Wasbeerogen: Donkere kringen rond ogen door aandoening

Wasbeerogen: Donkere kringen rond ogen door aandoening Een aantal mensen kampt met kneuzingen en verkleuringen rond de ogen. Dit doet op uiterlijk vlak vaak denken aan de donkere kringen rond de ogen van een wasbeer, waardoor sprake is van ‘wasbeerogen’. Deze wasbeerogen duiden op de aanwezigheid van enkele (ernstige) onderliggende aandoeningen waarbij interne bloedingen in de buurt van de ogen aanwezig zijn. De donkere oogverkleuring behoeft in de meeste gevallen geen behandeling, maar de arts moet wel het onderliggend probleem verhelpen opdat de wasbeerogen zelf verdwijnen.

Synoniemen

Artsen gebruiken soms andere bewoordingen voor ‘wasbeerogen’ zoals:
 • brilhematoom
 • panda eyes
 • periorbitale ecchymose (verkleuring van huid door gescheurd bloedvat)
 • raccoon eyes
 • raccoon sign

Oorzaken van wasbeerogen

Amyloïdose

Amyloïdose is een aandoening waarbij amyloïde, een abnormaal eiwit, zich opbouwt in de organen van het lichaam. Wanneer amyloïde zich opstapelt in de haarvaten, treedt zwakte op aan de haarvaten waardoor ze breken. Hierdoor ontstaan door een eenvoudige handeling wasbeerogen, zoals door het hoesten, niezen, snuiten van de neus of wrijven over de ogen. De symptomen van amyloïdose zijn zeer variabel en hangen af van de locatie van de opbouw van het eiwit. Volgende ooggerelateerde symptomen komen nog voor bij wasbeerogen door amyloïdose:
 • hangende oogleden (ptosis)
 • een uitstekende oogbol (exoftalmie)
 • een zwelling in de omgeving van het oog (gezwollen ogen)
 • oogpijn

De behandeling van amyloïdose bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid amyloïde in de bloedstroom.

Craniotomie

Na een craniotomie ontstaan soms ook wasbeerogen. Dit is een chirurgische procedure waarbij de arts een deel van de schedel verwijdert om het hersengebied bloot te leggen. De chirurg vervangt het stuk schedel. Wanneer echter de meningen (hersenvliezen) scheuren, ontstaan bloedingen waardoor de patiënt wasbeerogen ontwikkelt.

Gezichtsfracturen

Wanneer de dunne botten rond de ogen breken, is sprake van een breuk aan het gezicht. Ook ontstaat soms een gebroken neus, een gebroken jukbeen en een oogkasfractuur (gebroken oogkas). Al deze gezichtsfracturen leiden mogelijk tot een paarse, blauwe tot zwarte verkleuring rond de ogen. De arts behandelt een gezichtsfractuur met een operatie, beschermende platen en andere hulpmiddelen om het letsel te herstellen en verdere schade te voorkomen.

Kanker

Bepaalde vormen van kanker, zoals neuroblastoom, veroorzaken mogelijk wasbeerogen. Een neuroblastoom is een type kanker dat uitgaat van zenuwcellen die overal langs het sympathische zenuwstelsel te vinden zijn. Een neuroblastoom komt het meest voor bij baby's en kinderen. Mogelijke symptomen zijn vaste en verwijde pupillen (mydriasis), rode ogen, botpijn en ogen die niet in dezelfde richting kijken.

Neuscorrectie

Door een neuscorrectie (rhinoplastie) verbetert de functie van de neus of wijzigt de vorm van de neus zodat deze cosmetisch aantrekkelijker is. Afhankelijk van de omvang van de operatie, veroorzaakt dit soms wasbeerogen.

Schedelbasisfractuur

Bij een schedelbasisfractuur ontstaan breuken in de botten die de basis van de schedel vormen. Vaak is dit type schedelbreuk het gevolg van een trauma, zoals een auto-ongeluk, een val van grote hoogte en sportblessures. Het is voor de arts niet eenvoudig om dergelijke breuk op te sporen, daar dit niet altijd zichtbaar is op een röntgenfoto of CT-scan. Ook komen wasbeerogen mogelijk pas uren of dagen later tot uiting, en daarom bemerkt de arts dit niet altijd meteen op de afdeling spoedeisende hulp of intensieve zorgen. Andere verschijnselen van een schedelbasisfractuur zijn een oorafscheiding (door hersenvocht), een neusafscheiding (door hersenvocht), bloed in de trommelholte van het oor, een scheur van de uitwendige gehoorgang en bloedingen achter het oor. Een chirurgische ingreep is nodig bij een schedelbasisfractuur.

Andere oorzaken

Andere minder voorkomende oorzaken voor wasbeerogen zijn onder andere:

Wazig zien treedt mogelijk ook op / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien treedt mogelijk ook op / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Geassocieerde symptomen

Het bloed dat zich verzamelt in de zachte weefsels rond de ogen veroorzaakt rode, donker paarse tot blauwe plekken. De grootte van de kneuzingen is eveneens variabel, afhankelijk van de oorzaak en het type letsel. Soms komen wasbeerogen aan één oog voor al zijn vaak ook beide ogen getroffen.

Volgende symptomen gaan mogelijk gepaard met wasbeerogen:

Diagnose en onderzoeken

De arts bemerkt veelal op het zicht wasbeerogen en gaat dan op zoek naar het onderliggend probleem. Dit gebeurt via een lichamelijk onderzoek waarbij hij ook de oogbewegingen test, de zenuwen onderzoekt en de omgeving van de donkere kringen rond de ogen betast. Beeldvormende onderzoeken zoals een CT-scan bieden een gedetailleerd beeld van de schedel. Vaak is het mogelijk om met dit niet-invasief onderzoek de oorzaak van de wasbeerogen op te sporen.

Prognose van donkere kringen rond ogen

Wasbeerogen zijn een teken van een onderliggend trauma of een aandoening. Door het verhelpen van dit probleem, verdwijnen de wasbeerogen ook. De vooruitzichten en hersteltijd zijn variabel. Soms treden namelijk complicaties op bij de behandeling. Een vroegtijdige diagnose en behandeling helpen de kans op blijvende schade te verkleinen.

Complicaties door wasbeerogen

Onbehandeld leiden wasbeerogen tot complicaties. Traumatische letsels, zoals basale schedelfracturen, veroorzaken soms een aanzienlijk hersenletsel. De arts moet de patiënt nauwlettend volgen en testen op blijvende restschade. Soms zijn deze traumatische letsels dermate ernstig dat een patiënt hieraan komen te overlijden. Volgende andere complicaties komen voor bij patiënten met wasbeerogen:
 • afwijkingen in de botten van de schedel of het gezicht (hiervoor is mogelijk chirurgie nodig)
 • aneurysma (uitstulping van een deel van een slagader)
 • bloed in de ogen
 • bloedingen in de hersenen
 • een gezichtsverlamming of het onvermogen om de gezichtsspieren te beheersen
 • het post-concussiesyndroom: symptomen na een hersenschudding zoals hoofdpijn, oorsuizen, vermoeidheid, veranderingen in het gezichtsvermogen en slapeloosheid.
 • lekkend hersenvocht
 • meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn en een stijve nek)

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Hoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenHoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenVeel vrouwen hebben regelmatig last van donkere kringen onder de ogen. In de praktijk hebben 9 van elke 10 personen op d…

Speekselsteen: symptomen, oorzaak, behandeling en voorkomenSpeekselsteen: symptomen, oorzaak, behandeling en voorkomenEen speekselsteen of speekselkliersteen is een verkalking van ingedikt speeksel in een speekselklier, meestal in de onde…
Ben ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfBen ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfDe menopauze is het stoppen van de menstruatie van de vrouw en daarmee het stoppen van de vruchtbaarheid. De periode ron…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 9 maart 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • IMAGES IN CLINICAL PRACTICE, https://www.pediatriconcall.com/pediatric-journal/view/fulltext-articles/557/I/0/214/0/0
 • Medical image. Raccoon eyes in amyloidosis, https://www.nzma.org.nz/journal/read-the-journal/all-issues/2010-2019/2013/vol-126-no-1379/cc-prystajecky
 • Periorbital Ecchymosis (Raccoon Eye) and Orbital Hematoma following Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465703/
 • RACCOON EYES (BRILHEMATOOM) , https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/rtxt/raccoon-eyes.htm
 • Raccoon Eyes (Periorbital Ecchymosis), http://healthtools.aarp.org/health/raccoon-eyes
 • Raccoon Eyes (Periorbital Ecchymosis), https://www.healthline.com/health/raccoon-eyes
 • Raccoon eyes, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850869/
 • Raccoon eyes: Causes and treatments, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319039.php
 • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.