Concentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratie
Concentratie is het vermogen om de aandacht effectief te richten op specifieke taken. Met voldoende concentratie kunnen afleidingen zoals irrelevante gedachten of geluiden worden geblokkeerd. Concentratieproblemen komen op elke leeftijd voor. Kinderen kunnen hierdoor lage schoolresultaten behalen, terwijl volwassenen geconcentreerd moeten blijven om uitdagingen in werk en gezinsleven aan te pakken. Concentratiestoornissen kunnen het dagelijks leven verstoren, zowel op het werk, op school als in sociale situaties. Er zijn verschillende strategieën om de concentratie te verbeteren.
Een gebrek aan concentratie kan ook optreden tijdens de zwangerschap /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Oorzaken van concentratiestoornissen
Er zijn tal van oorzaken voor concentratiestoornissen, waaronder:
- bepaalde psychologische en fysieke aandoeningen zoals ADHD (moeite met aandacht en energiecontrole), bloedarmoede, een hersentumor, een hersenschudding, loodvergiftiging, een posttraumatische stressstoornis, het chronisch vermoeidheidssyndroom, een beroerte, schildklierproblemen, en andere medische aandoeningen
- alcoholmisbruik
- drugsmisbruik
- slaapproblemen en uitputting
- fysieke pijn
- persoonlijke concentratiecapaciteit, zoals moeite met langdurige focus
- honger en slechte voeding
- hormonale veranderingen, zoals menopauze of zwangerschap
- medicijnen
- omgevingsfactoren zoals afleidingen door andere mensen of plekken
- vermoeidheid en emotionele stress
- zorgen en piekeren
Symptomen van een gebrek aan concentratie
Bij kinderen
Kinderen hebben vaak een ander concentratievermogen dan volwassenen, deels omdat hun brein nog in ontwikkeling is. Het is normaal dat kinderen niet continu gedurende een heel lesuur geconcentreerd blijven. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat er sprake is van een concentratiestoornis. Als een kind moeite heeft om te concentreren tijdens de les, zonder andere problemen in andere levensgebieden te vertonen, kan de oorzaak vaak liggen bij de manier van lesgeven of de lesomgeving.
Symptomen van concentratieproblemen bij kinderen kunnen zijn:
- afgeleid zijn
- constant dagdromen
- moeite met aandacht tijdens de les
- moeite met concentreren op huiswerk
- niet opletten tijdens gesprekken
- ongeorganiseerd gedrag tijdens spelletjes
- moeite met het volgen van een tv-programma of film
- onvermogen om zich te concentreren op leuke of interessante activiteiten
Wanneer deze symptomen optreden, kan het kind mogelijk aan
ADHD lijden.
Bij volwassenen
Bij volwassenen kunnen concentratieproblemen zich uiten in:
- afgeleid zijn tijdens gesprekken
- lange tijd nodig hebben om taken af te ronden
- gemakkelijk afgeleid worden
- het gevoel van mentale blokkade of een vol hoofd
- moeite met lezen
- onvermogen om een enkele taak gedurende langere tijd uit te voeren
- vergeetachtigheid
Tips voor het verbeteren van concentratieproblemen
Als concentratieproblemen worden veroorzaakt door een onderliggende ziekte of probleem, moet dit eerst worden aangepakt door een arts. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen om de concentratie te verbeteren:
Afleidingen minimaliseren
Mensen kunnen snel afgeleid worden door omgevingsfactoren. Het wegleggen van de telefoon, het beperken van visuele en auditieve afleidingen zoals het openen van slechts één raam of het gebruik van oordopjes, kan helpen de concentratie te verbeteren.
Enkele taken tegelijk uitvoeren
Multitasking kan de concentratie verminderen door de stressniveaus te verhogen en afleidingen te creëren. Het is vaak effectiever om één taak tegelijk uit te voeren, vooral bij concentratiestoornissen.
Vermijden van onbewezen voedingssupplementen
Hoewel sommige voedingssupplementen beweren de concentratie te verbeteren, zijn ze vaak niet effectief en kunnen ze duur zijn. Alleen medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven, kunnen helpen bij ernstige concentratiestoornissen.
Gezond leven
Een gezonde levensstijl ondersteunt een gezonde geest. Dit omvat voldoende slaap (minimaal zeven tot acht uur per nacht), ontspanning, een
gezonde en evenwichtige voeding, veel
water drinken, en het deelnemen aan plezierige activiteiten om de concentratie te verbeteren.
Hersentraining
Diverse (online) hersentrainingsprogramma’s kunnen de concentratie en cognitieve functies verbeteren voor zowel kinderen als volwassenen. Programma’s zoals
CogniFit bieden klinisch gevalideerde tools voor hersentraining en beoordeling. Met CogniFit kunnen gebruikers hersenfuncties verbeteren door middel van interactieve spelletjes en activiteiten die gericht zijn op het trainen van verdelende aandacht, cognitieve flexibiliteit en remming.
Mindfulness
Mindfulness kan de concentratie verbeteren en tegelijkertijd stress, angst en depressie verminderen. Het helpt de gedachten te focussen op één idee, wat bevorderlijk is voor de concentratie. Zelfs vijf tot tien minuten mindfulness per dag kan aanzienlijke voordelen opleveren.
Natuur opzoeken
In drukke stedelijke gebieden worden de hersenen vaak blootgesteld aan veel afleidingen. Wandelen in een bosrijke omgeving of een plek met veel groen kan de concentratie verbeteren door de afleidingen te verminderen en meer rust te brengen.
Regelmatig pauzes nemen
Regelmatige pauzes gedurende de dag kunnen de concentratie verbeteren door vermoeidheid en mentale uitputting te verminderen. Na intensieve concentratie op werk of studie, is het nuttig om korte pauzes te nemen (bijvoorbeeld tien minuten per uur) om op te staan, te bewegen, of gewoon te ontspannen.
Prioriteiten stellen
Het is gemakkelijker om taken uit te voeren wanneer men zich fris en uitgerust voelt. Het maken van een lijst met activiteiten en deze te rangschikken op moeilijkheid kan helpen bij het effectief beheren van taken. Het nemen van voldoende pauzes, vooral bij complexere taken, is ook belangrijk.
Slim gebruik van technologie
Hoewel technologie nuttig kan zijn, is het belangrijk om niet overweldigd te raken door constante meldingen en apparaten. Het kan helpen om specifieke tijden in te plannen voor telefoongesprekken, e-mails en andere technologiegerelateerde taken om afleiding te minimaliseren.
Lees verder