Concentratieproblemen? Tips om je beter te concentreren

Concentratieproblemen? Tips om je beter te concentreren Heb je het moeilijk om je te concentreren aan je pc om je werk uit te voeren? Kan je je aandacht maar niet bij de les houden? Dan is de kans groot dat je concentratieproblemen aan het ontwikkelen bent. Concentratieproblemen komen zowel bij kinderen als bij volwassenen voor en zijn de laatste jaren alsmaar frequenter, onder meer door de pijlsnelle technologische ontwikkeling. Dankzij de technologische snufjes en de flitsende beeldcultuur van het dagelijks leven wordt het steeds moeilijker om je te concentreren bij je activiteiten. Je aandacht bij de les houden, of gefocust blijven op je werk is dan niet meer vanzelfsprekend. Eventueel kunnen voedingssupplementen voor betere concentratie je helpen om bij de pinken te blijven. Wat kan je doen om je beter te concentreren en hoe kan je alerter worden?

Moeilijk kunnen concentreren

In de huidige samenleving hoor je vrij regelmatig dat iemand concentratieproblemen heeft, of moeilijkheden ondervindt om zich lange tijd te concentreren. Zich niet kunnen concentreren komt zowel voor bij kinderen als bij volwassenen. Bij kinderen kunnen prestaties op schoolvlak hier ernstig onder gaan lijden, terwijl volwassenen hun baan niet 100 procent zullen kunnen uitvoeren zoals het hoort. Geconcentreerd blijven, focussen en alert blijven zijn in dat geval een ware last.

Concentratieproblemen en technologie

Voortdurend nieuws

Door de snelle technologische evolutie wordt net dat concentreren moeilijker omdat we haast voortdurend beïnvloed worden door berichtjes, e-mails of nieuws via onze smartphone of pc. We zijn aan één activiteit bezig en we worden al meteen gestoord door een inlopend berichtje. Door deze constante input van informatie wordt het alsmaar moeilijker om ons te isoleren van de buitenwereld om ons op één taak te richten.

Multi-tasken

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het gezin waarbij één familielid al etend voor tv doorbrengt, terwijl de ander een videospelletje op zijn iPad speelt aan de eettafel en een derde muziek beluistert via headphones terwijl hij zijn huiswerk maakt. We worden voortdurend afgeleid en daardoor wordt het moeilijker om het geduld op te brengen om een mentale inspanning te leveren.

Concentratieproblemen door tekorten

Tekorten aan ijzer, vitaminen of andere mineralen kunnen bovendien concentratieproblemen veroorzaken. Bij ijzertekort kan je bijvoorbeeld symptomen als vermoeidheid en duizeligheid ervaren waardoor alert blijven moeilijk wordt. Eigenlijk is dit logisch: hoe minder energie je hebt, hoe moeilijker het zal zijn om je niet alleen fysiek maar ook mentaal fit te voelen. Een aanvulling van deze tekorten via supplementen kan erg nuttig zijn om de oorzaak van concentratieproblemen weg te werken en alerter te worden. Voorts kan je ook problemen hebben om je te concentreren bij een te lage bloedsuikerspiegel. In dat geval is het aangeraden om snel suikers op te nemen om alert te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een energiereep of een sportdrankje.

Andere oorzaken

Voorts is een probleem met de concentratie in sommige gevallen een symptoom van een aandoening. We denken in dat geval aan ADHD, ADD, en depressie. Maar ook stress kan leiden tot concentratiemoeilijkheden. Bij stress zal het in gedachten bezig zijn met een bepaald probleem je er bijvoorbeeld van weerhouden om je goed te kunnen concentreren. Moeilijkheden met de concentratie kunnen verdwijnen wanneer de oorzaak ervan weggenomen wordt.

Beter concentreren: tips

Organisatie

Een goede organisatie van je werk én van je privéleven verhindert dat je als een kip zonder kop door je gestresseerde leven zal lopen. Van het ene in het andere stappen is niet goed om je kalmte te bewaren en je verliest er alleen maar energie en tijd door. Je concentreren zal dan moeilijker worden. Breng daarom organisatie aan in je dagelijks leven en schrijf bijvoorbeeld de dingen op die je wilt uitvoeren. Vergeet daarbij niet op te schrijven welke momenten je uittrekt voor vrije tijd.

Tempo

Als het soms allemaal een beetje te snel gaat of te druk wordt, dan moet je in staat kunnen zijn om het even wat rustiger aan te doen. Daarom is het goed om jezelf te kennen en te weten wanneer je een stapje moet terugzetten. Zoek naar een eigen tempo om door het leven te gaan, je werk uit te voeren en je vrije tijd in te vullen. Op die manier kan je je beter focussen en zal je alerter worden.

Complete rust

We gaan ervan uit dat we ons hoofd voortdurend moeten bezighouden met een activiteit, maar dat is niet noodzakelijk zo. Als we ons hoofd niet af en toe rust gunnen, dan geraakt het in overdrive en missen we de energie om ons te concentreren. Zorg daarom heel regelmatig voor een moment van leegte en rust: ga even op je bed liggen en denk aan niets. Of ga een halfuurtje wandelen en laat je mobiele telefoon thuis.

Psychotherapeut

Zijn de concentratieproblemen erg langdurig en denk je dat het een chronisch probleem is geworden, zoek dan externe hulp. Een psychotherapeut kan je helpen om je een beter inzicht te verlenen in je probleem en kan je begeleiden bij het oplossen ervan. Zo kan de arts je technieken aanleren om aandachtiger te worden en abstractie te maken van de dingen die je kunnen afleiden.

Supplementen betere concentratie

Eventueel kan je voedingssupplementen innemen om je beter te concentreren. Sommige supplementen om alerter te worden richten zich in het bijzonder op scholieren, wat bijvoorbeeld in examenperiodes kan leiden tot een betere focus. Voorts zijn sommige mensen ook gebaat met supplementen voor meer energie en meer weerstand. Hierdoor kan je fitter en sterker worden, wat ook je geest scherper kan maken.
Enkele voorbeelden van supplementen die nuttig zijn om je beter te concentreren:
  • Optimax Scholieren Weerstand Concentratie
  • Dagravit Ultra Magnesium Focus
  • Livinggreen Brainnorm Concentratieformule

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Concentratieproblemen bij volwassenen en kinderenConcentratieproblemen bij volwassenen en kinderenEen concentratieprobleem houdt in dat je moeite hebt om je aandacht erbij te houden als je iets aan het doen bent of bij…
Concentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratieConcentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratieConcentratie is het vermogen om efficiënt de aandacht te richten op taken die uitgevoerd moeten worden. Dankzij voldoend…
Last van een middagdipje? Tips om een middagdip te voorkomenLast van een middagdipje? Tips om een middagdip te voorkomenOgen die bijna dichtvallen, een zware maag en een slaperig gevoel: het zijn de typische symptomen van een middagdipje. V…

Fixatie Disparatie: Wat is dat precies?Fixatie Disparatie: Wat is dat precies?Fixatie disparatie is een oogafwijking, maar met de ogen zelf is in principe niets mis. Door fixatie disparatie werken d…
Luieruitslag behandelenLuieruitslag behandelenLuieruitslag is iets dat veel bij jonge kinderen voorkomt die luiers dragen, maar kan ook bij mensen voorkomen die incon…
Bronnen en referenties
  • http://www.vacature.com/blog/concentratieproblemen-7-trucjes-om-je-hersenen-te-trainen.
  • http://www.psycholoog-jovo.be/psychologische-problemen/concentratieproblemen.html (bronnen geraadpleegd op 11/10/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 04-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.