Concentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratie
Concentratie is het vermogen om efficiënt de aandacht te richten op taken die uitgevoerd moeten worden. Dankzij voldoende concentratie is het mogelijk om afleidingen te blokkeren, zoals irrelevante gedachten of geluiden. Een gebrek aan concentratie is een veel voorkomend probleem dat zich op elke leeftijd manifesteert. Kinderen vertonen bijvoorbeeld symptomen op school waardoor ze slechte resultaten behalen. Volwassenen met concentratieproblemen hebben extra uitdagingen in hun werk en het gezinsleven. Concentratiestoornissen verstoren bijgevolg mogelijk het dagelijks leven, waardoor zowel het werk, de school als de sociale aspecten aangetast zijn. Diverse tips verbeteren de concentratie.

Een gebrek aan concentratie treedt mogelijk op tijdens de zwangerschap /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayOorzaken van concentratiestoornissen
Diverse oorzaken zijn bekend voor concentratiestoornissen.
Symptomen van een gebrek aan concentratie
Kinderen
Kinderen hebben niet hetzelfde concentratievermogen als volwassenen, omdat hun brein nog niet volledig is ontwikkeld. Ze zijn meestal niet in staat om een heel lesuur geconcentreerd te blijven, maar dit betekent niet dat ze een concentratieprobleem hebben. Kinderen moeten leren en ontdekken door te doen en te spelen, niet enkel door te zitten en erover te praten. Als een kind tijdens de les moeite heeft om op te letten en geen andere problemen op andere gebieden vertoont, ligt het probleem meestal niet bij het kind, maar bij de manier van lesgeven.
Volgende symptomen komen voor bij kinderen met concentratieproblemen:
- afgeleid zijn
- constant dagdromen
- moeite om op te letten tijdens de les
- niet kunnen concentreren op huiswerk
- niet opletten tijdens een gesprek
- ongeorganiseerd zijn in het spel
- zich niet concentreren op een tv-programma of film
- zich niet kunnen concentreren op een leuke of interessante activiteit
Wanneer al deze symptomen optreden, lijdt een kind mogelijk aan ADHD.
Volwassenen
Een volwassene met een concentratieprobleem heeft volgende symptomen:
- afgeleid zijn als iemand tegen de persoon praat
- een lange tijd nodig hebben om taken af te maken
- gemakkelijk afgeleid zijn
- het gevoel dat het hoofd geblokkeerd of vol is
- moeilijk kunnen lezen
- niet in staat zijn om een enkele taak gedurende een langere periode uit te voeren
- vergeetachtig zijn
Tips voor het verbeteren van concentratieproblemen
Wanneer een onderliggende ziekte of een onderliggend probleem verantwoordelijk is voor de verminderde concentratie, pakt de arts dit probleem aan. Daarnaast verbeteren diverse tips de concentratie.
Afleidingen wegnemen
Sommige mensen zijn snel afgeleid doordat zich veel afleiding rond hem bevindt. De telefoon wegleggen, slechts één raam openen, geen muziek aanzetten of oordopjes gebruiken zijn enkele tips om hiermee om te gaan.
Eén ding tegelijk uitvoeren
Multitasking is niet noodzakelijk een slechte zaak, maar het verhoogt soms de stressniveaus en zorgt gemakkelijk voor afleiding. Daarom blijft de persoon het best bij één taak tegelijk als hij concentratiestoornissen ervaart.
Geen voedingssupplementen innemen
Van sommige voedingssupplementen wordt beweerd dat ze helpen bij het verbeteren van concentratieproblemen, maar ze zijn meestal niet effectief (en duur). Ze beweren meestal dat het supplement een soort voedingsstof bevat dat aanwezig is in andere voedingsmiddelen. Enkel medicijnen die een arts voorschrijft, verbeteren de concentratie, de aandacht of het geheugen wanneer een persoon ernstige concentratiestoornissen heeft.
Goed voor zichzelf zorgen
Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest. Voldoende rusten (minimaal zeven of acht uur per nacht), voldoende tijd nemen voor ontspanning, een
gezonde en evenwichtige voeding eten, veel
water drinken en genieten van activiteiten die leuk zijn, zijn aanbevolen voor het verbeteren van de concentratie.
Hersentraining volgen
Diverse (online) hersentrainingsprogramma’s verbeteren wel de concentratie en de cognitieve beoordelingen voor zowel kinderen als volwassenen. Concentratie is een cognitief proces dat te verbeteren is dankzij een goede hersentraining.
CogniFit is een klinisch gevalideerd programma en een professionele tool dat bruikbaar is voor zowel artsen als personen. Hiermee is het mogelijk om de hersenfuncties te beoordelen en te trainen. CogniFit bevat leuke en interactieve spelletjes en activiteiten. Het trainen van de hersendelen die nodig zijn voor de concentratie verbetert deze vaardigheid. Verdeelde aandacht, cognitieve flexibiliteit en remming zijn allemaal vaardigheden die te trainen zijn via CogniFit.
Mindfulness uitvoeren
Mindfulness verbetert concentratieproblemen en vermindert bovendien stress, angst en een depressie. Mindfulness verandert de
hersenen, omdat het helpt de gedachten te richten op één enkel idee, en daarom is het goed voor het verbeteren van de concentratie. Dagelijks slechts vijf à tien minuten mindfulness uitvoeren biedt reeds voordelen.
Natuur opzoeken
In een druk gebied (zoals in een stad) moeten de hersenen meer werken omdat zich een heleboel omgevingsfactoren rond de persoon bevinden, zoals bussen, auto's, andere mensen enzovoort.
Wandelen in een bosrijke omgeving of een plaats met bomen en gras verbetert de concentratieniveaus merkbaar. In de natuur zijn er minder afleidingen en stimuli die de aandacht van de hersenen vereisen, waardoor meer rust bij de persoon komt.
Pauzes nemen
Voldoende pauzes nemen gedurende de dag vermindert concentratieproblemen. Concentratie houdt namelijk vaak verband met vermoeidheid, verveling en het overmatig gebruik van mentale hulpbronnen. Na het uitvoeren van een taak die veel concentratie vereist, zoals werken of studeren, is de concentratie vaak verminderd. Het is belangrijk om af en toe een pauze in te lassen (tien minuten per uur) en daarna weer aan het werk te gaan. De pauze gebruikt de persoon dan om op te staan en rond te lopen, zich uit te rekken, naar het toilet te gaan of koffie te drinken (of thee, of water, enzovoort).
Prioriteiten geven
Als een persoon fris en wakker is, is het gemakkelijker om moeilijkere taken en activiteiten uit te voeren dan wanneer de persoon ’s avonds uitgeput is. Een lijst maken met activiteiten en deze rangschikken van makkelijker naar moeilijk helpt om de activiteiten te kiezen. Het is altijd mogelijk om dit lijstje aan te passen. Daarnaast is het nemen van voldoende pauze belangrijk, zeker bij moeilijkere taken.
Verstandig reageren op technologie
Allerlei technologische snufjes, toestellen en hulpmiddelen zijn beschikbaar. Het is echter belangrijk dat een persoon geen ‘slaaf’ wordt van deze technologie. Daarom kiest hij bijvoorbeeld per uur een kwartiertje uit waarop hij wel wil telefoneren, e-mails wil beantwoorden, notities wil maken of een rapport wil samenstellen.
Lees verder