Fixatie Disparatie: Wat is dat precies?

Fixatie Disparatie: Wat is dat precies? Fixatie disparatie is een oogafwijking, maar met de ogen zelf is in principe niets mis. Door fixatie disparatie werken de ogen niet goed samen. Het probleem zit dus niet bij de ogen zelf, maar bij de verwerking van wat je ziet in de hersenen.

Wat gaat er mis?

Doordat de ogen niet goed samenwerken, ligt het brandpunt van het ene oog net niet op het brandpunt van het andere oog. Dit veroorzaakt wazig zicht, onrust, vermoeidheid en nog tal van andere klachten.

Wat er dus eigenlijk gebeurt bij iemand die fixatie disparatie heeft op het moment dat hij/zij zich een beeld probeert te vormen van bijvoorbeeld dit artikel, is dat het beeld van het linkeroog niet goed samenvloeit met dat van het rechteroog. Hierdoor blijven de twee beelden eigenlijk los van elkaar bestaan in plaats van één te worden, zoals dat bij mensen die deze afwijking niet hebben het geval is. De verschillen zijn in principe niet zo groot dat er sprake is van dubbelzien, maar dit heeft wel een wazig zichtveld tot gevolg.

Horizontale en Verticale Disparatie

Er zijn twee vormen van fixatie disparatie; er kan sprake zijn van een horizontale afwijking of van een verticale afwijking. In sommige gevallen heeft een patiënt last van zowel horizontale als verticale disparatie, wat betekent dat de ogen in beide richtingen niet op één lijn zitten.

Fixatie Disparatie of Dyslexie?

Veel mensen die gediagnosticeerd worden met dyslexie hebben eigenlijk last van fixatie disparatie. Dit is niet zo gek, omdat dyslexie over het algemeen een stuk bekender is en de klachten bij dyslexie erg lijken op die van fixatie disparatie. Hoe later de diagnose van dyslexie gesteld wordt, des te groter de kans dat het niet om dyslexie gaat maar om fixatie disparatie. Dyslexie is namelijk altijd aangeboren, terwijl fixatie disparatie zich pas later ontwikkelt.

Een groot verschil tussen dyslexie en fixatie disparatie is dat fixatie disparatie behoorlijk kan verbeteren of zelfs kan verdwijnen, terwijl er voor dyslexie alleen middeltjes zijn om er mee om te gaan. Een verkeerde diagnose is altijd vervelend, zo ook in dit geval. Degenen die onterecht gediagnosticeerd zijn met dyslexie lopen de kans op herstel eigenlijk mis, aangezien zij de boodschap krijgen dat het probleem niet verholpen kan worden, terwijl ze met de juiste therapie en begeleiding een enorme vooruitgang zouden kunnen boeken. Hieronder staan een heel aantal van de symptomen die bij fixatie disparatie horen. Mensen die gediagnosticeerd zijn met dyslexie, maar zichzelf duidelijk in deze lijst symptomen herkennen, wil ik aanraden om te overwegen contact op te nemen met een functioneel optometrist.

Meest belangrijke symptomen

De lijst van symptomen en bijkomende problemen is erg lang, dit komt doordat het ene symptoom vaak de ander veroorzaakt. Ook zorgen bepaalde symptomen voor meerdere gevolgen. Het is niet mogelijk om ze hier allemaal te noemen, maar deze lijst is zo volledig mogelijk waarin in ieder geval de meest voorkomende problemen wel aan bod komen.
nu eerst een rijtje met de belangrijkste symptomen:
  • Leesproblemen: Dit varieert van snel vermoeid zijn, wazig zicht, last van branderige ogen hebben en hoofdpijn krijgen tot totaal niet meer kunnen lezen doordat de ogen niet in staat zijn om de letters scherp te krijgen. Langdurig lezen is hierdoor niet haalbaar.
  • Problemen met schrijven: Slordig, onregelmatige spaties en niet op de lijntjes. Niet in staat om horizontaal in een rechte lijn te schrijven.
  • Vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid en soms zelfs misselijkheid tijdens het lezen of andere dingen die veel van de ogen vragen. (Dit gaat met name om nabije werkzaamheden) De klachten nemen toe naarmate de tijd verstrijkt.
  • Verstoorde balans, slecht evenwicht
  • Verkeerde oog-hand coördinatie
  • Slecht ruimtelijk inzicht
  • Geen diepte kunnen zien en moeite hebben met snelheden inschatten, bijvoorbeeld in het verkeer of tijdens (bal)sporten.

Bijkomende Symptomen

Naast de hierboven genoemde kenmerken bestaat nog een hele lijst van overige symptomen, een aantal staan hieronder beschreven met als doel een wat completer beeld te schetsen van de complexiteit van het probleem.
  • Rode ogen, snel traanogen, veel knipperen en in de ogen wrijven tijdens het lezen.
  • Woorden overslaan of plotseling van regel veranderen, of juist woorden of regels opnieuw lezen zonder dit zelf op te merken.
  • Slechte concentratie tijdens leesactiviteiten
  • Een oog dichthouden tijdens het lezen of nabije activiteiten
  • Hoofd meedraaien tijdens het lezen
  • Duizeligheid
  • Nekklachten

Symptomen die lijken op Dyslexie

Onder Andere:
  • Schrijffouten, spellingsfouten, kopieerfouten
  • Het omdraaien van letters/woorden/cijfers
  • Woorden die op elkaar lijken met elkaar verwarren

Er zijn nog een heel aantal andere symptomen, maar deze lijst geeft een redelijk beeld van de problemen die ontstaan bij fixatie disparatie. Deze lijst is zeker niet volledig, het doel is een algemene indruk te geven.
© 2013 - 2024 1april, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…
Oorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingOorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingTot nu toe was de oorzaak van dyslexie niet bekend, al waren er wel aanwijzingen dat bepaalde hersengebieden die verantw…
Wat houdt osteosynthese in? Herstelbevordering fracturenWat houdt osteosynthese in? Herstelbevordering fracturenStandaard breuken worden behandeld middels het zetten van de botten en het aanleggen van een gips. In de meeste gevallen…
Dyslexie: wat mogen ouders van de school verwachten?Dyslexie: wat mogen ouders van de school verwachten?Hoe krijgen ouders inzicht in de manier waarop dyslexie op school wordt aangepakt? Is er voldoende aandacht voor de lees…

Manuele therapie, kosten en vergoedingManuele therapie, kosten en vergoedingManuele therapie is een alternatieve geneeswijze. Dit is een geneeswijze waarvan geen wetenschappelijk bewijs van effect…
Concentratieproblemen? Tips om je beter te concentrerenConcentratieproblemen? Tips om je beter te concentrerenHeb je het moeilijk om je te concentreren aan je pc om je werk uit te voeren? Kan je je aandacht maar niet bij de les ho…
Bronnen en referenties
  • www.info-fo.nl
1april (6 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.