Oorzaak dyslexie: Disfunctionerende Hersenverbinding

Oorzaak dyslexie: Disfunctionerende Hersenverbinding Tot nu toe was de oorzaak van dyslexie niet bekend, al waren er wel aanwijzingen dat bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van van klanken niet goed werkten. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze gebieden wel goed werken bij mensen met dyslexie, maar dat er bepaalde hersenverbindingen zijn die minder goed functioneren bij dyslectici. De resultaten van dit onderzoek zijn eind 2013 gepubliceerd in Science.

Dyslexie

Het woord dyslexie wordt ook wel woordblindheid genoemd. Het woord komt uit het Grieks en is opgebouwd uit twee delen; dys, wat niet goed functioneren betekent, en lexis wat taal of woorden betekent. Mensen met dyslexie hebben moeite met het lezen, spellen en schrijven van woorden, ondanks dat ze verder wel een normaal intelligentieniveau hebben. Meer dan tien procent van de wereldbevolking heeft een vorm van dyslexie.

De diagnose dyslexie

In Nederland wordt de diagnose dyslexie gesteld door een arts, gezondheidszorgpsycholoog of een orthopedagoog die is opgenomen in het BIG-register. Voor het stellen van de diagnose moet vastgesteld worden dat de lees-, spellings- en schrijfproblemen geen andere oorzaak hebben.
Het is van belang dat de diagnose dyslexie op een zo jong mogelijke leeftijd wordt ontdekt. Kinderen met dyslexie kunnen dan extra begeleidt wordt bij het aanleren van (technisch) lezen en extra oefeningen krijgen. Er is uit onderzoek gebleken dat hoe eerder de schrijf- en leesproblemen worden aangepakt, hoe groter het uiteindelijke resultaat is.

Erfelijkheid

Dyslexie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en zeer waarschijnlijk speelt een erfelijke factor een rol. Wanneer bij één van de ouders dyslexie is vastgesteld, is de kans dat het kind enige mate van dyslexie heeft 40 tot 50%. Wanneer beide ouders dyslectisch zijn is deze kans zelfs 80%.

Oorzaak

Een hypothese voor het bestaan van dyslexie is dat klanken van woorden in de hersenen van mensen met dyslexie vervormd worden of minder goed worden weergegeven. Klanken worden gebruikt bij het lezen, en daarom kan het niet goed verwerken van klanken leiden tot problemen bij lezen, spellen en schrijven. Woorden zoals 'bal' en 'dal' kunnen moeilijk uit elkaar gehouden worden. Om te onderzoeken wat het werkelijke probleem in de hersenen van dyslectici is hebben onderzoekers functionele MRI-scans (fMRI scans) van de hersenen gemaakt bij 23 personen met vastgestelde dyslexie en bij 22 personen zonder dyslexie. Tijdens het maken van de scan moesten de personen naar gesproken woorden luisteren en een taak uitvoeren waarbij ze verschillende klanken van elkaar moesten onderscheiden. De onderzoekers keken met behulp van de scan welke hersengebieden actief werden tijdens het uitvoeren van de taken.

Disfunctionele verbinding

Met de fMRI werd gezien dat de hersengebieden die te maken hebben met het verwerken van klanken van dyslectici even goed werkten als bij mensen zonder dyslectie. In sommige gevallen werden de klanken in de hersenen van de dyslectici zelfs beter weergegeven. Hiermee hebben de onderzoekers de hypothese van de vervormde klankenrepresentatie verworpen. Wat de onderzoekers wel vonden, was dat de verbinding tussen het deel van de hersenen dat de klanken verwerkt (de auditieve cortex) en het deel dat de klanken omzet tot taal (het gebied van Broca) bij mensen met dyslexie niet goed functioneerde. De klanken worden dus wel goed weergegeven, maar het hersengebied dat moet zorgen voor de omzetting van de klanken in taal kan er niet bijkomen omdat de communicatie tussen de twee gebieden verstoord is.

Gevolgen

De onderzoekers hopen dat met de nieuwe inzichten kunnen leiden tot verbetering in trainingen voor mensen met dyslexie. Deze moeten specifiek gericht worden op het verbeteren van de verbindingen tussen de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het weergegeven van klanken en het omzetten ervan tot taal.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaken van dyslexieDe oorzaken van dyslexieDyslexie betekent dat iemand moeite heeft met taal. Niet iedereen die moeite heeft met taal, heeft dyslexie. Dit kan wor…
Wat is dyslexieWat is dyslexieVeel kinderen hebben soms moeite met lezen en schrijven. Als dit steeds erger wordt, of soms op het ene moment wel en op…
Dyslexie: kennis, behandeling en onderzoekDyslexie: kennis, behandeling en onderzoekDyslexie. Ooit werd het gezien als leerprobleem. Nu weten we dat dyslexie betekent dat in de hersenen een probleem is wa…
Dyslexie: hoe kies je een goede behandelaar?Dyslexie: hoe kies je een goede behandelaar?Nu behandeling van dyslexie in het basispakket van de zorgverzekering zit, zou je denken dat een goede behandeling dicht…

Opgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSOpgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSEen opgezwollen buik na het eten. Heb je last van langdurige buikpijn met een opgeblazen gevoel in de buik (vooral een o…
Sinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaas is een belangrijk feest, vroeger en nu nog steeds... Voor jong en oud. Ouderen met dementie, meestal door de…
Bronnen en referenties
  • Boets B, Op de Beeck, Vandermosten M, Scott SK, Gillebert CR, Mantini D, Bulthé J, Sunaert S, Wouters J, Ghesquière P. Intact But Less Accessible Phonetic Representations in Adults with Dyslexia. Science. Vol. 342 no. 6163 pp. 1251-1254, 2013
  • www.steunpuntdyslexie.nl
  • www.gva.be
  • www.nu.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Laatste update: 07-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.