Donkere kringen onder de ogen: Oorzaken en behandeling

Donkere kringen onder de ogen: Oorzaken en behandeling Donkere kringen onder de ogen - ook gekend als wasbeerogen - komen voor bij veel mensen, en zowel bij mannen als vrouwen. Ze zijn vaak pijnlijk en geven mensen een ouder uiterlijk. Vooral s morgens kampen velen met dit vervelend symptoom. Donkere kringen onder de ogen hebben mogelijk verschillende oorzaken. Alcoholgebruik en een gebrek aan slaap zijn de belangrijkste redenen, maar ook enkele ziekten veroorzaken de wasbeerogen. Vaak gaan de donkere kringen gepaard met een blanke en dunne huid. Een aantal zelfzorgtips en professionele behandelingsmethoden verminderen deze donkere kringen.
Zowel omgevingsfactoren als aandoeningen zijn mogelijk de boosdoener van de donkere kringen onder de ogen.

Blootstelling aan de zon veroorzaakt mogelijk donkere kringen rond de ogen / Bron: Blueeve, PixabayBlootstelling aan de zon veroorzaakt mogelijk donkere kringen rond de ogen / Bron: Blueeve, Pixabay

Omgevingsfactoren

Enkele omgevingsfactoren resulteren in kringen onder de ogen. Om te bepalen waarom de kringen tot stand komen, rek je voorzichtig de huid onder de ogen uit. Als dat gebied donkerder is, zijn de kringen wellicht te wijten aan genetica of veroudering van de huid. Als de kleur niet verandert, zijn UV-stralen (langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht) of allergieën (allergische reactie door contact met uitlokkende stof) waarschijnlijk de oorzaak. Volgende omgevingsfactoren spelen een rol.

Allergieën

Seizoensgebonden allergieën zijn voor veel mensen de oorzaak van het vermoeide uiterlijk. Door de allergie komt histamine vrij in het lichaam, dat op zijn beurt bloedvaten doet verwijden en een zwelling veroorzaakt.

Computergebruik

Het langdurig werken met de computer resulteert niet alleen in het Computer Vision Syndrome, maar eveneens in donkere kringen onder de ogen.

Huilen

Langdurig huilen leidt tot een donkere verschijning onder de ogen.

Leeftijd

De huid verdunt bij het verouderen. Daarnaast verliezen mensen een deel van het vet en collageen rondom de ogen. Dit verlies, in combinatie met het verdunnen van de huid, accentueert de verschijning van donkere kringen.

Roken leidt tot kringen onder de ogen / Bron: Geralt, PixabayRoken leidt tot kringen onder de ogen / Bron: Geralt, Pixabay

Levensstijl

Overmatig roken of drinken draagt bij aan kringen onder de ogen. Koffie, cocaïne of amfetaminen veroorzaken mogelijk een slaaptekort. Overtollig zout in de voeding leidt tot het vasthouden van vocht in het hele lichaam (vochtretentie), waaronder onder de ogen.

Overmatige blootstelling aan de zon

De blootstelling aan de zon stimuleert het lichaam om meer melanine te produceren.

Slaaptekort

Slaaptekort is de meest voorkomende oorzaak, en het makkelijkst te voorkomen, maar te veel slapen leidt eveneens tot donkere kringen onder de ogen.

Stress

Mentale en fysieke stress en spanning zijn niet goed voor het lichaam; ze veroorzaken onder andere kringen onder de ogen.

Vochtretentie

Het vasthouden van vocht gebeurt tijdens de zwangerschap of bij een gewichtstoename. Ook bij andere hormonale veranderingen in het lichaam, ontstaan mogelijk kringen onder de ogen.

Aandoeningen

Enkele aandoeningen veroorzaken mogelijk kringen onder de ogen.
 • De ziekte van Pfeiffer: Door deze aandoening zijn de ogen meer gezwollen. Dit is deels te wijten aan de vermoeidheid die mensen voelen wanneer ze lijden aan de ziekte van Pfeiffer, maar ook omdat deze ziekte een gele verkleuring van de ogen en de huid er omheen veroorzaakt (geelzucht: icterus). Het Epstein-Barr virus veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer, het synoniem van "klierkoorts". Dit is een virale infectie met keelpijn, gezwollen lymfeklieren, vermoeidheid en lichte koorts die vooral bij adolescenten en jongvolwassenen voorkomt.
 • Eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid)
 • Erfelijkheid: Donkere kringen onder de ogen ontstaan door allerlei erfelijke factoren. Soms ontgroeien mensen dit, maar dit geldt niet voor iedereen.
 • Huidpigmentatie-afwijkingen: De huid onder de ogen is dunner; de bloedvaten zijn bijgevolg beter waarneembaar.
 • IJzergebrek: Door ijzergebrek is het bloed niet meer in staat om voldoende zuurstof aan het oogweefsel te leveren.
 • Periorbitale cellulitis: Dit is een bacteriële infectie van het ooglid of de oogleden. Een onmiddellijke behandeling met antibiotica is vereist zodat mensen hiervan volledig herstellen.
 • Trauma: Een klein trauma veroorzaakt een blauw oog en donkere kringen onder de ogen.

In zeldzame gevallen zijn donkere kringen onder de ogen een teken van een meer ernstige medische aandoening. Deze kringen zijn een symptoom van verschillende aandoeningen zoals hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier) en/of leveraandoeningen.

Behandeling donkere kringen onder de ogen

De juiste behandeling voor de donkere kringen onder de ogen hangt af van de oorzaak van de donkere kringen. Enkele zelfzorgmaatregelen zijn nuttig om deze te verminderen of zelfs volledig weg te krijgen. In sommige gevallen is een medische behandeling echter vereist.

Zelfzorg

Een koud kompres, een koud washandje of een zak bevroren erwten doen soms wonderen. Het aanbrengen van koude is ook mogelijk met behulp van komkommer. Komkommer heeft een kalmerende en verfrissende werking en daarnaast bezit komkommer milde, samentrekkende eigenschappen om de wasbeerogen te doen vervagen. Hiervoor is het nodig verse komkommerplakjes te hanteren, die een halfuur in de koelkast gelegen hebben. Het aanbrengen van deze koude plakjes komkommer op de ogen gedurende tien minuten verlicht de symptomen. Amandelolie is een natuurlijk product dat zeer gunstig is voor de gevoelige huid rond de ogen. Hierdoor vervagen de kringen onder de ogen. Tijdens het slapen is het belangrijk om het hoofd hoger te leggen (met een extra kussen); het vocht onder de ogen krijgt dan de kans om weg te trekken. Een andere mogelijkheid is om de donkere kringen weg te schminken of te maskeren met andere cosmetische producten. Hierdoor blijven de kringen echter wel aanwezig. De overmatige blootstelling aan de zon vermijden is een goed idee. Tot slot stoppen mensen best met roken.

Professionele medische zorg

De arts bekijkt de oorzaak van de donkere kringen onder de ogen, en stemt hierop dan een geschikte behandeling af. Zo helpen antihistaminica bijvoorbeeld bij allergieën. Aandoeningen behandelt hij met medicijnen en/of andere therapieën.

Laseroperatie
Een laseroperatie is een dure, pijnlijke maar effectieve mogelijkheid om de donkere kringen onder de ogen weg te krijgen. Vaak is de hersteltijd van deze operatie wel lang. Een laserbehandeling vernietigt een beetje melanine die de huid donkerder maakt. Daarnaast is het met deze behandelingstechniek mogelijk om de losse huid strakker te trekken of om overmatige huid te verwijderen waardoor wallen onder de ogen verdwijnen. Een ander voordeel van laserchirurgie is het feit dat dit de vorming van collageen in de huid stimuleert. Littekenvorming is een mogelijk risico en elke chirurgische procedure brengt steeds een risico op een infectie met zich mee.

Injecties
Filler injecties verbeteren als het ware de melanine en bloedvaten die de huid rond de ogen doen verkleuren. Dermatologen en plastisch chirurgen passen deze behandelingstechniek toe. De werkingsduur van deze injecties bedraagt ongeveer zes maanden. Nadelen van fillerinjecties zijn de kostprijs (erg duur) en de mogelijke bijwerkingen, waaronder zwelling, blauwe plekken, en een allergische reactie. De zwelling is hierbij vrij ernstig en houdt soms weken tot maanden aan als gevolg van de geringe dikte van de huid rond de ogen. Bovendien is bestaat de kans dat de fillerinjecties de donkere kringen kan onder de ogen nog erger maken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Hoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenHoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenVeel vrouwen hebben regelmatig last van donkere kringen onder de ogen. In de praktijk hebben 9 van elke 10 personen op d…

Birdshot chorioretinopathie: OogaandoeningBirdshot chorioretinopathie: OogaandoeningBirdshot chorioretinopathie is een zeldzame auto-immuunaandoening die beide ogen aantast. De oogaandoening is een chroni…
SMA of spinale musculaire atrofie: een erfelijke spierziekteSMA of spinale musculaire atrofie: een erfelijke spierziekteSMA staat voor spinale musculaire atrofie en het is een verzamelnaam van een groep erfelijke aandoeningen van de zenuwen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • 7 Ways to Get Rid of Dark Circles Under Your Eyes, http://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/skincare-face/treating-dark-circles-under-eyes, geraadpleegd op 8 november 2016
 • Dark Circles Under The Eyes What You Can Do, http://www.eyehealthweb.com/dark-circles-under-eyes/, geraadpleegd op 8 november 2016
 • How To Get Rid Of Dark Circles Fast, http://www.top10homeremedies.com/how-to/how-to-get-rid-of-dark-circles-fast.html, geraadpleegd op 8 november 2016
 • What Causes Dark Circles Under Your Eyes?, http://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/skincare-face/causes-dark-circles-under-eyes, geraadpleegd op 8 november 2016
 • What causes dark circles under your eyes?, http://www.todayifoundout.com/index.php/2014/06/causes-dark-circles-eyes-sleeping-people-really-tired/, geraadpleegd op 8 november 2016
 • Afbeelding bron 1: Blueeve, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.