tired/, geraadpleegd op 8 november 2016
  • Afbeelding bron 1: Blueeve, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.