Concentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratie

Concentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratie Concentratie is het vermogen om de aandacht effectief te richten op specifieke taken. Met voldoende concentratie kunnen afleidingen zoals irrelevante gedachten of geluiden worden geblokkeerd. Concentratieproblemen komen op elke leeftijd voor. Kinderen kunnen hierdoor lage schoolresultaten behalen, terwijl volwassenen geconcentreerd moeten blijven om uitdagingen in werk en gezinsleven aan te pakken. Concentratiestoornissen kunnen het dagelijks leven verstoren, zowel op het werk, op school als in sociale situaties. Er zijn verschillende strategieën om de concentratie te verbeteren.
Een gebrek aan concentratie kan ook optreden tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen gebrek aan concentratie kan ook optreden tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Oorzaken van concentratiestoornissen

Er zijn tal van oorzaken voor concentratiestoornissen, waaronder:

Symptomen van een gebrek aan concentratie

Bij kinderen

Kinderen hebben vaak een ander concentratievermogen dan volwassenen, deels omdat hun brein nog in ontwikkeling is. Het is normaal dat kinderen niet continu gedurende een heel lesuur geconcentreerd blijven. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat er sprake is van een concentratiestoornis. Als een kind moeite heeft om te concentreren tijdens de les, zonder andere problemen in andere levensgebieden te vertonen, kan de oorzaak vaak liggen bij de manier van lesgeven of de lesomgeving.

Symptomen van concentratieproblemen bij kinderen kunnen zijn:
  • afgeleid zijn
  • constant dagdromen
  • moeite met aandacht tijdens de les
  • moeite met concentreren op huiswerk
  • niet opletten tijdens gesprekken
  • ongeorganiseerd gedrag tijdens spelletjes
  • moeite met het volgen van een tv-programma of film
  • onvermogen om zich te concentreren op leuke of interessante activiteiten

Wanneer deze symptomen optreden, kan het kind mogelijk aan ADHD lijden.

Bij volwassenen

Bij volwassenen kunnen concentratieproblemen zich uiten in:
  • afgeleid zijn tijdens gesprekken
  • lange tijd nodig hebben om taken af te ronden
  • gemakkelijk afgeleid worden
  • het gevoel van mentale blokkade of een vol hoofd
  • moeite met lezen
  • onvermogen om een enkele taak gedurende langere tijd uit te voeren
  • vergeetachtigheid

Tips voor het verbeteren van concentratieproblemen

Als concentratieproblemen worden veroorzaakt door een onderliggende ziekte of probleem, moet dit eerst worden aangepakt door een arts. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen om de concentratie te verbeteren:

Afleidingen minimaliseren

Mensen kunnen snel afgeleid worden door omgevingsfactoren. Het wegleggen van de telefoon, het beperken van visuele en auditieve afleidingen zoals het openen van slechts één raam of het gebruik van oordopjes, kan helpen de concentratie te verbeteren.

Enkele taken tegelijk uitvoeren

Multitasking kan de concentratie verminderen door de stressniveaus te verhogen en afleidingen te creëren. Het is vaak effectiever om één taak tegelijk uit te voeren, vooral bij concentratiestoornissen.

Vermijden van onbewezen voedingssupplementen

Hoewel sommige voedingssupplementen beweren de concentratie te verbeteren, zijn ze vaak niet effectief en kunnen ze duur zijn. Alleen medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven, kunnen helpen bij ernstige concentratiestoornissen.

Gezond leven

Een gezonde levensstijl ondersteunt een gezonde geest. Dit omvat voldoende slaap (minimaal zeven tot acht uur per nacht), ontspanning, een gezonde en evenwichtige voeding, veel water drinken, en het deelnemen aan plezierige activiteiten om de concentratie te verbeteren.

Hersentraining

Diverse (online) hersentrainingsprogramma’s kunnen de concentratie en cognitieve functies verbeteren voor zowel kinderen als volwassenen. Programma’s zoals CogniFit bieden klinisch gevalideerde tools voor hersentraining en beoordeling. Met CogniFit kunnen gebruikers hersenfuncties verbeteren door middel van interactieve spelletjes en activiteiten die gericht zijn op het trainen van verdelende aandacht, cognitieve flexibiliteit en remming.

Mindfulness

Mindfulness kan de concentratie verbeteren en tegelijkertijd stress, angst en depressie verminderen. Het helpt de gedachten te focussen op één idee, wat bevorderlijk is voor de concentratie. Zelfs vijf tot tien minuten mindfulness per dag kan aanzienlijke voordelen opleveren.

Natuur opzoeken

In drukke stedelijke gebieden worden de hersenen vaak blootgesteld aan veel afleidingen. Wandelen in een bosrijke omgeving of een plek met veel groen kan de concentratie verbeteren door de afleidingen te verminderen en meer rust te brengen.

Regelmatig pauzes nemen

Regelmatige pauzes gedurende de dag kunnen de concentratie verbeteren door vermoeidheid en mentale uitputting te verminderen. Na intensieve concentratie op werk of studie, is het nuttig om korte pauzes te nemen (bijvoorbeeld tien minuten per uur) om op te staan, te bewegen, of gewoon te ontspannen.

Prioriteiten stellen

Het is gemakkelijker om taken uit te voeren wanneer men zich fris en uitgerust voelt. Het maken van een lijst met activiteiten en deze te rangschikken op moeilijkheid kan helpen bij het effectief beheren van taken. Het nemen van voldoende pauzes, vooral bij complexere taken, is ook belangrijk.

Slim gebruik van technologie

Hoewel technologie nuttig kan zijn, is het belangrijk om niet overweldigd te raken door constante meldingen en apparaten. Het kan helpen om specifieke tijden in te plannen voor telefoongesprekken, e-mails en andere technologiegerelateerde taken om afleiding te minimaliseren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren leren: Hoe pak je concentratieproblemen aan?Leren leren: Hoe pak je concentratieproblemen aan?Concentratie is het vermogen om de aandacht sterk te richten. Het is een vaardigheid die je tijdens een examenperiode ni…
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Studeren: concentratie moeilijkhedenStuderen: concentratie moeilijkhedenConcentratie problemen tijdens het studeren? Problemen met de concentratie tijdens de studie is hinderlijk! Hoe ontstaan…
Concentratieproblemen? Tips om je beter te concentrerenConcentratieproblemen? Tips om je beter te concentrerenHeb je het moeilijk om je te concentreren aan je pc om je werk uit te voeren? Kan je je aandacht maar niet bij de les ho…

Desoriëntatie: Oorzaken en behandeling gedesoriënteerd zijnDesoriëntatie: Oorzaken en behandeling gedesoriënteerd zijnDesoriëntatie is een symptoom waarbij een patiënt kortstondig verward is. Hij weet niet meer wat de tijd of datum is, wa…
Knieartrose: Pijn en stijfheid door slijtage van kraakbeenKnieartrose: Pijn en stijfheid door slijtage van kraakbeenArtrose is een aandoening waarbij de natuurlijke demping tussen gewrichten (kraakbeen) afslijt. De botten van de gewrich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Caio Triana, Pixabay
  • Geraadpleegd op 8 oktober 2018:
  • 10 reasons why you can’t concentrate, https://www.health24.com/Mental-Health/Brain/News/10-reasons-why-you-cant-focus-20130210
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Concentration problems, https://www.jurmainehealth.com.au/brain/concentration-problems/
  • Concentration Problems: Symptoms, Causes, and Tips, https://blog.cognifit.com/concentration-problems/
  • Five Common Reasons for Lack of Concentration and Focus in the Classroom; https://www.linkedin.com/pulse/five-common-reasons-lack-concentration-focus-grace-wilhelm
  • What Causes Unable to Concentrate?, https://www.healthline.com/symptom/unable-to-concentrate
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.